JAWATAN KOSONG DIPERLUKAN SEGERA! Jana pendapatan dari rumah sebagai penulis freelance kami. Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
22491
View
145
Reply

Soal Jawab Agama Islam (3)

[Copy link]

Author: ibnur       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-10-2015 04:04 PM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum warahmatullah

Kita buka thread baru berikutan siri ke 2 tu dah mencapai 100 mukasurat.

Sekian.
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2015 07:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Assalamualaikum ust... Sy nak tanya camna caranya yg disunahkan kpd org lelaki yg berseluar pjg nak kencing di tandas awam yg bertandas duduk...
2. Camna pula kalau dirmh juga hanya ada 1 bilik air dan bertandas duduk... Bgmn sunahnya utk membuang air kecil... Sedangkan disitu juga merupakan tempat mengambil wuduk... T kasih
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2015 11:59 AM | Show all posts
Assalamualaikum,
Nak Tanya, 25hb nnt, ofis sy ada buat Year End Party Gift Exchange plus Lucky Draw. Last year ofis buat Christmas Party, tp ramai la tak joint sbb katanya krismas party x le joint. Tahun nie, management tukar tajuk ke Year End Party pulak.. So, nak Tanya la...boleh joint ke sebab banyak mulut2 cakap x bole joint..
Masa party tu pun tak dak la nyanyi lagu2 pun, just makan2 ja.
Masa Chinese New year pulak, semua staff joint.. so camana tu???

Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2015 08:45 AM | Show all posts
Assalamualaikum


Ayah saya baru sahaja meninggal dunia. Adik saya ada menghadiahkan sejumlah wang untuk urusan arwah.
Setakat ini kami belum lagi menggunakan duit yg diberi untuk apa2x urusan

Boleh tak kami gunakan duit itu untuk belanja aqiqah anak adik n kenduri yang dibuat adalah sama2x untuk tahlil arwah ayah?


Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2015 05:45 AM | Show all posts

well boleh tanya adik dulu kot dan maklumkan sebab amanah adik saudari tu untuk digunakan duit itu untuk tujuan arwah dan seumpama so , dari segi tatacara eloklah juga dimaklumkan. if she says yes, then gunalah. if she says no then , berbincanglah kot bebaik.

i punya pendapat lah  .

Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2015 08:35 AM | Show all posts
mbhcsf replied at 22-12-2015 05:45 AM
well boleh tanya adik dulu kot dan maklumkan sebab amanah adik saudari tu untuk digunakan duit itu ...

terima kasih atas saranan tue..mmg kami dah maklumkan..dan adik ok sahaja.
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2015 11:19 AM | Show all posts
assalamualaikum....

nk tanye sikit pasal semayang jemaah
sy baru pindah rumah, dan rumah tu berdekatan dgn surau
boleh tak sy mengikut solat jemaah tu dari rumah saja
atas sebab halangan2 tertentu tidak dapat ke surau
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2015 11:24 PM From the mobile phone | Show all posts
zameyla replied at 16-12-2015 11:59 AM
Assalamualaikum,
Nak Tanya, 25hb nnt, ofis sy ada buat Year End Party Gift Exchange plus Lucky Dra ...

1)Baguslah klu mjlis tu tukar nama year end party dr krismas. Terang2 merayakan krismas. Mmg ada syubhah la mjlis tu. Maaf aku bkn ustzh. Tp basic nya klu party tu xda campur benda2 haram, aku rasa elok je kau join. 2) Utk chinese new year, perayaan tu bukan perayaan agama, tp perayaan budaya. Org cina sambut sbb ikut kalendar. Even org chinese muslim pn sambut chinese new year ni. Tu yg dibolehkan. Apapun tgu ler komen yg lebih arif di sni. Wallahualam.
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2015 08:27 AM | Show all posts
mujer_in_espejo replied at 24-12-2015 11:24 PM
1)Baguslah klu mjlis tu tukar nama year end party dr krismas. Terang2 merayakan krismas. Mmg ada s ...

terima kasih...
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2016 01:20 PM From the mobile phone | Show all posts
salam.saya nk tanya pasal org perempuan pkai jubah labuh smpai menyapu jalan.lpas tu g surau/masjid untuk solat..saya keliru..hujung jubah tu di kira suci dari najis dan kekotoran atau tidak?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-1-2016 08:26 AM | Show all posts
nenas_tippy replied at 15-1-2016 01:20 PM
salam.saya nk tanya pasal org perempuan pkai jubah labuh smpai menyapu jalan.lpas tu g surau/masjid  ...

Dari https://soaljawab.wordpress.com/ ... di-bawah-buku-lali/

Pertanyaan:
Syaikh Abdul Aziz bin Abdullah bin Baz ditanya : Sebahagian orang ada yang memendekkan pakaiannya di atas kedua mata kaki, tapi seluarnya tetap panjang. Apakah hukum hal itu?

