Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12
Return to list New
2143
View
30
Reply

An Article on Worldview : definition & Concept

[Copy link]

Author: mbhcsf       Show all posts   Read mode

Post time 14-10-2015 01:21 AM | Show all posts
mbhcsf replied at 13-10-2015 04:59 AM
well...jawapan kepada persoalan itu

mungkin terdapat pada paragraph ini - Shahran (2015)
tak ada masalah pun kalau berbeza world views atau pandangan dunia yg dibentuk oleh nilai budaya, agama etc. Cumanya pihak pihak tersebut kena iktiraf lah... kewujudan entiti yg menjadi hak hak kelompok tertentu berlandaskan fakta atau premis atau bebenda yg sacrosanct dan berwibawa...
ni apabila wujud secularisme humanisme apa apa benda pun depa bentuk ikut pandagan dunia mereka


Ofkoslah kan. Differences are norms.
Tp, isunya tu 1WorldView lah. Possible x?

How to tune the mind of the worlds?
1) Take-over imperialism from Huge Empires
2) spread accross the globe through colonialism
3) localisation of culture, language, commons, etc.
4) ...but you need atleast a satellite to boost the above progress
- Interact and communicate via one-language, one-culture, one-lifestyle, one-standard, etc.

Hinggakan berlakunya fenomena
Me'mereka'kan mereka
Meng'kita'kan manusia seluruhnya
seolah-olah diwakilkan dianya
masuk ke dlm bakul lantas terangkat sendiri
- maha tinggi kunun2 lah gtu

So, those leftists and reformists lah were the ones
who turned and opposed 'them' with secularism, humanism, etc.
preventing 1worldview with only 1-view nontheless


contohnya komuniti yahudi dan muslim di UK , bagaimana depa menghadapi isu dan abaran golongan pejuang hak hak makhluk ni dalam kes ini berkenaan religious slaughter - u know benda ni jadi ridiculous sebab ade ke patut nak haramkan penyembelihan berbentuk ritual...pada saya  of courselha ini nilai yg batil dan hanya lahir dari pemikiran bebas nilai  dalam mentakrifan sesuatu...tapi  u know bagi mereka yg tak faham erti agama satu budaya hidup akan lebih terpengaruh...dan ada yg nak jadi vegetarian ( ni  adalah satu pemikiran yg dimangsakan oleh sebab  tak faham bebenda bebenda basic je pun like
; tak tahukah dia bahawa Allah melarang benda yg halal diharamkan dan yg haram dihalalkan tak nak jadi pengikut kelompok kaum tertentu...

jadi those yg  giyah fundamental mudah ye sangat  kalah pada bebenda pemikiran seperti ini sebab? they have no idea pun apa pandangan islam dalam hal ini.

tu dari aspek ritual


Saya pun tak pasti isu picisan cenggini
nk dimasukkn dlm konsep worldview yg mcm mana?

Gini, bila masjid tu tempat sujud berjemaah
maka, di situlah tempat melihat dan menetapkan anak bulan (jemaah)
sapa2 yg nk skodeng drpd rumah masing2, terpulang
sapa2 nk buat apapun dlm rumah dia sendiri, terpulang

So, jemaah tu penentu. Ahli rumah tu ditentukan.
If you follow them, you are one of them.

politics?

palestin - world view clashes...

well satu atas dasar - agama tapi atas dasar agama sepatutnya ia menjadi lebih mudah sebab  kiblat pertama yakni kiblat semua nabi rasul yg bersolat hinggalah kepada Nabi Muhammad SAW adalah berlokasi masjidil aqsa ( baitul muqaddis)  tapi yg indahnya ketika isra' dan mikraj bagaimana tradisi ritual ini diubah oleh baginda kita SAW - lain sikit , baginda ubah kiblat ke arah baitullah....

ada cerita yg ustaz Amin ceritakan tu yg interesting

ok. tang palestin dan israel ....how - ? senang je nak selesaikan - kalau ia melibatkan agama agama samawi yg share tempat itu tapi apakah Allah ak uji sebegitu mudah nope...ade elemen zionism...kan? Bukan Allah SWT tidak tahu itu, kan?  Allah also Plans...and HE IS THE BEST PLANNER......


Ini yg dikatakan pekeliling keliling perwakilan antarabangsa
- takda vote pun...

The decisions were made by a collective vote (Vetoed ) by few security councils' nations
But 'they' considered it as a whole (UN) khen...even your nation are berkucuali???


