CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Jokowi Antara Pemimpin Paling Bagus, Lebih Bagus Berbanding Joe Biden?

11-1-2022 01:55 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 1506| Komen: 23

Description: Tahap kepuasan masyarakat Indonesia terhadap prestasi Presiden Indonesia, Joko Widodo atau Jokowi dilaporkan lebih baik berbanding kepuasan rakyat Amerika Syarikat (AS) terhadap presidennya, Joe Biden ...
Tahap kepuasan masyarakat Indonesia terhadap prestasi Presiden Indonesia, Joko Widodo atau Jokowi dilaporkan lebih baik berbanding kepuasan rakyat Amerika Syarikat (AS) terhadap presidennya, Joe Biden.


Berdasarkan kaji selidik dilakukan Indikator Politik Indonesia, kepuasan rakyat terhadap Jokowi adalah sebanyak 71.4 peratus.

Pengarah Eksekutif Indikator Politik Indonesia, Burhanuddin Muhtadi berkata, skor itu menunjukkan Jokowi menjadi antara pemimpin paling bagus dalam kalangan pemimpin negara demokrasi di seluruh dunia.


Kredit foto: The Jakarta Post

“Menurut data Political Intelligence: Global Leader Approval Rating 2022, Biden hanya memperoleh tahap kepuasan rakyat sebanyak 42 peratus.


“Perdana Menteri India, Narendra Modi menjadi pemimpin negara demokrasi yang mendapat skor paling tinggi melibatkan tahap kepuasan rakyat iaitu sebanyak 72 peratus,” katanya kepada Liputan6.

Kedudukan itu diikuti oleh Presiden Mexico, Andres Manuel Lopez Obrador (66 peratus), Perdana Menteri Itali, Mario Draghi (60 peratus), Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida (47 peratus) dan Biden (42 peratus).

Jelas Burhanuddin, rakyat Indonesia berpuas hati dengan prestasi Jokowi kerana keputusannya dalam membangunkan ekonomi rakyat dan negara, selain cara beliau menangani krisis Covid-19 yang disifatkan berkesan.

Namun, Burhanuddin memaklumkan, tahap kepuasan rakyat itu sedikit menurun berbanding November 2021 iaitu sebanyak 72 peratus.

Kaji selidik itu melibatkan semua penduduk Indonesia yang berusia atas 17 tahun dan sudah berkahwin.


Sumber: Utusan

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Orix 11-1-2022 02:02 PM
I would say yes... Tgok cara dia handle covid pun bagus dgan populasi diorg yg ramai.... n skrg pun byak giant company mula menapak kt indon...
Quote Skuau 11-1-2022 02:08 PM
tak la...rakyat dia msh lg 'menceroboh'...msk secara haram,tinggal secara haram,kerja secara haram di Msia...
Quote cyber_mania 11-1-2022 02:12 PM
Untung lah. Negara yg ada pemimpin yg bagus mcm ni. Makin maju lah. Tahniah
Quote Simunggu 11-1-2022 02:14 PM
Malaysia?
Quote Friska 11-1-2022 02:14 PM
Edited by Friska at 11-1-2022 02:26 PM

Alhamdulillah, bangga saya, bisa dicontohi. Pak Jokowi adalah presiden terbaik Indonesia. Perekonomian semakin membaik, kualitas kehidupan juga sudah terasa membaik. Banyak WNI Indonesia yang tadinya kerja di luar negeri, balik ke Indonesia dan bikin usaha atau bisnis karena purchasing power rakyat Indonesia semakin bagus.

Saya bujuk suami agar beli rumah di Medan, Sumatera Utara sebagai rumah kedua dan ketiga, mumpung harga masih terjangkau.
Quote Shazid 11-1-2022 02:24 PM
Tahniah Indonesia
Quote Artemesiaa 11-1-2022 02:24 PM
Nak kata paling bagus susah sebab ada yang lebih bagus.  Tapi beliau pandai gunakan golongan professional yang tahu menguruskan untuk kebaikan negara dan tak hanya bergantung pada ahli politik tapi tak tahu buat kerja.
Quote elzy 11-1-2022 02:47 PM
Bukan mudah memenangi hati rakyat.. Tahniah Pak Jokowi..
Quote clueless_gamer 11-1-2022 03:23 PM
biden ni ramai yg tak suka dia, lebih kurang mcm trump je

bila kes dia buat sudden move out dari afgan tu.. ramai gila hentam dia

jokowi? dia pandai pancing undi + mr clean

kalau org mengadu depan dia, dia call terus menteri yg jaga jabatan tu depan (majlis) pengadu

dia ni pun bisnes minded, bisnes background..

dulu kita ada najib, suka tak suka banyak project dia yg materialized .. nampak depan mata kita ni

tp sayang banyak tuduhan liar yg tak berkesudahan sampai skrg..
Quote dua_chzy 11-1-2022 03:26 PM
Jokowi memang bagus.
Quote dua_chzy 11-1-2022 03:27 PM
clueless_gamer replied at 11-1-2022 03:23 PM
biden ni ramai yg tak suka dia, lebih kurang mcm trump je

bila kes dia buat sudden move out dari af ...

Ahjib kor tu jatuh teruk sebab bini. Tu je sebab utama paling terutama.
Quote Orix 11-1-2022 03:29 PM
clueless_gamer replied at 11-1-2022 03:23 PM
biden ni ramai yg tak suka dia, lebih kurang mcm trump je

bila kes dia buat sudden move out dari af ...

tuduhan la sangat
Quote Skuau 11-1-2022 03:31 PM
ngak pernah halang gue masuk secara haram ke Msia...emangnya...bagus...-Gue PATI
Quote ninja boy 11-1-2022 03:38 PM
Wartawan cari jilat indon kah
Quote tripleid 11-1-2022 03:58 PM
bangga ummah indon dapat pm mcm jokowi..meanwhile kat Msia rakyat nak ngaku sape PM pun malu
Quote nononcrux 11-1-2022 04:37 PM
Berani Pak Jokowi buat hal, mau kena santet dgn ummah indon.. Indonesia darul Santet
Quote Decaffeinated 11-1-2022 05:54 PM
PR dia bagus. tu je

Quote umbut 11-1-2022 05:58 PM
Dolu2 indon jeles kita ada tun m zaman era tun.. skrg nak sebut nama pm yg baru pun malu
Quote capiloton 11-1-2022 06:11 PM
Edited by capiloton at 11-1-2022 06:18 PM

Jokowi ni memang bagus pun.
indonesia akan naik macam mana malaysia naik tahun 90an dulu.

ini bagus nya sistem presiden,
undi pilih satu jer presiden,
dah di pilih, dia buat keje dengan team nya sendiri jer.

kat sini menteri dan timbalan dekat seratus orang,
di beri jawatan dalam kementerian ntah hapa2,
or lantik orang yang tak layak di jawatan yang penting,
semata2 nak balas budi parti komponen.
lepas tu tak tahu buat kerja. macam buduh

Lihat semua komen(23)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-9-2022 10:51 AM GMT+8 , Processed in 0.074548 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top