CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 5261|Reply: 20

Anak sangat baik walaupun Bapak pemabuk

[Copy link]
Post time 17-8-2015 04:25 PM | Show all posts |Read mode
Cerita lama..dari forum ditempat saya. Kononnya citer benar, tahun 90an di negara kaukesian ni, wallahu 'alam. Boleh amik pengajaran tentang isu keluarga:

Sorang Mamat kat taman perumahan ni dia kenal satu famili kat situ. Dalam famili ni, Bapaknya seorang pemabuk, tak keje, meracau je.. dok pub, makan pakai bersepah. Mak dah ninggal lama.. ada Anak lelaki sorang. Org sekeliling kononnya selalu kesian kat Anak lelaki ni sebab dari kecik takde Mak dan duduk lak dgn Bapak haprak pemabuk, tentu Anak ni tak jadi orang, jadi lanun ke haper bila besar. Orang kat taman perumahan ni cukup tak suka dan selalu kutuk si Bapak. Tapi depa selalu notice dari kecik sampai ke besar, Si Anak ni elok pulak perangai nye; sabar, gi skolah tak ponteng, pakai elok, tak nampak malnourished, tak minum mcm Bapak dia..tak jadi lanun. Lalu S iAnak ni masuk uni, kawin, dapat anak lelaki (Cucu) dan Cucu pun elok. Si Anak dan famili selalu balik lawat si Bapak pemabuk yang compang camping tak terusus ni. Sebenarnya, dari muda lagipun depa noticed Si Anak ni mmg layan Si Bapak dengan elok.

So suatu ketika Si Bapak ni meninggal, dan ditanam di area local. Jadi, Mamat tukang citer selalu la nampak Si Anak dgn Cucu datang kat area tu lawat kubur letak bunga bagai.. style kaukesian lah. So dia curious, bagaimana org datang dari Bapak camtu, dapat jadi orang yang baik dan stable, lalu suatu ketika bila Si Anak ni dah 40an, dan Mamat ini pon dah tua, dia gi jumpa dan tanya. Lepas small talk itu ini, masuklah citer Si Bapak, dan Mamat ni katalah bahawa dia dulu ade la risau gak kot kot Si Anak ni bila besar jadi teruk ke apa. Tapi Si Anak kata, walaupun Bapak dia memang teruk dan pemabuk semuanya, tapi tiap malam sejak dari kecik sebelum tido, Bapak dia akan masuk dan gosok kepala dia ucap selamat malam dan kata I Love You, Son, sampai lah dia dewasa.

Moral of the story I pon tak tau, tapi maybe nak kata, jaga anak baik baik etc.. maybe juga nak kata parental love is important ke mende.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-8-2015 04:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Pada me bapaknya tu baik cuma pemabuk..tapi dia tak buat jahat kat org lain..so mungkin tu jugak tuhan balas dia dapat anak yg baik...
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2015 05:10 PM | Show all posts
Moral of the story: Don't judge book by its cover. Jangan cepat menjatuhkan hukum orang tanpa kita mengenali orang tu. Hanya Jauhari mengenal Manikam.

Kadang2 dalam hidup kita selalu mempersoalkan kenapa orang tu orang ni jadi macam tu, kemudian kita hina dia, kutuk dia, ludah dia, tanpa kita sendiri tahu sebenarnya ada tersimpan 1001 kisah disebaliknya.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2015 05:47 PM | Show all posts
bapak cuma pemabuk tapi anak tau bapak syg kat dia.

moral of the story jgn malu bgtau anak yg kita syg kat dia walaupun dia dah besar. Anak kena tahu yg kita syg dia.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2015 07:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Bapa mmg pemabuk..tak boleh nak ubah diri dia...mungkin nak ubah kepada lg baik..cuma rasa lg sanggup layan arak dr berhadapan dgn realiti.. Mungkin realiti terlalu menyakitkan dia..

Dia syg anak dia..cuma itu jekla cara dia reti tunjuk...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-8-2015 08:31 PM | Show all posts
tu la saya rasa pon; kononnya Si Anak ni jadi Berjaya dalam idup dia dan jadi cikgu...alah biasalah Negara kaukesian jadi cikgu bukan main bangga sebab ramai penduduk depa duduk duduk je dapat duit free, dan cikgu disetengan Negara amat dihormati (tak setara yg kita tgk dalam TV..tu cikgu kat new York tu hi hi.. kat situ student bawak senapng gi skolah haha). Kononnya dalam citer asal bila set set perumahan ni jumpa Si Anak ni masa dia kecik, budak ni memang hormat org tua dan bertanggungjawab gituh... jenis yg boleh di harap la..
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2015 11:28 PM | Show all posts
ipes2 replied at 17-8-2015 08:31 PM
tu la saya rasa pon; kononnya Si Anak ni jadi Berjaya dalam idup dia dan jadi cikgu...alah biasalah  ...

Genetik baik.

Kalau genetik hanjeng jadilah hanjeng seperti Lavagina tu.
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2015 01:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Bapak mabuk buat dosa cita lain.

