Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
66758
View
50
Reply

PENYAKIT GANGGUAN SARAF, TANDA TANDA. PUNCA DAN RAWATAN

[Copy link]

Author: listria       Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-1-2016 10:41 PM | Show all posts |Read mode
Edited by listria at 15-1-2019 06:33 PM

Gangguan neurologi adalah penyakit sistem saraf pusat dan periferi. Dalam erti kata lain neurological disoders atau masalah saraf ini berkait rapat dengan otak, saraf tunjang, saraf kranial, saraf periferal, akar saraf, sistem saraf autonomi, persimpangan saraf dan juga otot tubuh. Gangguan atau masalah ini termasuk epilepsi, penyakit Alzheimer dan demensia yang lain, penyakit serebrovaskular termasuk strok, migrain dan masalah sakit kepala, penyakit Parkinson, neuroinfections, tumor otak, gangguan trauma sistem saraf seperti trauma otak serta gangguan saraf akibat kekurangan zat makanan. Gangguan mental juga adalah satu darinya dan disisi lain ia adalah "penyakit psikiatri" atau penyakit yang muncul terutamanya sebagai keabnormalan pemikiran, perasaan atau kelakuan, menghasilkan sama ada kesusahan atau kemerosotan fungsi.
.

Beratus-ratus juta orang di seluruh dunia terlibat dengan gangguan neurologi atau penyakit saraf ini. Kira-kira 6.2 juta orang mati kerana strok setiap tahun dan lebih 80% daripada kematian berlaku di negara berpendapatan rendah dan sederhana seperti Malaysia. Lebih daripada 50 juta orang mempunyai epilepsi di seluruh dunia. Adalah dianggarkan bahawa keseluruhan dunia global mempunyai lebih kurang 35.6 juta orang yang menderita penyakit demensia dengan 7.7 juta kes baru setiap tahun. Penyakit Alzheimer adalah satu jenis penyakit demensia dan ia menyumbang kepada 60-70% kes dari keseluruhan masalah demensia.

parkinson.png

.
Menurut Universiti California, San Francisco, terdapat lebih daripada 600 jenis gangguan neurologi. Pertubuhan Kesihatan Sedunia melaporkan bahawa pelbagai jenis gangguan neurologi (sebahagiannya dinyatakan di atas) telah menjejaskan berjuta-juta orang di seluruh dunia termasuk 24 juta yang mengalami penyakit Alzheimer dan 326 juta yang mengalami migrain.
.

Apakan Punca Dan Sebab Gangguan Saraf Ini Berlaku?
Jika anda mengesyaki bahawa anda atau seseorang yang mungkin mengalami salah satu daripada isu-isu ini, anda juga mungkin tertanya-tanya tentang apa yang menyebabkan gangguan saraf. Punca-punca penyakit itu boleh menjadi agak pelbagai. Kedua-dua saraf tunjang dan otak terlindung oleh pelbagai membran yang boleh terdedah untuk memaksa dan tekanan. Saraf periferal terletak jauh di bawah kulit juga boleh terdedah kepada kerosakan. Gangguan neurologi boleh memberi kesan kepada satu laluan saraf keseluruhan atau neuron tunggal. Walaupun gangguan kecil untuk laluan struktur neuron ini boleh menyebabkan disfungsi. Hasilnya gangguan neurologi boleh disebabkan oleh beberapa sebab.

Punca-punca tertentu masalah saraf berbeza-beza. Masalah ini boleh bermula dalam satu lagi sistem badan yang berinteraksi dengan sistem saraf. Sebagai contoh, gangguan serebrovaskular melibatkan kecederaan otak kerana masalah dengan saluran darah (sistem kardiovaskular) membekalkan otak, gangguan autoimun melibatkan kerosakan yang disebabkan oleh sistem imun badan sendiri dan penyakit penyimpanan lysosomal seperti penyakit Niemann-Pick boleh membawa kepada kemerosotan neurologi.


