CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Hiburan Tempatan Lihat artikel

Nora Danish Dituduh Syirik, Disuruh Bertaubat Segera! Kenapa Pula Tu?

21-1-2022 05:51 PM| Diterbitkan: Lilrose| Dilihat: 9144| Komen: 60|Original author: LilRose

Description: Tindakan Nora Danish memuat naik sedutan rakaman di set penggambaran mendapat kecaman warganet.
Kredit foto: IG


Tindakan Nora Danish memuat naik sedutan rakaman di set penggambaran mendapat kecaman warganet.


Kredit foto: IG

Menerusi video itu, Nora dilihat menyertai majlis perkahwinan mengikut adat India di mana pasangan pengantin mengelilingi 'api suci'.



Walaupun ramai memuji kecantikan Nora ketika itu, video berlatarbelakangkan patung-patung di kuil juga membuat warga maya berkata-kata kurang enak.

Malah, ada yang meminta Nora bertaubat sebelum terlambat.


Kredit foto: IG

Kita tunggu pula golongan agamawan memberi ulasan mengenai video ini. Anda rasa ustaz mana tampil dulu memberi pencerahan? - CARI

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote missyL 22-1-2022 12:18 AM
Ade ke sape2 yg pakar bab nie bole ke idok..
I xnk kecam dulu. Lol
Quote SpyLeman 22-1-2022 12:54 AM
Setakat yg ana belajar di sekolah funduk fadang fasirrr, apa yg ukhti Nora denis buat itu tidakla mensyirikkan Allah. Sbb utk syirik ni kena niat dlm hati, dgn lafaz dan diikuti dgn perbuatan spt menyembah berhala atau mengelilingi api tersebut.
Namun demikian tindakannya itu blh menimbulkan fitnah. Tapi idokler jatuh syirik. Asalkan si ND ni tidak lah memuji2 upacara tersebut dgn niat mengagung2kan
Quote Qatrunnadaain 22-1-2022 01:41 AM
Siap ada sami weih tengah adjust api... haha.. awkward juga laa..
Quote anony-mous 22-1-2022 02:10 AM
SpyLeman replied at 22-1-2022 12:54 AM
Setakat yg ana belajar di sekolah funduk fadang fasirrr, apa yg ukhti Nora denis buat itu tidakla me ...

Tq atas pencerahan. Over nau netijen. I tgk dkt situ dia join sambut perkahwinan, bukan dia yg keliling api tu. Kalau dia keliling api tu kira syirik la kan? Ni utk film terbaru ke drama?
Quote asamfish 22-1-2022 02:15 AM
Netijen ni serba serbi nya tak buleh haihhh......tapi setiap saat telepon bergam kat tangan selak2 kisah hidup org boleh plopppp....tak semayang ke wehhhhh
Quote Suchi 22-1-2022 02:23 AM
anony-mous replied at 22-1-2022 02:10 AM
Tq atas pencerahan. Over nau netijen. I tgk dkt situ dia join sambut perkahwinan, bukan dia yg kel ...


Iols tgk kat caption dia tu tgh shooting drama, KRU studio punya untuk astro.
Pengarah pun org melayu islam.
So iols rasa ni scene dia konon dtg tgk kawan kawen kot agak jelaa sbb dia baling2 bunga je kan dgn si vaneesa tu.
Kalau ikutkan ramai je org islam masuk gereja bagai tgk kawan2 kawen terutama di sebelah sawak tu.
Penah je viral gambar2 kat gereja tu.
Tp sana tak jd isu takde sapa nak kecam kalau kat semenanjung mmg jd isu la.
Quote nakkomenjugak 22-1-2022 02:48 AM
apa jeee yang netijen tak triggered?
Lagi 5 jam, ko pun lupa pasal hal ni
Quote miu84 22-1-2022 06:03 AM
asamfish replied at 22-1-2022 02:15 AM
Netijen ni serba serbi nya tak buleh haihhh......tapi setiap saat telepon bergam kat tangan selak2 k ...

Khuens. Dahlah kepoh jenis suka mengadap kehidupan orang lain di soc media pastu gigih tinggalkan komen bagai. Eh terkutuk nya perangaiiii. Dulu time sekolah mesti jenis bodoh kalau dalam exam sendu jah karangan alih alih dah tua bangka suka pulak type komen semak kat IG orang. Takde life
Quote pencintaABC 22-1-2022 06:06 AM
asamfish replied at 22-1-2022 02:15 AM
Netijen ni serba serbi nya tak buleh haihhh......tapi setiap saat telepon bergam kat tangan selak2 k ...

