Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
35828
View
448
Reply

[MODERATOR] Chapter 2 Rumah Borak Tinggi Tinggi

[Copy link]

Author: Eva_yy_Ellin       Show all posts   Read mode

Post time 17-11-2015 12:38 PM | Show all posts
ciksurie replied at 16-11-2015 09:52 AM
As salam...selamat pagi....tahniah pacak rumah baru  hai eva  aiira  elle :bye ...

hola ciksuuuuu...  


Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2015 12:38 PM | Show all posts
penguin tu mcm  takde perasaan je muka dia..
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2015 12:40 PM | Show all posts
ciksurie replied at 17-11-2015 09:29 AM
motor tue eksos jer yg bengkok...huhuhu
tapi penumpang tue cedera..masuk spital jugaklah

ya Allah...mesti terkejut...menggigil tak ciksu masa kejadian tu?? .....kita break emergency pun dah rasa macam nak gugur jantung   


Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2015 12:43 PM | Show all posts

nak bina punyalah susah payah,,,,...tapi nak runtuhkan, sekejap je dah ranap...   itulah kehidupan..ceewah...

Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2015 12:45 PM | Show all posts
Eva_yy_Ellin replied at 12-11-2015 09:57 AM
Zaman Medieval ini lebih kurang seperti zaman peralihan daripada zaman klasik purba sebelum masuk  ...

bertambah pengetahuan kita hari ni... bab bab sejarah ni aduhai lemah sikit..hehe...
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2015 12:50 PM | Show all posts
Sooo...?
Dah ada ke belum mesin jahitnya ni?
Motif iklan untuk barangan yang tak ada stok?
I sejak dari hari tu, takde pergi lagi Spotlight..tah ada ke tak mesin tu...... yang I tahu sekarang ada sale 30% discount untuk mesin jahit...banyak juga tu discount...

kita baru tadi check mesin jahit kat mudah.my ...saja je looking around..mana tahu ada yang nak jual mesin jahit hello kitty murah2..hehe...
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2015 01:07 PM | Show all posts
Eva_yy_Ellin replied at 12-11-2015 10:10 AM
@Elle_mujigae

Best tak kelas roti?

best tu memang bestttt....tapi penattttttt      sebab banyak berdiri je sepanjang hari tu.......baru i tahu kerja chef pastri ni memenatkan...takde duduk2 pun...asyik ke hulu ke hilir je chef dan pekerja kat bakeri tu....


Saya pernah join juga, gantikan mak di bawah Puspanita.
Terus terang saya tak puas hati dengan kelas tu sebab cikgunya macam kedekut ilmu.
Contohnya, masa tengah uli adunan, dia kata belum boleh lagi, kena uli lagi. Tapi dia tak bagitahu macam mana nak tahu adunan tu belum boleh, atau macam mana nak tahu kenapa dan bila kena tambah air atau tepung lagi. Dia cuma cakap, tambah tepung, tambah air, uli lagi..

Eva pun pernah join kelas roti..niceee.,.tapi tak bestnya kalau cikgu kedekut macam tu..erm I rasa mungkin bukan kedekut cuma tak semua orang ada talent jadi cikgu..sebab tak pandai nak olah ayat beritahu itu ini...dan tak tahu yang sesetengah benda tu penting untuk diberitahu...huhu...maybe la..


kat kelas kita pergi hari tu, the way chef beritahu adunan tu dah okay ke belum, cara macam ni...bila doh tu tengah mixing dalam mixer, chef tu ambil sikit doh pada masa di awal mixing, tengah dan bila dah lama sikit doh tu di uli........nak tahu doh tu okay bila doh tu jadi elastik,kita tarik doh, ia jadi menipis dan tak putus2...










Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2015 01:35 PM | Show all posts
Edited by Elle_mujigae at 17-11-2015 01:36 PM
Eva_yy_Ellin replied at 12-11-2015 10:10 AM
@Elle_mujigae

Best tak kelas roti?

