CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Kos Gaji Meningkat, Kena Bawa Masuk Maid Dari Bangladesh Pula

12-1-2022 03:39 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 2894| Komen: 64

Description: RM20,000 diperlukan untuk menggaji seorang pembantu rumah Indonesia.
RM20,000 diperlukan untuk menggaji seorang pembantu rumah Indonesia.

China Press melaporkan, walaupun bayaran untuk Imigresen diumumkan sebagai RM1,136, tetapi jumlah dijangka jauh lebih tinggi selepas mengambil kita kos ejen dan juga pelbagai langkah pencegahan penyakit.


Presiden Pertubuhan Kebangsaan Agensi Pekerjaan Swasta Malaysia (PIKAP), Fiona Low berkata, RM1,000 lebih yang diumumkan Imigresen hanya merupakan bayaran selepas semua proses terdahulu diselesaikan.

Beliau berkata, keadaan itu bermakna pembantu rumah itu sudah sudah tiba di Malaysia dan lengkap menjalani kuarantin serta semua pemeriksaan kesihatan.


Gambar hiasan


“Untuk mencari seorang pembantu rumah asing seperti dari Indonesia, ejen adalah amat diperlukan.

“Ejen perlu memasuki kampung di kawasan yang jauh untuk mengenal pasti pembantu rumah yang sesuai. Kos ejen dan kos pengangkutan justeru adalah amat diperlukan,” katanya.

Menurutnya lagi, pihak ejen juga perlu menyediakan makan minum, penginapan dan latihan selain menguruskan pelbagai hal berkaitan permit dan dokumen.

“Disebabkan COVID-19, pembantu rumah juga perlu menjalani pemeriksaan kesihatan sebelum berlepas ke Malaysia dan selepas tiba di Malaysia, selain dikuarantin.

“Dengan harga tiket penerbangan yang melonjak berkali ganda, ini merupakan kos tambahan yang perlu diambil kira.

“Semua kos ini bagaimanapun tidak dimasukkan dalam jumlah bayaran yang diumumkan Imigresen,” katanya.

Sementara itu, Ahli Jawatankuasa Pertubuhan Kebangsaan Sumber Manusia Malaysia, Julian Tan Kok Hang berkata, pandemik menyebabkan kos penggajian pembantu rumah meningkat 10 peratus atau kira-kira RM2,000.

Menurutnya, kos asal untuk pembantu rumah Filipina adalah RM15,000 dan untuk pembantu rumah Indonesia pula sebanyak RM20,000.

Presiden Persatuan Agensi Pembantu Rumah Asing Malaysia, Jeffrey Foo berkata, kerajaan perlu membawa masuk pembantu rumah dari lebih banyak negara termasuk Bangladesh untuk meringankan beban majikan.

Katanya, sekiranya pembantu rumah Bangladesh dibawa masuk, kos mereka dijangka paling rendah iaitu di bawah RM10,000. 


Sumber: MalaysiaGazette

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote cmf_premierleag 12-1-2022 03:40 PM
Train je la anak memasing buat keje2 rumah
Bukan susah mana pun
Quote buragazz 12-1-2022 04:08 PM
Habis bau bawang satu rumah..
Quote musangbodoh 12-1-2022 04:09 PM
20k tu umuq dh veteran2 gred B...tmbah lg 20k dpt gred A
Quote helle 12-1-2022 04:23 PM
Bangla pengotor...tgok je kat utube tu
Quote Skuau 12-1-2022 04:25 PM
Edited by Skuau at 12-1-2022 04:31 PM

Amik la ACIK2 ROHINGYA tu..oii!....depa tu saudara bangla jugok...dh 'tersedia' kt Langkawi nun...'kutip' jer..........Sekali...yg mai...segala atok bangla,nenek bangla,bapa bangla,mak bangla,kakak bangla,abangla....semua boleh kerja,boleh tinggal dan 'MEMBIAK' kat Msia...memang tercapai la dasar 70 juta 'penduduk' Msia..Tun M tu...
Quote Suchi 12-1-2022 04:38 PM
Skuau replied at 12-1-2022 04:25 PM
Amik la ACIK2 ROHINGYA tu..oii!....depa tu saudara bangla jugok...dh 'tersedia' kt Langkawi nun...'k ...

