Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
25852
View
154
Reply

Soal Jawab Agama Islam (3)

[Copy link]

Author: ibnur    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 27-1-2017 03:10 PM | Show all posts
Assalamualaikum....

Adakah bumi ini bulat?
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2017 01:10 AM | Show all posts
Tonyja replied at 27-1-2017 03:10 PM
Assalamualaikum....

Adakah bumi ini bulat?

waalaikumussalam warahmatullah

anda boleh taipkan  : ' bumi bulat'
dalam ' CARIAN' webpage CARI dan mendapatkan thread thread telah tersedia berbincang berkenaan jawapan ini.
https://mforum.cari.com.my/searc ... s&kw=bumi+bulat
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2017 11:37 AM | Show all posts
aku ade soalan seperti berikut:

Dr Zakir Naik melarang umat islam mengucapkan merry christmas pada yg celebrate. Katenye haram. Aku pulak ade boss italian yg mmg celebrate chrismas. So setiap kali raya boss aku mmg wish selamat hari raya and aku pon ucap merry chrismass dkt die. Ini lebih kurg mcm try to be nice and hormat dgn agama lain. Adakah ini salah?
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2017 06:12 AM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 1-2-2017 06:32 AM
netto_ replied at 31-1-2017 11:37 AM
aku ade soalan seperti berikut:

Dr Zakir Naik melarang umat islam mengucapkan merry christmas pad ...

Assalamualaikum,
http://muftiwp.gov.my/index.php/ ... g-beragama-kristian

di atas tu , link jawapan mufti wilayah

tapi personally , i would say in your context of verbal exchanges  : he said Selamat Hari Raya dlm context raya kan ?

i ( kalau i ) : thank you , terima kasih ...eid mubarak to you too ...


sebab
merry cxmas? hehehe mcm tak masuk context dalam pragmatik perbualan di atas hehehe ...though i know you nak hormati , appreciate ucapan boss ...



if masa cxmas tu pun - i smile and i said : happy holidays have fun and good times with family , enjoy...

kita guna apa apa pun bentuk non verbal verbal yg ucapkan selamat bergembira a time  for them to have good times...

( ini sayalah sebab i  tang bab ni i am a bit strict ) depends on you

وَاللّهُ أعلَم بِالصَّوَاب.


Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2017 04:50 PM From the mobile phone | Show all posts
ibnur replied at 11-10-2015 04:04 PM
Assalamualaikum warahmatullah

Kita buka thread baru berikutan siri ke 2 tu dah mencapai 100 mukas ...

Ok suka baca sbb byak ilmu yg bleh dpt
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2017 08:52 AM | Show all posts
Tonyja replied at 27-1-2017 03:10 PM
Assalamualaikum....

Adakah bumi ini bulat?

Waalaikum salam...

Samada bumi ni bulat atau tak, ia ciptaan Allah... ALLAH MAHA MENGETAHUI hakikatnya, tidak berdosa kalau kita tak tahu hal ini.

Dalam Al-Quran, ada disebut bumi dihamparkan supaya kita mudah bergerak. Ada sesetengah orang yang anti-Islam, ambil ayat itu luar konteks...ada juga orang Islam sendiri yang ambil secara kefahaman sendiri untuk kata bumi bukan bulat.... itu kefahaman masing-masing. Hakikatnya tidak disebut pun bumi itu bulat atau tidak...

Akan tetapi bulan dan matahari disebut bergerak dalam tempat (orbit) yang ditentukan. Kita dapat lihat bulan dan matahari itu bentuk bulat...... jika kita guna akal kita, nescaya kita akan tahu bumi juga bulat... kalau bumi ini tak bulat, macamana boleh terjadi kejadian malam dan siang silih berganti? Dan kejadian malam dan siang disebut dalam Al-Quran berulang-ulang kali, bagi orang yang berakal....

Kalau bumi ni rata sepanjang-panjangnya, nescaya bulan tak boleh orbit bumi. Kan?



Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2017 10:00 PM | Show all posts
Assalamualaikum,
Hukum tentang zina.

1. Adakah hanya dengan bertaubat nasuha sahaja? atau

2. Still kena rotan? Kalau tidak dirotan, nanti diakhirat tetap akan dirotan?

Terima kasih
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-3-2017 02:24 PM | Show all posts
uda replied at 1-3-2017 10:00 PM
Assalamualaikum,
Hukum tentang zina.

1. Adakah hanya dengan bertaubat nasuha sahaja? atau

2. Still kena rotan? Kalau tidak dirotan, nanti diakhirat tetap akan dirotan?


1 - Taubat itu Allah sahaja yang tentukan, diterima atau tidak.

