Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Hot Topic Lihat artikel

Sultan Sulu umum gencatan senjata

7-3-2013 02:50 PM |Dilihat:100543| Komen: 2646
Sultan Sulu umum gencatan senjata


Waris Kesultanan Sulu mengumumkan gencatan senjata sebelah bagi mengelak lebih banyak pertumpahan darah di kalangan kumpulan pengikutnya yang kini terperangkap di Lahad Datu.

Gencatan senjata itu diumumkan oleh jurucakapnya, Abraham Idjirani dalam satu sidang media di Taguig City, Filipina.

Ia diisytiharkan pada pukul 12.30 tengahari tadi.

Pada masa sama, keluarga Kiram meminta pasukan keselamatan negara melakukan hal yang sama.

Media Filipina yang memetik pengumuman itu melaporkan kesediaan keluarga waris Kesultanan Sulu itu untuk mengambil pulang ahli keluarga mereka yang kini berada di Sabah sekiranya pasukan keselamatan negara mematuhi gencatan senjata tersebut.

Apa Reaksi Anda...

Bagus
6
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 2644
Komen

Komen Terbaru

Quote mrsrezza 7-3-2013 05:33 PM
dahliateck posted on 7-3-2013 05:31 PM
sudah

teck ko kena lahar eh

Lain-lain Komen

Quote chazey 6-3-2013 05:28 PM


********************************************************************************************************

Kronologi Pencerobohan Kumpulan Bersenjata Di Lahad Datu (12 Februari - 5 Mac 2013)

9 Feb - Pihak berkuasa mendapat maklumat tentang rancangan pecerobohan di Lahad Datu (kredit: @tamarSusu)

12 Feb - Sekumpulan lelaki berpakaian ala tentera dan dipercayai bersenjatayang menaiki bot pancung mendarat di pesisiran pantai Lahad Datu.

14 Feb - Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar berkata polis mengenal pastikumpulan rakyat Filipina yang mendarat di pesisir pantai Lahad Datu, Sabahsebagai pewaris berketurunan 'Raja Sulu' dari selatan Filipina.

14 Feb - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata kerajaanMalaysia akan melakukan yang terbaik termasuk melalui perundingan bagi menangani isu pencerobohan itu sebelum mengusir mereka keluar dari kawasanberkenaan.

16 Feb - Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Husseinmengesahkan kumpulan terbabit bukan kumpulan militan atau pengganas sebaliknyapenyokong kuat 'Kesultanan Sulu' dan menegaskan situasi di Kampung Tanduo adalahterkawal.

18 Feb - Hishammuddin berkata kerajaan Malaysia dan Filipina sentiasabekerja rapat dalam menyelesaikan konflik ini dan memberitahu ia akan dilakukansecara diplomasi tanpa pertumpahan darah.

24 Feb - Kerajaan Filipina menghantar sebuah kapal dalam misi kemanusiaanuntuk membawa pulang kumpulan 180 anggota termasuk 30 pengawal bersenjata yangbertahan di Lahad Datu, Sabah sejak 12 Feb lepas.

26 Feb - Tempoh pengusiran mereka tamat namun rundingan masih dijalankanterhadap kumpulan penceroboh itu.

28 Feb - Kerajaan Malaysia digesa mengadakan rundingan secara terus denganSultan Jamalul Kiram III di Manila untuk menamatkan konflik perebutan kawasan diLahad Datu, Sabah yang berlanjutan selama lebih tiga minggu.

1 Mac - Dua anggota polis, ASP Zulkifli Mamat dan Sjn Sabarudin Daudterkorban manakala 12 anggota kumpulan penceroboh terbunuh dalam pertempuranantara kumpulan itu dengan pasukan keselamatan di Kampung Tanduo.

2 Mac - Enam anggota polis terkorban dalam serangan hendap di perkampunganair Kampung Sri Jaya Simunul, Semporna. Kejadian pada pukul 8 malam itumenyebabkan enam anggota kumpulan penceroboh terbunuh.

3 Mac - Mayat enam anggota polis dikeluarkan dari kawasan perkampungan airitu dan polis turut mengeluarkan 19 anggota polis dengan selamat dari kampungitu.

4 Mac - Setiausaha Rendah Luar Filipina Jose Brillantes dan Duta BesarFilipina ke Malaysia J. Eduardo Malaya dilapor bertemu Menteri Pertahanan DatukSeri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin TunHussein untuk mencari resolusi damai.

