Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
117433
View
80
Reply

Aircond - Ada sapa tau yg paling bagus tak?

[Copy link]

Author: faiz33       Show all posts   Read mode

Post time 25-4-2017 05:47 PM | Show all posts
zofea12 replied at 25-4-2017 04:20 PM
saya tengok rmai feedback asyik sebut2 pasal daikin dgn mitsu. mn lg okay?alang2 dok pkir nk pasang  ...

dua2 pun xpena gune....
aq pun tgok komen2 positive dr Dikin ni, pikir nak beli jugak


Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2017 06:24 PM | Show all posts
Siti95 replied at 25-4-2017 05:44 PM
yg ni ko dah gune lama ke?
ko setiasa buka ke kadang2 je?

aku guna jnma ni jgk,tp yg inverter pnya..ac aku sejuk je..gas krang kot tu xsejuk..pns pon tak rasa..jnis aku pkai ni mmg kna buka lama bru sejuk btol2..atau jrg cuci sbb tu xsejuk kot..
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2017 07:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Siti95 replied at 25-4-2017 05:44 PM
yg ni ko dah gune lama ke?
ko setiasa buka ke kadang2 je?

Setahun.. kalau ada kt rumah mmg buka je memanjang..panas oi
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2017 03:00 PM | Show all posts
513172 replied at 26-4-2017 07:27 AM
Setahun.. kalau ada kt rumah mmg buka je memanjang..panas oi

ni ko guna yg ekon biasa ke?buka lama bukan bil mlambung ke?kalau jnis pnggunaan lma selalu org guna inverter pnya la.
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2017 05:26 PM | Show all posts
suhada10 replied at 26-4-2017 03:00 PM
ni ko guna yg ekon biasa ke?buka lama bukan bil mlambung ke?kalau jnis pnggunaan lma selalu org gu ...

mmg bil mlambung kalau dok bukak je..letrik kn jln..nk jimat g tukar inverter la.tp mhal la..gas pon mhal...
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2017 12:02 PM | Show all posts
air kon skrg tak byk yg mmg benar jimat lektrik
setakat kup sejuk blh dah...nak jimat temp kena cam bilik , klau cam tu lebih baik tak yah beli air cond
rumahku pun ada 2 air kon, lektrik pernah cecah 300+ mak bapak ko bukan main kejut
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2017 02:40 PM | Show all posts
513172 replied at 26-4-2017 07:27 AM
Setahun.. kalau ada kt rumah mmg buka je memanjang..panas oi

ko tak pi servis ke? diorg kata servis dlm 8 jam je
xpaya tunggu lama2

Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2017 04:56 PM | Show all posts
Siti95 replied at 27-4-2017 02:40 PM
ko tak pi servis ke? diorg kata servis dlm 8 jam je
xpaya tunggu lama2

ya..servis diorg cpat je..tak tggu lma pon..saya dh pnh survey jugak..kalau guna yg inverter lg okay..wlupon kna bukak lma tp jimat letrik dan dia auto aktifkn suhu bla dah bukak tu..
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2017 06:23 PM | Show all posts
zofea12 replied at 25-4-2017 04:20 PM
saya tengok rmai feedback asyik sebut2 pasal daikin dgn mitsu. mn lg okay?alang2 dok pkir nk pasang  ...

amik je daikin, korg punya aircon dah ade fungsi penjmatan electik
minggu ni kat KLCC ade event diorg kut, ko p jlan2 la

Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2017 11:21 AM | Show all posts
Pakaimn2 econ pon sama jesemua fungsi mmg utk sejuk pon..beza nye  kalau ko ada byk duit bli la yg gunateknologi  bgus ckit.

Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2017 04:13 PM | Show all posts
tatayoung replied at 27-4-2017 06:23 PM
amik je daikin, korg punya aircon dah ade fungsi penjmatan electik
minggu ni kat KLCC ade event  ...

daikin ni dri ngara mn?
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2017 06:31 PM | Show all posts
lulu663 replied at 28-4-2017 11:21 AM
Pakaimn2 econ pon sama jesemua fungsi mmg utk sejuk pon..beza nye  kalau ko ada byk duit bli la yg ...

tula,klu ada duit okay je..tp tgok hrga daikin ni okay je...teknilogi pon dri Jepun..kira mmg up to date la..dgr rmai je yg guna sbb cooling dia bagus.rasa bole la kalau ada duit mi nk tukar jgk invrter ni..
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2017 09:28 AM | Show all posts
lulu663 replied at 28-4-2017 11:21 AM
Pakaimn2 econ pon sama jesemua fungsi mmg utk sejuk pon..beza nye  kalau ko ada byk duit bli la yg ...

guna daikin inverter ni setakat ni aku pkai mmg okay..lgpon  kn cooling dia bgus..mmg xde mslh ..harga pon msih mmpu milik la..nk services dia pon cpat je..
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2017 11:06 PM From the mobile phone | Show all posts
zayda replied at 28-4-2017 04:13 PM
daikin ni dri ngara mn?

