CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Hiburan Tempatan Lihat artikel

"Bila Lapar Lupa Nak Tanya Harga" - Normala Samsudin Tegur Isu 'Siakap Kayangan’

8-11-2021 03:51 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 5191| Komen: 51

Description: Isu tular di media sosial mengenai pemilik restoran yang menjual hidangan seekor siakap berharga RM1,196 mendapat reaksi dari pelbagai pihak termasuklah selebriti dan bekas personaliti televisyen, Pua ...
Isu tular di media sosial mengenai pemilik restoran yang menjual hidangan seekor siakap berharga RM1,196 mendapat reaksi dari pelbagai pihak termasuklah selebriti dan bekas personaliti televisyen, Puan Sri Normala Samsudin yang turut tampil memberikan pandangannya.



Facebook محمد فارس ذوالقرنين

Menerusi sebuah posting dimuat naik di Instagram, Normala memberitahu bahawa ketelusan dalam berniaga itu adalah satu adab.

Tambahnya, sebagai pelanggan adakalanya mereka terlupa untuk bertanyakan harga seekor ikan berikutan terlalu lapar dan mungkin takut dianggap sebagai pelanggan yang kedekut.






Dalam pada itu, beliau turut berharap akan ada pihak yang terlibat untuk menyiasat dan memperbetulkan isu yang sedang tular tersebut secara menyeluruh di semua tempat pelancongan.


Sumber: Murai

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote missyL 8-11-2021 03:57 PM
Kedai ni mmg mahal dr dulu.
Org komplen pn xde ape tindakan.
Sbb tu die x tkut nk jual mahal.
Quote dudaberhias 8-11-2021 04:01 PM
Siakap kedai dia memang mahal... Tapi menu2 lain tu ok je reganya, iols biasa makan restoran tu...  Kalau dia tau rega siakap tu RM16 per100gm mesti tak jadi punya isu siakap ni... Ni gatal jugak nak mengcekik fresh seafood lepastu duk angguk2 je kepala nak itu ini... Padahal taktau pun rega ikan tu...

Ko mainn hangguk je dikk haaa terhangguk terus...

Iols nak nasihatkan tak payah ler mencekik benda2 ikut gram tu kalau tak pasti harga total berapa nanti.. baik lah makan nasi goreng atau apa ada dekat menu tu..
Quote KamikuP 8-11-2021 04:18 PM
Patut ler Langkawi kene sumpah ngan Mahsuri.. kuikuikui
Quote Pixie902 8-11-2021 04:35 PM
Edited by Pixie902 at 8-11-2021 04:37 PM
dudaberhias replied at 8-11-2021 04:01 PM
Siakap kedai dia memang mahal... Tapi menu2 lain tu ok je reganya, iols biasa makan restoran tu...   ...

Betul tu...kalau pergi kws pelancongan bawak segerombolan ahli keluarga, berhati2 la nak order.  Nak selamat order je menu nasi goreng dsbnya yg dah clear harga sepinggan berapa.
Rentikan nak order seafood dan ikan bagai tu...
Kalau nak order seafood juga, pastikan harganya dulu, sanggup bayar ke tidak...
Quote sleepandream 8-11-2021 04:36 PM
Edited by sleepandream at 8-11-2021 04:37 PM

tapi orang kedai pun nak jaga airmuka customer....
jap lagi bagitau details harga sekian2... orang mengata pulek kat orang kedai "kau ingat haku tak mampu ke?"...
so salah buyer la...
sama la juga kalau panggil mentenance ke handyman dtg rumah...
kau tunjuk2 je nak repair itu ini ganti itu ini gaya boss2 besar... tapi taknak tanya harga dgn upah berapa... sekali bil sampai terkedu...