Jawapan.
Isbal adalah perbuatan haram dan mungkar, sama sahaja sama ada hal itu terjadi pada baju atau sarung. Dan Isbal adalah yang melewati kedua buku lali berdasarkan sabda Rasulullah Shalallahu alaihi wasallam.

Apa yang di bawah kedua mata buku lali berupa sarung, maka tempatnya di neraka.
[Hadits Riwayat Bukhari]

Dan baginda Shalallahu alaihi wasallam juga bersabda:
Ada tiga golongan yang tidak akan diajak bicara oleh Allah pada hari kiamat, tidak dilihat dan tidak disucikan daripada dosa serta mereka akan mendapat azab yang sangat pedih, iaitu pelaku Isbal, pengungkit pemberian dan orang yang menjual barang dagangannya dengan sumpah palsu.
[Hadits   Riwayat Muslim dalam shahihnya]

Baginda SAW juga bersabda kepaada sebagian para sahabatnya:
Jauhilah Isbal olehmu kerana itu termasuk kesombongan.
[Hadits Riwayat Abu Daud dan Turmudzi dengan sanad yang shahih]

Hadits-hadits ini menunjukkan bahawa Isbal termasuk salah satu dosa besar, walaupun pelakunya mengira bahawa dia tidak berniat sombong ketika melakukannya, berdasarkan keumumannya.

Adapun orang yang melakukannya kerana sombong, maka dosanya lebih besar berdasarkan sabda Rasulullah Shalallahu alaihi wasallam :
Siapa yang menyeret pakaiannya kerana sombong, Allah tidak akan melihatnya di hari kiamat.
[Hadits Riwayat Bukhari dan Muslim]

Ini kerana perbuatan itu menggabungkan antara Isbal dan kesombongan. Kita mengharap kepada Allah agar Dia memberi keampunan.

Adapun ucapan Nabi Shalallaahu alaihi wa sallam kepada Abu Bakar ketika dia berkata kepada baginda: Wahai Rasulullah Shalallahu alaihi wasallam, sarungku sering turun kecuali kalau aku benar-benar menjaganya. Maka Nabi Shallallaahu alaihi wa sallam berkata kepadanya,  Engkau tidak termasuk orang yang melakukan hal itu kerana sombong.
[Hadits Riwayat Bukhari dan Muslim]

Hadits ini tidak menunjukkan bahwa Isbal boleh dilakukan bagi orang yang tidak kerana sombong. Tetapi hadits ini menujukkan bahawa orang yang sarungnya atau seluarnya melurut tanpa niat sombong kemudian dia benar-benar menjaganya dan membetulkannya tidaklah berdosa.

Adapun menurunkan seluar di bawah kedua buku lali yang dilakukan sebahagian orang adalah perbuatan yang dilarang. Dan yang sesuai dengan sunnah adalah hendak jubah atau yang sejenisnya, hujungnya berada antara setengah betis sampai buku lali dengan mengamalkan semua hadits-hadits tadi. Dan Allah adalah sebaik-baik pemberi taufiq.

[Fatwa Syaikh Abdul Aziz Ibn Abdullah Ibn Baz dinukil dari Majalah Ad Dawah hal 220]
http://www.almanhaj.or.id/index. ... id=631&bagian=0

[Disalin dari kitab Tadzkiirusy Syabaab Bimaa Jaaa
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-1-2016 08:34 AM | Show all posts
nenas_tippy replied at 15-1-2016 01:20 PM
salam.saya nk tanya pasal org perempuan pkai jubah labuh smpai menyapu jalan.lpas tu g surau/masjid  ...

Walau bagaimanapun, ada pendapat yang merujuk hanya kepada sifat 'sombong'.  Sepertio dinyatakan dalam pendapat yang saya paste di bawah ini:

http://sukahadis.blogspot.my/201 ... sebenar-hadits.html
Imam an-Nawawi menyebutkan dalam Syarah Sahih Muslim bahawa makna Allah tidak melihatnya ialah Allah tidak merahmatinya dan Allah tidak akan melihatnya dengan pandangan rahmat. Manakala perbuatan malabuhkan pakaian atau meleretkan pakaian ini pula boleh berlaku pada kain, baju, maupun serban.

Tidak harus melabuhkan pakaian di bawah dari buku lali sekiranya dengan maksud menyatakan kesombongan.

Zahir hadits ini perbuatan mengheret kain atau menjela-jelakan kain dikaitkan dengan kesombongan. Pengharaman adalah khusus dengan maksud itu ya`ni kesombongan dan Imam Syafie menyebutkan demikian dengan terang dalam kitabnya bahawa itulah maksudnya dengan membezakan antara sombong dan tidak sombong.

