Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Tudm Akan Naik Taraf Radar Pertahanan Negara, Kata Panglima

12-6-2014 03:44 PM Komen: 35
Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) akan menaik taraf teknologi sistem radar pertahanan negara yang berusia lebih 15 tahun.

Panglima Tentera Udara Jeneral Tan Sri Rodzali Daud (gambar) berkata naik taraf itu membabitkan keupayaan pemproses dan aspek avionik.

Perkara ini sudah dikemuka kepada kerajaan, katanya kepada pemberita selepas majlis penyampaian hadiah Peraduan Menulis Artikel sempena Ulang Tahun ke-56 TUDM, di Kuala Lumpur hari ini.

Selain itu katanya kerajaan juga bersetuju mempertimbangkan pembelian radar baharu.
"Ini menelan belanja yang tinggi namun perkara ini sudah diperuntukkan dalam Rancangan Malaysia ke-11, cuma kita cuba dapatkan lebih awal," katanya.

Sebelum ini Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein dilapor berkata kerajaan bersedia mempertimbangkan pembelian radar baharu bagi menggantikan radar sedia ada yang sudah ketinggalan zaman.

Selepas majlis itu Rodzali turut menyempurnakan pemakaian pangkat kepada 20 pegawai.

Selain itu 116 pegawai TUDM serta anggota lain-lain pangkat turut menerima Anugerah Khidmat Cemerlang Kementerian Pertahanan. C Bernama, 11 Jun, 2014.

DIANTARA RADAR ATM

Giraffe radar


Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 35
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote ayahlang 13-6-2014 02:33 PM
Dalam smartfon aku pun boleh detech kapalterbang - flightradar24.com

Lain-lain Komen

Quote asher 12-6-2014 09:22 AM
radar jer..? aircraft xyah..? abis mcm mana kalo dh detect nk counter attack..
Quote secretservice 12-6-2014 09:23 AM
harap jangan asyik akan dan bakal saja
Quote the_killer 12-6-2014 09:23 AM
asher posted on 12-6-2014 09:22 AM
radar jer..? aircraft xyah..? abis mcm mana kalo dh detect nk counter attack..

kita ada pertahanan udara
Quote asher 12-6-2014 09:30 AM
the_killer posted on 12-6-2014 09:23 AM
kita ada pertahanan udara

x ckup langsung..self defence at low level..bleh harapkn sukhoi gn hornet jer..stakat hawk gan f5e lwn sulu bleh la..mig tunggu masa dh nk kebumikan..kalo nk harap manpads tembak pilatus gn heli ok la..mrca..? xda nmpk nyer..

Quote kelana36 12-6-2014 09:37 AM
ok la tu, beli radar dulu ,then lease some jets to supplement the SU and the F18.
Quote the_killer 12-6-2014 09:38 AM
asher posted on 12-6-2014 09:30 AM
x ckup langsung..self defence at low level..bleh harapkn sukhoi gn hornet jer..stakat hawk gan f5e ...

aku rasa gov sedang kearah tu..dan radar sebagai langkah pertama...kemudian MRCA dan last sekali sistem pertahanan udara
Quote spiderman80 12-6-2014 10:20 AM
secretservice posted on 12-6-2014 09:23 AM
harap jangan asyik akan dan bakal saja

Jangan bimbang, menurut kajiaan Botakchinpeng iaitu forummer kita yang berpangkat Jeneral, Malaysia mampu menewaskan kuasa tentera China dalam masa seminggu saja. Malaysia cuma ketinggalan AS saja sebagai antara negara terkuat di dunia.

Kalau ada apa-apa tak paham, sila PM Botakchinpeng untuk keterangan lebih lanjut.



Quote asher 12-6-2014 10:24 AM
the_killer posted on 12-6-2014 09:38 AM
aku rasa gov sedang kearah tu..dan radar sebagai langkah pertama...kemudian MRCA dan last sekali s ...

em..mau mkn 15thn lg baru dpt mrca..tu pun rasa dalam 12 ke 18 biji jer..btw tgu new mrca masuk sukhoi gn hornet dh nk start outdated dah.. harap hisam cuba bedek bajib increasekn lg budget utk mindef biaq dpt lebih procument new asset..

Quote Pajeri_Nenas 12-6-2014 10:33 AM
najib agak lembab dlm hal2 mcm ni. dia ingat china tu takkan ceroboh kawasan kita. kita perlukan SAm, mrca ,kapal tambah lg, submarie lagi 4( kilo murah banyak dr scorpene)
Quote the_killer 12-6-2014 10:34 AM
asher posted on 12-6-2014 10:24 AM
em..mau mkn 15thn lg baru dpt mrca..tu pun rasa dalam 12 ke 18 biji jer..btw tgu new mrca masuk su ...

