Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
25884
View
154
Reply

Soal Jawab Agama Islam (3)

[Copy link]

Author: ibnur    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 1-9-2016 03:04 PM | Show all posts
Iamsya replied at 30-8-2016 09:48 PM
Assalamualaikum....sy nk mnta pandangan.bulan 2 baru ni sy diceraikan secara taklik...masa tu sy ken ...

wa alaikumsalam warahmatullah,

berkenaan soalan puan:
"cuma skrg sy nk tnya apa hak yg blh sy tuntut....sy ada 4 org anak yg masih kecil.ada sapa2 boleh bantu x?"

Kebiasaannya semua tuntutan patut dibicarakan sekali semasa proses perbicaraan cerai.  tapi mungkin tidak.

Oleh itu saya cadangkan puan pergi ke Biro bantuan Guaman.  Puan boleh mefailkan tuntutan nafkah untuk anak.  Biro bantuan Guaman mempunyai formula untuk mengira jumlah nafkah suami puan kena bayar mengikut kemampuan dia.  Selepas perbicaraan, hakim akan mengeluarkan surat perintah untuk pembiayaan nafkah dari bekas suami puan.  Kalau dia gagal membayar mengikut jadual, puan boleh membuat aduan terus ke pejabat mahkamah syariah.
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2016 04:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Glass_shoes at 11-9-2016 04:18 PM

Assalamualaikum,

Saya nk tanya cara terbaik bersihkan najis cicak yg bersepah di lantai? Susah nak bezakan antara najis kering dan basah..kadang2 timbul was-was..bolehkah hanya sapu kemudian mop?

Dan bagaimana pula jika najis cicak tersebut terkena sejadah,buku,barangan elektrik dsb?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-9-2016 09:22 PM | Show all posts
Glass_shoes replied at 11-9-2016 04:16 PM
Assalamualaikum,

Saya nk tanya cara terbaik bersihkan najis cicak yg bersepah di lantai? Susah na ...

wa alaikumsalam warahmatullah.

kebiasaannya najis cicak ni kering dan bila disapu tak meninggalkan kesan.
tapi kalau meninggalkan kesan, wajib dibersihkan kesan tu sampai hilang.
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2016 12:44 AM | Show all posts
aku dah tanya Mufti ,katanya saman malu HARUS ...

apa pendapat korang ?


Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2016 11:20 PM | Show all posts
GuaAnakMelaka replied at 19-10-2016 12:44 AM
aku dah tanya Mufti ,katanya saman malu HARUS ...

apa pendapat korang ?

rasanya mufti lebih berilmu dan ia memadai......
adapun pendapat peribadi kami tidak bernilai...


Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2016 05:49 PM | Show all posts
Assalamualaikum,

Selalunya kalau sakit gangguan, kita akn refer kepada perawat.
Apa borderline utk kenal pasti samada perawat itu betul2 berlandaskan islam atau telah mensyirikkan Allah? Sbb tak semua org berkebolehan dlm perkara ghaib. Bagi yg sakit, kita hanya berikhtiar dgn harapan tak mensyirikkan Allah.

Contoh perawat yg saya jumpa ;

Perawat yg boleh berkomunikasi dgn alam ghaib ie - para wali, puteri2, org bunian etc. dan berkebolehan utk membunuh makhluk ghaib.

Perawat yg menggunakan barang seperti limau purut, daun2 tertentu dgn menggunakan hujah bhw itu hanyalah alat dlm rawatan. mcm doktor bagi ubat, ubat itu hanya sbg alat utk sembuh..

Perawat yg berkebolehan mendapat gambaran dan ilham ttg hal2 ghaib dan  berupaya utk tahu siapa yg menghantar benda tak baik pada kita.

tq
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2016 01:04 AM | Show all posts
Edited by system_failure at 7-12-2016 01:09 AM

Tumpang bertanya,
Adakah nama2 nabi yg disebut didlm al quran itu adalah namanya yg sebenar?

Sbg contoh, quran menyebut nabi musa sedangkan dikalangan bangsa israel menyebutnya sebagai Moses.
Adakah 'Musa' nama yg sbnr atau mmg  ianya disebut sebegitu bagi memudahkan bangsa arab menyebutnya?


