Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234
Return to list New
117643
View
80
Reply

Aircond - Ada sapa tau yg paling bagus tak?

[Copy link]

Author: faiz33       Show all posts   Read mode

Post time 4-7-2017 04:44 PM | Show all posts
Edited by AhmadCR at 4-7-2017 04:45 PM
pikochew replied at 3-7-2017 05:39 PM
Boss kenapa tak amik inverter? biasa non inverter bil letrik mahal...Aq pernah cuba Daikin ngan mi ...

klau pkai daikin pulak bila byr lump sum mahal laaaaaaa, bkn premium pnya poun dh mahel. uishh baik angkt yg mrh jnji sejuk kekeke.
bkn daikin xbaik la cma I x mampu hahahhahahahahah
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2017 02:23 PM | Show all posts
AhmadCR replied at 4-7-2017 04:44 PM
klau pkai daikin pulak bila byr lump sum mahal laaaaaaa, bkn premium pnya poun dh mahel. uishh bai ...

bukan nk kna install aircond tiap2 bulan pun.skli psg tu je byar lebih..bulan2 lg murah bil dri pkai aircond biasa tu..aku dah guna msok 6bln,mmg beza pon bil aku..sejuk ttap sejuk..smsung pnh guna,daikin pon tgh guna skrg..lg prefer yg daikin la sbb bg aku agak selesa..tp ikot kesuaian msing2 la mn yg ok
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2017 03:44 PM | Show all posts
mshaiful replied at 3-7-2017 06:04 PM
Inverter secara umumnya org cakap bil letrik jimat. Memang betul asalkan ia berjaya penuhi satu sy ...

Alamak, bang rajin buat research tentang inverter aircon? Mmg betul kata bang, bli 2 unit aircon mmg tak berbaloi.
Kdg2 kena tgk situasi jugak nak amik inverter ke non inverter. Rumah aq pakai non inverter je lagipun aq jarang ada kat rumah.
So aircon pun jarang guna... bil letrik pun ok je... Tapi aq pakai daikin jugak, sbb dgr kata cooling cun.

Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2017 03:45 PM | Show all posts
mshaiful replied at 3-7-2017 06:21 PM
Ni ada satu cerita pelik tapi benar.

Aritu melawat member yang baru pindah masuk rumah studio 1 b ...

Mmmg lah, biasa rumah studio kawasan besarkan.
Yg biasa rumah tu kena amik 2.5hp ataupun 2 ke 3 unit aircon baru dpt cecah suhu 24 ke bawah.
Rumah kwn awk pakai aricond brand apanya?
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2017 09:49 AM | Show all posts
lulu663 replied at 28-4-2017 11:21 AM
Pakaimn2 econ pon sama jesemua fungsi mmg utk sejuk pon..beza nye  kalau ko ada byk duit bli la yg ...

pakai  aircon mana2 pon sama jugak tapi aircon inverter ni bole jimatkan letrik bagi tiap2 bln sbb dia ada fungsi utk jimatkan letrik ,aq dah cuba guna pon. skrg ni i  guna jenama daikin inverter je , setakat ni  elok je takde masalah.

Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2017 12:35 PM | Show all posts
Edited by mshaiful at 6-7-2017 12:36 PM
fai00 replied at 5-7-2017 03:45 PM
Mmmg lah, biasa rumah studio kawasan besarkan.
Yg biasa rumah tu kena amik 2.5hp ataupun 2 ke 3 u ...

Rumah studio kawan tu 700 sqft. Tolak master bedroom kurang 700 sqft la untuk ruang tamu, ruang dining dan dapur. Dia pasang aircon Daikin 1.5HP kat atas sofa berdepan TV. Kalau nak rasa sejuk kena duduk betul2 bawah aircon. Sadis gak tu.
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2017 02:08 PM | Show all posts
Shawnny replied at 4-7-2017 09:07 AM
Daikin ponya inverter function mmg bgus tpi harga dia lgi cantek..
Semua aircond mmg akn sejuk tu ...

alaa  aircon inverter mhl sbb ada kelebihan .Inverter ni bkn mcm aircon biasa ..aricon inverter ni bole jimatkan letrik tiap2 bln ,lagi pon sekali je ko akan byr mhl beli aircon lepas tu tiap2 bln ko blh jimatkan duit kt bil letrik kot ...
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2017 02:39 PM | Show all posts
okay so konclusinya ialah aircond inverter lbh jmt dri yg xda inverter tpi harga agk mahal drpd yg xda inverter. kalau nk beli daikin tgklh kriteria dia sesuai x dgn aircond yg korg nk cri. utk aku inverter sesuai dgn ap yg family ak nk soooo
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2017 02:42 PM | Show all posts
mshaiful replied at 6-7-2017 12:35 PM
Rumah studio kawan tu 700 sqft. Tolak master bedroom kurang 700 sqft la untuk ruang tamu, ruang di ...