Dalam sebilangan besar kes-kes gejala neurologi, tiada sebab neural boleh dikenal pasti menggunakan prosedur ujian semasa, dan apa-apa "idiopathic" keadaan boleh mengundang teori yang berbeza tentang apa yang sedang berlaku. Bagaimana pun sebab dan punca kepada masalah saraf ini boleh diklafikasikan seperti berikut:

1. Sebab-sebab berkaitan dengan gaya hidup
2. Jangkitan
3. Genetik
4. Sebab-sebab yang berkaitan dengan pemakanan
5. Pengaruh alam sekitar
6. Kecederaan fizikal

Apa Tanda Tanda Dan Simptom Gangguan Neurologi?
Tanda-tanda gangguan saraf boleh berbeza dengan ketara bergantung kepada jenis penyakit dan juga kawasan tertentu badan yang terjejas. Dalam beberapa kes, anda mungkin mengalami gejala emosi manakala dalam kes lain, gejala fizikal mungkin terlibat
.

Gejala Emosi Masalah Gangguan Saraf
Walaupun ramai orang sering tertanya tanya tentang gejala fizikal penyakit ini, adalah penting untuk memahami bahawa terdapat petanda dan petunjuk gejala emosi masalah neurologi. Sebagai contoh, anda mungkin mengalami perubahan mood atau ledakan tiba-tiba. Individu yang mengalami masalah saraf juga mungkin mengalami kemurungan atau khayalan.

Perlu difahami bahawa gejala-gejala ini juga boleh jadi disebabkan gangguan dan keadaan lain. Jika anda sedar gejala-gejala ini pada diri sendiri atau seseorang yang rapat dengan anda, ia adalah penting untuk mendapatkan bantuan segera.
.

Gejala Fizikal Masalah Gangguan Saraf
Gejala fizikal masalah neurologi boleh termasuk yang berikut:

1. Lumpuh separa atau seluruh tubuh
2. Kelemahan otot
3. Kehilangan separa deria atau keseluruhan.
4. Sawan
5. Kesukaran membaca dan menulis
6. Kebolehan kognitif yang lemah
7. Kesakitan yang tidak dapat dijelaskan
8. Penurunan kecerdasan

Kaedah Rawatan Penyakit Gangguan Saraf
Kebimbangan paling asas dalam fikiran orang yang sakit atau saudara mara mereka ialah sama ada seorang pesakit gangguan saraf ini boleh sembuh sepenuhnya atau tidak. Jawapan kepada soalan itu boleh menjadi "ya" dan kadang-kadang "tidak" kerana ia banyak bergantung kepada beberapa aspek yang sukar untuk diduga. Untuk beberapa isu neurologi atau saraf ini, potensi untuk sembuh agak baik dan tinggi dengan rawatan dan pemulihan yang mencukupi, manakala bagi yang lain, prognosis boleh menjadi rendah atau kurang.
.

Terapi Untuk Gangguan Saraf
Selain isu untuk sembuh, kadang-kadang pesakit dengan isu-isu neurologi boleh diletakkan di dalam rawatan pemulihan sebagai sebahagian daripada usaha untuk memulihkan beberapa fungsinya yang hilang. Ini biasanya merupakan satu harapan kerana ia adalah mustahil dapat mencapai kadar penyembuhan 100%.

Antara terapi untuk gangguan neurologi yang sering dilakukan ialah:

1. Perubahan gaya hidup sama ada untuk mencegah atau mengurangkan kesan.
2. Rawatan Fisioterapi untuk menguruskan gejala dan memulihkan beberapa fungsi tubuh
3. Pengurusan kesakitan kerana banyak gangguan saraf berkait dengan ketidakselesaan tubuh pesakit.
4. Ubatan untuk memuat dan memulihkan fungsi atau mencegah pesakit semakin teruk.
.

