CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 6862|Reply: 45

Pemandu Manual Jangan Buat Seperti Ini Ketika Memandu

[Copy link]
Post time 12-2-2016 04:13 PM | Show all posts |Read mode
Oleh Izzah Abbasy



Memandu kereta manual pasti melecehkan dan sukar bagi individu yang tidak berkebolehan untuk memandu kenderaan manual berbanding auto.

Tetapi, memandu manual lebih berbaloi kerana ia menjimatkan penggunaan bahan bakar dan prestasi kenderaan lebih mantap dengan transmisi manual.




Namun, ada beberapa tabiat yang sering dilakukan oleh pemandu kenderaan manual dan ia merupakan kesalahan yang besar.

Berikut penjagaan kenderaan manual yang dikongsikan oleh Careta.my supaya pemandu manual tidak melakukannnya semasa memandu. - CARI Infonet

1. Jangan gunakan tombol gear sebagai tempat meletak tangan.


Bila anda menukar gear, anda sebenarnya menekan selector fork atau lidah pemilih ke atas satu komponen kolar berpusing (rotating collar) yang akan masuk ke nisbah gear mana yang kita mahukan.

Ini bermakna, setiap kali ada tukaran gear, akan berlaku geseran pada selector fork tersebut tetapi hanya sekejap kerana ia berlaku apabila kita menukar gear sahaja.

Tetapi sekiranya tangan anda sentiasa menekan tombol gear, geseran akan sentiasa berlaku pada selector fork dan rotating collar dan kadar haus akan lebih cepat berlaku pada komponen-komponen tersebut.



2. Jangan biarkan transmisi berada dalam gear ketika menunggu lampu merah


Letakkan gear dalam neutral dan lepaskan pedal klac. Throw out bearing akan bergeser dengan spring diafram pada klac. Jika klac sentiasa ditekan ketika menunggu lampu bertukar ke hijau, anda akan mengakibatkan kadar haus yang tidak diperlukan pada bering dan komponen klac anda.




3. Jangan gunakan klac untuk menahan kereta dari menggelusur di bukit

Mungkin ini nampak cool tetapi sebenarnya anda “membakar” plet disk klac anda, terutama pada kenderaan dengan tork tinggi seperti trak pikap dan kereta berprestasi tinggi.

4. Jangan tekan minyak bila kelajuan enjin rendah dan berada di gear tinggi.

Jika anda lakukan begini selalu, anda memberi tekanan lebih kuat kepada enjin, dan ini akan menghauskan komponen enjin dan meningkatkan penggunaan minyak. Gunakan nisbah gear yang betul, bermakna, turun gear untuk memecut. Jangan malas!




5. Jangan rehatkan kaki di atas pedal klac


Jika anda buat begini, klac anda mungkin tidak berada dalam keadaan rehat sepenuhnya dan ia akan menghauskan plet-plet klac. Anda juga tidak akan menggunakan sepenuh tenaga dari enjin, dan ini akan mengakibatkan pembaziran bahan bakar.
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2016 04:21 PM | Show all posts
good info! aku prefer manual dari auto. kalo bawak auto, senang je aku rasa nak sondol keta depan.
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2016 04:25 PM | Show all posts
sabar_sabariah replied at 12-2-2016 04:21 PM
good info! aku prefer manual dari auto. kalo bawak auto, senang je aku rasa nak sondol keta depan.

rugged nye ladies bwk manual
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2016 04:33 PM | Show all posts
kentel replied at 12-2-2016 04:25 PM
rugged nye ladies bwk manual

ramai je pompuan leh bawak manual,
tapi ramai gak yg jahil manual.
pakai keta mekap macam hensem takkan bawak auto. malu kot...
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2016 04:41 PM | Show all posts
sabar_sabariah replied at 12-2-2016 04:33 PM
ramai je pompuan leh bawak manual,
tapi ramai gak yg jahil manual.
pakai keta mekap macam  ...

hahaha...gadis litar rupanya
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2016 04:45 PM | Show all posts
kentel replied at 12-2-2016 04:41 PM
hahaha...gadis litar rupanya

dedulu aku minah rempit..
tapi tak lah jauh.
merempit ke tempat keje dari shah alam ke sg buloh je.
tapi since pregnant and hampir keguguran sbb asik langgar lubang masa merempit,
insaflah aku tukar ke kereta.

Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2016 04:55 PM | Show all posts
No.2 tu memang habit sebab senang nk pecut bila dh lampu hijau.
kang lambat kene hon ngan orang belakang

No.3 pun slalu buat. clutch gantung org panggil. malas nk tarik henbrek
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2016 05:02 PM | Show all posts
Pandu manual ni sakit time kesesakan jalanraya je lengoh kaki wei apa pun good info
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2016 05:31 PM | Show all posts
aku selalu buat no.2
sebab konon nak pecut..
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2016 05:51 PM | Show all posts
Artemesiaa: Pandu manual ni sakit time kesesakan jalanraya je lengoh kaki wei apa pun good info


tak sakit kalau tahu skill.. free kan gear mcm selalu jelita buat.. tp kalau clutch tinggi mmg nahas.. penat la..
bawak 4x4 manual xler rasa mana kalau jem
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2016 07:35 PM | Show all posts
yup...setuju...good info...
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2016 08:45 PM | Show all posts
Diknah  bisik dgn kereta Diknah , hati2 ye syg...dia pandu Diknah mcm dunia ni kami yg punya !
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2016 11:16 PM From the mobile phone | Show all posts
ahkak bawak auto..hur hur...
bawak manual time blajo kete je..
hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2016 11:46 PM | Show all posts
shernazz replied at 12-2-2016 11:16 PM
ahkak bawak auto..hur hur...
bawak manual time blajo kete je..
hahaha

Ahkak igt lg ke bwk manual..
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2016 11:51 PM From the mobile phone | Show all posts
turboturtle replied at 12-2-2016 11:46 PM
Ahkak igt lg ke bwk manual..

ontah lah..
xyakin rasanya..huhu
kang terkandas tengah jalan...hahaha
semua pakai auto
manual hanya kereta arwah ayah je...
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2016 11:51 PM | Show all posts
manual syok lyn selekoh & naik bkt cam genting, org bwk auto terkebil kebil je menengok.
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2016 11:55 PM | Show all posts
shernazz replied at 12-2-2016 11:51 PM
ontah lah..
xyakin rasanya..huhu
kang terkandas tengah jalan...hahaha

Klu emergency bahaya tu, buatnya husband sakit perut cerry berry nk ke hospital...
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2016 12:18 AM | Show all posts
wow.. gadis yang tahu pasal kereta

bangkem suka
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2016 05:54 AM | Show all posts
bila bawak manual rasa lebih alert,so dapat mengurangkan statistik tercium kete depan.hihihi
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2016 05:42 PM From the mobile phone | Show all posts
turboturtle replied at 12-2-2016 11:55 PM
Klu emergency bahaya tu, buatnya husband sakit perut cerry berry nk ke hospital...

hihi..
xpe..kalau emergency bleh.je kot...
tadi baru try kete arwah ayah...ok la.cuma tang.bukit kene sharpkan.lagi skill
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-7-2022 12:14 AM GMT+8 , Processed in 0.083602 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list