Panglima ada bgtau bahawa MIG 29 memang bersara, jadi untuk penuhi ruang kosong tu..kemungkinanla amik gripen NG..sewa dulu sebelum kata putus pembelian MRCA baru...menurut otai2 pertahanan, Rafale dan Topan jd feberet.....
Quote the_killer 12-6-2014 10:36 AM
Pajeri_Nenas posted on 12-6-2014 10:33 AM
najib agak lembab dlm hal2 mcm ni. dia ingat china tu takkan ceroboh kawasan kita. kita perlukan SAm ...

kilo tu walau murah..kena gak ngk spesifikasi dia, TLDM mungkin memerlukan kapal selam yg betul2 memenuhi kehendak TLDM dan pertahanan negara, kalo nak ikut kepala rakyat malaysia, semua orang suruh beli yg murah punya..tp kena ngk gak teknologi kapal tu...ada pernah degr ura2 nak beli Amur Class
Quote asher 12-6-2014 10:48 AM
the_killer posted on 12-6-2014 10:34 AM
Panglima ada bgtau bahawa MIG 29 memang bersara, jadi untuk penuhi ruang kosong tu..kemungkinanla  ...

gripen nk lease pun ramai gak yg ckp poor option..nk tgu gripen smpi pun aritu saab ckp dkt 18bln br la smpi..utk counter f16 gan hawk bleh la rasanyer gripen nie..tp utk f15..sukhoi..rasanya gripen still incapable..tp option utk lease gripen nie bleh dipertimbangkn lg..rafale gn typhoon..em..memang mahal sungguh..better g superhornet jer..

my option jew yer..
Quote the_killer 12-6-2014 10:50 AM
asher posted on 12-6-2014 10:48 AM
gripen nk lease pun ramai gak yg ckp poor option..nk tgu gripen smpi pun aritu saab ckp dkt 18bln  ...

hornet? memang kita ada pengalaman dalam ni..ko kena ingat superhornet pon australia nak bersarakan...US pon nak bersarakan superhornet..nak digantikan dengan F35....Tun kata..jgn beli lagi aset US....kita tak pernah belajar dari kesilapan pasal isu code...Rafale dah ckp..kalo malaysia amik rafale...dia bg lesen untuk kita bina rafale di malaysia...
Quote Pajeri_Nenas 12-6-2014 10:55 AM
rasanya rafale lebih sesuai, sbb kita bnyak guna barang france, tp mahal skit
Quote cmf_WonBin 12-6-2014 11:01 AM
Mungkin Ummah Sunni yang diketuai oleh Ayatollah Pendeta Nik Aziz boleh pakai doa2 mustajab untuk menangkis serangan oleh orang2 kafir ini
Quote asher 12-6-2014 11:04 AM
the_killer posted on 12-6-2014 10:50 AM
hornet? memang kita ada pengalaman dalam ni..ko kena ingat superhornet pon australia nak bersaraka ...

hornet dh menceritakn segala2nyer..100% ready to scramble..russkies? em..sedih mcm2 tgk la mig mcm mana..france? tgk deal india ckup la psl ralafe..tyhpoon..kalo msia lubuk duit bleh la beli..source code bukan masalah lg dh..yg penting ILS...
Quote the_killer 12-6-2014 11:10 AM
asher posted on 12-6-2014 11:04 AM
hornet dh menceritakn segala2nyer..100% ready to scramble..russkies? em..sedih mcm2 tgk la mig mcm ...

pakar2 pertahanan negara memang akui kita ada pengalaman dengan hornet sejak 98 lg....dan hornet kita pon sudah maximum naik taraf dah...malaysia beli hornet ni dulu pon base kepada politik kedua2 negara...bg aku Rafale ni memang dalam kelas terbaik kerana dia mampu boleh maritim strike dan pintasan lg satu dia ni ada sistem pertahanan sendiri iaitu SPECTRA
Quote lkick2113 12-6-2014 11:37 AM
kapal2 perang yg ada capability medium SAM pon kena perbanyakkan......VL MICA sungguh pon fire and forget tapi range pendek 20KM je...patut kita dah kena ada frigate(sebenornya destroyer) sekelas DZP or Horizon class dah yg boleh jadi stesen "sistem pertahanan bergerak" yg boleh dimobilised ke sana kemari beli 4 dulu 2 di semenanjung 2 di sabah/sarawak.....


pokok pangkalnya nak kena tambah budget pertahanan kalau ikut situasi semasa negara ni...tapi ada golongan yg always barking about the procurement of such assets without knowing the spec and requirement of armed forces.....
Quote asher 12-6-2014 11:39 AM
the_killer posted on 12-6-2014 11:10 AM
pakar2 pertahanan negara memang akui kita ada pengalaman dengan hornet sejak 98 lg....dan hornet k ...

apapun semua nyer berbalik gn fulus..ckup budget ada la..xda kalu..gripen pun gripen la.. jgn smpi jd mcm philipine..jef firghter pn lgsung xdak..

Lihat semua komen(35)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.313548s Gzip On
To Top