Pd asalnya aku berpendapat 'Musa' adalah nama yg original manakala 'Moses' bukan nama yg sebenar,
tetapi aku mula berubah fikiran slpas tertarik nak menyelami kisah hidup satu2nya rasul allah yg bagi aku cukup menarik utk dikaji... iaitu Nabi Zulkifli.

oklah, berbalik semula kpd persoalan... selain Ismail dan Muhammad, adakah nama nabi2 lain adalah nama sebenar mereka?
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2016 02:27 AM | Show all posts
system_failure replied at 7-12-2016 01:04 AM
Tumpang bertanya,
Adakah nama2 nabi yg disebut didlm al quran itu adalah namanya yg sebenar?

Assalamualikum wbt .
Nama-nama Nabi yang disebut Quran adalah nama sebenar mengikut ejaan arab,manakala perbezaan sebutan disebabkan perbezaan bahasa dan ejaan spt Inggeris,Ibrani,Greek,Syriac ,Aramaic dan sebagainya.
موسى : EJAAN QURAN


Contohnya MUSA mengikut ejaan Melayu.

Inggeris adalah Moses.

Maryam ejaan Melayu

Inggeris adalah Mary

Manakala nama ISA ejaan Melayu

Tulisan Aramaic EESHO

https://en.wikipedia.org/wiki/Aramaic_language

Dalam Bible dll kitab versi arab,ejaan nama Nabi adalah mengikut Quran.

Bible versi arab boleh dibaca di sini :

http://www.copticchurch.net/

Kecuali nama Nabi Mohd SAW ketika Nabi Isa as memberitahu kaumnya

وَإِذْ قَالَ عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ يَا بَنِي إِسْرَائِيلَ إِنِّي رَسُولُ اللَّهِ إِلَيْكُم مُّصَدِّقًا لِّمَا بَيْنَ يَدَيَّ مِنَ التَّوْرَاةِ وَمُبَشِّرًا بِرَسُولٍ يَأْتِي مِن بَعْدِي اسْمُهُ أَحْمَدُ..  {الصف:6}

Ahmad dan Mohd adalah sama maksud iaitu TERPUJI .

Dipercayai Taurat dan Injil asli ada menamakan Ahmad sebagaimana disebut Quran,namun pendeta2 telah menukar dan memansuhkan ayat tersebut agar manusia tidak mempercayai Nabi Mohd SAW sbg Nabi akhir zaman.

Firman Allah SWT yang bermaksud: Dan sesungguhnya, di antara mereka (Ahli Kitab itu) ada (Ketua-ketua agamanya) yang memutar-mutar lidahnya semasa membaca Kitab Taurat (dengan mengubah maknanya), supaya kamu menyangkanya sebahagian dari Kitab Taurat padahal ia bukanlah dari Kitab itu.

Dan mereka pula berkata: "(Bahawa) ia adalah (datangnya) dari sisi Allah", padahal ia bukanlah dari sisi Allah, dan mereka pula tergamak berkata dusta terhadap Allah sedang mereka mengetahui (bahawa mereka adalah berdusta)". Tidaklah patut bagi seseorang manusia yang Allah berikan kepadanya kitab agama dan hikmat serta pangkat Nabi, kemudian ia tergamak mengatakan kepada orang ramai: "Hendaklah kamu menjadi orang-orang yang menyembahku dengan meninggalkan perbuatan menyembah Allah". Tetapi (sepatutnya ia berkata): "Hendaklah kamu menjadi orang-orang Rabbaniyin (yang hanya menyembah Allah SWT - dengan ilmu dan amal yang sempurna), kerana kamu sentiasa mengajarkan isi Kitab Allah itu, dan kerana kamu selalu mempelajarinya". Dan ia tidak pula patut menyuruh kamu menjadikan malaikat dan Nabi-nabi sebagai tuhan-tuhan. Patutkah ia menyuruh kamu dengan kekufuran sesudah kamu menjadi orang Islam? (Quran surah ali-'Imran: 78-80)

