Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
35875
View
448
Reply

[MODERATOR] Chapter 2 Rumah Borak Tinggi Tinggi

[Copy link]

Author: Eva_yy_Ellin       Show all posts   Read mode

Post time 28-11-2015 11:47 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 28-11-2015 08:11 AM
haha...special la mesin jahit tu..suka mengundur dan suka 'makan' jarum..

hehehhe...adik ipar iols teringin nak belajar dgn ma tapi takdok masa lagi

yg tulang belut tue iols pung pandai elle..yg mata lalat pung..senang jah ..ada satu lagi..kulit kerang..tapi yg tue
kalu iols buat mesti tersimpul
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2015 11:54 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 28-11-2015 08:15 AM
wondering pula pasal banjir... apa persiapan ciksu sekeluarga untuk menghadapi banjir tahun ini?
...

tak buat persiapan sgt..cuma beli stok makanan dah.beli gas spare, stok beras semua dah ada
lilin jah tak beli lagi
thn lepas rumah iols tak kena..cuma terkepung jah

tapi mmg ramai dah yg buat persiapan
mmg ada yg bina dangau atas bukit n simpan stok makanan
org gua musang, kuala krai dah start buat
ada kakak opismate, dia dah bina para nak letak barang tinggi2x

semalam hujan lebat seharian..start dari subuh...tgh  malam tadi baru berenti
ingatkan dah nak banjir
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2015 11:59 AM | Show all posts




[size=13.524px]1) Pakaian sebelah luar mestilah menghadap ke arah kita. Mulakan dengan menyusup jarum dari dalam.
[size=13.524px]2) Buat lilit ubi seperti rajah di no2 sebanyak 4 kali seperti di rajah no 3.
[size=13.524px]3) Kira lilitan ketiga dari hadapan dan susupkan jarum seperti di rajah no 4.
[size=13.524px]4) Tarik benang hingga kelihatan seperti di rajah no 5.
[size=13.524px]5) Cucuk jarum di pangkal lilitan ke 4 seperti di rajah no 6.
[size=13.524px]6) Susup jarum di bahagian belakang di lilitan ke2 seperti di rajah no 7.(Walaubagaimanapun, step ini boleh
[size=13.524px]    juga diabaikan.)  Jika dibuat, jahitan akan kelihatan lebih kemas apabila dilihat dari kedua bahagian luar
[size=13.524px]    & dalam.
[size=13.524px]7) Tarik benang seperti kelihatan di rajah no 8.
[size=13.524px]8) Kemudian, cucuk jarum hingga ke belakang dalam jarak 2mm kehadapan seperti di rajah no 9.
[size=13.524px]9) Susup jarum ke benang ke 3 seperti di rajah 10 dan tarik benang.
[size=13.524px]10) Cucuk jarum ke belakang di benang yang ke 4 seperti rajah no 11.
[size=13.524px]11) Ulang dari step ke 6~step ke 10 berulangkali.
[size=13.524px]12) Anda akan dapat hasil seperti di rajah no 12.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2015 12:06 PM | Show all posts
yang mata lalat tue..benang jadi 4 line, jarum separuh dkt kain n simpul 2 kali n jahit, yg kulit kerang 2 line benang, jarum separuh dkt kain..pastu putar benang 8x, pastu jahit..ulang sampai abis



Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2015 07:58 PM | Show all posts
ciksurie replied at 28-11-2015 11:47 AM
hehehhe...adik ipar iols teringin nak belajar dgn ma  tapi takdok masa lagi  

yg tulang bel ...

bagus tu nak belajar.. adik ciksu dah kahwin ye... adik yg  kerja Sabah/Sarawak tu ke?? or is it Brunei..iols ingat2 lupa...>.<


yg tulang belut tue iols pung pandai elle..
Alhamdulillah, finally  jumpa orang yg pandai jahit kemasan leher.. soalan yg iols nak tanya sangat2 ialah pasal bahagian leher tu..sebelum kita jahit kemasan tulang belut dan mata lalat tu, macam mana nak prepare kain bahagian leher tu? nak tinggalkan basi berapa inci...?.. sebab yang biasa kita buat lapik leher kan...



alaa....kita tengah jahit sepasang baju kurung ni..tapi baju dah siap..part leher tu dah siap sembat... kalau tak siap lagi boleh try buat tulang belut/mata lalat kat situ....


kalau dah siap jahit macam ni masih boleh jahit tulang belut/mata lalat/karipap tu ke?





Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2015 08:03 PM | Show all posts
ciksurie replied at 28-11-2015 11:54 AM
tak buat persiapan sgt..cuma beli stok makanan dah.beli gas spare, stok beras semua dah ada
lilin ...

mula2 baca persiapan penduduk sana macam wow siap bina bangsal tu kat atas bukit tapi bila difikirkan it is good to over prepare dari tak prepare apa2 kan...  banjir tahun lepas sangat teruk...

semalam hujan lebat seharian..start dari subuh...tgh  malam tadi baru berenti
ingatkan dah nak banjir
omg.. hujan macam ni yang my mom selalu kata boleh banjir satu2 tempat tu..jenis hujan non stop...  ada la kat area mana2 dah naik air tu...
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2015 09:46 AM | Show all posts
nizamXF replied at 23-11-2015 09:58 AM
ada game eh? main game mana tu?

games macam 5 perkataan, 3 perkataan
pantun ker..dkt rumah negeri byk games tue
kalu berpantun kat pahang or penang
dptlah tashang

kat tempat lain pung ada jugak
tapi tempat tue selalu iols lepak dedulu
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2015 10:29 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 28-11-2015 07:58 PM
bagus tu nak belajar.. adik ciksu dah kahwin ye... adik yg  kerja Sabah/Sarawak tu ke?? or is it B ...

tak elle..adik yg dkt klang..iols dah dpt anak sedara
ma iols sibuk nak beli baju..hahaha..sbbnya adik2x iols kan semua laki
so dia eksited dpt cucu pompuan..tapi baby kecik..lahir prematured
masa kluar spital last week..tak sampai 2 kilo pung
adik iols kater..semua baju newborn yg dibeli
semua jadi jubah

ma iols basi dlm 2 inci tak silap
kecik sikit dr yg yg letakkan kertas gam tue
itu ker soklang elle
ker iols yg tak paham
sbb iols jahit jer tikam leher tue
tang sembat kasi ma balik jahit
dedulu ma basi sikit jah...dlm 1/2 inci kut..or lagi kecik
sbb dia sembat guna tolak2x hujung jarum tue
n kecik jer jahitan dia..dlm 2.5mm kut mcm tue
tapi makin tua nie..dia dah malas nak jahit lagu tue
sakit mata dia cakap


boleh jer elle jahit walau dah siap sembat leher
jahit start dari leher kat belakang tue..jahit dr belah dlm

Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2015 10:36 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 28-11-2015 08:03 PM
mula2 baca persiapan penduduk sana macam wow siap bina bangsal tu kat atas bukit tapi bila difikir ...

ramai yg fobia lagi sbb banjir teruk thn lepas elle...huhuhuhu
cerita banjir tue tak habis2x lagi...macit iols antara salah sorang yg lari naik bukit
masa tue dia duk kat manik urai..kawasan paling teruk kena
tapi thn nie dia dah blk rantau pjg..
rumah dia tue..mmg terlepas dari banjir

setakat nie takder yg naik air lagi
tapi sana sini duk viral kat wassap
kater ada tempat dah berpindah
propa jah sebenarnya

hari nie dah cerah..so harap2x takler banjir teruk
tapi smlm pung cerah..tapi belah petang sampai mlm hujan lebat
tapi kan elle..thn lepas...taim banjir tue
tak hujan...redup & panas jer
kalu belah mlm ...bertaburan bintang...
tapi air jer yg naik2x
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2015 09:57 AM | Show all posts
ciksurie replied at 29-11-2015 09:46 AM
games macam 5 perkataan, 3 perkataan
pantun ker..dkt rumah negeri byk games tue  
ka ...

oraite. mood game on
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-12-2015 10:19 AM | Show all posts
ciksurie replied at 16-11-2015 09:52 AM
As salam...selamat pagi....tahniah pacak rumah baru  hai eva  aiira  elle :bye ...

