CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: EJALTI

Linda Onn, Suria FM diperintah bayar ganti rugi RM50,000 kepada MOY

[Copy link]
Post time 21-8-2015 05:34 PM From the mobile phone | Show all posts
sepitsiput replied at 21-8-2015 05:31 PM
chuols...semua majalah dgn down skrg ni...majalah Remaja pun dah kluar sebulan sekali.

media hi ...

Sape laa nak beli majalah2 tu lagi semua info ujung jari jah..sokkaba pun jabatan2 kerajaan jah duk langgan esp utusan..dorang patut lebih effort dkt online portal je.buat portal pun x payah la complex2 sgt..tgk portal murai for iols x user frenly..org lagi layan rotikaya ngan nara kopipes sbb info straightforward..
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2015 05:36 PM | Show all posts
joey_mcintrye replied at 21-8-2015 05:28 PM
Yelah, Gila2 tak sekat ke masa dia tarik tu..sbb Ujang tu lahir dari Gila2. Itu yang Ioulls tak fa ...

Gila2 x ada copyright  Ujang...tp utk Jibam, Aku Budak Minang, Usop Sontorian ada kot.

Ujang selain buat komik Ujang, dia ada siri kartun yg lain juga

Jibam The Movie pernah tayang x lama dulu...tp bayar royalti kpd Ujang.
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2015 05:38 PM From the mobile phone | Show all posts
joey_mcintrye replied at 21-8-2015 05:32 PM
Yg Ioulls tertanya-tanya...Gila2 tak buat apa2 ke masa Ujang keluar dr Syarikat tu...smpkan Dato'  ...

Rasanya gg takde masuk cmpur kot..tp mmg kesian gila kat ujang kan smpai susah sgt idup dia nak cari makan lepas tu..
sykt moy ni takde la besar sgt shoplot jah dkt sebelah LDP..iols lalu selalu nampak sendu tak sangka mmg dh lingkup..majalah ujang tu mmg survive gila2 time zaman ujang n usop sontorian tu..iols ingt lg dorg siap buat merchandise n mmg laku gila..pakcikdin pun kemain merapu dh lately before dorg melingkup ni..kartunis2 ni patut bergabung buat apps plak kot..ade jah yg akan appreciate dorg..
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2015 05:38 PM | Show all posts
sepitsiput replied at 21-8-2015 05:36 PM
Gila2 x ada copyright  Ujang...tp utk Jibam, Aku Budak Minang, Usop Sontorian ada kot.

Ujang s ...

Itu silapnya Gila-Gila...take thing for granted...Ioulls sejak bc Gila2 memang dh sinonim dengan kartun Ujang huhhuhu...dh 43 tahun usia Gila2 ni. Hopefully copyright untuk 3 Dara Pingitan Gila2 buat...
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2015 05:40 PM | Show all posts
kalo teringat penganiayaan UJANG dulu...mmg sedih
papa kedana dia kan...sampai terpikir nak bunuh diri...
Alhamdulillah ada keluarga yg naikkan semangat diaa

sedih weiihhh
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2015 05:41 PM From the mobile phone | Show all posts
joey_mcintrye replied at 21-8-2015 05:38 PM
Itu silapnya Gila-Gila...take thing for granted...Ioulls sejak bc Gila2 memang dh sinonim dengan k ...

3 dara pingitan tu dikomedikan  dkt tv lak kan astro warna..ade shora sape tah lg..tu iols rasa usahasama company tu ngn astro kot..sbb professor serba tau pun ade gak muncul kan..

iols suke gak jin buragas..kehkehh
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2015 05:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Moy lupa kot apa dia buat kat ujang

Eh kang tak memasal iols
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2015 05:44 PM | Show all posts
Edited by sepitsiput at 21-8-2015 05:46 PM
toxicated replied at 21-8-2015 05:38 PM
Rasanya gg takde masuk cmpur kot..tp mmg kesian gila kat ujang kan smpai susah sgt idup dia nak ca ...

@joey_mcintyre


bukan je Ujang tu nama pena je masa Ibrahim (nama asal heshe) kt Gila2 (Creative Ent) ? sbb masa era 80an tu, Ujang sbg kartunis melukis siri2 mcm Aku Budak Minang (nama watak Ujang), Jibam, Usop Sontorian etc je..masa dgn gila2 ni...ujang coleage dgn cabai, rejabhad, fatah etc...tp heshe paling popular.


bila masuk 1993...ujang join MOY dan MOY angkat nama heshe sbb Ujang tu brand tgh popular, so dijadikan sbg nama majalah...kemudian, Ujang start lukis siri Abe ..dan maka lahirlah lebih ramai lagi pelukis2 lain spt petai, ubi, soya, ayie whatever


so creative enterprise xde copyright utk kartun Ujang , kecuali utk Aku Budak Minang, Jibam, Usop Sontorian jah... tp till now diorg tetap bayar kpd Ibrahim (si Ujang) ni royalti... manakala majalah Ujang under MOY,sejak berhenti MOY dah langsung x bayar apa2 royalti/pampasan walaupun tetap guna nama Ujang sbg nama majalah sedangkan Ujang dah xde.


creative enterprise x de apa2 masalah..royalti semua bayar. sbb tu majalah tu dah nak masuk 50 thun bertahan..rezeki berkat.
aku budak minang dah dijadikan drama siri lakonan along cham
usop sontorian as we all know, jd animasi...
jibam jd filem .

tiga dara pingitan jd siktom lakonan kakprik, enot, didie dan along cham

so kt sini, creative ent (gila2) x rugi pun, malah buat duit lebih lagi sbb adaptasikan kartun2 diorg ke layar.
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2015 05:49 PM | Show all posts
sepitsiput replied at 21-8-2015 05:34 PM
chuols

majalah Ujang, Apo? under MOY (jangka hayat 1993 - 2015)

Ooo my bad, ingatkan gila2 sekali dgn ujang
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2015 05:49 PM | Show all posts
sepitsiput replied at 21-8-2015 05:31 PM
chuols...semua majalah dgn down skrg ni...majalah Remaja pun dah kluar sebulan sekali.

media hi ...