Eva pergi kelas roti tu belajar uli secara manual eh...?... I tengah cari kelas roti yang ajar uli manual..traditional way...sebab I takde plan nak beli mixer..nak buat roti utk diri sendiri je..tapi so far kelas yg I jumpa semua guna mixer sebab nak jimat masa....huhu.....


Mak cik saya yang rajin join kelas memasak bagitahu, dia selalunya pergi tiga kelas yang berbeza untuk satu menu sahaja. Macam roti, dia pergi tiga kelas roti yang dibuat oleh cikgu dan sekolah yang berbeza. Sebabnya macam kes cikgu kedekut ilmu itulah. Kalau pergi banyak kelas, boleh ambil ilmu kelas sana sikit, kelas situ sikit.

setuju dengan cara mak cik Eva tu,...  sebab ikutkan pengalaman I belajar menjahit..setiap kelas yg I pergi,I akan ambil ilmu yg berbeza...ada kelas ajar cara buat lengan dengan baik, ada kelas ajar teknik jahit zip sorok dengan cepat.....etc...


dan Alhamdulillah sangat,I perasan the flow I belajar menjahit tu sangat cantik, sebab tahun lepas I belajar jahit ikut fesyen baju je.... bila kita pergi kelas menjahit yg tak ajar "semua" ni, balik rumah kita akan tertanya2 macam mana nak jahit part ini, part tu sbb tak di ajar kan.. mula2 rasa menyesal je spend masa dan duit pergi kelas2 macam tu tapi bila awal tahun ni dah pergi kelas yg belajar dari asas, kebaikannya yg I perasan ialah I tak blur ,tahu nak tanya apa..so berbaloi la bayar mahal2..kalau I terus pergi kelas yg ajar dari asas ni,tak pernah do try and error in sewing, kita takkan tahu nak tanya apa kat cikgu..bila dah habis kelas,buat sendiri baru tertanya2..rugi la kalau begitu...






yang kelas roti ni pun I ada target nak join kelas yg ajar dari asas..kelas Pak Agus..kelas tu memang belajar dari asas iaitu start dari belajar mengenal jenis2 tepung.....tapi harga kelas tu RM2500...  

so sebelum join kelas tu, kena join kelas2 roti yg ikut module ni..dan buat sendiri kat rumah.make mistakes seperti doh tak jadi, roti keras, roti cepat rosak ke...etc..dah make mistakes dan tertanya why whyyyy roti kita tak jadi, baru join kelas Pak Agus ni...  

that's my plan la..bila nak join tu,tak tahu lagi..hehe...mana la nak cari RM2.5k  tu ... >.<







Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2015 01:47 PM | Show all posts
Eva_yy_Ellin replied at 12-11-2015 10:10 AM
@Elle_mujigae

Best tak kelas roti?
Roti apa yang you belajar?
kita belajar roti ni...roti besar-besar..








my sister kata kenapa tak belajar roti manis-manis..sweet bun like that..I tak minat sangat makan roti macam tu so I cadang kat my sis apa kata dia je yg  pergi kelas roti sweet bun,nanti I carikan kelas yg sesuai...my sis kata taknaklah.. dia suruh I jadi wakil pergi kelas belajar  sweetbun dan lepas tu ajar dia..pening I.. kan senang dia je yg terus pergi...rupanya tak semua orang suka pergi kelas macam ni....huhu...>.<






Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2015 02:09 PM | Show all posts
Edited by Elle_mujigae at 17-11-2015 02:23 PM

Sharing gambar masa kat kelas roti..




milky cranberry loaf



wholemeal bread




white sandwich bread
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2015 02:12 PM | Show all posts
braiding the dough to make marble loaf...








Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2015 02:13 PM | Show all posts
Edited by Elle_mujigae at 17-11-2015 02:22 PM

mesin potong roti loaf...so cool...





tapau time..hehe..

Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2015 02:23 PM | Show all posts

hola elle..sihat ker?
pinguin elle macam takdok perasaan
blur2x jah
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2015 02:27 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 17-11-2015 12:40 PM
ya Allah...mesti terkejut...menggigil tak ciksu masa kejadian tu?? .....kita break emergency pun d ...

menggigil..lemah semangat elle rasa..dahler iols drive sesorangmmg break emergency....tayar kereta iols dah terkangkang dah..kanan ke kiri..hak kiri ke kanan
esoknya drive terus kereta ayah utk p kerja...
bila dkt2x dgn motor ..terus jadi seram sejuk
skrg pung..skeri rasa bila duk sebelah motor yg suka menyelit nie
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2015 08:38 PM | Show all posts
ciksurie replied at 17-11-2015 02:23 PM
hola elle..sihat ker?
pinguin elle macam takdok perasaan
blur2x jah
Alhamdulillah kita sihat ciksu...  

hahaha kannnn...penguin kita penat la..hehe  teringat masa kelas jahit buku last week, hari Jumaat lepas...after a while the instructor,kak Syam komen yang I ni student dia paling serious..muka takde perasaan je..mcm penguin tu,....haha.. actually penattttt..tu yg fokus je masa binding book sbb nak balik cepat..>.<

Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2015 08:42 PM | Show all posts
ciksurie replied at 17-11-2015 02:27 PM
menggigil..lemah semangat elle rasa..dahler iols drive sesorangmmg break emergency....tayar kereta ...
tayar kereta iols dah terkangkang dah..kanan ke kiri..hak kiri ke kanan
alignment tayar tu terus lari ke? I tak boleh bayang la...  memang lepas accident tu terus kereta tak boleh jalan eh...    benda macam ni memang boleh buat trauma..kena take time sebenarnya sebelum pulih semangat tu...murung pun boleh dibuatnya....huhu....ciksu jangan drive jauh2 dulu k...biar semangat tu pulih dulu....


Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2015 08:47 PM | Show all posts
Eva_yy_Ellin replied at 12-11-2015 10:13 AM
@Elle_mujigae

Awal-awal kenaikan tol ni, nampak la juga kereta kurang di atas jalan bertol. Mung ...
memang takde pilihan,kalau tak ikut highway bertol, jalan jauh guna banyak petrol kan..so pi mai pi mai tang tu juga la...

Saya balik kerja ada dua pilihan, jalan bertol dan tidak. Tapi saya tak kisah sangat sebab penumpang saya yang bayarkan tol
  • Eva balik kerja carpool sekali dengan ayah/ibu/abang/kakak ke? bestnyaaaa penumpang yg bayarkan tol..  

Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2015 08:52 PM | Show all posts
Eva_yy_Ellin replied at 12-11-2015 10:27 AM
@Elle_mujigae

Dah pernah naik Bukit Broga?
tak pernah...bulan September lepas dah  plan nak naik bukit tu..ikut program ni....tapi hari tu jerebu teruk so terus cancel...huhu...







Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2015 09:08 PM | Show all posts
itulah..I ada tengok gambar travel kat pinterest..kalau nak jalan2 kat tempat bukit bukau ni sesuai bawa backpack..kalau luggage susah nak bawa..macam Eva mention...huhu

Saya nak cari luggage baru sebab yang lama dah rosak.
Tapi mahal la harganya


Eva tengok kat mana yang mahal tu? selalu IsetanKL dan RObinsons ada sale travel luggage ni...Robinsons Gardens banyak choice travel luggage dan yang harga around RM200~RM300 lepas less dah boleh dapat luggage yg elok..sekarang dah start Year End Sale lagi banyak promotion...
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2015 09:15 PM | Show all posts
lately my writing skill is very bad la...tah apa2 susunan ayat I buat...

kena beli buku macam ni nampaknya...untuk practise...>.<..





Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.077651s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list