Hai Rasul, janganlah kamu disedihkan oleh orang-orang yang bersegera (memperlihatkan) kekafirannya, yaitu di antara orang-orang yang mengatakan dengan mulut mereka: Kami telah beriman, padahal hati mereka belum beriman; dan (juga) di antara orang-orang Yahudi. (Orang-orang Yahudi itu) amat suka mendengar (berita-berita) bohong dan amat suka mendengar perkataan-perkataan orang lain yang belum pernah datang kepadamu; mereka mengubah perkataan-perkataan (Taurat) dari tempat-tempatnya. Mereka mengatakan: Jika diberikan ini (yang sudah diubah-ubah oleh mereka) kepada kamu, maka terimalah, dan jika kamu diberi yang bukan ini, maka hati-hatilah. Barangsiapa yang Allah menghendaki kesesatannya, maka sekali-kali kamu tidak akan mampu menolak sesuatu pun (yang datang) dari Allah. Mereka itu adalah orang-orang yang Allah tidak hendak mensucikan hati mereka. Mereka mendapat kehinaan di dunia dan di akhirat mereka mendapat siksaan yang besar. (Quran surah Al-Maidah: 41)

Maka kecelakaan besarlah bagi orang-orang yang menulis Al-Kitab dengan tangan mereka sendiri, lalu dikatakannya: Ini dari Allah, dengan maksud untuk memperoleh keuntungan yang sedikit dengan perbuatan itu. Maka kecelakaan besarlah bagi mereka, akibat dari apa yang ditulis oleh tangan mereka sendiri, dan kecelakaan yang besarlah bagi mereka, akibat dari apa yang mereka kerjakan.

(Quran surah Al-Baqarah: 79)

مِنَ الَّذِيْنَ هَادُوا يُحَرِّفُوْنَ الْكَلِمَ عَنْ مَوَاضِعِهِ





Mereka (orang-orang Yahudi) mengubah perkataan dari tempat-tempatnya. (Quran surah An-Nisa: 46)


Ibnul Qayyim rahimahullah berkata : Taurat yang berada di tangan orang-orang Yahudi di dalamnya terdapat tambahan, perubahan/ penyimpangan dan pengurangan yang ketara bagi orang-orang yang mendalam ilmunya. Dan mereka (ahlul ilmu) yakin secara pasti bahawa hal itu tidak terdapat dalam Taurat yang Allah turunkan kepada Musa alaihissalam. Demikian pula Injil yang berada di tangan orang-orang Nasrani. Di dalamnya terdapat tambahan, perubahan/ penyimpangan dan pengurangan yang tidak boleh disembunyikan dari orang-orang yang ilmunya dalam. Dan mereka yakin secara pasti bahwa hal itu tidak terdapat dalam Injil yang Allah subhanahu wataala turunkan kepada Al-Masih `Isa alaihissalam. (Hidayatul Hayara fi Ajwibatil Yahudi wan Nashara, hal. 101)

والله أعلم








Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2016 06:47 PM From the mobile phone | Show all posts
GuaAnakMelaka replied at 10-12-2016 02:27 AM
Assalamualikum wbt .
Nama-nama Nabi yang disebut Quran adalah nama sebenar mengikut ejaan arab,ma ...

W'salam.
Ejaan tak sama itu adalah normal..
Tapi kalau bunyinya pun dah lari jauh, tu dah tak normal dah...

Contoh, quran menyebut Isa dgn sgt jelas.
Tapi dikalangan bangsa Israel mereka memanggilnya Jesus.
Paling menarik takdak pun rakyat mereka yg mengguna nama Isa kpd anak2 mereka.

Jom lihat pd perspekrif lain..
Dlm quran tercatat nama Zulkifli, Zulqarnain, dan byk lagi..... tapi semua bukan nama mereka yg sebenar.

How do you want to explain this?

