CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Hiburan Antarabangsa Lihat artikel

Tak Boleh Sebut Oppa Kat Korea Selatan? 7 Budaya kPop Dilarang Di Korea Utara!

18-1-2022 09:57 PM| Diterbitkan: Agent13k| Dilihat: 1158| Komen: 0|Original author: Agent13k

Description: Korea Utara dikenali sebagai negara yang menolak pelbagai budaya asing dari musik, fesyen, rambut dan banyak lagi.
Korea Utara dikenali sebagai negara yang menolak pelbagai budaya asing dari musik, fesyen, rambut dan banyak lagi. 

Negara itu kini tidak menerima pelancong dari seluruh dunia dengan kawalan ketat ke atas maklumat yang keluar atau masuk di negara itu.


kredit foto: Koreaboo

Korea Utara juga mengharamkan filem dan buku dari luar negara kecuali yang dibenarkan kerajaan negara itu sahaja.

Sebelum ini, hubungan Korea Selatan dan China semakin baik sehingga beberapa elemen Korea Selatan memasuki Korea Utara. Walaupun begitu, keadaan di Korea Utara makin merosot ekoran peraturannya yang diperketatkan semula.


Berikut merupakan 7 budaya kPop yang dilarang di Korea Utara.

  • Pengharaman panggil Oppa
kredit foto: Soompi

Ahli Parlimen Korea Selatan, Ha Tae-Keung memberitahu ketika menghadiri taklimat oleh agensi perisik negari itu, tentera Korea Utara sedang menggubal peraturan yang ketat tentang cara rakyat Korea Utara berpakaian dan bertutur. 

Menurutnya, Wanita di Korea Selatan sering menggunakan istillah "Oppa" kepada pasangannya, tetapi panggilan "Oppa" adalah dilarang di Korea Utara sebaliknya mereka harus memanggil kekasihnya "rakan seperjuangan lelaki."

  • Kawalan ketat gaya rambut
kredit foto: IWMBuzz

Di Korea Utara, mereka menjaga imejnya sehingga pakaian, gaya rambut dan bahasa adalah penting untuk negara tersebut. Orang muda yang menyanyi dan menari harus mengikut melodi dan irama yang sesuai dengan keperluan zaman dan sentimen kebangsaan rakyat. 

Walau bagaimanapun, toleransi Korea Utara selalu berubah angin kerana mahu seiring dengan kesejahteraan ekonomi dan hubungan diplomasi antarabangsa.

  • Pengaruh Muzik dari Korea Selatan
kredit foto: wikipedia

Selepas kejatuhan Soviet, ekonomi Korea Utara jatuh teruk, sebaliknya pula berlaku pada ekonomi Korea Selatan yang meningkat sehingga menjadi negara setanding dengan negara Eropah seperti Perancis dan Itali dengan kuasa trend kPop yang berkembang pesat dari muzik, produk kecantikan dan banyak lagi yang menembusi pasaran dunia.

Korea Utara amat berhati-hati untuk membenarkan sebarang pengaruh dari Korea Selatan yang masuk ke negara itu.

  • Kemiskinan rakyat di Korea Utara
kredit foto: NDTV

Korea Utara mempunyai isu kebuluran yang teruk sehingga ada yang mati kelaparan, manakala di Korea Selatan pula mereka hidup aman dan damai selain mempunyai bekalan makanan mencukupi. 

Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un, mengakui bahawa keadaan negaranya yang kekurangan bekalan makanan bukan disebabkan dirinya, tetapi susulan taufan dan banjir yang melanda di negara itu.

Dia juga berkata, dia tidak takut dengan kebangkitan besar-besaran daripada orang ramai yang tidak berpuas hati dengan pemerintahannya. Kim menetapkan hukuman berat kepada sesiapa yang berani membuka mulut.

  • Pengharaman menonton Drama Korea Selatan
kredit foto: BBC

Menurut Jean Lee, bekas Ketua Biro Pyongyang Associated Press, rakyat akan mendapat ancaman jika ada yang menonton drama Korea Selatan. 

Menurutnya, golongan muda adalah sasaran terbesar tindakan keras angkatan tentera Korea Utara kerana mereka yang paling terdedah kepada pengaruh tersebut. 

  • Korea Utara tuduh Korea Selatan eksploitasi idol seperti Hamba.
kredit foto: Newsweek

Disember lalu, Korea Utara meluluskan undang-undang baharu yang akan menghalang penyebaran kandungan yang tidak diluluskan penapis kerajaan mereka. 

Pemimpin Korea Utara Kim Jong Un mencadangkan kawalan yang lebih besar kepada penyebaran kandungan budaya asing. Beberapa bulan kemudian, sebuah laman web propaganda Korea Utara menuduh Korea Selatan mengekspoitasi idola seperti hamba.

  • Korea Utara sekat barangan dari Korea Selatan.

Barangan dari Korea Selatan disekat sepenuhnya sama dengan orang ramai tidak dibenarkan merentasi sempadan supaya mereka tidak boleh mendapat apa yang diinginkan. Kim Jong Un mengeluarkan notis ugutan terhadap rakyat supaya jangan beli atau mendapatkan barangan daripada negara jiran dan mengajak mereka kembali kepada tradisi asal.

Kerajaan di negara itu sering tukar angin mengenai perkara yang boleh dan tidak boleh diterima untuk masuk dalam Korea Utara sehingga sering mencetuskan kekeliruan. - CARI

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Anda Mungkin Meminati

| Komen di Forum

Komen Terbaru
Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-7-2022 11:04 AM GMT+8 , Processed in 0.177079 second(s), 29 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top