CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 6929|Reply: 23

KISAH MAK MERTUAKU

[Copy link]
Post time 26-5-2015 04:31 PM | Show all posts |Read mode
Mak mertua saya ni ibu tunggal .. kami dah kahwin 12 tahun.
saya dah kenal lama ngan family hasben .. dari sekolah menengah lagi
so kenallah semua family dia ..

cuma saya kesian dengan MIL .. banyak masalah dia kena tanggung sorang2.
anak2 MIL kalau bercakap dengan mak dorang mesti tengking2 .. tinggi2 suara.
saya nak cakap 'ahh' kat mak sendiri pun tak berani. hasben ada abang sorang atas dia.
tapi tengok gaya macam kena queen control ngan bini dia. apa cakap bini dia, kena ikut.
kadang2 ngan MIL pun selamba je nak sound2. jangan sentuh hal keluarga ngan anak dia huhuhu.
tapi kalau hal family dia abg ipar saya pulak yg sibuk masuk campur.
dulu masa mula2 kawin memang biras ni tak ngam dengan saya. tapi saya apa peduli .. buat hal sendiri je
sekarang ni je bolehlah ajak borak2 .. dulu sori lah

ok balik semula pada MIL .. bukan nak cakap apa lah, MIL pernah bagitau anak2 dia yang dia respect
cara hasben didik dan jaga anak bini. MIL suruh dorang ambik contoh hasben .. dia cakap kak (saya) tak pernah
tinggi suara dengan abg (hasben), dengan mak. kami duduk jauh .. adik beradik lain duduk dekat .. selang berapa biji rumah je
tapi bila MIL sakit, tak sihat kami yang jauh ni yg MIL call minta tolong. bila tanya tak minta tolong adik beradik yang lain .. MIL kata malas nak susahkan
dorang sbb dah tahu apa jawapan dorang. Lepas tu MIL jaga cucu2 .. anak adik ipar .. masalahnya jaga kosong je
tak pernah bagi duit belanja kat MIL .. laki bini duduk sewa berdua aje .. anak2 tinggal ngan MIL. bila bini dia mengandung je dia kata rezeki Tuhan nak bagi.
memanglah rezeki .. tapi tak adil dekat anak2 dengan MIL .. tak cukup makan, pakai semua.

yg cerita biras tu berjangkit pulak dengan menantu MIL yg baru ni ... asalnya bergaduh ngan MIL sampai tak nak bertegur ngan MIL.
adalah dekat setengah tahun tak bertegur. saya sound dia jangan buat macam tu sbb MIL tu macam mak kita sendiri. tapi tau jawapan dia apa?
dia cakap kalau dia dah benci orang tu sampai bila2 pun tak suka. biras yg ni baik dengan biras pertama saya .. dah terikut kot ..
kalau dengan saya .. saya ni jenis tak banyak cakap .. kalau yg tu baru 'go' ngan dia agaknya. kesian tengok MIL .. MIL dah cool tapi menantu dia pulak buat muka tahi dengan dia. kalau jumpa memang salam MIL tapi muka dia ... kalau saya jadi MIL memang terasa tengok muka menantu macam tu.

dekat rumah tu masak, buat kerja rumah, basuh baju, pinggan semua MIL yang buat .. padahal adik2 ipar semua dah besar panjang. yang tak kawin lagi 3 orang. bila saya balik saya tolonglah buat kerja rumah tapi hasben tak bagi sebab adik perempuan dia ada .. dia cakap biar adik dia buat.. masalahnya adik dia lepas makan .. tido!! nak dkt maghrib baru bangun.

entahlah .. tak tahu nak cakap nasib MIL macam mana .. ada anak sulung pun ikut cakap bini je .. bila MIL cerita pasal hasben cakap MIL sayangkan hasben lebih pulak. lagi satu perangai abang ipar .. cakap lebih action tarak .. apa kata dia dengan bini dia semua kena ikut, jangan bangkang.
MIL bila tak ada duit .. minta kat anak2 tapi pinjam tau .. kena bayar balik .. kalau MIL minta kat hasben saya tak bagi MIL bayar balik .. itu tanggungjawab anak dia. Kalau hasben tak ada duit saya bagi duit saya tapi jaranglah hasben minta kat saya.

bila nak bandingkan MIL ngan mak saya .. saya bersyukur adik2 saya tak pernah layan mak macam tu walaupun adik saya semua lelaki .. bahasa dorang sopan .. tak pernah keluar perkataan tak elok .. lagilah dah dewasa masing2 .. ada yg dah berkeluarga.


Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2015 05:12 PM | Show all posts
mane ko tau dorang tak bagi duit kat MIL?
mana ko tau yang dorang memang taknak tolong MIL bila sakit?
apa punca biras ko sakit hati ngan MIL?
apsal MIL ko suka banding2 kan anak?
lenkali nak banding sila bandingkan dengan org yg xde kaitan dlm keluarga


ok, ko memang menantu yang baik.............
sebab yang jauh memang bau wangiiiiiiiiii
yang dekat tu memang busuk semedang

sekian,
dari aku yang dah duduk serumah ngan MIL sejak kawin

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-5-2015 11:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Aikk apasal nak marah2 ... sy cerita ada kena mengena ke? sy atur ayat elok je .. tak ada pulak mcm nak up kan diri sendiri. Sy pun tau sy bukan menantu yg baik cuma sy hormat dengan MIL. sebab sy tak boleh tengok anak2 kurang ajar dengan orang tua.

Yg sy cerita benda yg betul ... takkan nak tipu .. dah depan mata .. MIL bukan nk banding2 anak cuma suruh buat perangai elok sikit. Mana mak tak marah kalau anak dia bergaduh laki bini sampai pukul memukul? tinggi2 suara. Hasben sy ni jenis cool .. sy dulu masa belum kawin mmg panas baran tp sejak kawin lama kelamaan hilang baran. dia jenia fikir dulu sebelum bertindak bukan cakap je lebih tapi action tak ada. Sbb tu MIL senang nak berbincang apa2 dengan hasben.

Kalau x bagi duit mcm mana api ngan air selalu kena potong sbb tunggak? Kdg2 call cakap tak ada beras nak masak. punya ramai bekerja kat rumah tu tp masing2 tak ambik tau.
Sy harap awak x marah2 ye. Suka dengar duduk sekali dengan MIL. Kami pernah ajak MIL duduk sekali sbb hasben kesian kat mak dia tp MIL tolak sebab kena jaga cucu. Dia pun cakap lagi selesa duduk rumah sendiri dari rumah org lain.
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2015 02:55 PM | Show all posts
Edited by eileen80 at 27-5-2015 02:57 PM
mamasaffiya replied at 26-5-2015 11:55 PM
Aikk apasal nak marah2 ... sy cerita ada kena mengena ke? sy atur ayat elok je .. tak ada pulak mcm  ...


cite awak nie hampir sm dgn cite kenalan sy.

mak mertua die ddk kat flet tingkat 3 dgn 3 anak ppuan yg tlh pon b'suami.
depa dok tinggal dlm umah yg sm (14org).
die dgn somi plak ddk kat umah family die.
yg pelik, ddk ramai2 tp sewa flet yg rm100 sebln tu pon blh xbyr.
depa dok call somi die mintak tlg byrkan rm 3600.00 sbb dah tunggak bertahun2.
dah siap dpt surat merah lg.
somi die plak mmg xpnh ade simpanan, so kenalan sy nie t'paksa kuarkan duit asb die utk tlg byrkan sewa umah mertua die tu.  die gi suruhanjaya perumahan utk gi byr sewa tu.

tu blm lg bil utiliti yg mmg depa xreti nak byr.
kenalan sy nie mmg kirenye rapat dgn sy.
die cite coz die rs pelik. rupenye byk lg.

kalo tgk dr luaran, depa mmg pandai b’gaya.
mak mertua die kalo nak gi jln, org akan ingat cikgu sbb gaya, beg tgn & kasut tutup.
tp kalo msk umah depa, mcm2 khazanah pnh kat ruang tamu.
bilik xb’kemas.  baju bersih & kotor xtau yg mane 1 psl sume longgok kat ruang tamu.

yg anak ppuan, kalo x matahari tinggi, mmg xbgn. bile kenalan sy nie kata ‘tlg lah mak tu kemas umah.’
depa kata tugas depa cume layan somi je.
yg lain2 bkn tugas depa. Kalo ade yg tegur sikap depa, nanti mak depa sound ‘kalo xsuke, xpyh dtg lg’
kesian kenalan sy tu.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-5-2015 03:44 PM | Show all posts
eileen80 replied at 27-5-2015 02:55 PM
cite awak nie hampir sm dgn cite kenalan sy.

mak mertua die ddk kat flet tingkat 3 dgn 3 anak ...

ohh gitu ke ...
tapi MIL saya tak ada lah jenis bergaya mana pun
cuma kesian sebab banyak sangat memikir masalah
pasal anak, menantu, cucu

yg kami pulak disalah anggap jadi kesayangan MIL
suami saya apa yg diminta oleh mak dia semua dia ikut
adik beradik lain banyak tanya ..
suami kalau betul2 tak ada duit baru dia cakap tak ada duit
tapi selalunya saya tengok dia akan cari jugak duit utk mak dia

betul lah .. dalam rumah tu ramai tapi yang buat keje MIL sorang
masak, basuh baju .. kemas rumah
depan saya adik ipar cakap ngan MIL
mak tak keje duduk rumah je .. buat je lah semua
kadang2 kena potong air, api .. tumpang rumah orang
nak mengadu anak menantu lain setakat sehari dua bolehlah
pastu ada berbunyi

nak ajak g rumah kami memang dia tak nak
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2015 05:48 PM | Show all posts
Tujuan ko citern bukak thread? he he he he nak solution ke? meluahkan perasaan sajer? Or sajer nak up diri ko ngan hubby?