Satgi dia sailang jd mem besar plak, depa tu dah la subur2 yakmat.
Bergesel siku skit dah lekat tau2 beranak je kang

Tp jate melayu tak taste sgt ummah kari dorang suka hat putih2 pink.
Quote akusukaq 12-1-2022 04:41 PM
Ejen ada byk kategori . yg berdaftar dan tak berdaftar.yg tk sah ni fee lagi jauh rendah.tp urusan medikel cek up dan permit majikan sendiri uruskan. aku ambik dr ejen tak sah.permit medikal cekup  semua uruskan sendiri.semua buat online.jauh lg murah dapat  maid yg fresh tk byk songek.
Quote lo_la 12-1-2022 04:45 PM
Skuau replied at 12-1-2022 04:25 PM
Amik la ACIK2 ROHINGYA tu..oii!....depa tu saudara bangla jugok...dh 'tersedia' kt Langkawi nun...'k ...

Aiya no. Kang nak ngadap dinding sirih merah pulak
Quote Skuau 12-1-2022 04:49 PM
lo_la replied at 12-1-2022 04:45 PM
Aiya no. Kang nak ngadap dinding sirih merah pulak

dah nak murah.....amik la gred 'berkerak'...
Quote Bedah.Cun 12-1-2022 04:49 PM
Ayoyooo, sudah-sudahlar dengan impot pekerja asing neh ngkaw streka jer lar baju ngkaw snirik pemalas!
Quote krustykrab 12-1-2022 04:50 PM
cmf_premierleag replied at 12-1-2022 03:40 PM
Train je la anak memasing buat keje2 rumah
Bukan susah mana pun

Kt msia je b40 ada maid

Quote cmf_premierleag 12-1-2022 04:51 PM
krustykrab replied at 12-1-2022 04:50 PM
Kt msia je b40 ada maid

tu namanya x sedar diri
dah la duk dlm B40...pastu gigih nak hire maid lg
ujung2 mengeluh tak cukup duit nk makan
Quote AbukRokok 12-1-2022 05:17 PM
knp aku rasa negara ni mcm dah parah sgt2
Quote becir 12-1-2022 05:22 PM
lambat lagila msia nak jadi level first world, one parent boleh duduk rumah jaga anak and gomen kasi elaun..byk anak bykla elaunnya.
Quote dekmieDandy 12-1-2022 05:29 PM

still terkejut clerck aku ni ada orang gaji jugak

laki dia keja executive la tapinya
Quote Artemesiaa 12-1-2022 05:35 PM
Gaji sendiri pun kebanyakan orang kat tanahair ni habis bulan habis gaji, lagi nak gigih ada orang gaji.  Bawak2 ler sedar diri kalau susah2 sangat berhenti je kerja kalau kerja tu dirasa membebankan, sampai tak ada masa nak urus rumahtangga dan anak. Merungut je bila kat opis itu ini dengan harapan ada yang nak simpati.  Dia tak tahu rakan sekerja pun dah muak dengar benda berulang.
Quote anony-mous 12-1-2022 05:36 PM
AbukRokok replied at 12-1-2022 05:17 PM
knp aku rasa negara ni mcm dah parah sgt2

Mmg dah parah sbb rasuah berleluasa. Hasil mumia 94 ke gimana? Mundur ke belakang dah
Quote krustykrab 12-1-2022 05:37 PM
dekmieDandy replied at 12-1-2022 05:29 PM
still terkejut clerck aku ni ada orang gaji jugak

laki dia keja executive la tapinya

Ramai je b40 yg ada maid...tp tak tau la legal ke idok..
Quote tikusmontok 12-1-2022 05:42 PM
Edited by tikusmontok at 12-1-2022 05:43 PM
Suchi replied at 12-1-2022 04:38 PM
Satgi dia sailang jd mem besar plak, depa tu dah la subur2 yakmat.
Bergesel siku skit dah lekat ta ...

Tp jate melayu tak taste sgt ummah kari dorang suka hat putih2 pink.


Babu ndon kepam berkerak pun jate2 haprak tu tala, janji berlobang...tak caya cuba tgk jusa c minus tu

Lihat semua komen(64)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-7-2022 05:40 AM GMT+8 , Processed in 2.872627 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top