Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
11792
View
161
Reply

Berikan aku kekuatan

[Copy link]

Author: Legasi_aira    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 4-5-2016 03:31 PM | Show all posts
I tak baca habis tapi I will say this: busuk mulut husband you.
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2016 04:39 PM | Show all posts
Edited by cmf_tupaihangus at 4-5-2016 04:47 PM

there is always two sides of a coin.
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2016 04:55 PM | Show all posts
Edited by blackmore at 4-5-2016 04:59 PM
Legasi_aira replied at 4-5-2016 02:06 AM
Skrg ni aku dah keluar dari rumah tu.biarla aku di anggap derhaka.
Aku dah ajak dia pisah cara elok ...

...simpati ngan nasib ko...


...apa2 pon...now that u have left the house and your husband...what is your plan like??...whats next??...bila ko dah branie dan nekad tuk kluar rumah dan tinggalkan your husband dan anak2 tiri ko...u must have planned something rite??...


...are u planning for a divorce???...since hubby ko pon dah cabar ko tuk buat aduan kat pejabat agama...


...or...are u just planning to give him some space and time tuk dia sedar betapa sukar hidup mereka tanpa ko...dan thereafter hopefully he will re-evaluate korang punya relationship nie dan harap2 mintak maaf kat ko dan rayu ko pulang ke pangkuan dia??...


...just for u to know...what ever your decision...whatever your plan...there is no rite or wrong decision ok...


...kalau ko nak mintak cerai from him...then just proceed...walaupon penceraian amat dibenciNya...ianya bukanlah sesuatu yang haram...whats the point of staying in a marriage yang obviously hanya ko saja yang berusaha keras tuk jayakannya dan sustain it??...whats the point of staying in a marriage yang mana kasih sayang dan pengorbanan hanya datang daripada satu pihak saja??...whats the point of staying in a marriage yang tiada kata sepakat antara satu sama lain??...


...u have every rite to a happy life...and when u are married...that happiness should be doubled...cos u are sharing it with the one that u love...but...if that marriage gives u more misery than joy despite all the attempts yang ko dah amik tuk membahagiakan ianya...then...dont u think u should leave and lead a more happier and meaningful life??...


...if however...u chose to give him and his children another chance and stay in that marriage...then it is ok also...cos as long as u are able to deal with whatever challenges head on...and selagi ko mampu tuk bertahan dan harungi segala kerenah suami dan anak2 tiri ko...then by all means sis...stay in the marriage and try harder to make things rite with your step doter...and work things out with your hubby...


...if your hubby seek your forgiveness and u decided to stay...then u need to have a heart to heart talk ngan your hubby...take this opportunity tuk berterus terang dan luahkan segala apa yang tersimpan dalam hati ko...with regards to they way he treated u dan the way his doter has been treating u...let him know that have been trying your best to win her heart...and that u would need his assistance and support to reach out to his doter nie...


...ko jugak kenalah re-evaluate hubungan ko suami isteri...cara2 ko layan suami ko dan sebagainya...adakah selama nie ko telah menjaga dia ngan baik??...if so...why is it bila korang kluar bersama ko berjalan di belakang dia dan bukan disamping dia bergandingan tangan??...i understand yang si dara dia tu dok pimpin tangan ayah dia...tapi takkan dia pimpin kedua2 belah tangan ayah dia??...kalau dia pimpim tangan sebelah kiri...ko pimpinlah tangan sebelah kanan...kalau dia bergayut kat sebelah kanan laki ko...ko bergayutlah kat sebelah kiri laki ko...


...whatever it is...u have to make your husband feel like he is being loved...he is the centre of attraction...men...as they get older...semakin memerlukan attention dan kasih sayang...mengalahkan budak2...(nie aku belajar dari banyak menonton drama korea...)...


...as a wife...ko kenalah pandai mainkan peranan ko...tak guna kalau ko masak sedap2...basuh kain baju...mop satu rumah...settle semua perbelanjaan rumah...dan apa2 lagik kerjalah yang selama nie ko laku kan kalau ko fail to make your hubby feel that he is the king of the house...this is a fact...sad...but true...so...u have to pay more attention to this aspect kalau selama nie ko ambil ringan tentang hal ini...


...but if your hubby remained ngan sikap sombong dan angkuh dia tu dan ko still nak stay in the marriage....then its ok jugak...like ive said...no rite or wrong answer...depends entirely on your coping skills dan tolerance level...


