CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Hiburan Tempatan Lihat artikel

Che Ta Meluat, Rimas Dengar Pelakon Cakap Utara Macam Orang Lidah Pendek!

9-5-2022 02:20 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 6266| Komen: 125

Description: Rozita Che Wan meluahkan rasa rimas apabila ada karya-karya yang membariskan pelakon yang bukan berasal dari utara, dan perlu bertutur dalam loghat utara.
Rozita Che Wan meluahkan rasa rimas apabila ada karya-karya yang membariskan pelakon yang bukan berasal dari utara, dan perlu bertutur dalam loghat utara. 


Menurut Rozita atau Che Ta, sekiranya sukar untuk bertutur dalam loghat utara atau Kedah, tukarlah skrip karya itu mengikut kesesuaian. 

Foto: IG

"Meluat pula dengar mereka berlakon cakap utara macam orang lidah pendek. Kalau tak boleh cakap Kedah, tukar saja 'screenplay'. Tak payahlah buat kata (seperti) orang utara! Lemas perut (rimas) dengar!" tulisnya di Instagram Story. 

Dalam hantaran seterusnya di platform itu, Che Ta juga memberi contoh perkataan yang tidak bertepatan dan kedengaran aneh dalam satu karya tontonannya.





"'Qenggong' itu menatang (benda) apa? Habaq mai sat! Orang utara panggil 'qengkong' bersamaan dengan kerongkong," tulisnya. 




Che Ta bagaimanapun tidak menjelaskan apakah judul karya yang ditontonnya dan siapakah pelakon yang membarisi karya itu.  -CARI





Sumber: Harian Metro

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote she 9-5-2022 02:25 PM
Macik pun rimas dengan hang yang dok eja semua ada Q
Hang sekolah ka dak dulu?
Sembanggggg hang ja terpaling
Mana ayat pakai baju takmau tayang dada dulu tu?
Quote JiEunTak 9-5-2022 02:25 PM
Edited by JiEunTak at 9-5-2022 06:30 AM

hattt nii cheq setujuuuu ngan hang che ta oiii!
nek ghimaihhhh peghott dengaq depa cakap utara OVERRR yakmattt...
katak tetap katak, bukan KATAQ....
punggahhhh jugaa kalau pelakon x wat research and main bedaiiii jaa cakap utara ikut sukaa hampaa....
TAPIII KANNN...
hang punya utagha punn lain macammm punya pekatt Che Ta oiiii...
sedara aku dok di KOdiang nu x dakk punn pekat nahu dia cam hang  

bagi aku antara yg cakap menjadi sungguh is Remy Ishak...dalam pilem Cun...
aku mmg ingat dia asai kot2 sini....
menjadi sungguh dia cakap utara baq hampaaa...
even si zain saidin nih punn cakap menjadi (kalau x jadi saja laa kan )
terkejut aku dgq dia cakap utara dalam drama Kiah Pekasam dlu2 nih...


Azza elite pun bleh la...x brp cun sgt....
even si izara punn kdg2 mcm kelaut sket, dia mmg org penang ka lagu mana...?
fazura jg pontianak cakap utara pun x brp best... x berapa jadi la kira

Kedah saja, ikut kawasan, cakap x sama baq hampa...
di kola nerang, baling, sik nu depa cakap lagu lain sket...
perlih pun seghupa, ada kawasan lutut jadi lutuit...
penang pun, kalau hang dok belah tanjung nu, cakap mcm nanaih, imuda, mamu puteh....

mai belah tanah besaq ni, dia nak mcm kedah2 sket dah...

aku hat penang ni, lepaih menikah ngan laki aku org kedah, baru sedaq, byk vocabs bezaaa wwoooo....
Quote prettyuglybabe 9-5-2022 02:31 PM
dalam kata lain, hangpa nak pelakon utara, hire la dia..
Quote wtvmjls 9-5-2022 02:33 PM
macam mana q boleh replace gh? so qaya = ghaya kan? tak faham. siapa yang start?
Quote GegarVaganja 9-5-2022 02:34 PM
Kau pun sama Cheta.
Bila menaip tu tak payah la acah2 dalam loghat utara kau tuh.
koserrrr

