Register Login
CARI Infonet Return home

ssah15's space https://bm.cari.com.my/?2304911 [Favorites] [Copy] [Share] [RSS]

Blogs

10 Tempat Yang Membuktikan Chiang Mai & Chiang Rai Adakah Permata tersembuny

Hot 2Viewed 4460 times30-5-2019 07:19 PM |Personal category:Tourism| Malaysia, Perjalanan, Pelancongan, Klook


Tarikan Chiang Mai dan Chiang Rai

Apabila kita berfikir tentang Thailand, ramai di antara kita berfikir tentang membeli-belah syurga Bangkok atau pantai pasir putih yang indah dan air jernih Phuket. Sedikit yang kita tahu, Chiang Mai adalah salah satu rahsia terbaik Thailand yang disimpan. Bandar terbesar di Thailand Utara adalah rumah kepada kuil-kuil yang indah, spa lumpur gajah dan kafe hipster berlimpah! Sebelum melawat Chiang mai, hanya sapukan klook promo code untuk menempah tiket dengan diskaun.

Lawatan ke Chiang Mai dan Chiang Rai


Sistem pengangkutan awam di rantau ini bukanlah yang paling cekap, jadi kami pasti akan mengesyorkan berjalan dengan kereta. Jika anda tidak mahu kerumitan memandu sendiri, pastikan anda menempah kereta sewa peribadi di Klook dan biarkan pemandu memandu anda. Terutamanya jika anda mempunyai rancangan untuk melancong dari Chiang Mai ke Chiang Rai, kami tidak akan menasihati memandu sendiri kecuali anda pemandu yang berpengalaman. Jalan-jalan berangin dan tidak beraspal dengan banyak jalan berlubang di sepanjang jalan.

Chiang Mai

1. Elephant Jungle Sanctuary

Lupakan tunggangan gajah dan membuat mereka melakukan trik, Gajah Hutan Gajah adalah tempat perlindungan eko di mana anda akan mendapat masa yang berkualiti dan pengalaman langsung dengan gajah dan ini adalah 100% mampan dan beretika.


Bukan sahaja anda akan dapat memberi makanan kepada gergasi-gergasi lembut ini dengan batang tebu, mereka bertindak balas terhadap "bon bon" yang juga bermakna! Mereka kemudian akan mengangkat batang mereka dan anda dengan lembut boleh meletakkan batang tebu pada batang mereka atau ke mulut mereka secara langsung. Jangan lupa memberi mereka sapukan pada muka mereka, mereka sama seperti anak anjing suka bermain raksasa.


Selepas itu, anda akan ditugaskan untuk membuat makanan untuk memberi mereka makan serta pemeriksaan kesihatan yang penting. Ia benar-benar mengambil seluruh kampung untuk pemeriksaan kesihatan di mana anda akan menggunakan berus besar untuk menggosok mereka membersihkan dan memeriksa apa-apa gigitan serangga. Anda kemudiannya akan meneruskan untuk memberi mereka spa lumpur diikuti dengan mandi penyejuk di sungai untuk mencuci mereka bersih.


Pra-book pengalaman Sanctuary Jungle Gajah Anda di Klook dan ia termasuk pemindahan balik pada jip terbuka! Beri amaran bahawa tempat kudus terletak jauh di dalam hutan dan mungkin lebih baik jika anda tidak cuba menavigasi jalan-jalan tersebut melainkan jika anda seorang profesional berpengalaman. Malah ada seorang jurugambar yang memetik foto interaksi anda dengan gajah supaya anda tidak perlu risau tentang tidak mempunyai gambar untuk melonggarkan lawatan anda.

Kita tidak boleh memikirkan di mana-mana sahaja di dunia yang anda akan dapat menghabiskan masa yang berkualiti dengan gajah!

2. Taman Negara Doi Inthanon


Taman Negara Doi Inthanon adalah rumah kepada titik tertinggi di Thailand!

Petua untuk lawatan yang menyeronokkan ke taman negara:

Pek sweater ringan kerana ia boleh menjadi sejuk di bahagian atas Bawa penghalau serangga Pakai kasut berjalan yang selesa

3. Pagoda Kembar Diraja


Pagodas Kembar Diraja terletak di Taman Negara Doi Inthanon yang dibina oleh Angkatan Diraja Thai sebagai hadiah kepada Raja dan Ratu pada hari lahir mereka. Nama penuh dari pagoda ini adalah Phra Maha Dhatu Nabha Metaneedon dan Phra Maha Dhatu Nabhapol Bhumisiri tetapi mari kita sebut saja mereka Pagoda Raja dan Ratu.


Ini terletak di bahagian atas bukit tetapi terima kasih kerana kita semua yang tidak ingin berpeluh, ada eskalator yang membawa anda ke puncak. Untuk yang lain kami pada #legenda, berasa bebas untuk mengambil tangga.


Pagoda Permaisuri dihiasi dengan taman yang indah dan pada musim bunga, anda akan mendapati pokok klook Cherry Blossom yang mekar.