Namun larangan supaya tidak melabuhkan dibawah paras buku lali ini hanya kepada kaum lelaki sahaja tetapi kaum perempuan diharuskan walaupun labuhnya melebihi sehasta kebawah.


Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2016 06:04 PM | Show all posts
nenas_tippy replied at 15-1-2016 01:20 PM
saya keliru..hujung jubah tu di kira suci dari najis dan kekotoran atau tidak?

Jika tiada kesan najis, maka dikira suci.

Saya paste balik penerangan yang penting (di bahagian akhir) dari ibnur, berkaitan isbal:
Namun larangan supaya tidak melabuhkan dibawah paras buku lali ini hanya kepada kaum lelaki sahaja tetapi kaum perempuan diharuskan walaupun labuhnya melebihi sehasta kebawah.



Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2016 02:47 PM | Show all posts
Assalammualaikum
Bekas laki kata dia takkan maafkan kesalahan sy hingga akhirat
apa patut sy buat
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-2-2016 09:36 PM | Show all posts
watie_na replied at 1-2-2016 02:47 PM
Assalammualaikum
Bekas laki kata dia takkan maafkan kesalahan sy hingga akhirat
apa patut sy buat

wa alaikum salam warahmatullah.

Puan sudah berusaha.  Mintalah ampun kepada Allah s.w.t. kerana allah tu pengampun.
Berdoalah semoga bekas suami puan mendapat kebakan mungkin nanti da akan maafkan juga.

Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2016 10:48 PM From the mobile phone | Show all posts
edoraixora replied at 23-12-2015 11:19 AM
assalamualaikum....

nk tanye sikit pasal semayang jemaah

Waalaykumussalaam, xboleh lah bang,sholat berjamaah harus dalam satu maqom,walaupun emergency xboleh,ana share macam yg ana belajar kat pesantren
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2016 07:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Assalam. Saya ade soalan yg mmg malu nak tanye dgn parents saye. Selalu bila kat rumah,saye suka tgk video lucah and bnyk melancap. Sbagai remaja saye nak stop sbb takut kacau hal skolah dgn takut parents tahu. Tlg bantu!!
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2016 08:15 AM | Show all posts
kaumpanda replied at 19-2-2016 07:14 PM
Assalam. Saya ade soalan yg mmg malu nak tanye dgn parents saye. Selalu bila kat rumah,saye suka tgk ...

wa'alaikumussalam warahmatullah

things that you can do

a) puasa sunat
b) sentiasa berwuduk
c) baca quran
d) sila banyakkan solat sunat - sunat wuduk, sunat mutlak dan buka radio ikim instead of nak buka atau jemari tu nak tekan website yg tak manfaat dan merugikan awak di alam akhirat kelak ( alam yg kekal dan awak kena ingat ye yg nak saksikan esok anggota awak tau bukan awak buka mulut  nak jawab semua)
- sila buka surah pendek website , pegang quran dan ikut bacaan ya , banyakkan buat amalan ni

seba ia nafsu - dan nafsu hanya boelh dilemahkan dengan kawal nafsu tu dengan kekangan lapar dan dahaga -so sila puasa sunat bebanyak dan banyakkan makan jiwa - solat dan quran i think u boleh buat walaupun u remaja

dan jgn fikir benda ni menyusahkan sebab ia akan bantu awak ketika dalam kubur dan akhirat
buat sikit siikit ya
bab quran - sila baca surah senang 2 dulu - yassin, al waqiah , al rahman , juz amma - cer hafal surah juz amma macam al buruj, naba etc etc latih minda jugak tu
sentiasa dalam wuduk even masa berinternet
dan awak tahu tangan , mata , telingan, jemari awak tu Allah kasi pinam je taw....so ingat ketika nak buat dosa - yg semua benda yg ada dalam awak tu awak pemegang amanah je.....

so okay try sikit sikit reduced dan lakukan ibadat sikit sikit tapi konsisten
okay ?

Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2016 07:53 PM | Show all posts
icintamalaysia replied at 15-2-2016 10:48 PM
Waalaykumussalaam, xboleh lah bang,sholat berjamaah harus dalam satu maqom,walaupun emergency xbol ...

Itulah saje tnye utk kpastian
Tenkiu sbb sudi rply
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2016 10:56 PM From the mobile phone | Show all posts
edoraixora replied at 23-2-2016 07:53 PM
Itulah saje tnye utk kpastian
Tenkiu sbb sudi rply

Sama2 bang,kalau nak tanya something boleh PM saya,kalau saya boleh jawab pasti saya jawab
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.076713s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list