Rawatan Terapi Kognitif
Salah satu pendekatan untuk merawat isu-isu saraf terutamanya memperbetulkan tingkah laku disebut sebagai terapi tingkah laku kognitif yang sebelum ini dikenali sebagai terapi bercakap. CBT memberi tumpuan kepada mengubah orientasi pemikiran pesakit dan tingkah laku yang berkaitan dengan kecacatan mereka. Walaupun ini adalah bukan kaedah yang paling berkesan untuk banyak gangguan otak dan sistem saraf seperti penyakit Parkinson atau Epilepsi, namun ia telah menunjukkan kesan yang positif dalam merawat ADHD, kebimbangan dan gangguan suasana hati yang lain, dan pelbagai kecacatan terutamanya psychogenic. Kaedah ini memiliki beberapa kelebihan kerana ia tidak menyebabkan risiko kesan sampingan seperti rawatan melibatkan kimia yang mengandungi dadah atau campuran kimia lain. Menurut New Jersey Neurological and Neurodevelopmental Health Center (CNNH), CBT sering diuruskan oleh orang lain selain daripada seorang doktor meski pun ia seharusnya dilakukan oleh ahli terapi bertauliah. Ia kerap akan menjadi antara pilihan pertama rawatan untuk pesakit, memandangkan sifat umumnya noninvasive itu.

Lain-lain Kaedah Terapeutik
Apa pun CBT jarang diamal dalam kes pesakit baru pulih daripada strok, kecederaan trauma atau penyakit degeneratif otak. Dalam kes-kes seperti ini, ada kaedah terapeutik lain yang menjadi pilihan. Ini mungkin terdiri daripada ubat-ubatan seperti neuroleptics (haloperidol danchlorpromazine sebagai contoh) digunakan untuk merawat gangguan organik otak seperti skizofrenia, untuk perbandingan analgesik mudah, seperti ibuprofen, acetaminophen dan opiates untuk merawat kesan menyakitkan banyak jenis penyakit saraf.

Pilihan lain yang dicadangkan ialah dengan mencuba beberapa rawatan alternatif ubatan alami (natural) seperti Stem Cell Putih Telur iaitu penemuan sains terkini di Amerika Syarikat. Video Video Inimungkin dapat membantu anda membuat keputusan demi diri dan orang yang anda sayangi.

stroke.JPG

stroke 1.jpg

Harapan Tetap Ada


Untuk apa-apa jenis rawatan pun, tidaklah menjadi begitu mudah. Ini kerana banyak gangguan otak pesakit akan mengganggu pemikiran rasional dan kadang-kadang membuat tugas memujuk pesakit untuk menerima rawatan menjadi sangat begitu sukar. Selaku seorang yang beriman kita harus percaya dengan ayat yang bermaksud " Allah Tidak Menjadikan Sesuatu Penyakit Melainkan Setelah Menurunkan Penawarnya ". Dan usaha serta ikhtiar untuk kesembuhan itu wajib diteruskan baik secara kaedah moden atau alternnatif atau gabungan kedua duanya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2016 04:57 PM | Show all posts
Hmm good info dalam thread ni tapi takdak lak org comment.
Anyway, well done.
Can be pushed as article pon
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2017 10:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Very good info..thanks. mmg dah lama cari info
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-2-2017 11:15 AM | Show all posts
Edited by listria at 12-2-2017 11:36 AM

Video berkaitan masalah saraf dan rawatan Laminine:

https://www.youtube.com/watch?v=TKOPApfNsWk

https://www.youtube.com/watch?v=qZcVGI6gZF8

Lagi video di sini!
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2017 01:02 PM | Show all posts
terima kasih untuk info

makanan apa yg byk membantu meningkatkan sistem saraf yaa
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2017 09:05 AM | Show all posts
Dimana ada jual lamine ni?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-2-2017 09:43 AM | Show all posts
sai_68 replied at 24-2-2017 09:05 AM
Dimana ada jual lamine ni?

Boleh order online dan bayar guna kad kredit/debit di sini atau jika mahu tanya stok diskaun (jika masih ada), call atau whatsapp 0146779856.
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2017 07:04 AM | Show all posts
jaiz8seman789 replied at 14-2-2017 01:02 PM
terima kasih untuk info

makanan apa yg byk membantu meningkatkan sistem saraf yaa

Ada org kata Ikan la kurma la..
Tak tepat semuanya dan tidak ada solid research yg membantu.
Org Arab mkn kurma byk... adakah mereka memganag teknoloji dunia?
Org Bangladesh rata rata makan ikan.. adalah mereka terulung?
Dr Srinivasa Ramanujan adalah antara org paling bijak didunia, dia sohih tak makan kurma.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-3-2017 12:46 PM | Show all posts
Edited by listria at 4-3-2017 12:55 PM


Video informatif berkaitan Laminine & Neurological Disorder (penyakit saraf) di https://youtu.be/Oqovk6Yn8Ns

Lagi info kesaksian tentang Pil Putih Telur 9 Hari di SINI !