Ginilah yek...kalu ko rasa kesian mak mentua kena jadi hamba anak anak, then ko ambiklah dia duk sekali. kalu dia tak nak tuh, memang dia redhalah. Nak jaga cucu? Bukan budak budak tu takde mak bapak pun or mak bapak dah lari pergi kemana. So maksud dia memang dia suka n dia nak.

tak payah jadik batu api ke hapa. baguslah dia baik pada kamu.  Redha jerlah....Dah itu kemahuan mil kamu.
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2015 09:18 PM | Show all posts
lostfaith replied at 27-5-2015 09:48 AM
Tujuan ko citern bukak thread? he he he he nak solution ke? meluahkan perasaan sajer? Or sajer nak u ...

I have to agree with you. Sebenarnya, you nak meluahkan perasaan ye? Takperla,i bagi pandangan i jerla ye. Bila anak2 dah besar panjang masih tak reti2 lagi buat kerja, rasanya sebab tak dilentur dari awal. Mil you biar ja, tak tegur dari awal. Macam tulah jadinya. Anak perempuan sepatutnya lagi senang mil you nk tegur. If husband you dah tegur pon x makan saman, mil you lah yang kena tegur. Tegur ye, bukan cakap belakang, mengeluh or mengadu kat anak dan menantu kesayangan. Or sebenarnya mil you tak terkesan pon dengan kemalasan diaorang? Maklumlah anak kandung. Camna pon sayang. You kot yang terkesan lebih.
Bab hantar anak tanpa kasi upah, takder sesaper tegur ker? I am sure dah bertahun kan? Mil you tetap ja jaga diaorang. Maksudnya dia rela la tu. Nenek sayang sangat kat cucu ye. Sayang lebih dari anak kekadang tu. Ramai yang macam ni. You kasihankan dia pon no point lah sebab dia dengan rela hati nak jaga. Patot ipar2 you lah yang kena fikir bab ni. Tu mak diaorang kot. Tergamak buat gitu kat mak sendiri. You ada ajak dia tinggal dengan you pon dia tak nak kan? I rasa you dah buat your part as menantu yang baik.

Bab biras you bermasam muka tu, i cadangkan lepas ni tak yahla you campur tangan lagi. It is better that way. Lagipon, you dah tegur dia kan? Mil you pon nampak bias, memilih secara terang2an suka yang mana, kurang suka yang mana. Mana la nak tahu diaorang kecik hati pasal tu ker? Janganlah membanding. Tambahan pulak cara 'menegur' mil you adalah dengan cara mengadu dan mengeluh di belakang anak dan menantu yang tak berapa menjadi kesayangan. You mungkin tak terasa sebab you menantu kesayangan. I am sure biras you ada kisah dia tersendiri pasal mil you. Mungkin you tak fully tahu. I am not on her side ke apa sebab bagi i memang tak baik buat gitu kat mil. Tapi takkanlah tetiba ja dia buat gitu?mestilah ada cerita kn?






Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2015 10:00 PM | Show all posts
kesihan kat MIL TT....sedih kak Rain baca kisah awak.
Sebenarnya dah banyak kak Rain dengar cerita mcm ni...
Ramai Anak2 sekarang dah hilang rasa hormat dan kasih sayang pada orang tua... subhanallah.

Jadikan ini sebagai ikhtibar....

Jangan terlalu manjakan anak2 hingga taraf mereka  menjadi seperti boss atau tuan. Hanya dengan alasan, anak2 nak belajar pandai....
semua perkara ibu buatkan... hinggakan anak2 kerja melepak, berehat dan belajar saja....
Kak Rain pernah tengok satu family yg ada 2 anak perempuan seorang anak lelaki.
Akibat terlalu manjakan anak.. 2 anak perempuan dia sampai dah berusia 20-an, tak reti masak langsung
dan lepas makan pinggan sendiri pun ibu yg bawak ke dapur dan basuhkan... WTF....
Mana anak lelaki tunggal dia? Haaaa... Ostolia sana dah 3 tahun tak balik menjenguk maknya....