Quote JiEunTak 9-5-2022 02:37 PM
wtvmjls replied at 9-5-2022 06:33 AM
macam mana q boleh replace gh? so qaya = ghaya kan? tak faham. siapa yang start?

dia ni laa kot yg stat...
ghimaih gak aku kalau baca kapsyen2 dia...
qengkong... ghengkong laa sebutan hattt betoiii
Quote makton 9-5-2022 02:43 PM
baju kuning tu over benor. dah serupa hulubalang & dayang dari kerajaan langit
Quote gideoncross 9-5-2022 02:44 PM
she replied at 9-5-2022 02:25 PM
Macik pun rimas dengan hang yang dok eja semua ada Q
Hang sekolah ka dak dulu?
Sembanggggg hang ja t ...

Aiol stuju dgn komen uol haha.
Quote salimrock 9-5-2022 02:44 PM
pernah kena pancoq tak che ta?
Quote gideoncross 9-5-2022 02:46 PM
makton replied at 9-5-2022 02:43 PM
baju kuning tu over benor. dah serupa hulubalang & dayang dari kerajaan langit

Aiol plak condemn yg wrna oren haha, muka Ammar Effendy & adik dia dh srupa hbis dh.
Quote jejaka_hensem 9-5-2022 02:47 PM
Ekceli kan,sorry tau..iols paling nyampah dengar org utara cakap.bunyi mcm ada kahak2 gitu.
Geli dengar.
Time tulis pun dah rasa nak mintah
Quote makton 9-5-2022 02:48 PM
gideoncross replied at 9-5-2022 02:46 PM
Aiol plak condemn yg wrna oren haha, muka Ammar Effendy & adik dia dh srupa hbis dh.

yg warna oren tu pun buruk. hat anak jantan tu muka bulat kemain
Quote jejaka_hensem 9-5-2022 02:49 PM
Iols suka dengar org cakap loghat perak,ganu,sarawak n sabah.
Dorang cakap  x over,tak over sgt nk tunjuk dorang asal dari mana.
Quote AnnaSendin 9-5-2022 02:53 PM
Baju hijau tuew memang konsep rumput subur lalu menjadi bunga? Pelik2 pesen hang cik ta oii.
Quote kotakominami 9-5-2022 02:59 PM
Aku pon bosan gak tgok live mekap masak sume pakat ckp utara.itu belom lg lawak kt astro....drama kol 7ptg watak kawan pada hero heroin mesti ckp belah sane....even kelantan pon tak overuse bahasa diorang....
Quote Nham22 9-5-2022 03:02 PM
Ade ramai retis yg loghat utara ok ja... Depa mmg dr sana... Mcm natural gitu bila berlakon... Antara nye mimi ernida.. Izara.. Jannanick..fasha..reen rahim...amyra rosli... Depa ckp utara ok.. Sbb mmg asal sana
Quote ally9970 9-5-2022 03:04 PM
Aku rimas bila dengar melayu utara cakap slang mamak utara...surrrr...
Quote JiEunTak 9-5-2022 03:06 PM
deni aku pasan ada gak dok jadi tetamu jemputan rancangan2 agama apa suma... ada ustad2 apa..
dia x belajaq ka amik sedikit ilmu hat depa dok kongsi...
berlebih2an sangat dia ni dalam bersiap, berhias...
ghimaih akuuu tgk...
mmg aku x leh piiiiii langsung ngn pesen2 che taa nih....
mau pula anak2 jantan ngan laki dia melayan nohhh....

btww.....mana ada cakap utara mcm nak keluaq kahak....
hat tu dibuat2 sgt tuuu...
kalau cakap btoi2 x daknya nak keluaq kahak haih....
Quote irvene 9-5-2022 03:29 PM
Nham22 replied at 9-5-2022 03:02 PM
Ade ramai retis yg loghat utara ok ja... Depa mmg dr sana... Mcm natural gitu bila berlakon... Antar ...

amyra rosli org ganu

Lihat semua komen(125)




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-6-2022 05:42 AM GMT+8 , Processed in 0.075187 second(s), 29 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top