Laminine Scientific Report - Untuk rujukan

sakit sendi dan saraf 1.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-3-2017 08:17 AM | Show all posts
Tonton video Pengenalan Sistem Saraf Pusat di bawah untuk lebih memahami bagaimana sistem saraf tubuh manusia berfungsi. Perhatikan bagaimana pucanya dikawal di bahagian otak seseorang manusia.

Klik SINI !

Lagi Testimoni Laminine dan kemampuannya membantu pesakit bermasalah Alzheimer's

Laminine Blog (B Malaysia)
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-3-2017 10:43 AM | Show all posts


saraf laminine.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2017 09:22 AM | Show all posts
Pernah dengar Pil Penawar Raja Saraf ?. Insyallah Penawar Raja Saraf buatan herba tradisonal oleh bumiputra ini mampu atasi masalah penyakit berkaitan saraf serta sendi seperti yang dibincangkan di atas kerana banyak testimoni kejayaan pesakit yang sembuh setelah mengambil produk terbaru di pasaran ini. Harganya pun berpatutan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-4-2017 02:17 PM | Show all posts
Edited by listria at 15-4-2017 02:26 PM

SISTEM SARAF TUBUH MANUSIA

Sistem saraf tubuh adalah pusat dari segala sistem yang bekerjadan berjalan dalam tubuh. Sekali saja mengalami gangguan atau halangan, makaakan terganggu semua yang ada dalam tubuh manusia. Sistem ini terbahagi kepada beberapa bahagian.

Perkara ini disokong dengan ada banyaknya jaringan sel sel dalam sistem saraf. Dalam istilah perubatan ia disebut sebagai sel neuron. Sel inilah yang nantinya akan menghantar isyarat atau maklumat ke seluruh tubuh manusia. Jika di lihat dari fungsinya, sel neuron atau sel saraf pusat terbahagi kepada empat:
.

Sel Deria
Merupakan salah satu kumpulan sel saraf yang berfungsi untuk mengantarkan rangsangan dari luar tubuh ke saraf pusat. Ada dua jenis saraf pusat yang menjadi fokus dari sel deria iaitu otak dan sistem tulang belakang.

Contohnya
Ketika permukaan kulit kita menyentuh sesuatu atau objek,sel neuron deria akan mengirim maklumat atau isyarat mengenai jenis objek tadi ke saraf pusat. Jika kesnya adalah menyentuh dengan sengaja, maka pusat otak yang akan menganalisis dan mentafsirkan rangsangan tadi.
Namun jika objek yang tersentuh tadi berlaku secara tidak sengaja, maka yang akan bertindak adalah sistem tulang belakang. Kemudian sistem saraf pusat akan mentafsirkan maklumat tadi, memerintah mata untuk melihat benda apa yang tersentuh tadi serta mentafsirkan rangsangan yang dirasai kulit untuk mengenal pasti. Setelah itu saraf pusat memerintah mulut untuk menyebut objek apa yang sedang atau disentuh tadi.
.

Sel Refleksi
Merupakan salah satu jenis sel yang biasanya berkaitan dengan pergerakan manusia iaitu gerakan refleks yang berasal dari anggota tubuh kita. Maksud refleks adalah bila terjadinya gerakan secara tidak sengaja, spontan atau tanpa sedar dan secara tiba tiba.

Contohnya
Ketika kita melihat sesuatu benda jatuh. Ia bukan sekadar jatuh ke bawah malah mungkin berpotensi untuk jatuh mengenai tubuh kita. Maka secara refleksi sel ini akan menghantar isyarat atau maklumat kepada saraf pusat dan ia kemudiannya mengarahkan anggota tubuh kita agar menghindar atau mengelak supaya tidak terkena benda yang jatuh tadi. Maka kemalangan boleh diatasi.