4 Mac - Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar menegaskan keadaankeselamatan di Kunak, Sandakan dan Semporna di Sabah adalah terkawal.

4 Mac - Polis mengeluarkan senarai nama enam pegawai dan anggota yangterkorban dalam serangan hendap di Semporna, Sabah.

5 Mac (7 pagi) - Pasukan keselamatan melancarkan serangan menggunakan jetpejuang F18 dan Hawk ke atas penceroboh kumpulan bersenjata di Kampung Tanduo,Lahad Datu, Sabah diikuti tindakan susulan dan penggeledahan oleh pasukantentera dan polis di kawasan kampung itu.

5 Mac (8 pagi) - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata kerajaanmesti mengambil tindakan yang sewajarnya bagi menjaga maruah dan kedaulatannegara sebagaimana yang dituntut rakyat memandangkan usaha kerajaan mengelakkanpertumpahan darah di Lahad Datu tidak berjaya.

5 Mac (11 pagi) - Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar dalam sidang mediabersama Panglima Angkatan Tentera Jen Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin menyifatkan OpsDaulat itu mencapai objektif yang ditetapkan.

5 Mac (1.30 tengah hari) - Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin TunHussein dalam sidang akhbar bersama Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad ZahidHamidi mengesahkan tiada kematian dan kecederaan di pihak pasukan keselamatan.

5 Mac (4 petang) - Ketua Polis Negara mengadakan sidang akhbar mengatakanoperasi susulan dan penggeledahan masih diteruskan kerana polis percaya masihada musuh di kawasan itu.

5 Mac - Sehingga pukul 7 petang, polis belum mengesahkan jumlah kematian,kecederaan atau tangkapan di pihak anggota kumpulan penceroboh bersenjata itu.-BERNAMA

http://mstar.com.my/berita/cerit ... rita/20130305194645

********************************************************************************************************

kredit: @Manami
*******************************************************************************************************

WIRA-WIRA NEGARA YANG TERKORBAN DEMI KEDAULATAN NEGARA TERCINTA

1 Mac 2013 (Serangan Hendap di Lahad Datu)

1. Inspektor Zulkifli bin Mamat
2. Koperal Sabaruddin bin Daud2-3 Mac 2013 (Serangan Hendap di Kg. Simunul, Semporna & Sekatan Jalan Raya, Lahad Datu )

1. Assistant Superintendent Michael A/K Padel
2. Superintendent Ibrahim bin Lebar
3. Sarjan Baharin bin Hamit
4. Sarjan Abd. Azis bin Sarikon
5. Lans Kopral Mohd. Azrul bin Tukiran
6. Koperal Salam bin Togiran

Tidurlah (Sleep Now) - A Tribute to the Fallen Heroes of Lahad Datu:

Sleep now, young soldier
Release your burdens in the beauty of your dreams
Sleep now; close your eyes
Fall will pass away, and your night will soon become day

Why did you have to go so early?
Why did you fall before your time?

Flowers will I garland you
Along with a thousand thanks
Your service to us, we will esteem & value
Tears I will send to accompany my prayers
For you, my Hero

No more pain; no more pain
Sleep now.

*~Composed and sung by johadikusumo
http://www.youtube.com/watch?v=Ig2glsMCBOU
Last edited by chazey on 6-3-2013 06:31 PM

Quote chazey 6-3-2013 05:28 PM
Kenali Suku Suluk/Tausug

Masyarakat Malaysia kurang mengenali siapa sebenarnya suku kaum Suluk yang terdapat di Sabah itu. Orang Suluk tidak memanggil diri mereka Suluk melainkan menggelar diri mereka Tausug yang secara 'harfiahnya' membawa maksud "Orang dari Sulu".

Orang Tausug hingga hari ini masih menjadi pelarian samada di Sulu atau di Sabah kerana tidak mengakui ketuanan Filipina keatas Negara mereka Sulu. Mereka saban tahun memerangi Kerajaan Filipina kerana menganggap diri mereka dipencil dan dianiaya oleh kerajaan Filipina hingga hari ini.

Ramai yang tak tahu asal-usul orang Tausug ini termasuk orang-orang Tausug sendiri. Siapakah mereka dan dari mana mereka datang?