Majalah mingguan wanita pn sama, masih laku, 2 minggu sekali published.
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2015 05:50 PM | Show all posts
cutebaby5907 replied at 21-8-2015 05:31 PM
linda onn dh bersalin ke blm ek?

Yg ni meols ketinggalan train. LO dah preggy ke? Motippp iols xtaw?
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2015 05:54 PM | Show all posts
joey_mcintrye replied at 21-8-2015 05:30 PM
Gila-gila tak berkubur lagi. Cuma keluar sebulan sekali je...kalau zaman gemilang dua bulan sekali ...

Yeke hehehehe meols pn xberapa pasti bab ni. Yg meols tahu MOY dah hentikan pengeluaran majalah bawah syarikat tu. Haritu ada baca dekat fb.
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2015 05:56 PM | Show all posts
mohon buat filem adaptasia kisah benar penganiayaan MOY terhadap Ibrahim Anon (Ujang) ke bentuk filem.

ini cast pilihan meols


Ibrahim Anon (Ujang) dilakonkan oleh Beto Kusyairy





Mohd Othman Yusof dilakonkan oleh Namron



Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2015 05:58 PM From the mobile phone | Show all posts
sepitsiput replied at 21-8-2015 05:56 PM
mohon buat filem adaptasia kisah benar penganiayaan MOY terhadap Ibrahim Anon (Ujang) ke bentuk file ...

Bolehla uols jadi l.o kena saman sbb byk sgt pecah lobang sana sini sbb penuh info..selayaknyalah..
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2015 06:01 PM | Show all posts
kaki makan duit haram punya org
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2015 06:01 PM | Show all posts
sepitsiput replied at 21-8-2015 05:56 PM
mohon buat filem adaptasia kisah benar penganiayaan MOY terhadap Ibrahim Anon (Ujang) ke bentuk file ...

curlastt kaka sepit... siap pilih pelakon dah.. tapi mmg kesian Ujang ni..padahal dulu2 kartunis tersohor jgk la..iols still simpan lagi majalah aku budak minang..dah naik mereput dah.. tapi paling best dpt simpan yg softcopy dlm ipad..klu boring2 boleh baca wlupun dah baca banyak kali.. sedih dlm lawak citer aku budak minang tu..
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2015 06:02 PM | Show all posts
joey_mcintrye replied at 21-8-2015 05:38 PM
Itu silapnya Gila-Gila...take thing for granted...Ioulls sejak bc Gila2 memang dh sinonim dengan k ...

ala dulu gila gila tanpa ujang pun tetap best dengan nuds kartunis lain

Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2015 06:02 PM | Show all posts
toxicated replied at 21-8-2015 05:58 PM
Bolehla uols jadi l.o kena saman sbb byk sgt pecah lobang sana sini sbb penuh info..selayaknyalah. ...

choy!

ke datuk othman tu ada dlm porem ni?
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2015 06:09 PM | Show all posts
kes ujang ni aku tak tahu tapi kes ubi ingat laa jugak
ubi berhenti moy
ramai mintak dia bukukan aku, dia & volkswagen, budak hostel (which is moy dah buat tapi dah takde reproduction) lepas tu mintak dia terus sambung cerita in
tapi ubi takleh buat pape sebab isu copyright jugak
walaupun character, jalan cerita, idea semua dari dia tapi dia tak dapat hapeee pun.
semua dapat kat moy. so masa dok bunyi2 majalah nak tutup, moy nak bankrup
ubi ada tulis kt fb ke twitter entah, kot2 dia boleh sambung or dpt hak cipta tu balik kalau company tu bankrup
lepas tu aku ada baca ubi, ujang dgn sape entah kartunis sorang lagi akan masuk gila-gila balik tapi tak tau laa betul tak
ubi ada tweet bila org tanya pasal sambungan aku, dia & vokswagen (sebab cite ni tak habis, ubi berhenti, cerita pun berhenti) ubi jawab gini ---> MOY cuma tutup operasi je, bukan tutup kompeni. Ikut law IP tetap mereka punya dan kena mintak izin
tapi dia akan cuba usahakan something.
so tak tau laa cane
tapi memang kuku besi laa MOY ni
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2015 06:15 PM | Show all posts
sepitsiput replied at 21-8-2015 05:30 PM
kalau bab Lofa tu meols mmg setuju 100% ... lofa lah pengacara terbimboo abad ni..latest, masa int ...

menangis karats lopa baca... x memasal deyols sound chuols yg lopa dpat stret A lam SPM kehkehkeh....

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-7-2022 06:19 AM GMT+8 , Processed in 0.079205 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list