Sel Penghubung
Merupakan aalah satu bentuk sel yang berada di sumsum tulang belakang manusia. Peranannya ialah untuk membantu menghubungkan antara sel saraf dan sel sel lain. Ianya sebagai perantara. Inilah yang mengaitkan semua sel saraf antara satu sama lain.
.

Sel Penyelaras (Neuron Adjustor)
Sebenarnya antara saraf deria dan saraf reflek bekerja sama antara satu sama lain. Yang menerima rangsangan dari luar adalah deria dan yang mempunyai maklumat lebih terperinci dan lebih tepat juga saraf deria. Tetapi jika hanya saraf deria saja yang bekerja, maka tubuh tetap berada dalam keadaan bahaya.

Sebab nya kerana fungsi utama dari saraf deria ini hanya memberi tahu apa yang terjadi. Untuk itu di perlukan neuron reflek (motor) dalam perjalanannya. Peranan neuron motor ini adalah sebagai pemberi ingatan ata umaran untuk hindari dari kemungkinan bahaya yang mungkin berlaku.

Persoalan timbul iaitu apakah antara saraf deria dan saraf motor (reflek) ini boleh bersatu dan bekerja sama menjadi satu? Jawapannya pasti lah boleh. Namun kedua dua sel ini tidak mungkin dapat berfungsi secara cekap dan seragam jika tidak disambungkan. Kerana itulah wujudnya sel saraf neuron bernama neuron adjustor. Fungsinya adalah untuk menghubungkan dan menyelaras antara neuron deria dan neuron motoris. Kedudukan sel penyelaras ini ialah pada sum sum tulang belakang dan otak manusia.

sistem saraf.jpg

Jelas di sini bahawa betapa pentingnya otak seseorang manusia menjadi pusat dari sistem koordinasi keseluruhan anggota tubuh. Sedikit sahaja mengalami gangguan dan masalah, maka kesannya boleh melibatkan seluruh tubuh. Maka amat penting untuk setiap kita berhati hati dalam menjaga otak selain tulang belakang. Imbangi otak kita dengan nutrisi dan supplement yang baik. Misalnya dengan mengambil buah buahan, sayur-sayuran, serta ikan ikan yang baik. Dan ini antara sebab kenapa Laminine iaitu serbuk unik yang dipaten dan terhasil dari putih telur berusia 9 hari amat baik untuk mereka yang mempunyai masalah atau penyakit berkaitan saraf dan sendi. Lihat sebahagian fakta dan bukti dari mereka yang pernah bermasalah berkaitan saraf tubuh masing masing. Pesakit stroke misalnya, bahagian otak mereka terjejas teruk menyebabkan anggota badan lain ikut terlibat serta gagal berfungsi.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-4-2017 09:34 AM | Show all posts
Edited by listria at 23-4-2017 11:26 AM

JENIS JENIS PENYAKIT SARAF

1. Jangkitan Sistem Saraf Pusat
Bakteria atau virus boleh menyerang dimana saja termasuk ke rangkaian otak dan sumsum tulang belakang. Walaupun sebenarnya orang orang yang menderita jenis penyakit sistem saraf pusat ini tidak begitu ramai, namun risiko untuk terkena penyakit ini pasti ada. Penyakit ini dianggap bahaya dan perlu rawatan yang rapi. Untuk itu wajib hati hati dalam menjaga kesihatan otak anda kerana apabila terjejas, akan memerlukan masa lama untuk sembuh. Walau pun boleh sembuh namun tidak akan dapat kembali seperti sedia kala.

2. Ensefalitis @ Radang Otak
Pesakit yang terkena penyakit ensefalitis atau jangkitan otak biasanya akan rasa demam dan sakit kepala yang melampau. Selain itu perasaan mengantuk dan juga bingung kerap terjadi pada mereka. Punca dari penyakit ini adalah virus. Sistem imun tubuh lazimnya akan cuba untuk melawan jangkitan otak. Namun system imun yag lemah menyebabkan fungsi melawan ini gagal.

Penyakit ini seakan berlaku pembengkakan dalam otak, berpunca dari kuman yang semakin membiak. Disebabkan ruang dalam otak terbatas, pembengkakan ini akan menekan dan memberi tekanan kepada tulang tengkorak.Ianya amat membahayakan kerana mampu mencederakan bahagian otak selain boleh menyebabkan kematian.