2 - hukuman rotan hanya di dunia dan akan dilepaskan diakhirat.  Hukuman di akhirat tak cukup rotan, kena bakar le jawabnya.

Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2017 09:47 PM | Show all posts
ibnur replied at 2-3-2017 02:24 PM
1. Adakah hanya dengan bertaubat nasuha sahaja? atau

2. Still kena rotan? Kalau tidak dirotan,  ...

oh....
Adakah bermaksud, if kena rotan di dunia-nanti kat akhirat tak kena rotan tapi
if kat dunia tidak kena rotan - kat akhirat kena rotan dan kena bakar dgn api neraka.

Jazakallah
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2017 09:29 AM | Show all posts
Soalan saya :

1.  Sekiranya kita solat berjemaah , sepatutnya solat ishak tetapi makmum niat solat maghrib dan mengikut imam sehingga habis rakaat - sah kah solat makmum tersebut.

Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2017 07:20 PM | Show all posts
scents replied at 3-3-2017 09:29 AM
Soalan saya :

1.  Sekiranya kita solat berjemaah , sepatutnya solat ishak tetapi makmum niat sola ...

hmm...apa jadi makmum tu ye? what happens to him?
awat dia pi solat maghrib waktu 'isyak?

adakah dia  a) qada  b) musafir dan buat jamak takhir ? atau apa ye?



Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2017 02:08 AM | Show all posts
uda replied at 2-3-2017 09:47 PM
oh....
Adakah bermaksud, if kena rotan di dunia-nanti kat akhirat tak kena rotan tapi
if kat dun ...

sementara org yg melakukan hal itu belum dihukum di dunia, eloklah dia bertaubat lah bersungguh2....

moga2 Allah benar2 merahmati......dengan rahmatNya....

adapun apa yg berlaku di akhirat, samada dua hukum atau satu hukum, kedua2nya menyakitkan....

satu atau dua, kalau boleh kita tak mahu....

maka, marilah sama2 kita bertaubat, dan lazimi istighfar...


moga2 Tuhan rahmati  semua....

termasuk pelaku tersebut....

Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2017 02:13 AM | Show all posts
scents replied at 3-3-2017 09:29 AM
Soalan saya :

1.  Sekiranya kita solat berjemaah , sepatutnya solat ishak tetapi makmum niat sola ...

untuk mengelakkan masalah, jangan cari situasi yang meragukan....

solat dengan yang sama sahaja...ya....

Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2017 12:06 PM | Show all posts
ussopp replied at 23-3-2017 02:08 AM
sementara org yg melakukan hal itu belum dihukum di dunia, eloklah dia bertaubat lah bersungguh2.. ...

Assalamualaikum,
Terima kasih atas pandangan.
Insaf saya. Semoga kita sama2 diberkati dan di rahmati Allah. Juga dijauhkan daripada perbuatan maksiat tersebut.
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2017 06:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Saja nak bagitau, sudah baca  
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 10:17 PM | Show all posts
MohdNizamCY replied at 17-4-2017 06:55 PM
Saja nak bagitau, sudah baca

sudah bangang makin bengong...haha...
jawapan menunjukkan diri tu tak kenal pon Allah...


Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2017 12:25 AM | Show all posts
Edited by irbadh at 31-7-2017 09:47 PM
scents replied at 3-3-2017 09:29 AM
Soalan saya :

1.  Sekiranya kita solat berjemaah , sepatutnya solat ishak tetapi makmum niat sola ...

بسم الله الرحمن الرحيم

الحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله صلى الله عليه وسلم
أما بعد

Assalaamu'alaikum. Maaf saya mencelah secara tiba2, jalan2 ternampak persoalan ni, terasa ingin berkongsi. Tumpang lalu ye mod, saya kongsikan jawapan memandangkan persoalan dari penanya macam tak berapa clear lagi jawapan yang diberikan. Walaupun macam dah agak lama juga ni, tapi just saya nak kongsi sebab teringat pernah berlaku pada seorang kenalan saya ketika kami bermusafir suatu ketika dahulu dan persoalan ini pernah dijawab oleh asy-syaikh muhammad bin sholeh al-'utsaimin rohimahulloh.

Berikut saya kongsikan. Mungkin boleh analogy and apply pada situasi saudara. Semoga ada manfaatnya untuk semua dan kita memohon kepada Allah petunjuk, tawfeeq was sadaad.

Soalan:
Seorang musafir yang tiba lalu mendapati orang lain sedang sholat 'isya dengan qoshor. Apakah dia ikut bersamanya dengan niat sholat maghrib dan melakukan sebanyak 3 rakaat? Dan apakah begitu pula sholat zhuhur yang bermakmum dengan orang sholat 'asar? Semoga Alloh berbuat baik kepada anda.