Kaum Tausug atau Suluk adalah majoriti di kepulauan Sulu dan bahasanya Bahasa Sug adalah bahasa perantara atau lingua franca sebelum era kesultanannya lagi hingga kini. Kaum Tausug atau Suluk berasal dari rumpun Melayu-Austronesian (Polenesian) sebagai mana masyarakat Nusantara di sekitarnya. Bahasa Sug yang mereka tutur adalah mirip bahasa Melayu lama bercampur bahasa Arab dan bahasa etnik lain di sekitar Mindanao. Mengikut sejarah, bahasa asal Suluk sebenarnya adalah dari bahasa asal Orang Tagimaha (Taguima dari Basilan).

Mengikut sumber dari Salsilah Sulu yang dicatat oleh pencatat sejarah Najeeb Saleeby dalam bukunya The History Of Sulu (Manila: 1908), suku kaum Tausug ini dan bahasanya berasal dari beberapa etnik yang bergabung iaitu Buranun, Tagimaha, Baklaya, Orang Dampuan dan Orang Banjar. Mereka berhijrah ke kepuluan Sulu sehingga terbentuk satu masyarakat yang dikenali sebagai masyarakat Tausug.

Orang Buranun dipercayai yang terawal adalah orang yang menduduki kawasan pergunungan di Sulu dan penempatan terkenal mereka ialah di Maimbung.

Orang Tagimaha pula bermaksud kumpulan pelindung yang datang dari Pulau Basilan yang mana asal sebenar mereka adalah dari pulau besar Mindanao juga dan penempatan terkenal mereka ialah di Buansa atau sekarang dikenali sebagai Jolo (sbt. Holo).

Orang Baklaya bermaksud orang yang menduduki persisiran pantai adalah dipercayai datang dari Sulawesi Indonesia dan penempatan mereka ialah di Patikul.

Orang Banjar pula berasal dari Kalimantan, Borneo Indonesia. Tempatnya di Kalimantan ialah di Banjar Masin.

Orang Dampuan pula berasal dari Champa iaitu salah satu tempat bersejarah di Indochina yang sekarang dikenali sebagai Vietnam dan inilah kaum-kaum seperti yang disebut di atas yang mewarnai wajah bahasa dan rupa paras orang Tausug itu sendiri.[1]

Suku kaum Tausug juga punya beberapa dialek atau slanga mengikut kawasan atau daerah di antaranya ialah slanga Tausug Tapul, Tausug Basilan, Lugus, Gimbahanun dan lain-lain. Unsur-unsur bahasa Jawa juga ada terdapat dalam bahasa Sug ini tidaklah menghairankan kerana rumpun Melayu di rantau Nusantara ini antara satu sama lain ada similaritinya. Ini disebabkan kekuasaan kerajaan Srivijaya dan Majapahit di tanah Jawa pernah mempengaruhi daerah-daerah sekitar wilayah Kepulauan Sulu sebagaimana sebelum kemunculan kerajaan awal Melayu Melaka. Maka setelah kedatangan Islam muncullah kesultanan Sulu sekitar tahun 1457 M dan pemerintahan Sultan-sultan Sulu berlangsung begitu lama yang menyumbang kepada Bahasa Sug terus bertahan hingga hari ini.

Asal Usul Istilah Tausug

Tausug berasal dari dua suku kata Tau (sbt Tau) bermaksud orang dan Sug bermaksud Arus. Orang Arus maka bolehlah diertikan sebagai orang yang menongkah arus atau orang yang pekerjaannya ada kaitan dengan pasang surut air laut. Kita mengetahui kepulauan Sulu terdiri dari ratusan pulau yang mana pekerjaan penduduknya adalah nelayan dan memungut hasil laut seperti mutiara, agar-agar laut, gamat serta menjalankan perniagaan secara Barter antara Borneo Utara (Sabah) dan Zamboanga dan lain-lain kawasan di Nusantara. Bahkan sebahagiannya menjalankan aktiviti di luar kawalan iaitu aktiviti pelanunan di sekitar perairan Laut Sulu hingga ke Laut Sulawesi dan Laut China Selatan. Maka jelaslah asal gelaran Orang Arus itu sesuai dengan kehidupan harian masyarakat Tausug yang menjadikan lautan sebagai sumber kehidupan mereka.

Satu lagi tafsiran dari perkataan Tausug ialah Tau Maisug. Maisug bermaksud pemberani iaitu Orang Yang Berani. Sebagaimana Spanyol mengakuinya begitu juga tentera Amerika Syarikat malah Ferdinand Marcos sendiri bermatian memerangi kaum ini dengan mengistiharkan undang-undang tentera di Mindanao dan Sulu. Sebab itu gelaran Juramentado (Berani Mati) adalah gelaran Spanyol kepada Tausug. Salah satu dari bukti keberanian orang Suluk ini ialah seperti yang dinyatakan oleh Prof. Cesar.