...if however he refused to change his attitude and not making any effort tuk pulihkan keadaan rumahtangga korang...then...nasihat aku pada ko...ko buatlah segala perkara ngan serdehana saja...tak perlu nak go the extra mile...telinga ko tu ko koreklah selalu agar ianya tak tersumbat...so it will be easier for whatever things yang masuk ke telinga kanan tuk pass thru dan kluar dari telinga lagik satu...


...perbelanjaan rumah...limit to whatever money yang dia kasik...kalau ko nak top up from your own money...ko kena set limit jugak...tak lebih 200 ringgit sebulan sudah...yang lain2nya...ko set aside dalam bank atau account yang berasingan...


...since budak2 nie pon ada dah nak kawin...ko kena be clear on your role...will u be the mak pengantin or will his ex be the mak pengantin??...kalau his ex will be the mak pengantin...ko jadi jemputan sudah...tak perlu nak sibuk2...tak perlu nak rewang banyak2...ko chillex one korner sua...


...u have to know your own strengths and limitation sis...dont need to push yourself to the limits for these ungrateful beings...whatever u do...always think of your own happiness and well being first...dont let pple trample all over u...reducing u to a pathetic state...u have to be strong to stand up for your rite and happiness...


...wishing u all the best and luck!!...
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2016 06:18 PM | Show all posts
blackmore replied at 4-5-2016 04:55 PM
...simpati ngan nasib ko...

Darleng......hang dah mula ambik order menu untuk raya ke belum??
mood raya Manak selalu membuak buak sebaik datang bulan Rejab...








Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2016 09:41 PM | Show all posts
kadang2 apa yang mannak cakap tu betul gak...cumanya pahit utk ditelan kan kan kan
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2016 02:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Apa yg seterusnya TT?

Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2016 06:20 AM | Show all posts
CikNano replied at 4-5-2016 09:41 PM
kadang2 apa yang mannak cakap tu betul gak...cumanya pahit utk ditelan kan kan kan

Kalau dah manis and not pahit, bukan ubat namanya....kan,kan'kan?????



Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2016 11:59 PM | Show all posts
Mannak replied at 4-5-2016 06:18 PM
Darleng......hang dah mula ambik order menu untuk raya ke belum??
mood raya Manak selalu membuak  ...

....aalaaa....hang tunggu jer la kat bawah pokok pisang cam tiap2 tahun . ..nanti aku bekalkan hang sambal goreng pengantin khas buat hang....
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2016 06:16 AM | Show all posts
blackmore replied at 5-5-2016 11:59 PM
....aalaaa....hang tunggu jer la kat bawah pokok pisang cam tiap2 tahun . ..nanti aku bekalkan han ...

Pokok pisang sebelah mana lak nie???? Bukankah semua  kawasan tanaman pokok pisang tempat kita 'kuliah' tiap bulan ramadhan dah gives way to perumahan penyangak penyangak mainland cher wau noon alip??? hang cari port baru ler...nanti roger mayday Manak ok?????


Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2016 12:45 PM | Show all posts
Mannak replied at 7-5-2016 06:16 AM
Pokok pisang sebelah mana lak nie???? Bukankah semua  kawasan tanaman pokok pisang tempat kita 'ku ...

Manak you are making a racist remark.... Not nice
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2016 05:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Bertabahla yer
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2016 06:47 PM From the mobile phone | Show all posts
CikguZara replied at 4-5-2016 07:29 AM
TT,

banyakkan bersaba.

sonok plak bace. epi ending kesahnye.
mak kandung kawen lg jgk ke? now dh ex pulak?
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2016 08:06 PM | Show all posts
Edited by tunangku at 7-5-2016 08:27 PM

masa uols masak... tu jampi2 baca fatihah, 3 qul.. pastu tiup sambil masak.. pas solat pun sama.. sedekah fatihah kat anak beranak tu..
doala agar mereka sentiasa bersyukur.. agar jauhkan sifat mazmumah mereka daripada uols..
semoga uols bahagia.. amin..



opsss.. tt dah tinggalkan rumah tu.. bagus jugaaa...
sedih sgt dapat hsbd yg tak reti qada & qadar.. tak reti bersyukur tu
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2016 08:34 AM | Show all posts
cmf_tupaihangus replied at 7-5-2016 12:45 PM
Manak you are making a racist remark.... Not nice

Tiap kaum and I am sure you too are aware, punyai kelompok penyangak memasing...tak terkecuali kaum yang Manak sebut....DAN  secara kebetulan memang kawasan tersebut dihujani golongan tersebut.......

Hang needs further elaboration????


Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2016 08:36 AM | Show all posts
tunangku replied at 7-5-2016 08:06 PM
masa uols masak... tu jampi2 baca fatihah, 3 qul.. pastu tiup sambil masak.. pas solat pun sama.. se ...

