CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Jilat Skrin TV Je Untuk Rasa Makanan!

24-12-2021 02:29 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 1090| Komen: 7

Description: Seorang profesor di Jepun membangunkan prototaip skrin televisyen yang boleh mengeluarkan rasa pelbagai jenis makanan untuk memberikan pengalaman unik kepada pengguna.
Seorang profesor di Jepun membangunkan prototaip skrin televisyen yang boleh mengeluarkan rasa pelbagai jenis makanan untuk memberikan pengalaman unik kepada pengguna.


Skrin yang dinamakan Taste the TV itu dihasilkan menggunakan 10 jenis perisa yang disembur atas lapisan filem bersih, lapor Reuters.



Kredit foto: Reuters

Lapisan filem itu kemudiannya diletakkan atas skrin televisyen yang rata untuk dirasai pengguna.


Prof Homei Miyashita dari Universiti Meiji berkata, teknologi itu boleh menggalakkan orang ramai berhubung dengan dunia luar terutamanya ketika pandemik Covid-19 masih berlangsung.

“Tujuan utama adalah untuk memberikan pengalaman kepada orang ramai pengalaman seperti makan di restoran, walaupun anda sebenarnya hanya duduk di rumah,” katanya.



Projek itu dilakukan Miyashita dengan kerjasama 30 pelajar yang menghasilkan pelbagai alatan berkaitan skrin itu, termasuk garfu.

Miyashita memberitahu, prototaip itu bakal melibatkan kos sebanyak 100,000 yen (RM3,675) untuk dikomersialkan.


Sumber: Utusan

Bagus

Marah
1

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Friends Rank (1 people)

ADVERTISEMENT

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote musangbodoh 24-12-2021 02:41 PM
@stingertaikjubo sila komen
Quote kemaruk 24-12-2021 02:56 PM
kalau layan cerita lucah camne plak
Quote dua_chzy 24-12-2021 03:06 PM
Inspired by komik Doraemon nampaknya.
Quote shi_jewel 24-12-2021 03:20 PM
teknologi yg dimengarutkan...jilat menjilat pulak dah...
Quote Artemesiaa 24-12-2021 04:08 PM
Tak pelik tak Jepun namanya
Quote green~tea 24-12-2021 04:09 PM
Mcmana nak transfer carbo dekk... boleh online transfer tak
Quote doubleharmonic 24-12-2021 05:46 PM
sesuai untuk vietkong yang asik meroyan jah keja tak dapat makan daging noreen. kalo takde bideo noreen boleh tayang gambar sendiri jah sebab diri sendiri pon dah noreen sangat perangai kan noreen?

Lihat semua komen(7)

Kategori Berkaitan

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-8-2022 09:21 PM GMT+8 , Processed in 0.174961 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top