Japang.   
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2017 08:21 PM | Show all posts
Edited by mshaiful at 13-6-2017 08:26 PM

Sekarang pakai Mitsubishi Heavy Industries 1.5HP inverter kat bilik berkeluasan 5.5m x 3m. Dah pakai selama lebih kurang 2 tahun. Average pakai dalam 12-15 jam sehari. Bil sebulan naik dalam RM50 dari sebelum pakai AC. Temp set range 27-28C sahaja dan run eco mode.
EDIT:
Tp kenaikan RM50 sebulan tu tak menggambarkan komsumsi elektrik yg tepat utk AC 1.5HP tu sbb 2 tahun lepas masa pasang AC ni at the same time pun pasang AC 1.0HP non-inverter kat bilik tidur lagi satu yang kecik sikit. Yang tu dipakai hanya dalam 2 jam sehari.
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2017 08:31 PM | Show all posts
Semalam baru install AC Mitsubishi Electrics 1.5HP non-inverter kat ruang tamu yang berukuran lebih kurang 8x8m tak termasuk jalan dan ruangan untuk naik tangga. Masa testing set temp 25C dan run fan speed level 2 selama 2 jam, ruang tamu tu just dapat cecah temperature 27-28C secara average hujung ke hujung. Kat tangga ada dapat sikit2 sejuk. Tp AC ni dijangkakan takkan pakai banyak mostly bila tetamu datang je. Tengok la macam mana bil letrik lepas raya nnt hehe.
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2017 05:39 PM | Show all posts
mshaiful replied at 13-6-2017 08:31 PM
Semalam baru install AC Mitsubishi Electrics 1.5HP non-inverter kat ruang tamu yang berukuran lebih  ...

Boss kenapa tak amik inverter? biasa non inverter bil letrik mahal...Aq pernah cuba Daikin ngan mitshubishi dua brand ni. Rasanya Daikin cooling elok ckit.
Walaopun set 24C, tapi tak sampai satu jam dah rasa sejuk... Mungkin sbb ruang tamu aq kecil kut.. keke




Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2017 06:04 PM | Show all posts
pikochew replied at 3-7-2017 05:39 PM
Boss kenapa tak amik inverter? biasa non inverter bil letrik mahal...Aq pernah cuba Daikin ngan mi ...

Inverter secara umumnya org cakap bil letrik jimat. Memang betul asalkan ia berjaya penuhi satu syarat wajib ni iaitu:
Aircon yg dipasang tu berjaya cecah suhu cooling yg kita set.

Maksudnya kalau set temp 25C, seluruh bilik tu berjaya cecah dan maintain suhu 25C tu. Then baru function utama inverter tu ada kesan iaitu ia akan maintain temp tu slow and steady tanpa compressor tu kena on/off selang seli.

So yang menentukan aircon kita mampu atau tak mampu cecah temp yg di set ialah horsepower aircon VS size ruang bilik yg kita install aircon tu. Kalau perasan, aircon ada spec yg dia panggil cooling capacity, unit dalam BTU. Paling terbaik sebelum beli aircon ukur dulu panjang, lebar & tinggi bilik untuk dapatkan isipadu kasar ruang bilik. Then check BTU sekian2 recommended untuk ruang besar mana. Dari situ bole agak la nak 1HP ke 1.5HP ke 2HP ke etc.

Mcm kes saya, ruang tamu saya perlukan at least dua unit aircon 1.5HP utk cecah suhu yang di set. Tp memandangkan rasa mcm tak economical nak install 2 unit aircon, then install sebijik je. Disebabkan install sebijik je, maka tak perlu inverter dlm kes ni sbb dah confirm aircon tu takkan dpt cecah suhu yg di set walaupun on full blast. Andaikata pakai inverter jugak, dia takda efek dan akan function mcm aircon non-inverter.

Faktor lain yang bole pertimbangkan ialah aircon ni bukan utk kegunaan harian. Mostly guna bila ada tetamu je hehe.

Just sharing sikit info.

Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2017 06:21 PM | Show all posts
Ni ada satu cerita pelik tapi benar.

Aritu melawat member yang baru pindah masuk rumah studio 1 bilik. Ruang tamu beliau ada AC 1.5HP. Kalau ikutkan memang ok dengan size ruang tamu tu. Tp sebab ni studio, kat situ lah ruang tamu, situ lah dapur, situ lah washing machine, situ lah dryer, situ lah fridge. Last2 aircon tu mcm takda rasa.

Masa tengah lepak2 tu aku tanya apesal aircon ni takde rasa, ko set 28C ke? Sekali tengok remote, dia set 16C dah.

Lol WTF!

Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2017 09:07 AM | Show all posts
pikochew replied at 3-7-2017 05:39 PM
Boss kenapa tak amik inverter? biasa non inverter bil letrik mahal...Aq pernah cuba Daikin ngan mi ...

Daikin ponya inverter function mmg bgus tpi harga dia lgi cantek..
Semua aircond mmg akn sejuk tu bergntng kt bape lma dia gne..
So buatpa nk bli yg mhl2 baek smpn duet tu utk bnda laemn
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
1.290024s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list