Quote Normabaru 8-11-2021 04:39 PM
dudaberhias replied at 8-11-2021 06:01 PM
Siakap kedai dia memang mahal... Tapi menu2 lain tu ok je reganya, iols biasa makan restoran tu...   ...

kaka pula harap lps ni lhdn langkawi focus check tax cp 500 peniaga2 kat sana...

ko pki resit gitu..pastu odit xde..kedai pon ntah2 xblesen..

so biar dua2 'terkena' br ada akal

kohkohkohhh
Quote Lentera 8-11-2021 06:13 PM
Org yg makan tu sekolah dulu failed math ke? RM16/100gm X 7.48kg pun tak boleh nak congak2 ke berapa lebih kurang rege nya [em:8:]
Quote minah_selekeh 8-11-2021 06:19 PM
Biasanya kalau jenis makan tak tanya harga dulu ni, dah prepare untuk bayar berapa2 pun.. At least estimate la dulu berat ikan tu sesuai dengan budget ke tidak.. Tak tau nak team sapa dalam hal ni..
Quote missus_meow 8-11-2021 06:20 PM
harganya per 100gm ... ingat per kg kot ... kalo i, dah kuar kalkulator ...
Quote MyLadyMarmalade 8-11-2021 06:24 PM
Lapar sampai x blh make sense tu payah. It's known that fresh seafood mahai, yg galak² nak order buat apa? Tak payah carik pasal le, last² sendiri poket berlubang.
Quote Trumpettt 8-11-2021 06:55 PM
Btw...siakap bkn ikan mewah..siakap kategori marhaen dlm grup ikan saiz besar..if siakap laut sekalipun takkan la semahei tu...
Quote bedahmenjuyah 8-11-2021 07:00 PM
Yg terkene tu mention psl pakai cc kena tax. Tu kena check tu apsal charge customer
Quote naina 8-11-2021 07:02 PM
Patutnya dia cakap sekian2 kilo berapa harga. Timbang dulu lah. Style kedai barang basah lah kita ambik2 lepastu timbang tengok harga berapa. Ini macam order2 lepastu peniaga timbang sndri lepastu caj harga lepas masak lagi baru bagi tau customer. Kalau harga kedai kau bese2 xpelaa. Ni luar biasa. Orang pun tak expect la
Quote sitiditisiti 8-11-2021 07:20 PM
Pada aku bkn pasal harga, tapi size ikan itu. Aku pn kalau pegi seafood, mintak  org kedai tolong recommend kan size ikan tu. Siap baru ni nak terbeli size besar kat langkawi jugak last week tapi owner Chinese tu siap ckp besar sangat & suruh ambik yg kecik sikit.

Ni 7kg++ untuk 7 org mkn. Memang x padan lah, pastu tunjuk size guna tangan je. Bukan la x mampu, tapi confirm kaya mana pun siapa nak bayar mahal mcm tu utk siakap je? Macam kena scam je
Quote dino 8-11-2021 07:49 PM
missyL replied at 8-11-2021 03:57 PM
Kedai ni mmg mahal dr dulu.
Org komplen pn xde ape tindakan.
Sbb tu die x tkut nk jual mahal.

sbb pemilik tu bleh justify kenapa harga mcm tu.. sbb kos logistik anto barang tu.. maintenance etc

takde org paksa mkn disitu.. biasa org tgk harga dah bajet dah. klau tgk menu mahal cancel trus.. bkn proceed order
Quote dino 8-11-2021 07:53 PM
dudaberhias replied at 8-11-2021 04:01 PM
Siakap kedai dia memang mahal... Tapi menu2 lain tu ok je reganya, iols biasa makan restoran tu...   ...

ade viral hr tu bedal sotong 2kilo.. p la pasar sotong sekilo brp.. ni upah org masak lg haha

klau dah letak tanda harga tp nak mkn jugak
yg aku heran p restoren western harga yahudi mabuk takde plak nak viral… papa rich dulu bubur nasi rm25++ takde pun org viral haha
Quote xtravaganza 8-11-2021 08:09 PM
Sbb ikan siakap je pon, mgkn xde la budget sampai 1k++.. klu mkn kat sabah rege ni nth brape bnyk seafood blh dpt..
Quote September14 8-11-2021 08:42 PM
Wlupun org kecam mkn x tnya hrga tp tetap hrga sekor siakap tu mahal.. siakap je pun bkn kambing sekor. Kdai pun uzur terapung kt laut lngkawi kn bknnya terapung atas burj khalifa.. mmg ptut diviralkn spya lbh berhati2.. sapa je leh sangka ikn siakp sekor 1k?
Quote shida81 8-11-2021 08:53 PM
Ak g mkn kedai tomyam tepi jln pun rega mahal apatah lagi klu g restoren mcm ni... Klu poket x tebal x yah la singgah

Lihat semua komen(51)




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-7-2022 06:22 PM GMT+8 , Processed in 0.083696 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top