CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3317|Reply: 6

PERU BANGUN TEMBOK PEMISAH ANTARA SI KAYA & MISKIN

[Copy link]
Post time 31-12-2015 11:08 PM | Show all posts |Read mode


Untuk pengetahuan anda, di Lima yang merupakan ibu kota Peru telah didirikan sebuah dinding setinggi 3.5 meter dengan panjang mencapai 10 kilometer yang dibangunkan dengan hanya satu tujuan iaitu untuk memisahkan antara si kaya dan si miskin.
Dinding itu juga dilapisi kawat berduri di bahagian atasnya, bagi memastikan golongan miskin tidak menggangu kehidupan si kaya.
Foto – www.dailymail.co.uk
Memetik laporan Daily Mail, dinding yang digelar sebagai tembok Berlin Peru itu, baru-baru ini mencuri tumpuan dunia, apabila terdapat gelombang massa yang bangkit untuk merobohkan dinding itu kerana dianggap sebagai ‘dinding penindas’ dan diskriminatif.
Dalam pada itu, beberapa foto yang bertebaran di media sosial, para demonstrasi yang kesal dengan pembinaan dinding itu mengecat dinding dengan mural dan menulis kata-kata sindirian serta kecaman.
Foto – www.dailymail.co.uk
Sementara itu, para demonstrasi mengelar dinding itu sebagai dinding Wall of Shame memisahkan wilayah Casuarinas tempat si kaya dengan wilayah Vista Hermosa yang menjadi tempat tinggal si miskin.
Foto – www.dailymail.co.uk
Tidak hanya masyarakat Peru, masyarakat di seluruh dunia mengecam adanya dinding Wall of Shame. Bagi beberapa warga miskin di sana, dinding itu dianggap sebagai aib. Namun bagi warga kaya di Las Casuarinas, dinding itu dianggap sebagai alat yang tepat untuk melindungi diri mereka.
wanista

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 31-12-2015 11:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Kdg2 org miskin ni suka suki je ceroboh rumah org kaya..cemana la org kaya nk merasa privacy bagai
Selayaknyalah dipisahkan
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2016 09:08 AM | Show all posts
majukan lah kawasan miskin tu menjadi kawasan yg kaya jugak..
lama2 roboh lah tembok tu
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2016 09:22 AM | Show all posts
cmf_premierleag replied at 31-12-2015 11:41 PM
Kdg2 org miskin ni suka suki je ceroboh rumah org kaya..cemana la org kaya nk merasa privacy bagai
...

sama je konsepnya dgn gated community..cuma ni berskala besar lah
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2016 09:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Padatnya penduduk sana
Pnduduk miskin tu memang miskin btol ya
Rumah besar kotak je
Kesiannya
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2016 09:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Begitulah perbezaannya
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2016 01:23 PM | Show all posts
Harap Malaysia tak jadi sebegini
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-12-2022 12:13 AM GMT+8 , Processed in 0.092774 second(s), 29 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list