Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
40304
View
315
Reply

Aku dan Hero...( ghost whisperer....)

[Copy link]

Author: siape_aku    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 16-7-2018 04:10 PM | Show all posts
Edited by siape_aku at 17-7-2018 08:57 AM

sekilas,....ghost whisperer...

sepanjang bulan puasa ni aku asyik mimpi arwah2 dari kalangan family members aku .....

sehinggalah ade satu progam bulan puasa kat opis aku bersama DMFK....so ade la salah siorg kawan aku sempat bertanye ape maksud jika kita asik mimpi arwah2 ni?
DMFK jawab....sama ade awak mmg gifted utk masuk ke ruang mereka....atau awak sendiri yg akan meninggal dunia..!

aku malas nak cerita semua....cume slah satunye yang memang menjadi sebut-sebutan...
aku mimpi arwah nenek, die duduk dengan aku...pastu die terkocoh2 nak balik...aku cakap tuungu la jap....nape tetibe kelam kabut nak balik?"
pastu nenek jawab "rumah nenek dah buruk mi...dah nak runtuh..." itu yg nenek cakap...sedih n sayu sgt bunyik die... pastu aku tak sempat jawab ape2,....aku terjage....dan aku terganggu betol dengan mimpi tu....

bile siang tu....aku terus bgtau mak aku....ape maksud nenek cakap camtu....sbb rumah arwah ni ok..ade org sewa dan dijaga elok....

pastu aku bgtau cousin2 aku n suruh diorg g ziarah kubur nenek.... (sebab ape aku suruh diorg sbb aku takleh pegi...dgn kecederaan lutut yg belom ok...n kedudukan kubur nenek kat lereng bukit belah atassss...mmg menyukarkan pesakit lutut cam aku utuk pegi) .... dan aku suruh diorg ziarah kubur sebab mase tu berturut2 aku mimpi arwah atuk, arwah paklong, arwah pak itam...masing2 dgn macam2 mesej...

so sepupu2 aku diketuai sepupu yg lelaki pergi la seramai 2 kete...aku tak sure braope org...8 org kot....(iwan,tiqa,iman,namna,siti, tia,acha,meya) ha 7 org.... bile diorg sampai kubur....terus si iwan ni mesej aku "patutlah nenek mengadu" caption die letak kat gmbr....gmbr kubur nenek yg dah mendap, berlubang n kepok die dah bergerak2...boleh runtuh anytime! sebabnye kubur tu lereng bukit...tmpt air turun....so tanah selalu terhakis....

bile dpt pic tu...diorg anta plak kat group family....mmg aku tk sangka, nenek dtg dlm mimpi bgtau....sbb sebulan sebelum tu akak aku pegi...ok je... mungkin sebab bulan tu bnyk hujan....diorg lawat jugak kubur2 lain....so kami pon buat la appointment dgn org yg pasang kepok tu utk repair mane2 yg patut.....

ni ade satu lagi operasi nak bersihkan batu2 kat kubur tu....

jadi betul ke aku ni "pintu" antara dua dimensi mcm yg hero cakap...?




Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-9-2018 01:05 PM | Show all posts
dari pertengahan bulan 7 hingga 13 sept aku bercuti, medical leave...kau rase??? kalao keje kat kompeni swasta, mmg dh kena buang dh aku ni ... terlibat dgn beberapa kemasukan wad, pendarahan yang tak berhenti sejak 9 julai hingga 12 sept...., mimpi yang tak berkesudahan dan pencarian yang belom berhasil.... berat smpai turun 16kg sepnjg tempoh tu.... sadisnye!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-9-2018 01:15 PM | Show all posts
aku rase aku dh mule boleh control diri n kemampuan aku.....tapi aku tak pandai nak susun atur smpai semuanya jadi kelam kabut,.... n melibatkan kedua2 family mak dgn abah... aku tak tau mane yg harus aku selesaikan dulu.... plus masalah2 lain yg sedara mara mengadu dgn aku....

aku tak tau tindakan aku utk "lafaz semula" satu ayat pengakuan yg diajar Hero tu, adalah tindakan yg betul atau tak....tapi aku 'kuat' rase aku yg kena habiskan atau hentikan semua ni...
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2018 05:33 PM | Show all posts
bab turun berat tu best.. bab lain tak best.. semoga TT bertemu jawapan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-9-2018 11:30 AM | Show all posts
aku nak tanye korg la kan.....

disebabkan masalah kesihatan ni, n mcm2 masalah yg menyetresskan hidup aku.... aku rase nak benti keje....sbb ape,...dtg keje tapi takde keje....dtg keje aku stress.....dgn environment keje yg tak berapa kena dgn selera aku....aku nak start bisnes.....so

PATUT KE TAK AKU BENTI KEJE?
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2018 12:09 PM | Show all posts
kalua ko nak berenti keje kena pikir camne ko nak sara hidup ko. jangan bergantung hidup kat orang. hihi..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-10-2018 09:00 AM | Show all posts
zeed replied at 1-10-2018 12:09 PM
kalua ko nak berenti keje kena pikir camne ko nak sara hidup ko. jangan bergantung hidup kat orang.  ...

udah kate nak bisnes....

actually i am well known as good cook...dh ade regular customer pon...dh ade request utk kenduri tunang birthday dan lain2....now nak try start sabtu ni kat tesco the curve....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-10-2018 08:38 AM | Show all posts
kisah naga....

baru2 ni  iols ade family day kat melaka....so ade salah satu malam tu ade aktiviti/pertandingan memancing....