terima kashi shaiful krn sudi brkngsi
rsanya daikin yg premium tu sesuai dgn rmh sy sbb yg pntg dia x bsng mlm2 tngh tidor
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2017 08:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Alu pakai gree.. not bad
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2017 05:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam,nak cerita sikit atas pengelaman aku sndri pakai ekon mitsubishi inverter 1HP.ni semua tanye kwn2...klau ikut harga masa nak beli 2 mmg pikir smpai 10 kali.nak pkai yg biase pnye or inverter,tpi dua2 jimat elektrik....klau nak bandingkan dgn inverter lagi jimat elektrik 1jam bersamaan 3sen or 4sen mcm 2 la die pnye kiraan bil api x silap aku la.....
Sebelom aku pkai ekon bil apj aku bulan2 paling tggi rm35.xx mcm 2 la...x de la tggi sngat bil api aku sbab aku ni jenis berjimat....
Lepas je aku pasang ekon mitsubishi inverter,bil api aku jdi sebulan rm45.xx .terkejut gak aku lepas pkai ekon inverter ni.mmg jimat elektrik.lgi pon aku pkai ekon waktu mlm je siang la x...so....aku pkai ekon mitsubishi ni dah 1 tahun lebih so bil api aku masih same gak paling tggi pon rm50.00...jdi terpulang lah pade korang nak pkai yg jename ape pon...aku cme bgi pendapat je....ok bye2....
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2017 02:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Hazlan1727 replied at 23-8-2017 05:50 PM
Salam,nak cerita sikit atas pengelaman aku sndri pakai ekon mitsubishi inverter 1HP.ni semua tanye k ...

Brapa price mitsu inverter 1hp.. sbb skrg rumh aku pun bil pling tggi pun 40.. rumh teres..sbb skrg nk install dlm blix tdur jer..tu pun nk set timer dlm 2 jam jer.. sbb xtahan tdo dlm aircond lma2..
Tgh survey  aircond  yg buln2 x mahal bil n murah maintanance.. sian anak too  pnas2
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2017 02:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada apa2 cadangan tak.. nk cari aircond utk bilik tdur saiz 14x10 ft (anggaran).. cdang nya nnti..nk set temp dlm 2jam jer..lpas tu guna kipas. Hsbnd xtahn tdo dlm bili ac lma2..nti doa bersin..
Klau kes sy ni..x bli yg inverter pun xpa kan..
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2018 05:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada org nak jual aircond jenama hisense 1.0hp m350 nego. So nk tnya cni ok tak jenama hisense tu? Srvice, topup gas dan pasang sume sndri lah. Berbaloi atau tak dgn harga
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2018 05:12 PM | Show all posts
Edited by yeong85 at 13-7-2018 03:58 PM

Hihi, ade sesiapa pernah guna air conditioner acson avo plus?

ade x review boleh share?

terima kasih
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2018 07:26 PM | Show all posts
Hari tu I beli dari iPrice jenama York. Ok la. Kurang dari RM1000. 1.5hp lagi tu.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2018 03:06 PM | Show all posts
rekomen you to get the daikin 1.5

Sejuk macam Alaska damn bilik

https://www.11street.my/productd ... -selection-52266336
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2018 09:14 PM From the mobile phone | Show all posts
aku 3 tahun pakai mitsubishi 1.5 inverter. cepat betul sejuk. mengigil aku. kalo tido mlm aku pakai temperature 28 je. bil letrik xpenah cecah rm40. sebelom pakai aircond bil dalam rm20lebih. lepas pakai aircond bil dlm lingkungan rm36 37 mcm tu je. weekdays aku start pasang kul 6petang setiap hari sampai pagi esoknya nak pegi keje baru off. sabtu start pasang kul 12tghari sampai pagi ahad baru off. nnt kul 12 tghari aku on balik.
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2019 12:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Reply jugak la. Aku pakai panasonic sbb senang aku nak servis sendiri utk basic servis. Takyah perabih 150 tiap2 kali panggil org nak servis ekon. Dan spare part banyak.  Aku prefer non inverter unit sbb lagi cepat dan lebih sejuk relatif  dari inverter unit yang agak terhegeh2 nak sejuk
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2019 07:14 PM | Show all posts
aku guna beberapa jenama econ ni
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.086760s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list