CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Batal Solat Kalau Doa Pakai Bahasa Indonesia Ketika Sujud

19-11-2021 06:50 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 3834| Komen: 51

Description: Pendakwah terkenal Indonesia, Ustaz Abdul Somad menjelaskan para ulama bersepakat tidak boleh berdoa ketika sujud menggunakan selain bahasa Arab.
Pendakwah terkenal Indonesia, Ustaz Abdul Somad menjelaskan para ulama bersepakat tidak boleh berdoa ketika sujud menggunakan selain bahasa Arab.


Bahkan, katanya, ulama bersepakat perkara itu dapat membatalkan ibadah solat.

“Yang berbahasa Indonesia, berbahasa asing selain bahasa Arab ulama sepakat adalah batal. Yang berbahasa Arab adalah ikhtilaf kerana ada sebahagian ulama mengatakan batal, sebahagian lain tidak.


Gambar hiasan

“Ulama bersepakat doa yang matsur ada dalam al-Quran adalah sunnah yang boleh dibaca,” katanya seperti dilaporkan Tribunnews.


Pada dasarnya, tiada ikhtilaf atau perbezaan pendapat para ulama mengenai syariat doa dalam sujud.

Namun begitu, ulama berbeza pandangan mengenai doa dalam sujud terhadap tiga perkara itu, bahasa yang digunakan, doa yang matsur dan doa berbahasa Indonesia.

Menurut Abdul Somad, tidak semua umat Islam mampu mengingati doa-doa yang terkandung dalam ayat-ayat al-Quran.

Bahkan, katanya, tidak semua orang mampu memahami bahasa Arab.

Justeru, beliau menjelaskan dibolehkan membaca doa ketika sujud dengan menggunakan bahasa yang difahami.

“Dengan syarat doa itu tidak diucapkan atau dilafazkan secara langsung dengan lidah, melainkan hanya dibaca dalam hati sahaja.

“Meskipun dibaca dalam hati, kita tidak perlu bimbang apakah doa akan sampai atau sebaliknya.

“Sebab Allah SWT. maha mengetahui atas segala hal yang tersembunyi, termasuk dalam batin seseorang,” jelasnya.

 
Sumber: Utusan

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote kakikuDibibirmu 19-11-2021 06:55 PM
Dr. Maza tersenyum sinis berdoa dalam bahasa Mulayu sumpit babi selepas tahiyat sebelum salam
Quote mbhcsf 19-11-2021 08:02 PM
My god, benda basic ni pun masih dipersoalkan lagi, of course !!! bacaan dalamsolat adalah dlm arabic

al fatihah , takbiratul ihram , tahiyyat akhir mesti la in arabic...doa doa dalam sujud duduk di antara dua sujud - ni hukumnya ape? kena tahu lah ...mestilah doa dalam bhs arab dalam sujud afdhal if not kena tahu basic apa hukum bacaam dalam sujud?

kena faham sunat haiah and ab ad ..ni basic

depa ni tumakninah dalam  sunat terawikh pun ade issue ketika dulu , iskk....issue sungguh lah depa ni.

susah lah teori solat pun tak tahu ni.

Kalau ditanya  lah apa bacaan bhs arab paling panjang pun dalam solat , depa ni tahu ke? al fatihah and tahiyyat akhir ( these two are rukuns)
Quote FOTHER-MUCKER 19-11-2021 08:06 PM
Untung lah bangsa Arab kerana rupanya tohan hanya paham bahasa mereka jewww!
Quote chazey 20-11-2021 02:42 PM
FOTHER-MUCKER replied at 19-11-2021 08:06 PM
Untung lah bangsa Arab kerana rupanya tohan hanya paham bahasa mereka jewww!

Tak universal rupanya agama Islam ini?

Matilah dikecam.

Nak masuk sorga, ikut aje la aturan maknosia yang udah dilantik menjadi ularmak jurucakap Tuhan di muka bumi ini.
Quote ulartedung 20-11-2021 03:10 PM
dalam syorga nanti semua orang bahasa arab,sapa tak reti bahasa arab pening la nanti
Quote krustykrab 20-11-2021 03:15 PM
ulartedung replied at 20-11-2021 03:10 PM
dalam syorga nanti semua orang bahasa arab,sapa tak reti bahasa arab pening la nanti

No wonderla lg ramai duk dlm neraka...
Mungkin kat neraka sambil kena siksa tu ada kelas bahasa arab jgk sbg perssediaan
Quote jazaa100 20-11-2021 03:26 PM
Edited by jazaa100 at 20-11-2021 03:28 PM

Dlm Hati blh je doa dlm basa friskatrisna

Masa jahiliyah Aku dulu, beriya iya Aku doa dlm basa melayu....Allah makbulkn jugak APA yg Aku nk Tu....