Perwira-perwira Islam yang setelah menjalani upacara keagamaan dan menunaikan sembahyang semalaman dengan pendeta (Guru Agama - pent.) pada esok harinya akan menyerbu dan menyerang pelanggar-pelanggar Kristian dengan keazaman membunuh seberapa ramai musuh dan mereka ini tidak dijangkakan akan pulang dengan selamat. Harapan yang tinggi bagi perwira-perwira yang sanggup berkorban ini untuk mendapatkan balasan syurga

Asal Usul Istilah Suluk

Masyarakat Melayu Borneo Utara (Sabah) dan Kalimantan termasuk juga Brunei menggelar kaum Tausug sebagai orang Suluk. Penulis berkeyakinan bahawa panggilan Orang Suluk terhadap kaum Tausug ini oleh masyarakat Melayu itu berdasarkan dua sebab.

Pertama: Perkataan Suluk terhasil dari dua perkataan Sulu dan Sug. Oleh kerana masyarakat Melayu sendiri sukar menyebut Sug itu dengan sebutan yang betul maka lidah pelat orang Melayu tentu menyebut Sug itu dengan sebutan Suk, maka hasilnya kita akan lihat kemudian tergabungnya perkataan Sulu + Suk, yang membawa pengertian orang Sug di Sulu atau Suluk. Orang Melayu Brunei adalah yang terkenal menggelar Orang Tausug ini sebagai Suluk seperti yang terdapat dalam buku Tarsilah Brunei. Kesukaran orang Melayu menyebut perkataan Tausug itu diganti dengan sebutan yang sesuai pada lidah mereka iaitu Suluk.[3]

Kedua: Perkataan Suluk berasal dari istilah ilmu Tasawwuf. Tasawwuf adalah sebahagian dari ilmu Islam yang sangat mendapat perhatian terutamanya di sekitar Nusantara. Di dalam Islam ia juga dikenali sebagai ilmu Ihsan. Bersuluk bermaksud orang yang menyibukkan dirinya dengan zikrullah (mengingat dengan menyebut nama Allah swt sebanyak-banyaknya) di satu tempat tertentu. Manakala dari kata jamaknya Salik iaitu seseorang yang menempuh jalan bersuluk mendekatkan diri kepada Allah swt mengikut kaedah Tasawwuf, membersih atau memurnikan rohaninya dengan menjadikan Allah swt sahaja sebagai tujuan hidup dan matinya.[4]

Seorang Salik yang telah mengenal Rabbnya maka tiada yang wujud dalam pandangannya melainkan kewujudan Allah swt al-khalik pendek kata hatinya dipenuhi oleh kebesaran Allah swt. Sebab itu orang Suluk ini ketika sampai di kemuncak kerohaniannya akan terjun ke medan perang setelah panggilan jihad kedengaran kerana tujuannya hanyalah Allah swt semata.

Ilmu Suluk ini semestinya dipimpin oleh para syeikh yang arif billah. Para syeikh atau guru inilah yang mencetak para mujahid kearah jihad fisabilillah yang digeruni pihak musuh. Prof. Cesar Adib Majul berkata:

..tetapi kepada mereka atau para pendeta (Guru Agama - pent) yang mempersiapkan mereka untuk menjalankan tugas tersebut, mempertahankan dar ul-Islam adalah suatu tanggungjawab yang agung. Bagaimanapun, kepada orang-orang Islam Sulu patriotisme dan Islam sangatlah erat hubungannya.[5]

Maka dapatlah disimpulkan perkataan Suluk itu secara harfiahnya bermaksud orang Islam Sulu yang berpegang kuat dengan ajaran Islam dan sanggup berkorban nyawa demi agama, maruah bangsa dan tanah air tercinta.