3. Meningitis @ Radang Selaput
Merupakan salah satu jenis jangkitan yang menyerang pada membran yang mana fungsinya menutupi otak dan sum sum tulang belakang. Pesakit akan merasakan demam cukup tinggi serta sakit kepala. Selain itu, leher mereka juga akan terasa kaku.

Penyebab penyakit ini juga adalah virus atau bakteria. Ia mampu menyebabkan kerosakan otak dan boleh menyebabkan kematian. Pesakit yang terkena meningitis hasil jangkitan bakteria sangat memerlukan rawatan perubatan kecemasan yang intensif. Satu satunya kaedah yang dapat untuk membantu mengurangkan penyakit ini adalah dengan pengambilan antibiotik yang berperanan untuk membunuh bakteria walaupun usaha ini sebenarnya tidak memberi jaminan penyembuhan yang tinggi.

Seiring dengan kemajuan teknologi dan pendidikan, kini sejenis vaksin untuk mencegah meningitis sudah ditemui. Vaksin ini  boleh diberikan pada anak-anak sseawal usia dua tahun. Para doktor mensarankan waktu pemberian vaksin paling baik ialah sebelum anak anak berusia 12 tahun.

saraf laminine 1.jpg
4. Sindrom Raye (Raye Syndrome)
Penyakit ini pun sebenarnya tergolong jarang didapati atau berlaku dikalangan masyarakat. Mereka yang terkena sindrom raye lazimnya adalah golongan berumur atau berusia tua yang mengalami jangkitan virus dan sering mengamalkan aspirin ketika usia muda

Sindrom ini juga mampu menyebabkan pembengkakan pada otak dan akibatnya boleh fatal. Biasanya mereka yang mempunyai risiko terkena sindrom raye adalah orang yang mempunyai sistem kekebalan tubuh (imun) yang rendah. Mereka ini sewaktu muda sering mengambil ubatan yang mengandungi aspirin, kemungkinan mereka ini juga mempunyai alergi terhadap ubat.

Salah satu cara untuk mengelakkan sindrom raye ini adalah dengan tidak mengambil aspirin. Kerana kita tidak menduga keberangkalain ketika usia meningkat tua akan diserang sindrom raye ini atau tidak. Adalah baik elakkan mengamalkan aspirin jika anda sedang mengalami masalah ringan. Banyak alterntif lain boleh dicuba untuk ringankan masalah yang ringan berkenaan.

5. Epilepsi @ Sawan
Nama epilepsi atau sawan memang tidak asing lagi dikalangan kita. Ia terkenal sebagai penyakit kejang tubuh. Siapa pun boleh alami epilepsy kerana sasaran penyakit ini tidak mengenal usia.  Namun biasanya ia cenderung menjangkiti kanak kanak.

Epilepsi ini boleh dikelafikasikan kepada 3 jenis iaitu Epilepsi Simptomatik, Epilepsy Kriptogenik dan Epilepsy Idiopatik. Jenis Epilepsi Simptomatik biasanya terjadi kejang-kejang anggota tubuh yang di sebabkan ada gangguan atau kerosakan pada otak .Jenis Epilepsi Idiopatik hampir sama, terjadi kekejangan tubuh. Namun jenis ini belum ditemui punca ianya boleh terjadi. Dan jenis epilespi yang terakhir iaitu Epilepsi Kriptogenik membuat pesakit mengalami kejang kejang tanpa diketahui sebab-sebab kenapa berlaku sedemikian walhal dalam struktur otaknya tidak alami apa apa masalah. Lebih memburukkan ialah pesakit epilepsi jenis Kriptogenetik akan mengalami masalah gangguan belajar.

6. Hidrocephalus
Pesakit Hidrosefalus akan alami pengumpulan cecair di dalam otak. Akibatnya adalah berlaku peningkatan tekanan dalam otak pesakit. Jika tidak segera diubati, ia boleh membawa maut kerana tekanan ini mampu merosakkan rangkaian yang ada di dalam otak seseorang. Malah ia juga mampu melemahkan fungsi otak. Penyakit Hidrosefalus ini boleh berlaku pada sebarang usia. Tapi biasanya penyakit ini menyerang bayi dan warga tua.