Dan cer kaji siapakah yg byk mengguna nama2 ini?...
Sudah tentu bukan bangsa yg mana nabi zulkifli dan nabi zulqarnain diutuskan bukan?...
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2016 07:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Pd pendapat peribadi aku, nama2 yg tersebut didlm quran adalah benar sekiranya mereka itu berbangsa arab.
Sekiranya bukan, hanya penganti nama lain didlm bahasa arab yg digunakan bg menggambarkan kemuliaan dan yg menepati karekter peribadi nabi tersebut.

Ye, kita wajib beriman kpd nabi dan rasul tetapi bukan melalui nama mereka. Tetapi melalui kerasulan mereka.
Malah ada nama nabi yg tak disebut..
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2016 05:13 AM | Show all posts
system_failure replied at 11-12-2016 06:47 PM
W'salam.
Ejaan tak sama itu adalah normal..
Tapi kalau bunyinya pun dah lari jauh, tu dah tak no ...

hny itu shj yg aku boleh jwb.

sbb aku sedar kelemahan diri yg msh kurg ilmu.

TQ reply.

nk khatam buku smntara tunggu azan Subuh


Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2016 08:55 AM From the mobile phone | Show all posts
GuaAnakMelaka replied at 12-12-2016 05:13 AM
hny itu shj yg aku boleh jwb.

sbb aku sedar kelemahan diri yg msh kurg ilmu.

yap, aku juga masih byk kekurangan ilmu.. Sbb tu aku bertanya..

At least aku tak membaca Al Quran secara menonong... Mana yg aku rase ada something wrong somewhere aku akan fullstop dulu.
Dah puas dah aku menanya diri sendiri dan diri sendiri pun gagal menjawab.. haha

Tp aku xanggap terdpt kelemahan dlm quran, tapi lebih kpd menguji minda dan teks teka teki kpd umat muhammad kita ni..
Lain feel dia kalau sambil membaca dan timbul nafsu nak tahu sgt2 ending dia..
berbanding hanya tahu membaca je pastu campak ketepi. Bila anak bertanya, takkan nk menjawab heiii jgn sesekali bertanya apa yg tertulis dlm quran... berdosa...


Berdosa la sgt... Hihihi
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2016 05:10 AM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 14-12-2016 05:16 AM
system_failure replied at 7-12-2016 01:04 AM
Tumpang bertanya,
Adakah nama2 nabi yg disebut didlm al quran itu adalah namanya yg sebenar?

wow topik ni saya  harap dapat awak buka dalam satu  thread yang berasingan sebab  i fikir ada potensi persoalan ini - yg bersifat umum dikembangkan khusus untuk soal ini .
actually - i pernah bersembang dengan seorangjordanian brother   , his name is Salleh  dan  soalan awak ni sebenarnya kebetulan pulak bunyinya. hehehe

okay , macam ni ceritanya , selepas lunch i bersembang dengan dia tentang apa ntah tapi tersangkut soal nama .So,  dia  sembang nama nama anaknya dan salah seorang  anaknya bernama rahmah dan dieja dengan tulisan arab beserta cara menyebut dengan tanda bacaan dommah, kasroh etc...dan itu cara depa sebut. sedap. sebab penyebutnya tu native speqaker  you akan dengar makhraj , the way the name is enunciated  tu  , it is really cool.
dan dia menambah pula yang nama arab seperti Nabi Muhammad SAW  adalah PURE nama arab  sebab apa apa pun nama nama yg kita fikir ia macam bunyi arab
bagi org yg  fasihberbahasa arab atau native speakers of arabic language , depa akan terus menggunakan intuisi bahasa depa dengan melihat kata akar sesuatu kata dasar itu / kata terbitan ...so

contohnya:  



( sila betulkan saya sebab saya pun dah lupa butiran isi dia cakap secara  precise)

apabila Salleh ni bercakap tentang nama Muhammad  , dia akan terus mencari kata akar  bagi nama ini  -

so dia habaq: muhammad kata akar dia  dia ambik huruf asas ? ( i dunno sebab i bukan arabic speakers)  : hamada? mahmud ? ahmad  lebih kurang lah begitu ( then salleh secara bercanda cakaplah yg abang dia mana mahmud, ahmad dan dia muhammad , names given by their parents )

so dia bagi tahu akar akar  kata dalam nama terbitan Muhammad tu...

