CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Macam Ayam! Saintis China Jumpa Embrio Dinosaur Hampir Menetas

24-12-2021 03:03 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 1692| Komen: 20

Description: Embrio dinosaur menyerupai ayam yang hampir menetas berjaya ditemui saintis di china.
Embrio dinosaur menyerupai ayam yang hampir menetas berjaya ditemui saintis di china.

Fosil berkenaan ditemui di Ganzhou di selatan China dengan penyelidik menganggarkan ia berusia 66 juta tahun.



Kredit foto: CNN

Dipercayai, embrio itu adalah dari jenis dinosaur tidak bergigi atau oviraptorosaur dan dinamakan sebagai Baby Yingliang.

Penyelidik, Dr Fion Waisum Ma berkata, penemuan itu adalah embrio terbaik pernah ditemui dalam sejarah penyelidikan spesies itu.

Penemuan itu juga berjaya memberikan penyelidik satu persefahaman antara dinosaur dan spesies burung moden.


Kredit foto: CNN

Rangka itu juga menunjukkan embrio dalam kedudukan melengkung dan ia adalah sifat burung sebelum menetas.

"Indikasi ini adalah tingkah laku spesies burung moden pada awal kejadiannya dan berasal dari spesies dinosaur," katanya.


Sumber: Harian Metro
1

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Friends Rank (1 people)

ADVERTISEMENT

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote kakikuDibibirmu 22-12-2021 11:09 PM
Dabbah Jurrasic Park tersenyum sinis
Quote sharlenetexas 22-12-2021 11:10 PM
Iye ke?

Quote belilies 22-12-2021 11:30 PM
Cumilnyaaa..

Quote tumpanglalu74 22-12-2021 11:31 PM
IMG_20211222_233112.jpg
Quote dudaberhias 23-12-2021 08:42 AM
Comeynya, ni la yang orang kata some dinosaur ada bulu pelepah haritu. yang berbulu pun ada katanya...
Quote damian_lee 24-12-2021 03:52 PM
mungkin juga bukan preserve ... tapi ciptaan makmal ....
Quote Artemesiaa 24-12-2021 04:05 PM
Comel pulak macam burung kakapo zaman sekarang
Quote matbad 24-12-2021 05:45 PM
damian_lee: mungkin juga bukan preserve .. ...

yaaa. baca kat china pn dah bleh agak made in makmal sbb dorg ni canggih2
Quote kakikuDibibirmu 24-12-2021 07:46 PM
matbad replied at 24-12-2021 05:45 PM
yaaa. baca kat china pn dah bleh agak made in makmal sbb dorg ni canggih2

Telur ayam pun boleh tiruan apatah lagi telur dinosaur
Quote LadyCarefree 24-12-2021 09:18 PM
Ada tak jumpa tulang2 manusia yg dikatakan tinggi sampai macam giant?
Quote Belibis 24-12-2021 09:19 PM
Poen pun korang tiru..apa sangat dengan fossil mossil ni.
Quote Lagubestbest 24-12-2021 10:21 PM
bakal keluar pandemik dinosaur pulak ke dari China ni..
Quote sharlenetexas 24-12-2021 10:22 PM
Boleh caye ke china ni?
Quote toxicated 24-12-2021 10:46 PM
Preserve ke labmade. Ni sat lagi hatch..mampuih laa mengamuk lak. Mana tau. Aku tak caya china ni
Quote CikYaYaYa 24-12-2021 11:31 PM
udah2 laa dengan benda pelek2 china oii. Covid pon xabis2 lagikk
Quote dua_chzy 24-12-2021 11:53 PM
Motif korang tak percaya dinoso wujud?
Quote sharlenetexas 25-12-2021 12:40 AM
dua_chzy replied at 24-12-2021 11:53 PM
Motif korang tak percaya dinoso wujud?

Sbb made in china.

Quote kakikuDibibirmu 25-12-2021 12:55 AM
@dino tersenyum sinis

Barney.jpg
Quote Samerosie 25-12-2021 01:08 AM
Surprising still in tact and tak kena giling jadi powder as some ubat kuat or another.

Lihat semua komen(20)

Kategori Berkaitan

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-8-2022 09:34 PM GMT+8 , Processed in 0.081882 second(s), 32 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top