4. Air Terjun Vachiratharn


Air Terjun Vachiratharn adalah air terjun yang anda mesti mengejar. Terletak di Taman Negara Doi Inthanon, ini adalah salah satu air terjun yang paling indah di Thailand. Terletak di luar jalan ke gunung tertinggi di Thailand, air terjun yang berkuasa ini menjunam kira-kira 60 meter dari tepi tebing yang tinggi.

5. Angkha Nature Walk


Berjalan-jalan dengan berjalan kaki melalui laluan Nature Nature Walk di Taman Negara Doi Inthanon dan cuba untuk melihat beberapa hidupan liar dalam perjalanan. Anda akan melihat banyak penembak burung dengan lensa kamera yang besar yang cuba menangkap makhluk-makhluk kecil ini dalam keadaan semula jadi.

6. Stesen Pertanian Diraja
 


Sebagai sebahagian daripada Projek Diraja, Raja dan Ratu Thailand memulakan Stesen Pertanian Diraja untuk penduduk tempatan untuk mempelajari kemahiran baru untuk menyokong diri mereka sendiri. Ini termasuk keseluruhan proses penanaman tanaman untuk membungkusnya untuk dijual. Berangkat ke Projek Pertanian Diraja dan ambil beberapa produk tempatan untuk dibawa pulang!

Pra-book tour Hari Taman Nasional Doi Inthanon anda dan ia akan membawa anda ke tempat-tempat ini dan banyak lagi! Bukan sahaja anda akan diangkut dengan selesa, menjimatkan kerumitan memandu jalan-jalan gunung berliku sendiri, anda juga akan mempunyai panduan tempatan yang menerangkan cerita-cerita di bandar ini kepada anda di sepanjang jalan.

7. Taman Botani Queen Sirikit


The Queen Sirikit Botanic Gardens adalah 560 ekar kecantikan yang ditempatkan di satu tempat! Rumah untuk laluan kanopi kaca bawah, kaca rumah dengan lebih banyak jenis tumbuhan daripada yang pernah anda kenali dan juga melontarkan laluan pejalan kaki, anda pasti ingin menjimatkan tempat pada jadual perjalanan anda untuk ini!


Rumah kaca kegemaran kami adalah satu dengan cacti! Anda akan merasa seolah-olah anda telah melangkah masuk ke laman dari Kinfolk dengan pelbagai jenis kaktus yang mengelilingi anda. Sila ambil perhatian bahawa ini adalah sangat berduri dan tidak boleh disentuh.

Chiang Rai

8. Kuil Putih


Kuil Putih mungkin merupakan tarikan paling popular di Chiang Rai. Direka oleh artis Chalermchai Kositpipat, kuil ini bukan kuil tradisional Thai anda. Dibuka pada tahun 1997, anda akan mendapat banyak motif moden di sepanjang jalan.


Bermula dengan tengkorak di keretapi lalu lintas ke Minions, Michael Jackson dan juga Iron Man yang ditemui di dinding di dalam dewan utama, tempat ini pastinya satu jenis!

9. Kuil Biru


Kurang diketahui bahawa rakan sejawat Putih yang terkenal, Bait Suci Blue sama-sama menakjubkan! Butiran terperinci tentang ukiran dan Buddha putih gergasi di ruang utama masih menarik ramai dari mana-mana. Nama Wat Rong Suea Ten yang diterjemahkan ke House of Dancing Tigers, merupakan tempat di mana kuil itu dibina sebagai habitat semulajadi yang penuh dengan hidupan liar, termasuk harimau yang "menari" (leapt) di Sungai Mae Kok .


Terdapat juga ais krim kelapa biru di samping kuil yang tidak boleh dilepaskan! Krim ais sejuk dan manis dan air kelapa menyegarkan adalah menarik saya selepas hari yang panjang di bawah sinar matahari.

10. Taman Singha


Berlaku di bulan Februari, Singha Park menjadi tuan rumah festival belon tahunan yang beratus-ratus belon udara panas. Penglihatan ini semata-mata menjadikannya patut dikunjungi.

Walaupun anda tidak melawat pada bulan Februari, masih ada banyak alasan untuk menuju ke sini. Jika anda suka rakan-rakan berbulu anda, terdapat zoo zirafah dan zebra untuk anda untuk mendekatinya dengan makhluk-makhluk yang indah ini. Anda juga boleh membeli sekumpulan makanan untuk memberi makan kepada mereka!

Jika anda ingin menjelajah Kuil Putih, Kuil Biru dan Singha Park sepanjang hari, cara terbaik untuk dilakukan adalah dengan lawatan peribadi Klook! Beri pemandu pemandu dan pakar tempatan menunjukkan kepada anda tempat-tempat terbaik di Chiang Rai, dan mereka juga berganda sebagai jurugambar untuk gambar anda!


Apa Reaksi Anda...

Leave a comment Comments (3 Comment)

Reply noraidil_06 30-5-2019 08:01 PM
    nice
Reply cupu 31-5-2019 09:45 AM
Good info
Reply ssah15 10-6-2019 07:15 PM
Thank you all of you

facelist

You have to be logged to leave a comment Login | Register

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.033737s Gzip On
To Top