so dlm family ni diketahui la ade sorg anak sedara ni (kite namekan M) ade ability untuk nmpk bende2 ghaib ni....malam mase sepupu sepapat masing2 dgn joran nak tunjuk skil mancing masing2....si M ni...dok jalan la tepi2 laut...kat tmpt2 org mancing tu (ade torch light...in fact ramai yg bawak torch light so agak terang)...

pastu sebelum pertandingan tu abis....si M ni naik dulu...tapi die buat muke biase je borak2 dgn akak n abg2 die...

hari last...mase kitorg nak balik dh...baru mak si M ni bercerita....si M kate ade naga kat laut tu!!! bukan naga je...duyung pon ade!!!! tapi mmg ade batu timbul sket kat tgh laut tu....n mmg bnyk tali pancing putus malam tu....

kalo ikut logik...tepi pantai je...bkn ikan laut dalam yg besar smpai leh putuskan tali....takde la pulak aku tanye ape rupe makhluk tu sbb kami masih kat tmpt tu...(agak seriau jugak)...mase dgr cerita tu angguk2 je la...dlm hati dupdap2 jugak....

kenape kitorg percaya cakap si M ni? sbb mmg die betul2 leh nmpk...sbb die pernah berunding dgn makhluk yg mendiami pokok yg tak boleh ditebang!!! makhluk tu kate die dah duduk kat pokok tu 200 tahun.... sebelum tu....ade ustaz dh dtg...tapi bende tu degil....tapi dgn si M ni...bende tu mau runding...maybe sbb si M ni budak lagi....budak tak budak dah 14 tahun jugak umurnye....si M ni offer bende tu soh duduk kat pokok lain n jauh dr org....

dgn jayanye bende tu beralih dan pokok tu ditebang....si M ni mmg tak bercakap dgn kitorg...die bercakap dgn family member die sahaja....mak ayah abg n akak die....die anak bongsu... so kalu kite tanye die ape2...die angguk atau geleng je....mmg tak pernah dgr suara die kecuali kalo ko duduk dekat waktu die ckp ngan family member die...bru leh dgr suara die...

kat rumah aku??? die cakap ade pompuan rambut pnjg muke hitam n merah sbb terbakar.....cik kak ni aku pon biase nmpk....die la yg mencangkung atas sofa dlm bilik aku......harey btol!!!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-10-2018 08:39 AM | Show all posts
dalam perubatan dgn bidara...dan penampakan di parking kereta....dan atas penyangkut baju!!!  

Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2019 03:55 PM | Show all posts
assalamualaikum

apa khabar tt sekarang,banyak betol dugaan ko.Allah ada dan sentiasa ada,bertabahlah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-8-2019 11:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Assalamualaikum... wah...almost sethun aku tgglkn rumah bersawang ni...hehehe... mcm mane nak dptkn link thread ni ea...? Maklumlah...buta gadjet sket...x reti cmne nak buat...help me please..
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2019 12:01 AM From the mobile phone | Show all posts
siape_aku replied at 30-8-2019 11:09 PM
Assalamualaikum... wah...almost sethun aku tgglkn rumah bersawang ni...hehehe... mcm mane nak dptkn  ...

Ada cerita seram baru lagi tt?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-9-2019 02:36 PM From the mobile phone | Show all posts
MissVixen replied at 31-8-2019 12:01 AM
Ada cerita seram baru lagi tt?

Ade...x berkesempatan nak taip... busy dgn life baru.... gituuuu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-9-2019 02:38 PM From the mobile phone | Show all posts
soul_fly replied at 14-3-2019 03:55 PM
assalamualaikum

apa khabar tt sekarang,banyak betol dugaan ko.Allah ada dan sentiasa ada,bertabah ...

Insyallah...masih cuba istiqomah...cuba sabar dan redha..   sebut mmg senang...bukan mudah utk redha... tapi skang aku sgt2 positif dgn kehidupan
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 04:43 PM | Show all posts
ang boleh nampak ka bang?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-9-2019 06:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Dewa19XKangen replied at 20-9-2019 04:43 PM
ang boleh nampak ka bang?

Dulu boleh..sekarang...kdg2 je..ikut keadaan
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2019 09:53 PM | Show all posts
Ok br tamat rempit baca. All the best TT and kalo ada cerita baru leh la share yer
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 06:13 PM From the mobile phone | Show all posts
TT, saya baca kisah TT ni smpi page 4 je.. bila TT cakap TT berubah menjadi seorang yang panas baran dalam proses memulihkan diri TT.. saya pernah lihat kwn sendiri berubah dah proses pembelajaran.. dari seorang yang baik, lembut hati kwn saya berubah secara drastik menjadi pemarah dan ringan tangan sejak menerima pemberian yg muncul secara sendiri dlm kocek baju suatu pagi.. habis dilepuknya budak2 yang cari pasal dengan dia..

perubahan dlm itu disedari sendiri oleh kwn saya, tetapi dia seolah2 tidak dapat mengawal emosi amarahnya.. kwn saya menunjukkan sendiri kepada saya pemberian yg dia terima secara tiba2 itu.. sebiji batu delima merah.. atas nasihat dari seseorang agar membuang hadiah itu, kwn saya dapat rasakan suatu beban terangkat dari bahunya.. terus dia rasa dirinya tenang..

jadi kesimpulan yang saya nak ckp, my 2cents opinion.. kalau rasa diri tu berubah ke arah yang kurang baik pasti ada sesuatu amalan yang tak serasi dgn diri kita..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.078783s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list