Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2135
View
7
Reply

Jump Shot

[Copy link]

Author: kabintang       Show all posts   Read mode

Author
Post time 16-2-2016 04:31 PM | Show all posts |Read mode
Boleh sesiapa share bagaimana nak capture ketika membuat lompatan denganmenggunakan HP atau camera yg tk berapa nak canggih seperti DSLR.  Saya tertarik dengan pose loncatan tetapisetiap kali nak capture tk berapa nak jadi Saya ade camera Canon PowerShot SX520HS.. tp tk tau nak gunakan, just klik biasa jer...
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2016 05:36 PM | Show all posts
jgn guna auto.. guna manual
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-2-2016 09:31 PM From the mobile phone | Show all posts
ip_lepat... yg hp ke camera?
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2016 03:26 AM | Show all posts
kabintang replied at 16-2-2016 09:31 PM
ip_lepat... yg hp ke camera?

kamera. hp aku tk reti sbb guna hp cap ayam je
nk buat lebih kurang gini ke?


Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2016 10:31 AM | Show all posts
kabintang replied at 16-2-2016 09:31 PM
ip_lepat... yg hp ke camera?

Larat lagi ke nak lompat2 ni ?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-2-2016 05:40 PM | Show all posts
ip_lepat replied at 17-2-2016 03:26 AM
kamera. hp aku tk reti sbb guna hp cap ayam je
nk buat lebih kurang gini ke?

Haah... lebih kurang, bila google cara2... yg kluar adalah teknik levitasi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-2-2016 05:41 PM | Show all posts
transporter replied at 17-2-2016 10:31 AM
Larat lagi ke nak lompat2 ni ?

bukan ler saya... saya suka ambik pic aje mr. transporter... yg jadi model saya anak2... heheheh...
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2016 03:27 PM | Show all posts
If camera ni ade function MANUAL... pakai laa...
dari spec sue tgok kt tenet... kamera nie ade apeture range dr f/3.4 (Wide) ke f/6.0 (Tele @ Zoom)...
and shutter from 1/15 sec to 1/2000 sec... so, xde masalah nak snap action photo...


If MANUAL mode tak berapa nak paham, pakai laa Tv mode (slalu logo gambar org berlari kat dial tuh)
If shoot tanpa gunakan flash/speedlight... boleh mula dengan shutter speed tidak kurang dari 1/200 sec atau lebih laju...
If shoot dgn flash, memadai pakai dengan shutter speed sama laju dgn flash sync speed (1/160~1/320 sec; depend pada jenis dan model kamera)
Tak kira dalam MANUAL atau Tv mode... cuma, dalam MANUAL mode, kena balance kan laa aperture dan ISO biar gambar tak underexposed (atau gelap; unless nak amek backlit atau silhoutte picture)

So, sue rekomen pakai Tv mode...lebih mudah... Jangan lupa set ISO pada AUTO ISO tapi hadkan pada range 1000~1600 ISO sahaja...
Aperture tak payah pening, sebab kamera akan set kan secara auto... Tv mode nie kira semi-auto mode (termasuk Av mode)
If terlalu tinggi ISO, nanti banyak sangat noise... boleh akibatkan kualiti gambar tak sharp sangat (loss details, contrast & color)

If jadi nanti sila tepek pic kat sini...
Jangan lupa masukkan details gambar...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.191488s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list