so memang ia pure arabic

yg menariknya kartanya i dengar jelah nama muhammad tak ada pasangan female  ( u knopw kan arabic language ada female and male ?) so nama muhammad ni tak ada pasangan wanita  dia..

i wonder sama ada nama anam lain ada tak kes kes sebegini  atau uniknya nama muhammad ini.


lagi satu sebab ambil peluang  jugaklah seperti awak - saya tanya  satu nama   yang juga merupakan surah dalam quran - Luqman ..
Luqman ni - yg disebut dalam quran, dan adalah ia pure arabic , tanya saya. Salleh kemudian  berfikir sebentar dan dia menjawab dia tak dapat cari makna kata akar dan kata akar lukhman tu ...yg ' hakim ' tu dia tahu - ertinya si bijaksana...

then 8i tanya lagi nama nama like
musa , 'isa
etc

dia cuba cari kata akar dan dia kata nama itu bukan asal arabic

tapi of course kita kenali nama rasul tersebut dalam quran adalah itu...


ala macam Yunus - Jonah
Yusuf - Joseph...

bila nama rasul rasul ini dipadankan dengan bahasa ntives akan ada perubahan...

tapi that should not guguat keimanan dan kepercayaan  kita yg depa iala rasul.


yup , sekadar satu perkongsian.



Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2016 05:14 AM | Show all posts
system_failure replied at 12-12-2016 08:55 AM
yap, aku juga masih byk kekurangan ilmu.. Sbb tu aku bertanya..

At least aku tak membaca Al Qur ...

Ilmu aku sedikit ,sbb tu aku hny mnjwb mengikut ilmu n rujukn yg aku ada.

Aku nasihatkan bertanya mrk yg lbh pakar .

2017-2020  byk  jemputan kelas bahasa arab dan tajwid,kelas BI,kuliah Maghrib dan Subuh dlm n luar negara .Ceramah motivasi sekolah dlm n luar negara.Jd aku kena susun jadual sbb nk jg kompeni lg,menulis buku,siapkn proposal  lg etc.

Tumpuan aku bila mengajar ialah nasihatkan jemaah masjid,surau UTAMAKAN FARDHU AIN sbb ramai membaca surah Al-Fatihah tunggang langgang nmn suka tanya soal cabang yg tiada kaitan dgn kehidupan dan sengaja nak test muallim.Jd aku nasihatkan jemaah kuliah aku,mantapkan fardhu ain dulu.Perkara asas penting.


Mengajar tajwid aku suka gunakan kitab Iqna' (bhs arab ) .Tp byk masjid surau tiada LCD projektor ,susahkan aku mengajar sbb aku suka ada LCD projektor memudahkan kefahaman jemaah.

Biasa dm kelas aku ,45 minit kuliah,15 minit soal-jawab.Byk soalan aku x mampu jwb dan minta tangguh hari lain utk buat rujukan.Nmn kdgkala kuliah Subuh menjadi hampir 2 jam sbb soal jwb yg pnjg.

Sjk dua repot polis ,trlmpu byk personal attack dlm CI dan spammer hari2 miskin,hatta telefon bimbit aku pn penuh dgn sms/whatsapp  sampah.

Cuti sekolah pnjg ni aku byk buat kelas utk ank2 di rumah,menonton Astro,membaca .Thn dpn ank sulong PT3 dan anak ke 3 ,UPSR so bertmbh busy .

Usia aku dh 42 tahun,kwn SeUniv 3 org dh meninggal dunia.Doa aku plg byk ialah rezeki kesihatan baik,dipanjangkan usia  dan dijauhkan azab kubur dan Neraka.

Aku minta maaf jk ada salah silap.

Terima kasih,wassalam.










Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2016 09:55 PM | Show all posts
mbhcsf replied at 14-12-2016 05:10 AM
wow topik ni saya  harap dapat awak buka dalam satu  thread yang berasingan sebab  i fikir ada pot ...

ohh... sy tak tau nama dlm bahasa arab ade male dan female..


jadi.. sekiranya kata nama akar yg digunakan didlm quran..
maka adakah nama akar kpd Nabi Ezekiel itu bersamaan juga dgn nama akar kpd Zulkifli ?

alang2 tu nak tanye jugak laa...
boleh ke kita ganti nama sebutan Allah kpd nama2 yg lain?... misalnya AlKhaliq.

Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2016 06:11 AM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 21-12-2016 06:13 AM
system_failure replied at 20-12-2016 09:55 PM
ohh... sy tak tau nama dlm bahasa arab ade male dan female..

well first of all...saya hanya menjawab yg bagi penutur pertama bahasa arab - apabila menetukan sesuatu perkataan  atau ' kata' tak kira lah kata nama khas atau am
depa akan automatically  akan cari kata akar bagi perkatan yg dikaji

dalam kes soalan anda

saya bertanya  kawan ini sama ada ibrahim
or isa  itu nama arab  

dia cuba cari kata akar ...bagi nama tersebut dan dia geleng...



cam tu kot

same as nama nabi like yunus dalam panggilan arab dikenali sebagai yunus ( sebab nama itu dalam quran - wallhualalm nak kata nama tu diiktiraf Allah swt ? - satu persoalan musykil dari saya - tabayyun tabayyun ni -.  but i terima je  nama yunus tu sebutan dan versi nama prophet itu yg terbaik? sebab ia datang disebut dalam quran yakni kalamullah ia  tentulah yg terbaik terbaik , so versi nama itu terbaik dipanggil begitu  ) ,
prophet yunus As  nama Jonah kan dlm versi kitab lain tapi dalam quran sebut yunus

daud , david ..variasi  nama  adakah boleh dinamakan dengan atau dipukul rata dengan bangsa asal ?..?
i dunno ...

tapi yes dalam bhs arab  like french ada konsep females and males...

syamsiah
qamariah qamar
ntah

i dunno i bukan major arabic language

i dunno walahulam

lagipun u tau kan nama nama semua makhluk manusia ni  ditulsi dalam al lauh al mahfuz...?
so  hmmm soalan susah lagi nam akita ni ...macam mane ye asalnya

ni deep

hahaha wallahuallam



Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2016 06:15 AM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 21-12-2016 06:16 AM
system_failure replied at 20-12-2016 09:55 PM
ohh... sy tak tau nama dlm bahasa arab ade male dan female..

saudara, kata akar tu , saya sebut ketika penutur first language tu guna untuk menentukan sesuatu perkataan tu adaunsur asal arabic ke tak..

i tatau sama ada quran guna kata akar ke tak dalam nama rasul...no idea wallhua'allam.

i takut silap faham atau tersilap tulis  sebelum ni  - sorry i minta maaf takut  jadi mufti pulak tetiba hahahah

for me things i dunno i tulis i dunno and i tak akan cuba  buat statement  - takut  mufti jadian pulak
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2016 12:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by MohdNizamCY at 30-12-2016 12:43 PM

Soalan ini pastinya sukar dijawab. Andaikata terdapat masakan vegetarian yg mana dikatakan rasanya spt lembu, adakah seorg muslim boleh memakannya?

Spt mana yg kita ketahui, air kosong jika dikatakan arak, maka araklah ia. Akan tetapi yg ini lain lah pulak kan kan kan? Iyelah kan, sejak bila lembu itu disembelih kan kan kan? Mohon penjelasan (jika tahu).
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2016 12:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by MohdNizamCY at 30-12-2016 12:44 PM

Adakah kita berada dizaman dipenuhi syirik? Atau sememangnya kita tak boleh lari dari syirik?
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2017 04:46 PM From the mobile phone | Show all posts
As salam..nak tanya. Sekiranya seorang ibu melafazkan ayat kpd anak kandungnya seperti "tidak mengaku kamu sebagai anak", "tiada anak seperti kamu", adakah ibu itu tidak berdosa langsung? Kesalahan yang dibuat oleh si anak sehingga si ibu mengeluarkan kata2 sebegitu hanyalah terlambat masak nasi utk makan malam.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.071938s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list