Kan..sibuk la masuk IG retis nak komen kejahilan retis bab agama. Kalau tak suka tgk kejahilan retis, follow je lah ustazah asmak, PU Syed dgn Prof Muhaya punya akaun.
Quote dudaberhias 22-1-2022 06:10 AM
yang komen pun sama2 jahil... hairan kenapa manusia jahil lagi kuat jarinya nak mengomen... membuka aib diri je...

dia pergi tu dia ada sembah berhala yang acik2 moyang melayu kerajaan kedah tua dan yindu majapahit pernah sembah dulu tak?

takde pun kan... jadi tidak la jatuh syirik kecil ke besar...

nak kata baling2 bunga tu syirik... eh hello tak pernah tengok upacara perkahwinan melayu dulu2 lerrr tuuu... lagi la bunga2 kuning tu di baling2 bagaikan pesta gittewww...
Quote dudaberhias 22-1-2022 06:17 AM
Edited by dudaberhias at 22-1-2022 06:18 AM
anony-mous replied at 22-1-2022 02:10 AM
Tq atas pencerahan. Over nau netijen. I tgk dkt situ dia join sambut perkahwinan, bukan dia yg kel ...

yang keliling api tu takde unsur2 sembah rasanya...jadi iols pun tak pasti kalau keliling api tu masuk dalam kategori syirik ke macam mana...
sebab yang tu macam adat upacara... aka blessing je gitteww...
macam melayu duk tepung tawar dan renjis2 serta berbedak tu...
amalan yindu jugak tu... tapi dah di islamkan je dengan sedikit dua zikir dan doa arab

lebih kurang gitu la keliling api tu macam blessing upacara renjis... tapi tetap la amalan yindu...

Quote dudaberhias 22-1-2022 06:23 AM
missyL replied at 22-1-2022 12:18 AM
Ade ke sape2 yg pakar bab nie bole ke idok..
I xnk kecam dulu. Lol

rasanya hukum dia sunat kot kaka... ni haa pejabat mufti wilayah ada sebut...

Hukum Menghadiri Jemputan Walimah
Menurut para ulama’ mazhab Syafi’e, hukum menghadiri jemputan walimah non-Muslim ialah sunat sekiranya jemputan itu datang daripada kaum keluarga dan jiran tetangga atau jika kehadiran kita akan memberi manfaat kepada dakwah Islam. (Rujuk: Nihayatul Muhtaj, 6/371; I’anatu at-Thalibin, 3/408; Muhammad ibn ‘Umar as-Syathiri, 2015, Syarh al-Yaqut an-Nafis, Beirut: Darul Minhaj, hal. 600 dan Muhammad az-Zuhaily, 2015, Al-Mu’tamad fil Fiqh as-Syafi’e, Damshik: Darul Qalam, Cetakan Kelima, 4/77)
Ini juga dipersetujui oleh Imam al-Mardawi dari mazhab Hanbali, yang turut menyebut akan keharusan menghadiri walimah non-Muslim dengan memetik pandangan Imam Ahmad dan Ibn Qudamah. (Rujuk Al-Insaf, 8/320)

tapi yang ND ni berlakonnn jerrr soo iols pun taktau... katanya makruh jer...

Quote makadek 22-1-2022 08:04 AM
Aku masa remaja kerap p kuil batu caves ngn watt kat tumpat nuh
Saja berjalan balik dr watt ngereng tu demam smggu
Quote genUmi 22-1-2022 08:08 AM
lebih elok  tak komen perkara yg bukan kepakaran kita
Quote Normabaru 22-1-2022 08:37 AM
Sejak bila nk murtad perlu ada niat?

Fadang fasirun konon...
Quote bulalof 22-1-2022 08:43 AM
alahhaaaiii.... takde apa bezanya pun dgn cara hidup ND ni.........
Quote eyansss 22-1-2022 09:07 AM
dudaberhias replied at 22-1-2022 06:10 AM
yang komen pun sama2 jahil... hairan kenapa manusia jahil lagi kuat jarinya nak mengomen... membuka  ...

orang melayu dulu2 baling bunga, daun pandan, beras, gula, garam...  pembaziran betul...  
Quote nia_salina 22-1-2022 09:08 AM
serabut nya tgk netizen cmni[em:7:]
Quote makcun14 22-1-2022 09:24 AM
Cerita apa ni wei.. marketing yang hebat. sebab klip yang sikit buat netizen panas and free publicity.
I nak tengok

Lihat semua komen(60)




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

24-5-2022 07:06 PM GMT+8 , Processed in 0.330872 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top