Tapi akak rasa bapaknya memang bertanggungjawab dan penyayang...tu yg anak sayang bapak nya tu.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-8-2015 01:19 PM | Show all posts
so touching citer ni...

notice, mostly citer mat saleh ni (drama atau filem), walau teruk macam mana pun kehidupan mereka, parents tetap cakap "I love You' kat anak2. tak kira situasi apa pun. Even everytime lepas berbual di telefon pun, mesti diakhiri dengan tiga kata tu.

walau tak dinafikan, ada yang kaki haprak..
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2015 01:45 PM | Show all posts
tetiba rasa mata masuk habuk la...

and camne anak dia hidup tak ada effect dari kutukan celaan dari masyarakat sekeliling.
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2015 09:48 PM | Show all posts
the kid love ayah dia atas sebab his dad still penyayang..
dan sikap penyayang tu buat kemabukan bapanya tidak terasa...
dan rasanya walaupun mabuk, yang kita tak tahu, dia still besarkan anak dia
sampai anak dia mampu pikir mana terbaik..

dan yes, me rasa sebut i love you kat anak, sangat penting...
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2015 09:48 PM | Show all posts
ogata replied at 18-8-2015 12:45 AM
tetiba rasa mata masuk habuk la...

and camne anak dia hidup tak ada effect dari kutukan celaan da ...

tak hidup kat malaysia kot..
so setakat menngutuk still tak hebat kalau duduk kat malaysia
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2015 08:38 AM | Show all posts
faraway1 replied at 18-8-2015 09:48 PM
tak hidup kat malaysia kot..
so setakat menngutuk still tak hebat kalau duduk kat malaysia

kalaukat malaysia ni..tunggu je para lebai jadian jatuhkan hukuman pulau kan anak pemabuk ni...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-8-2015 03:55 AM | Show all posts
ogata replied at 18-8-2015 01:45 PM
tetiba rasa mata masuk habuk la...

and camne anak dia hidup tak ada effect dari kutukan celaan da ...

Ogata, bapak dia yang kena kutuk kat orang sekeliling; anak tak kena, sebab jenis yg berkelakuan baik
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2015 08:30 AM | Show all posts
ipes2 replied at 21-8-2015 03:55 AM
Ogata, bapak dia yang kena kutuk kat orang sekeliling; anak tak kena, sebab jenis yg berkelakuan b ...

tapi doc kalau d malaysia..habis 7 keturunan di hencap..you buat baik sekalipun..orang tetap pandang ko anak pemabuk kaki botol kaki judi etc...

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-8-2015 08:03 PM | Show all posts
ogata replied at 21-8-2015 08:30 AM
tapi doc kalau d malaysia..habis 7 keturunan di hencap..you buat baik sekalipun..orang tetap panda ...

Dah OK dah sikit masyarakat kita, sy rasa. Dah mula ada pertimbangan dan ada kefahaman, more so dari dulu. Penerimaan masa zaman parents kita memang havoc. Kalau kena epilepsy, terus oarng tak kawan, sebab masuk hantu. If sakit dada, oh takpe, naik angin je..padahal heart attack etc etc
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-8-2015 01:54 PM | Show all posts
Kat US aku nengok memang diorang ni pemurah dengan I love you ni (bukan dari segi cintan cintun boys & girls, family pun sama), sorang melayu yang terjangkit anak aku, sebelum keluar rumah nak gi sekolah mesti jerit/kate kat bini aku "I luv you mak", tak pernah2 buat kat melesia, hahaha aku biarkan je, yang bagus budaya diorang offer kita amik, yang buruk tolak tepi.....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-8-2015 07:00 PM | Show all posts
bypassthecortex replied at 29-8-2015 01:54 PM
Kat US aku nengok memang diorang ni pemurah dengan I love you ni (bukan dari segi cintan cintun boys ...

betul kata Cortex; byk benda elok yang kita bleh pilih pilih dan amik.
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2015 11:40 PM | Show all posts
mommymonster82 replied at 17-8-2015 04:33 PM
Pada me bapaknya tu baik cuma pemabuk..tapi dia tak buat jahat kat org lain..so mungkin tu jugak tuh ...

Are you trying to justify the fact that it is still not too bad to be pemabuk...as long as you are a good man?....pemabuknya kau,melanggar perintah DIA  is solely between you and  HIM ......but between you and your responsibilities, atau tanggungan...you have to be good......
Is this the essence of the religion that you preach?
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2015 12:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by mommymonster82 at 25-9-2015 12:33 AM
BEETLEJUICE replied at 24-9-2015 11:40 PM
Are you trying to justify the fact that it is still not too bad to be pemabuk...as long as you are ...


Dalam cerita tu ada ke tak ada cakap dorang islam ke tidak?
Cakap me berdasarkan cerita ni sj...
Arak ni HARAM utk orang islam...
Nak citer  pasal pengharaman arak ni pon panjang... cuba baca kisah2 n dalil2 macam mana akhirnya arak ni diharamkan...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-10-2022 10:48 PM GMT+8 , Processed in 0.115034 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list