Waalaikumsalam dan Assalammualaikum, ciksu.
Dah masuk bulan baharu, baru saya nak jawab salam
Dah setahun lebih dah rumah lama tu, ciksu. Lama baru dapat pacak rumah baharu.
Jemput masuk, ciksu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-12-2015 10:21 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 17-11-2015 12:38 PM
penguin tu mcm  takde perasaan je muka dia..



Penguin ni ada perasaan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-12-2015 10:23 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 17-11-2015 12:45 PM
bertambah pengetahuan kita hari ni... bab bab sejarah ni aduhai lemah sikit..hehe...

Ahaha...
Saya sejarah pun lemah. Tambah-tambah bila terlalu ramai sangat pakar sejarah yang nak naikkan kehebatan masing-masing.

Sebut pasal sejarah kan...sejak akhir-akhir ni ada isu pasal buku teks Sejarah darjah 6
Stress dibuatnya
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-12-2015 10:24 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 17-11-2015 12:50 PM
I sejak dari hari tu, takde pergi lagi Spotlight..tah ada ke tak mesin tu...... yang I tahu sekara ...

Hihi.
Nak beli ke kalau ada mesin jahit hello kitty?
Berapa banyak mesin jahit yang you ada?
Memang pakai ke atau buat koleksi?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-12-2015 10:28 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 17-11-2015 01:07 PM
best tu memang bestttt....tapi penattttttt      sebab banyak berdiri je sepanjang hari tu... ...

Yup. Yup.
Penat sangat...
Lepas lunch tu rasa macam nak tidur kejap je di dapur tu masa kelas hari tu  

Kelas yang saya pergi tu...mula-mula masa demontrasi, cikgu tu ada tunjuk macam mana nak tahu adunan tu ok ke tidak, terkurang tepung ke apa...
Tapi dah muridnya ramai, tak berapa jelas apa yang dia tunjukkan.
Maka masa buat roti by kumpulan, ada seorang cikgu tiap kumpulan. Cikgu-cikgu untuk kumpulan-kumpulan ni semua kedekut ilmu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-12-2015 10:33 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 17-11-2015 01:35 PM
Eva pergi kelas roti tu belajar uli secara manual eh...?... I tengah cari kelas roti y ...

Dua-dua. Uli guna mixer dan uli manual, tapi tidaklah secara tradisional Roti ni kena guna mixernya yang khas, kan? Tak boleh guna mixer biasa.
Saya guna mixer di rumah, rotinya tak jadi. Memang tidak la nak beli mixer roti tu.
Mahal semata-mata nak makan sendiri. Kalau nak bisnes, berbaloi la beli.

Kan...
Bagus juga cara you tu.
You boleh tanya banyak benda dalam kelas bila you dah tahu dan tak tahu sesuatu.

Insya-Allah
Satu hari mesti you dapat join kelas Pak Agus tu.
Bisnes roti dan menjahit, lama-lama dapat kumpul 2.5 k




Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-12-2015 10:36 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 17-11-2015 01:47 PM
kita belajar roti ni...roti besar-besar..

Ooo..
Kelas roti kita tak sama.
Saya belajar roti manis, roti letak sosej, roti piza dan donut.

Menariknya kelas roti yang you pergi ni.
lain daripada yang lain.

Hihi.
Ada orang yang lebih suka belajar secara one to one daripada pergi kelas ramai-ramai.
You belajar la. Nanti boleh ajar saya pula
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2015 10:37 AM | Show all posts
hi....aih..dua org je dlm bod ni...mana yg lain?
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2015 10:38 AM | Show all posts
bod ni dah jadi sendu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-12-2015 10:38 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 17-11-2015 02:13 PM
mesin potong roti loaf...so cool...

Seriously...
Roti-roti ni sangat menarik.
Macam best je buat roti macam ni.
Memang seronoklah kalau dapat buat roti macam ni sendiri.
Roti piza yang saya buat tu dah banyak sangat di kedai.
Tak rasa motivated pun kalau nak buat
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.079432s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list