Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
20439
View
75
Reply

✿ Seni Jahitan Beg ✿

[Copy link]

Author: Elle_mujigae    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 27-11-2015 10:55 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 26-11-2015 06:11 PM
ya, senang juga.. untuk tote bag macam ni I refer kat website ni..

http://www.craftbuds.com/tut ...

skrg ni tgh sibuk buat mini tote lak.. kawan2 opis sibuk suh buat sbb nak buat bag 4 lunch, nk letak hp, wallet & kunci keta. cute pulak bila dah siap. nasib la senang

ai selalunya tak stick kat satu2 tutorial.. mesti tgk byk2 web, pastu combined kan & adjust ikut citarasa, tu yg kdg2 pening kepala.. nak adjust measurement. tapi thrill & seronok nk selesaikan masaalah.. cam belajar maths masa kat sekolah balik rasanya hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2015 10:58 AM | Show all posts
medangmru replied at 26-11-2015 11:05 AM
wahhh,..hebat ye u ni.............

errkk... kalo tengok dekat2 tilik2 bag tu, sure u akan tarik balik kata2 tu hehehe
nasib la bag kaler hitam & benang hitam.. jahit senget2/ main belasah aje, tu yg tak nampak..
tapi best bag ni.. slouchy & weightless camtu
ai tak suka tul bwk bag yg berat, nak letak barang lagi.. bertambah2 berat
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2015 10:59 AM | Show all posts
smurfetz replied at 27-11-2015 10:58 AM
errkk... kalo tengok dekat2 tilik2 bag tu, sure u akan tarik balik kata2 tu hehehe
nasib la bag k ...

yg penting jahit  sndiri...........takyah beli
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2015 12:14 PM | Show all posts
medangmru replied at 27-11-2015 10:59 AM
yg penting jahit  sndiri...........takyah beli

bab tu mmg best sbb boleh custom nak lebar mana.. besar mana.. kain apa

medangmru tunjuk la bag u lakk
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2015 12:24 PM | Show all posts
smurfetz replied at 27-11-2015 12:14 PM
bab tu mmg best sbb boleh custom nak lebar mana.. besar mana.. kain apa

medangmru tunjuk la bag ...

I xmewti buat....i masuk bg semangat jah,,,mod sini dah lama x masukkan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-11-2015 07:51 AM | Show all posts
smurfetz replied at 27-11-2015 10:55 AM
skrg ni tgh sibuk buat mini tote lak.. kawan2 opis sibuk suh buat sbb nak buat bag 4 lunch, nk let ...
nak adjust measurement. tapi thrill & seronok nk selesaikan masaalah..
yup, part tu pening kepala tapi seronok especially bila jadi juga bagnya..


bag for lunch tu macam bento box bag ni ke?



Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2015 07:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Elle_mujigae replied at 28-11-2015 07:51 AM
yup, part tu pening kepala tapi seronok especially bila jadi juga bagnya..



Mcm bento bag tu la tapi xde drawstring atas tu. Selalunya bag camni letak bekal dr rumah kan

Tapi bag i ni utk jenjalan masa lunch. just nice nk letak purse, hp & benda kecik2. Ai called it bag hari jumaat. Jumaat rehat panjang kan, so panjang la langkah. So bawak la mini tote ni, very convenient
20151126_203451.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-12-2015 05:27 PM | Show all posts
smurfetz replied at 28-11-2015 07:24 PM
Mcm bento bag tu la tapi xde drawstring atas tu. Selalunya bag camni letak bekal dr rumah kan

T ...

love the paris theme fabric... I pula beg kecik macam ni I panggil beg pergi kedai runcit..hehe...

sekarang smurfetz tengah buat projek beg apa?
kita plan nak buat beg letak telekung lagi satu, tapi tak start lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2015 05:35 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 1-12-2015 05:27 PM
love the paris theme fabric... I pula beg kecik macam ni I panggil beg pergi kedai runcit.. ...

hahaha.. my mum pun ckp camtu masa i kasi kat dia bag pegi kedai ni, yelah dia dah pencen. tak leh la panggil bag lunch.