Jawapan:
Saya ingin menjelaskan kepada anda, pertamanya,  tentang pendapat yang raajih (kuat / diutamakan):

Jika anda datang dalam keadaan belum sholat maghrib, lalu anda dapati mereka sedang sholat 'isya, maka ikutlah sholat bersama mereka dengan niat sholat maghrib, kerana setiap orang dibalas sesuai dengan apa yang dia niatkan. Kemudian jika anda ikut masuk sejak awal rakaat, maka nantinya anda akan menyelesaikan sholat anda sebelum imam berdiri pada rakaat yang keempat. Berpisahlah darinya dan bacalah tasyahud (tahiyyat akhir) dan salam. Kemudian bergabunglah bersamanya pada baki yang tinggal dari sholat anda. Inilah yang saya kuatkan (utamakan) dari pendapat yang ada.

Pendapat yang kedua: Anda ikut sholat bersamanya dengat niat sholat 'isya, lalu jika anda sudah selesai mengerjakannya, maka anda pun sholat maghrib. Hanya saja di sini anda terluput dari tertib kerana mendapati jamaah.

Pendapat yang ketiga: Jangan anda ikut sholat, sama ada dengan niat sholat maghrib mahupun 'isya, akan tetapi sholat lah maghrib bersendirian, kemudian bergabung lah masuk bersama mereka pada apa yang tinggal (baki) dari sholat 'isya.

Namun pendapat pertama adalah pendapat yang saya utamakan. Sesungguhnya saya hanya menyebutkan beberapa pendapat dan saya tidak suka menyebutkan beberapa pendapat ketika di sana ada pendapat yang raajih supaya kamu semua tidak mendengar fatwa yang berbeza dari apa yang kami kuatkan / utamakan (raajih).

Silsilah Liqo-aat al-bab al-maftuh 132/19


السؤال: شخص مسافر قدم ووجد شخصا يصلي العشاء قصرا، هل يدخل معه بنية صلاة المغرب ويأتي بركعة ثالثة؟ وكذلك صلاة الظهر خلف من يصلي العصر؟ أحسن الله إليك

الجواب: أنا أريد أن أبين لك أولا القول الراجح: إذا أتيت وأنت لم تصل المغرب ووجدتهم يصلون العشاء فادخل معهم بنية المغرب، ولكل امرئ ما نوى، ثم إن كنت دخلت من أول ركعة فستتم صلاتك قبلأن يقوم الإمام إلى الرابعة، انفصل عنه واقرأ التشهد وسلم، ثم ادخل معه فيما بقي من صلاتك، هذا أرجح ما يكون من الأقوال. القول الثاني: أن تدخل معه بنية العشاء، وإذا انتهيت تصلي المغرب، وهنا فات عليك الترتيب من أجل إدراك الجماعة. القول الثالث: لا تدخل لا بنية المغرب ولا بنية العشاء، وصل المغرب وحدك ثم ادخل معهم فيما بقي من صلاة العشاء. لكن القول الأول هو أرجح الأقوال، وإنما ذكرت الأقوال -وأنا لا أحب أن أذكر الأقوال إذا كان هناك قول راجح- لئلا تسمعوا فتوى بخلاف ما رجحناه.


الكتاب : سلسلة لقاءات الباب المفتوح


Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2017 09:29 PM From the mobile phone | Show all posts
system_failure replied at 20-12-2016 09:55 PM
ohh... sy tak tau nama dlm bahasa arab ade male dan female..



Motip i tgh boring and then godek2 forum dan terjumpa soalan u

Bhs arab mmg ada laki ada perempuan (yg muzakkar muannas tu kot kalau x silap)

Sedangkan huruf ta bulat dgn ta mcm pinggan tu pun ada untk laki dan untk perempuan

Kalau perkataan tu berakhir dgn ta bulat maksudnya tu ayat merujuk kepd wanita (selalunya) (ingt2 lupa)

I dah ingt2 lupa bhs arab ni... kalau salah betulkn ye

Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2017 02:44 PM | Show all posts
WajibulGhunah replied at 21-5-2017 09:29 PM
Motip i tgh boring and then godek2 forum dan terjumpa soalan u

Bhs arab mmg ada laki ada peremp ...

begitu rupanya...thanks 4 da info

Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2017 12:55 PM From the mobile phone | Show all posts
system_failure replied at 29-5-2017 02:44 PM
begitu rupanya...thanks 4 da info

Musanna ke muannas saya dah lupa
Dah bape tahun tinggalkn bnde tu
Sayang je
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
4.094502s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list