Skrg dah tau, tak blh lah buat lg

Quote chazey 20-11-2021 03:30 PM
ulartedung replied at 20-11-2021 03:10 PM
dalam syorga nanti semua orang bahasa arab,sapa tak reti bahasa arab pening la nanti

I tot masuk sorga otomatik ko reti bahasa Arab? Atau klu ko bercakap BM sekalipun, yang kuar dari mulut ko, bahasa Arab?
Quote sekngucing 20-11-2021 03:31 PM
chazey replied at 20-11-2021 02:42 PM
Tak universal rupanya agama Islam ini?

Matilah dikecam.

Memang tak universal pun....
Quote chazey 20-11-2021 03:32 PM
Banyak lagi akak nak taip tapi akak withheld my comments.
Quote sekngucing 20-11-2021 03:33 PM
krustykrab replied at 20-11-2021 03:15 PM
No wonderla lg ramai duk dlm neraka...
Mungkin kat neraka sambil kena siksa tu ada kelas bahasa ar ...

Syaitan yg ajar...

Syaitan ni cikgu yg baik sebrnarnya..sebab org2 bodoh yg dia bisikkan tu semuanya berjaya membuat kejahatan
Quote mbhcsf 20-11-2021 03:49 PM
Edited by mbhcsf at 20-11-2021 04:01 PM

ada orang  yg tak faham bacaan solat dan doa dalam solat ialah bahasa arab tolong jgn buat statement tak cerdik macam tu , unless dia fikir ALlah kena ikut dia , wow bongkaknya statement insan mcm ni , tak sedar diri kan , mau bongkak lagi ade.  tak universal - ni level  , insan je pun sebegitu. hina fiqh solat lagi dalam jahil, kononya tak universal -  kena beza ye bacaan doa dalam solat and luar solat.
tolong bezakan doa luar solat dan doa dalam solat . kalau muallaf i faham tapi kalau dah menjadi islam years old sila jgn letak tulis komen yg menerbitkan rasa marah , ingat kita ni insan ye, kalau Allah nak tark nikmat , DIA BOLEH je. jgn ingat ye kita lepas, jgn bongkak .

my god.

entah entah so sad ye org macam ni dah rukun solat  tahu ke tak ye? tahu tak bacaan duduk antara dua sujud tu hukum ape? tentu tak tahu kan sebab boleh keluar statemet yg memperlihatkan kelaahan aqal - aqal is part of ruh , so statement tu menandakan  ape?  basic tu - bende kafa budak 7 thn pun faham .....solid ke tak, tentu terkial kan??? dalam simplistik tertanye ataupun tak tahu - doa semasa duduk antara dua sujud tu ape, kalau sambung lagi hukum ape? oh ? sebab jahil lah tu - tak tahu basic tapi mahu komen.

sebba tu tergamak keluar statement  agak tak cerdik.
sahsiah kat mana ni? dalam  Islam benda ni basic.sure terkejut kan ade benda yg dinamakan doa qunut tak sama versi malaysia versus bacaan imam daripada negara lain...

ataupun dia nak argue qunut tu bidaah ( hehehe)

common  lah.




Quote zacEfron 20-11-2021 04:22 PM
bole sj baca dlm hati ..
kalau baca kuat selain dr bacaan solat..
baru batal
Quote Orix 20-11-2021 04:53 PM
baca jela kumat kamit tp sepatah hapa tak faham pun tak apa khuenst
Quote zacEfron 20-11-2021 05:28 PM
Orix replied at 20-11-2021 04:53 PM
baca jela kumat kamit tp sepatah hapa tak faham pun tak apa khuenst

paling senang jd melayu murtad..
segala maksiat bole buat
Quote Orix 20-11-2021 05:32 PM
zacEfron replied at 20-11-2021 05:28 PM
paling senang jd melayu murtad..
segala maksiat bole buat

ya ke ? yg tak murtad pun banyak je buat maksiat. mcm senang je diorg buat maksiat tanpa perlu murtad. cemana tuh ?
Quote Orix 20-11-2021 05:34 PM
chazey replied at 20-11-2021 03:32 PM
Banyak lagi akak nak taip tapi akak withheld my comments.

taip saja sisturrrrr..... semoga yg bebenak ni triggered
Quote FOTHER-MUCKER 20-11-2021 06:01 PM
chazey replied at 19-11-2021 10:42 PM
Tak universal rupanya agama Islam ini?

Matilah dikecam.

Lepas tu bagi tau orang agama Islam untuk sekalian umat/bangsa.
pandai baca Quran tetapi apa yang dibaca tak tau maknanya ..itu yang jadi masalah.
Quote zacEfron 20-11-2021 06:36 PM
Orix replied at 20-11-2021 05:32 PM
ya ke ? yg tak murtad pun banyak je buat maksiat. mcm senang je diorg buat maksiat tanpa perlu mur ...

mana tahu dia islam..  ?
sendiri buat maksiat lepas tu salahkan islam ? agama kafirun ajar mcm tu ka. ?

Lihat semua komen(51)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-5-2022 09:18 PM GMT+8 , Processed in 0.086485 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top