ai nak try buat wristlet. aritu dah practise jahit zip masa buat nursing pillow cover, mak aiiii buruk sungguh jahitan zipnya tapi jadilah kannn sendiri yg pakai..

elle buat bag telekung yg cemana? cam tote bag ke?

baru teringat, byk betul kelas bag elle pegi ehh.. mmg suka buat bag ke elle?
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2015 05:01 AM | Show all posts
Edited by juliahanif at 5-12-2015 05:02 AM

Hai,
Jemput join group fb Geng Penjahit Beg. Rmai otai2 di sana.


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-1-2016 03:28 PM | Show all posts
smurfetz replied at 1-12-2015 05:35 PM
hahaha.. my mum pun ckp camtu masa i kasi kat dia bag pegi kedai ni, yelah dia dah pencen. tak leh ...
elle buat bag telekung yg cemana? cam tote bag ke?

baru teringat, byk betul kelas bag elle pegi ehh.. mmg suka buat bag ke elle?
beg telekung tu kita buat yg macam tote bag.....senang nak carry kan..

ya, kita mmg suka jahit beg.. actually niat sebenar nak belajar buat leather bag.. so sebelum belajar yg leather , I belajar jahit beg guna fabric dulu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-1-2016 03:29 PM | Show all posts
juliahanif replied at 5-12-2015 05:01 AM
Hai,
Jemput join group fb Geng Penjahit Beg. Rmai otai2 di sana.
hi...thank you jemput....kita dah join group tu tahun lepas...

Julia ada join ke boxy bag sew-along tu?

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2016 02:24 PM | Show all posts
juliahanif replied at 5-12-2015 05:01 AM
Hai,
Jemput join group fb Geng Penjahit Beg. Rmai otai2 di sana.

tak jumpa pun group tu julia
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-2-2016 01:46 PM | Show all posts
smurfetz replied at 5-2-2016 02:24 PM
tak jumpa pun group tu julia
baru tukar status group ke secret group sebab tu tak jumpa kot..

here is the link...

https://www.facebook.com/groups/487082667986940/?fref=ts



Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2016 08:11 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 9-2-2016 01:46 PM
baru tukar status group ke secret group sebab tu tak jumpa kot..

here is the link... ...

amboii.. bersecret2 bagai.. thanks elle
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-2-2016 01:56 PM | Show all posts
smurfetz replied at 11-2-2016 08:11 AM
amboii.. bersecret2 bagai.. thanks elle

welcome smurfetz... ^^
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-9-2016 05:39 PM | Show all posts
Repost : Tote bag buat tahun lepas...












Ukuran untuk tote bag ini..



Main body
untuk Fabric tambah 1cm basi keliling.. untuk pengeras/cotton stabiliser tak perlu tambah basi 1 cm keliling ...



Pocket
yg garisan biru tu garisan tengah. Garisan pink tu lebar 1.5cm setiap satu.......



garisan pink ni untuk dilipat....



Flap penutup ni...untuk fabric perlu tambah basi 1cm, untuk pengeras tak perlu tambah basi...


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-9-2016 05:44 PM | Show all posts
Untuk tote bag biru ni, pattern-nya sama..just kecilkan ukuran tote bag merah kat atas...hehe..





handle guna size 40cm...yang beg merah kat atas guna handle 60cm..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-9-2016 05:49 PM | Show all posts
Buku terbaru seni jahitan bag tulisan crafter tempatan..ada pattern tote bag..boleh dapatkan di pasaran sekarang...








Fb page penulis buku : https://www.facebook.com/Handmad ... es-283658904979287/
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-9-2016 06:30 PM | Show all posts
Impian kita tahun ni sudah tercapai..untuk belajar jahit leather bag...weee....

Bulan June lepas join kelas jahit frame bag kat Yee's Button Petaling Jaya....
https://www.facebook.com/yeebutton.sdnbhd/?fref=ts


Work in progress pictures



















Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.085583s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list