JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
123Next
Return to list New
5214
View
62
Reply

[Tempatan] Rakyat guna sabun pencuci pakaian secara berlebihan, tanpa sukatan

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 3-1-2016 04:09 PM | Show all posts |Read mode
Pengguna Malaysia mengguna lebih banyak sabun pencuci daripada keperluan sebenar untuk mencuci pakaian.

Kajian dalaman tentang sifat pengguna oleh Dynamo mendapatu satu daripada empat orang dewasa tidak mengukur atau mematuhi arahan pada label semasa mengguna sabun pencuci.

Pada masa sama, para pengguna mengguna jumlah berlebihan kerana berpendapat lebih banyak sabun digunakan, pakaian bertambah bersih.

"Menjadi satu kepercayaan, apabila menggunakan lebih banyak sabun, pakaian lebih bersih. Oleh sebab itu, kita dapati orang ramai menuang lebih banyak sabun daripada yang sepatutnya," kata Pengurus Serantau bagi Fabrik dan PenjagaanKediaman, Procter & Gamble Asia Tenggara, Louie Morante.

Lantaran itu, sebagai peneraju pasaran, jenama Dynamo mahu menambah baik amalan mencuci, bermula dengan mengambil jumlah pencuci yang betul dan mendapat lebih nilai daripada setiap botol, sekali gus memberi penjimatan masa dan wang.

Tambah Morante, jenama itu yang baharu melancarkan Dynamo Powe Gel dengan formula gel ultra menawarkan pembersihan lebih baik dengan pengambilan separuh penutup cecair sabun itu bagi muatan untuk 15 hingga 20 helai pakaian.

Penutup botol Dynamo Power Gel itu bukan sahaja digunakan untuk menyukat tetapi menangani pembaziran - baki cecair sabun boleh dituangkan semula ke dalam botol jika sukatan berlebihan.
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2016 05:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku pakai breeze liquid pek rega 13 inget tu tahan sebulan lebih ikut sukatan sekli mesin satu cup..tambah ckit serbuk cuci lagi power.mesin auto tpi aku manual je tekan wash ulang 3x pastu drain pastu wash lagi air lebih tmbah softener pstu drain. Jimat air jimat masa dan jimat tenaga dan jimat pencuci mesin pun tk cepat rosak dh guna kat 10 thun. Kalau kita guna auto cepat rosak mesin.
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2016 05:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku sukung...
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2016 05:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Sukati laa..org banyak duit..bonus 2 tahun lps pun x usik lagi....nextttt
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2016 05:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Satu cup tu rasa mcm sikit....nak sedapkan hati ku tuang 3 cup...
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2016 05:31 PM From the mobile phone | Show all posts
rospinki replied at 3-1-2016 05:24 PM
Aku pakai breeze liquid pek rega 13 inget tu tahan sebulan lebih ikut sukatan sekli mesin satu cup. ...

Camtu ke..

Iols syg nk dok tekan2 butang tu...sbb warranty electronic board tu setahun je...
Rasa mcm klu asyik tekan2 butang tu nnt cpt rosak je..haha...

Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2016 05:37 PM | Show all posts
kalo aku, mmg main tuang je ikut kadar brp byk pakaian.. mmg xde sukat2 da.. tp mmg rasa cam cepat abis la..
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2016 05:39 PM From the mobile phone | Show all posts
mmg pun. kat rumah ni ... adik2 aku kalau cuci baju dia org ..  buih sampai melimpah2 kekadang. geram aku.
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2016 05:43 PM | Show all posts
setuju, hahah.. rasa cam tak cukup je satu cup sabun, tuk satu washing machine yang penuh dgn pakaian tu...
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2016 05:45 PM | Show all posts
Selalu guna ikut sukatan yang disyorkan je tak pernah sesuka hati tuang ikut suka sebab macam membazir je
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2016 05:48 PM From the mobile phone | Show all posts
MCm aku je
Sbb mcm x yakin je satu tudung je utk air full..huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2016 05:50 PM | Show all posts
Kami memang pakai sabun skit je, baju-baju yg kita pakai bkn kotor sangat pun. Memang tahan lama lah. Yang tak tahan lamanya pencuci pinggan mangkuk. Anak-anak lelaki ni mcm 'makan' @ 'minum' pencuci ni jam basuh pinggan mangkuk.
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2016 05:50 PM From the mobile phone | Show all posts
pearl.silver replied at 3-1-2016 05:31 PM
Camtu ke..

Iols syg nk dok tekan2 butang tu...sbb warranty electronic board tu setahun je...

Iyer..butang tu elok je. Tkde kesan lobang2..haha. semua benda aku ni bejimat ikutkan..bkan tedekut..tp nk idup zaman matselan kena intelijen heheh..
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2016 05:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku pulak mmg tak suka guna sabun bnyk..sebab aku biasanya akan campurkan vanish sekali
Tapi kalau pewangi mmg aku curah ikut suka hati..sbb aku nak pakaian aku wangi cam kat kedai dobi..entah brand apa kedai dobi tu pakai kemain wangi baju aku n iron pun senang.
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2016 08:56 PM | Show all posts
apa susah, kalu sume org jimat sabun bila nk abes, bila tokey sabun nk kaya.
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2016 09:00 PM | Show all posts
ikut suka jer... kain banyak letak bnyk
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2016 09:10 PM From the mobile phone | Show all posts
rospinki replied at 3-1-2016 05:24 PM
Aku pakai breeze liquid pek rega 13 inget tu tahan sebulan lebih ikut sukatan sekli mesin satu cup. ...

camtu ke kak masa nak tambah softener tu kena bukak la ye selalu kan kalau tekan auto tu kita letak softener siap2 kan..pastu camne akak tau cara tu lagi jimat air ngn letrik
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2016 09:11 PM From the mobile phone | Show all posts
i selalu sabun guna ikut sukatan..yang tak ikut sukatan softener..kalau rasa baju banyak memang tuang banyak la..wangi sikit
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2016 09:20 PM | Show all posts
Memang silap ler Mad Maslan tak guna modal sabun pencuci ni suruh supaya rakyat Malaysia berjimat.
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2016 09:30 PM | Show all posts
Diminta boikot sebarang  sabun import
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2016 09:32 PM | Show all posts
nasib baik procter & gamble yang cakap.. kalau ahmad maslan yang cakap, mau kena hencap 3 4 minggu
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2016 09:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Sabun dobi yang jual rm30-35 tu wangi jugak.. Yang warna biru tu ok baunya..
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2016 09:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Dynamo ni xda plak org nk tnya gna sumber halal ke x?maklum la under P&G, sebumbung dgn downy yg kecoh2 haritu... Kot la nk tnyaa sgt kn
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2016 09:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Sabun ariel paling bagus....
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2016 09:51 PM | Show all posts
lagi lebih sabun cepat bersih.... he he
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.050115s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list