CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 10681|Reply: 4

Lampu UV: Ubat Nyamuk yg Lebih Selamat

[Copy link]
Post time 30-10-2015 11:16 PM | Show all posts |Read mode
Edited by manjalara_01 at 30-10-2015 11:20 PM

Salam semua...

Skrg ni ade alternatif lain yg lebih baik & selamat utk kesihatan kite...
Sebelum ni ubat nyamuk yg slalu digunakan mengandungi bahan kimia cecair atau yg berasap & bleh mendtgkan kesan negatif pd kesihatan kite.

P/s: u allz...tau x ade jual kat mana perangkap nyamuk UV light ni? Hari tu gi supergiant xde pulak...







Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2015 02:30 AM | Show all posts
Edited by batu_bergolek at 31-10-2015 02:37 AM

Salam, Kalo Kat rumah saya pakai dua2, perangkap nyamuk uv (photo-catalyst trap) dan liquid vapouriser, sbb nya perangkap uv dia bergantung dengan suasana sekeliling dia, contohnya kalo pasang dekat sgt dgn awak, nanti nyamuk pergi ke awak, ikut jejak CO2 dan bau badan, perangkap sesuai diletakkan tempat yg agak gelap dan dekat corner dinding, kalo kawasan tu cerah, banyak orang lalu lalang alat tu mcm kurang berkesan

Masa saya baru beli, mmg dua tiga kali jugalah alih kedudukan baru dapat posisi optimum , Tapi bila menjadi memang puas hati, dapat perangkap dekat 40 ekor nyamuk maut dalam tu    , dan saya dapati kalo saya buat Kombo pakai vapouriser dan perangkap uv, lebih berkesan, mungkin bila nyamuk tu mabuk bau vapouriser dia lagi senang dinodai oleh perangkap uv tu .  

Kalo awak nak beli, kalo boleh beli yg besar sikit dan bentuk silinder, sbb lampu uv dia lebih cerah, Banyak tempat ada jual, kat MR DIY ada jual yg besar sekitar rm85, Saya pernah nampak kat aeon ada jugak 2-3 model.






Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-10-2015 02:13 PM | Show all posts
batu_bergolek replied at 31-10-2015 02:30 AM
Salam, Kalo Kat rumah saya pakai dua2, perangkap nyamuk uv (photo-catalyst trap) dan liquid vapouris ...

amboi2 kemain explanation...
siap posisi optimum la....dinodai la..semua kluar yea?...
kira nak kena esperimen jgk la ni...x kisah...yg penting...ade better choice..

mahal la jgk rm85....nnt nak cuber jenguk kat tesco dulu...harap2 ade..yg murah..
aeon ni jauh skit....terjah yg dekat dulu...tgk camner...
fuh!...40 ekor...dinodai....giler byk...
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2015 05:11 PM | Show all posts
manjalara_01 replied at 31-10-2015 02:13 PM
amboi2 kemain explanation...
siap posisi optimum la....dinodai la..semua kluar yea?...
kira na ...



hehehe,

yg rm85 punya tu besar (lebih kurang saiz mcm botol air 1.5 liter) , ada juga yg kecik sikit macam bentuk cendawan, yg lagi kecik pun ada, cuma bila kecik ni kena kerap buang mayatla berbanding saiz besar. (tapi kalo nak testing dulu, beli yg bentuk cendawan pun dah ok)


Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2016 02:17 PM | Show all posts
tq for info
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-6-2022 12:52 AM GMT+8 , Processed in 0.179063 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list