7. Alzheimer
Orang yang berpenyakit ini biasanya dapat dikenali dari symptom pelupa atau lemah daya ingatan sekali pun untuk mengingati sesuatu yang baru berlaku, apalagi yang telah lama terjadi. Penyakit ini menyerang sistem memori dalam otak sekali pun ianya baru saja dirakamkan oleh otak.

Tahap kronik pesakit alzheimer adalah ia akan mengalami gangguan otak dalam melakukan perancangan, pemikiran, persepsi malah melibatkan perbualan dan pertuturan. Mereka juga akan mengalami kekeliruan dan perubahan tingkah laku. Misalnya menjadi lebih agresif, pendesak dan sangat mudah curiga terhadap orang lain.

Sampai pada tahap yang amat serius, pesakit akan mengalami halusinasi iaitu kesilapan dalam menterjemahkan sesuatu. Selanjutnya kemampuan bercakap dan berbahasa akan semakin lemah. Sampai akhirnya ia ia tidak mampu lakukan aktiviti tanpa bantuan orang lain.

8. Vertigo
Jika anda mengalami sakit kepala dan alami gejala sensasi diri sendiri atau merasai persekitaran anda berpusing atau berputar, mungkin anda terkena vertigo. Pesakit yang mengalami vertigo akan kehilangan keseimbangan tubuh dalam beberapa ketika tertentu. Ini membuatkan pesakit merasa kesulitan untuk berdiri malah rasa sukar untuk berjalan akibat ketidakseimbangan ini. Mereka juga mengalami gejala mual mual dan muntah.

Ada pelbagai jenis vertigo iaitu tahap ringan hinggalah ke tahap berat. jika masih berada dalam peringkat ringan, biasanya vertigo ini tidak terlalu terasa. Sedangkan mereka yang sudah mengalami penyakit vertigo yang berat, ia mampu menghalang segala aktiviti. Serangan yang terjadi akibat vertigo berbeza-beza. Ada yang hanya berlangsung selama beberapa saat. Namun ada pula jenis vertigo yang berat, boleh dirasai sampai beberapa hari. Tentu saja ini sangat mengganggu pesakit kerana mereka tidak mampu lagi bekerja secara normal seperti biasa.

9. Parkinson
Merupakan suatu penyakit yang menyerang sistem saraf. Hal ini menyebabkan berlakunya degenerasi sel saraf di bahagian otak tengah. Fungsi utama bahagian otak tengah adalah untuk mengatur pergerakan tubuh atau sistem motoriknya. Gejala yang timbul daripada pesakit adalah berlakunya gegaran atau gementar.Pada peringkat awal pesakit yang mengidap penyakit parkinson mungkin tidak menunjukkan gejala ini dengan ketara.

Biasanya pesakit akan merasa lemah pada tubuhnya. Malah ada yang sampai melibatkan anggota kaki dan bahagian anggota lain. Pesakit akan alami gementar yang halus namun terus menerus pada satu satu organ tertentu dan ia lazimnya berlaku sewaktu mereka sedang berehat.

10. Lumpuh Otak
Penyakit lumpuh otak atau biasa dikenali dengan nama Cerebral Palsy merupakan sejenis penyakit saraf yang cukup mengganggu. Ia boleh mempengaruhi sistem koordinasi serta pergerakan tubuh. Punca terjadinya penyakit ini kerana adanya masalah yang serius pada bahagian otak besar. Biasanya ia menyerang kanak kanak. Kerana punca penyakit inilah yang menjadi penyebab utama mengapa terjadi lumpuh kronik pada kebanyakan kanak kanak.