********************************************************************************************************

TUNTUTAN JAMALUL KIRAM III YANG MENGAKU SULTAN SULU KE ATAS SABAH


1) SIAPA JAMALUL KIRAM III?


http://darulharis.blogspot.com/2 ... oboh-di-lahad-datu.

htmlhttp://billyinfo.blogspot.com/20 ... .html#axzz2Ml4RNbuv


2) MENGAPA BELIAU TIDAK BERHAK KE ATAS SABAH?
http://andakjauhar.wordpress.com ... ja-kesultanan-sulu/


**(korang nak baca, pandai2 lak klik link. jenuh nak copy paste satu persatu. lagipun blog terus bagi kredit pada penulis. btw, aku tak bertanggungjawab atas sebarang artikel yang aku tepek. guna kebijaksanaan sindri masa membaca tu. jangan nak tanya aku sohih ke tak artikel2 ni. mana aku tau. this is the internet. everything is possible. )** Last edited by chazey on 6-3-2013 08:07 PM

Quote chazey 6-3-2013 05:28 PM
BLOODY SULUKS OF KIRAM III!

1. Pengkhianat Negara.
[ Menjadi tali barut kiram dalam PDRM dan menyebabkan 5 orang anggota pasukan keselamatan kita terbunuh di Semporna ]


2. Pengganas yang ditangkap di Semporna.


3. Dead meat (in the hands of the Mighty Malaysian Forces).
4. Dead meat (in the hands of the villagers.)Last edited by chazey on 7-3-2013 12:18 AM

Quote NIXAR 6-3-2013 05:29 PM
x ganas ah tajuk. kita mau darah
Quote bayieng 6-3-2013 05:29 PM
byk nau reserved
Quote gogo2 6-3-2013 05:30 PM
cepatnya .... kami mau darah Suluk
Quote tebuanharimau 6-3-2013 05:31 PM
reservoir terlalu banyak la kaka


bagus letak kronologi tu kat page awal & update terkini lagi sensasi
Quote Manami 6-3-2013 05:31 PM
Dah versi 8

Seempooottttttttt
Quote Radzor 6-3-2013 05:31 PM
*reserved*
Quote mylia 6-3-2013 05:31 PM
Quote chazey 6-3-2013 05:32 PM
NIXAR posted on 6-3-2013 05:29 PM
x ganas ah tajuk. kita mau darah

bang, suggestion?

aku pening2 lalat takleh fikir tajuk gempak skang.Quote Manami 6-3-2013 05:32 PM
Apapon, sebelum macai tuduh dulu, iols mulakan dulu ye.. NI SEMUA SALAH NUART!

Quote mylia 6-3-2013 05:32 PM
close-up lagi...

Quote zehra2 6-3-2013 05:32 PM
arghhhh... stress.. dah masuk rumah nomot berapa ni???
Quote perang_sivil 6-3-2013 05:32 PM
NIXAR posted on 6-3-2013 05:29 PM
x ganas ah tajuk. kita mau darah

yea... we want blood


Quote Manami 6-3-2013 05:33 PM
Radzor posted on 6-3-2013 05:31 PM
*reserved*

Hang nak reserved haper nih??
Quote mylia 6-3-2013 05:33 PM
lagi close-up..

Quote tebuanharimau 6-3-2013 05:33 PM
Radzor posted on 6-3-2013 05:31 PM
*reserved*

motif mau reserve jugak

Presiden Filipina: Kedegilan pengikut Sultan Sulu boleh cetus 'perang propaganda'

GENERAL SANTOS CITY - Presiden Benigno S. Aquino III menegaskan kedegilan pengikut Sultan Sulu yang mahu kekal di Sabah boleh membawa kepada 'perang propaganda'.
       
        Beliau berkata, tindakan menceroboh Sabah dan membawa senjata telah mengheret Filipina ke ambang bahaya.
       
        Bukan itu saja, saya juga bimbang hubungan diplomatik antara Malaysia dan Filipina terjejas kerana tindakan ganas yang dicetuskan oleg pengikut Kesultanan Sulu ini, ujarnya.
       
        Kata beliau, ini kerana hubungan di antara kedua-dua negara sudah lama terjalin dan Malaysia sendiri membantu rundingan damai antara kerajaan Filipina dan Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF).
       
        Aquino hari ini turut meminta pengikut Sultan Sulu menyerah diri dan berjanji akan turut akan mempertimbangkan kebajikan sebahagian besar rakyat Filipina yang terjejas.
       
        Tambah Aquino, beliau juga bimbang nasib 800,000 rakyat Filipian yang bekerja di Sabah ketika ini ekoran krisis dicetuskan oleh Sultan Sulu.

Quote dino 6-3-2013 05:33 PM


the greatest danger facing our world has been planet's best kept secret.... until now

Lihat semua komen(2646)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.070280s Gzip On
To Top