Ah bab bab jampi serapah nie memang tidak ada yang lebih champion dari sister kita mommymomok kita....tengok camna dia buat laki dia......tunduk je setiap kali bercakap ngannya.....








Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2016 10:31 PM | Show all posts
Mannak replied at 8-5-2016 08:34 AM
Tiap kaum and I am sure you too are aware, punyai kelompok penyangak memasing...tak terkecuali kau ...

Ya, saya faham. Cuma keluarga saya berbilang bangsa dan agama. Maka bila berbicara saya lebih berhati-hati. Dan menyayangi mereka tanpa mengira warna kulit, bebola mata dan agama, juga sentiasa mendoakan kesejahteraan mereka.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-5-2016 11:57 PM From the mobile phone | Show all posts
blackmore replied at 4-5-2016 04:55 PM
...simpati ngan nasib ko...



Terima kasih atas cadangan..Aku nekad nak divorce ,dia pun dah suruh aku angkut barang2 aku keluar dari rumah tu.Dia cakap dia tunggu aku angku barang2 n dia akan pindah dari situ.
Kejap2 kol n sms mintak aku balik rumah,mintak maaf tapi bila aku reply whtsapp dia.Dia cakap aku macam2.
Aku tak tau la otak dia macam mana,kejap suruh balik,kejap mintak maaf.kejap mengata aku macam2.
Tinggalkan voice mesej suruh aku balik sebab dia sakit sangat.
Kejam ke aku time dia sakit aku g pejabat agama tuntut fasakh?tapi aku dah tak boleh sabar lagi.
Dah 13tahun aku dengan dia,selam tu jugak aku diam,sabar & mengalah.Cuba buat yg terbaik
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-5-2016 12:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku nak tulis pun takde mood.Sedih bila kenan kan nasib aku.Buat baik salah,buat jahat lagi salah.
Bukan mudah untuk aku bangkit balik lepas apa yg jadi ni.Aku bukan ada income tiap2 bulan utk aku besarkan anak aku sendiri.Lepas aku nekad nk buat bisnes kek sendiri tahun 2014,aku berhenti keje.Dua minggu berhenti keje dapat anak angkat yg aku jagaa sekarang ni.
Anak aku lain sikit,dia nak dengan aku je.Tido pun atas dada aku.Aku g tandas pun aku tak boleh tinggal dia,Dia akan menangis teruk.
So aku penat,bisnes kek tak jadi,masak pun tak boleh.Suami aku sendiri cakap anak aku ni pelik,tak pernah dia jupe budak macam ni.Aku cuba buat bisnes lain yg aku boleh jaga anak aku 24jam sebab income suami aku cukup untuk bayar kereta dia n sewa rumah je.So kereta aku,personal loan aku,loan courth mammoth sume aku kena settle sendiri.
Aku join bisnes adik aku.Bisnes tu okayla buat masa tu.Takde la dapat banyak tapi alhamdulillah cukup utk aku tampung bayar hutang aku.Ada lebih aku akan belanja anak2 tiri.Bawak dorang makan.Belanja dapur beli perabot sume.Aku settlekan hutang2 aku cuma skrg ni tinggal hutang kereta aku je lagi,Masa tu abg sayangla sebab aku berduit.
Sekarang bisnes dah jatuh,mana2 bisnes pun kan.Sebab ekonomi skrg teruk.Aku jadi surirumahtanggaa sepenuh masa,ada jugakla dapat duit bulan2 dari join forex.Tak cukup untuk tampung kereta aku,susu n pampers anak aku.Kalo aku hidup sendiri ken baayar sewa rumah jugak takkan aku nk menumpang orang sampai bila2.Sekarang ni aku ada la berniaga pisang goreng tumpang kedai kawan,alhamdulillah sehari boleh dapat rm20 lebih.Aku harap cukupla untuk aku hidup dgn anak aku ni.Aku takkan sia2 kan dia.Aku ada cuba casting untuk model iklan,majalah etc.Tapi belum terima apa2 jawapan lagi.Kalo korang ada cadangan lain yg dapat membantu aku,aku sangat2 hargai.
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2016 11:27 PM | Show all posts
berapa beza umur ngan anak tiri ni?
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2016 12:16 AM From the mobile phone | Show all posts
chazey replied at 4-5-2016 01:03 AM
Camtu la hidup.

Susah jadi pompuan dalam rumahtangga. Terlalu agresif dianggap durhaka; terl ...

Then...what should we do? Huhu...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.147431s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list