Are your views of the worlds matter 'not???' To the world???

lagi satu - bagaimana nak iktiraf world view yg berbeza - selagi tak ganggu syariah fine , yang ganggu kena ada musyawarah atau dialogue - ni pun dalam aspek  dialogue peradaban ada tataetika
That's why lah, jika nk iktiraf kena naik taraf. Snang.
Bg saya, sisi pandang yg bermacam2 tu lah
yg membentuk masyarakat majmuk....

Tp dlm rumah, sapa yg dok suka intai skodeng?

i masih kekaburan dari aspek mana u nak halakan pemahaman world view / pandangan dunia ni dengan aspek isu yg you kaitkan...
Definisinya lah, world yg mana? View yg mcm mana? Bla bla bla...

Nak usul kena tau asalnye kn
but to explain 'worldview' tak perlu buat NGO dan AJK cukup utk mula.
- do not dwell in selections, do not choose sides, sbb akal tak bertempat.

p/s: If some say different worldviews cause conflicts, i'd say 1worldview is much worse!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-10-2015 06:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Apa sebenarnya yg awak faham ye dgn konsep worldview?soal 1 world view vs many x timbul. Cer baca balik article tu....yg jadi masalah ialah salah satu pihak enggan mmemahami dan menghormati pandangan dunia pihak yg satu lagi.di situlah konflik.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-10-2015 07:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Pada saya isu masyarakat majmuk dan different world views bukan isu article di atas ye. Article di atas menuliis ttg worldview barat ye dlm menanggapi isu isu hakk asasi manusia.
Hal yg awak bawak tu....i x dapat nak fahami langsung posting.  Awk.

Lllleeeebih molek awak ambil pendekatan huraian dulu akan pendapat awak ye....supaya saya dpt ikut....sebb saya dapati awak tanya dan tanyya dan bawwa topik yg padaa saya tercari cari pangkalnya persoalannya.

Tapi saya buka discussion pada sessiapa yg sudi jelaskan .
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2015 08:20 AM | Show all posts
mbhcsf replied at 14-10-2015 07:09 AM
Pada saya isu masyarakat majmuk dan different world views bukan isu article di atas ye. Article di a ...

Have faith, worldview is just an unsignificant dust compared to the eternal afterlifeview

Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2015 10:41 AM | Show all posts
mbhcsf replied at 14-10-2015 06:58 AM
Apa sebenarnya yg awak faham ye dgn konsep worldview?soal 1 world view vs many x timbul. Cer baca ba ...
Apa sebenarnya yg awak faham ye dgn konsep worldview?soal 1 world view vs many x timbul. Cer baca balik article tu....yg jadi masalah ialah salah satu pihak enggan mmemahami dan menghormati pandangan dunia pihak yg satu lagi.di situlah konflik.


1WorldView = Modern age = the age of satellite broadcasting

Pokoknya, kebanyakan umat manusia beriman detik angkasawan mendarat di bulan
- broadcasted live all over the World!
(Cth lah)

Jika saya tak percaya, does not matter ofkos.
Everyone believes in it. So, saya faham dan hormatinya.

9-11 was an inside job, do you believe that?
If you do, does it matter?


You are NOT the problem, but the masses are.

1MDB also have problems they said, how do you know that?
Do you believe in it? Where is the evidence? What is the argument?
- how do you not percieve that? Matter not?


Pada saya isu masyarakat majmuk dan different world views bukan isu article di atas ye. Article di atas menuliis ttg worldview barat ye dlm menanggapi isu isu hakk asasi manusia.
Hal yg awak bawak tu....i x dapat nak fahami langsung posting.  Awk.

Lllleeeebih molek awak ambil pendekatan huraian dulu akan pendapat awak ye....supaya saya dpt ikut....sebb saya dapati awak tanya dan tanyya dan bawwa topik yg padaa saya tercari cari pangkalnya persoalannya.

Tapi saya buka discussion pada sessiapa yg sudi jelaskan .


Statement #1: Human rights is Human Rights Watch (HRW)
It is not right when you only publish biased white-west-semitic rights feeds over others

Statement #2: Aerospace is NASA
It is not right when you only publish the findings beyond our sky
but do not reveal what you spied on every corner of the earth

Maka, the only conflict here are falsehood, deceit, lies and redherring.
- how to trust a group of people (with benefits) with something you are responsible of?