Kesimpulan
Melihat kepada keseluruhan penyakit berkaitan saraf yang dijelaskan di atas, tidak dapat dinafikan hampir semuanya ada kaitan dengan kesihatan dan fungsi otak. Otak yang tidak sihat atau terjejas memungkinkan salah satu masalah di atas berlaku kepada seseorang. Ini juga antara sebab kenapa Laminine terbukti begitu mujarab dan banyak membantu mereka yang bermasalah saraf yang menjejaskan anggota tubuh ramai orang, baik anggota seperti tangan,kaki, mata, leher dan sebagainya kerana supplement berasaskan putih telur ini sangat baik dalam mememlihara dan menjagai kesihatan otak. Jika anda atau kawan atau saudara yang bermasalah berkaitan saraf, bolehlah sarankan Laminine sebagai satu alternatif yang mampu membantu dan mengurangi masalah khususnya dalam memelihara dan mengekalkan sistem otak manusia (imej Laminine). Kerana kesan baik supplement berasaskan puith telur 9 hari terhadap otak, ia menjadi sebab kenapa laminine ini juga cukup baik untuk bantu rawati masalah berkaitan Stress @ Tekanan Mental



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-5-2017 09:50 AM | Show all posts
Edited by listria at 11-5-2017 09:52 AM

Satu lagi masalah yang berkait dengan masalah saraf ini ialah Gangguan Tidur atau Sleep Disorder. Baca kisah pesakit pesakit ini, mungkin ianya juga ada kaitan dengan anda, ahli keluarga mahu pun jiran dan kawan kawan sekerja yang sedang menderita akibat masalah berkenaan. Kadang kala pesakit tidak menyedari bahawa mereka sedang hadapi masalah dan beranggapan itu perkara biasa, misalnya kerap terlena dalam kenderaan di persimpangan lampu isyarat, iaitu ketika memandu, sudah mahu lelapkan mata di waktu malam atau terkejut dan terbangun tiba tiba sewaktu tidur, sering merasa tidak cukup tidur dan banyak lagi. Masalah ini berkemungkinan dalam ketika tertentu sebenarnya boleh menjejaskan keselamatan atau nyawa pengidapnya selain mempengaruhi kualiti dan prestasi kerja atau kerjaya. Jangan memandang remeh. Usaha merawat perlu dilakukan.
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 04:08 PM | Show all posts
ipes2 replied at 31-12-2016 04:57 PM
Hmm good info dalam thread ni tapi takdak lak org comment.
Anyway, well done.
Can be pushed as art ...

doc, doc, bukan nak komen tau
biasa le...
saya....mmg suka beno nak tanya

sya kan....kadang kala kerap juga rasa sakit kat muka terutama kat 'jaw'
rasa dia mcm mencucuk2
bila sakit mcm tu, saya cepat2 tekan jaw saya
tak tahu la apa punca dia
kekadang sakit tu adalah dlm 10 minit...baru ilang
saya akan main2 mulut saya bukak katup
takut mana tau2 senget pulak mulut saya

yg sya heran ni...anak pompuan saya pun kdg2 alami sakit yg sama

sakit ni tak selalu dtg..kekadang je...


Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2017 08:49 AM | Show all posts
iznanaziz replied at 11-5-2017 04:08 PM
doc, doc, bukan nak komen tau
biasa le...
saya....mmg suka beno nak tanya

Mcm trigeminal neuralgia je sbb ko kata menyucuk2 tajam kan. Aku agak je la, tp ko better g jumpa dentist unt clarify. At least if tau diagnosis cepat, boleh la start treatment. Biasa if on n off bukan chronic (persistent more than 3 months) doktor akn suruh buat non-pharmacological treatment contohnya desensitization. Apa2 pun ko kena g jumpa dentist unt confirm diagnosis
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2017 09:14 AM | Show all posts
seeriesagain replied at 12-5-2017 08:49 AM
Mcm trigeminal neuralgia je sbb ko kata menyucuk2 tajam kan. Aku agak je la, tp ko better g jumpa  ...

ada berkaitan dengan gigi ke?
sb yg sakitnya bahagian luar
bahagian dlm mulut tak rasa apa pun
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2017 02:37 PM | Show all posts
iznanaziz replied at 12-5-2017 09:14 AM
ada berkaitan dengan gigi ke?
sb yg sakitnya bahagian luar
bahagian dlm mulut tak rasa apa pun

O sbb ko kata "jaw" tu yg ingtkan triggernya dlm mulut. Try g doktor neuromedical. Sbb aku rasa mmg sakit ko ni berkaitan saraf.
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2017 09:18 AM From the mobile phone | Show all posts
byk info menarik . tq tt
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.114678s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list