P/s: Make believe, to reject other than the truth.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-10-2015 06:34 PM | Show all posts
obelisk replied at 14-10-2015 08:20 AM
Have faith, worldview is just an unsignificant dust compared to the eternal afterlifeview

amboi..wow...yelah betullah tu, but while we are in this so called worldly life ni dear...Allah somehow has decreed that  He is going to test us on a few things that matters ....so we have to stay put la in the right path...struggle for HIS cause ...

kalau tak ada sesiapa yg nak utrakan atau stood up firm against this injustice and pada you insignificant ( memaglah dari akhirat nyer perspectuve bebedna ni tak matters pun di mahsyar ni ), selagi tu laaa saudara seilam kita tertindas atau tak dibela...memang islam ini dagang dan akan kembali dagang pun bila nak kiamat kelak...

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-10-2015 06:38 PM | Show all posts
Dzulqarnain replied at 14-10-2015 10:41 AM
1WorldView = Modern age = the age of satellite broadcasting

Pokoknya, kebanyakan umat manus ...

okay tang part awak cakap nak impose their views on other people views tu i setuju depa macam tak menghormati nilai dan pandangan dunia lain dan ini bukan prinsip co-existece yg baik. sure

tang bab bab NASA , hmmmmmmmmmmmmmm? okay - hang kalau berpendapat lagu tu , well...u are entitled i have no qualm nor opinion about it, i choose to believe that those things happened.

sebab tu, menghormati worldview tu penting - saya bawa contoh religious slaughter tu sebab ada pejuan hak asasi haiwan nak banned daging dari sumber sembelihan...so ini actually bibit pemikiran yg berbentuk  humanisme secularisme laa...depa ingat depa nyer akal dan pendirian justify it all...



Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2015 07:13 AM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 23-10-2015 07:28 AM

XXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-10-2015 07:28 AM | Show all posts
saya baru browse IKIM nyer website dan ada pun international seminar on this issue


INTERNATIONAL SEMINAR : RELIGION & PEACEFUL CO-EXISTENCE

Ditulis oleh Raja Hurairah Emirruddine bin Raja Ahmad. Posted in Program       

INTERNATIONAL SEMINAR : RELIGION & PEACEFUL CO-EXISTENCE

27-28 OCTOBER 2015, IKIM'S GRAND HALL, JALAN DUTA, KL

Religion plays an important role in society. From history, we learnt that religions are the foundation for major world civilizations. Religion also functions as the mechanism to diminish the constant dreadful rivalries among human beings over worldly things. Through religious worldviews, individuals mould their characteristics to suit these worldviews. Religious adherents have a set of preset principles that should guide them in their actions and decisions that they make, may it be social, political or economic in nature.  As human beings, we need to have a solid understanding that diversity and plurality of cultures, ethnicities and religions are part of Gods creation of the universe and of mankind. These are signs of the greatness in His creations and must be duly appreciated. Acceptance of these differences in mankind is critical towards peaceful co-existence which implies the ability of mankind to live in harmony. This international seminar is proposed with the aim of understanding the role of religions in promoting peaceful co-existence in todays multi-racial and multiCreligious societies. The sharing of ideas and experience by renowned local and international scholars on this issue are also important as it would be a significant contribution to understanding the historical perspectives of religion and peaceful co-existence. In addition, this seminar will also look at the importance of proper understanding of ones own religious values in producing responsible individuals that would positively contribute towards peaceful co-existence.



The objectives :



1. To explain the fundamentals of the relationship between religion and peaceful co-existence;

2. To share the historical perspectives on the experiences of Islam and peaceful co-existence especially the role of Islamic leadership in safeguarding peaceful existence;

3. To analyse how religions can solve problems and conflicts related to religious differences in plural societies; and

4. To discuss on how better understanding of religious values can help promote peaceful-co-existence.

source :


http://www.ikim.gov.my/index.php ... aceful-co-existence [23-10-2015] 12:27 BST GMT

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2015 11:33 PM | Show all posts
mbhcsf replied at 14-10-2015 06:38 PM
okay tang part awak cakap nak impose their views on other people views tu i setuju depa macam tak  ...
"...i choose to believe that those things happened."

"sebab tu, menghormati worldview tu penting..."


Ok, konsep cenggini baik.
Your worldview and my worldview, beza.
- respek view memasing.

Tetapi.
Mcm mana yg kata...

nak impose their views on other people views tu i setuju depa macam tak menghormati nilai dan pandangan dunia lain dan ini bukan prinsip co-existece yg baik.


Konflik tak?
Bila soalan "siapa org pertama yg mendarat di bulan?"
ditujukan khas buat mereka yg punya view beza?
soalan objektif tau...

So, how?


P/s: Lambat plk reply...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2019 09:24 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
1.613818s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list