Alangkah ruginya memiliki 3 cahayamata yg sempurna tapi tidak dididik dgn sebaikmya.... Subhanallah...
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2015 11:42 PM | Show all posts
me doakan mil you pendek umur, itu aje boleh menamatkan penderitaan
beranak ramai tapi mostly hanya menyusahkan...
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2015 08:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Entahlah apa nak fikir. Seteruk mana pun mertua, tetap aku tak leh terima anak menantu masam muka dengan mertua. Sort of...kurang ajar pada aku. Apa ngan mak bapak sendiri pun begitukah kalau ada yg tak kena?

Mak bapak sendiri bleh plak justify if ada apa tak kena. Dah kenapa ngan mak bapak laki sendiri tak leh justify? Anak dia kita nak, mak bapak dia kita buat musuh. Again, seteruk manapun mertua, mereka tetap taraf ibu bapa kita. Kalau tak nak mertua, sila laa tinggalkan anak mereka jua. Dah satu keturunan kan.
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2015 11:06 AM | Show all posts
kena banyak bersabar sebab : Itu dah bahagian kamu
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2015 01:41 PM | Show all posts
mamasaffiya replied at 26-5-2015 11:55 PM
Aikk apasal nak marah2 ... sy cerita ada kena mengena ke? sy atur ayat elok je .. tak ada pulak mcm  ...

Lol, ape yang marah nye
aku tanya je sebab pelik gak ko tak duduk serumah ngan MIL tapi hal2 dalam rumah tu semua ko tau ek....
pasal MIL nak mintak hantar gi hospital pun ko nak ungkit apsal yg duduk dekat taknak hantar
ko tolong ikhlas tak ni sebenarnya?

Apepun aku memang tak setuju cara MIL ko handle situasi ni
suka banding2kan anak, mcmmane mane ank yang lain tak protes
pastu suka mengadu domba ngan anak menantu
mcm la ank yang lain tu x menyumbang langsung kt mak dia
kalau xde anak2 yg dekat tu, agak2 laki ko senang tak hati nak tinggalkan mak dia?

Lepas ni bagi je duit kat MIL just utk kegunaan diri dia je
takyah nak lembut hati sangat nak belanja utk org dalam rumah tu
pastu suruh husband ko yang settlekan masalah keluarga dia ni
bincang dengan adik beradik.
ko takyah nak pening2 kepala
hal biras-MIL pun biar dorang setel sendiri
kalau aku la kan, takdenya aku nak hegeh2 tegur bini orang
dah laki dia ada, biar laki dia didik bini sendiri.

yang penting ko ngan husband jalankan tanggungjawab sbg anak/menantu dengan baik
adik beradik lain tu kalo dah bincang pun tak jalan gak, lantak la dorang







Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2015 06:30 PM | Show all posts
anak2 yang pemalas tu adalah hasil didikan mak/pak..so TT didiklah anak2 jgn jadi pemalas cam adik2 ipar tu.  Dah tengok ramai camtu..anak2 buat mak cam bibik
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2015 03:31 PM | Show all posts
Kisah mak mertuaku pulak...
Sejak ayah mertuaku meninggal, family jadi kucar kacir. Adik beradik bergaduh rebut harta pusaka. Masing2x tak mau sign borang setuju dgn pembahgian harta pusaka. Mak mertuaku ku pun sama. Tak puas hati dapat bahagian yg ciput.
Family semua org pandai agama, tapi bila tang harta terus tak mau ikut.
Baru2x nie mak mertuaku nak renovate rumah anak dia yg bertahun2x jadi biawak hidup.
Adik beradik semua tak tolong. Suami saya tolong jugak tapi tak mampu nak bagi byk sebb kita org pun nak pakai duit masa ini. Bajet mmg ketat sangat2x.
Last2x paksa biras nie pegi cari sumbangan Dr org lain.. Saya cakap Kat biras saya tu..kalau saya..sorry saya tak Akan tolong org pemalas mcm BIL tu..
Buat malu jer mintak sumbangan. Padahal bukan miskin papa kedana pun. Adik beradik semua hidup mewah2x.

Dulu mak mertuaku  buat kan rumah utk BIL pemalas tu, semua di tanggung Oleh suami saya...
Sekarang mak mertuaku  kerja nya mengabis kan masa dgn bertandang ke rumah jiran2x sambil jaja cerita pasal menantu2x dia. Termasuk saya lah kot..sebb saya pun bukan menantu kesayangan..
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2015 01:29 AM | Show all posts
Edited by Hana at 4-6-2015 01:34 AM

aku tumpang lalu & baca ajek.
apa leh aku cakap, dugaan masing2.
ada orang, ada ramai anak, bertuah sgt. Beruntung sgt. nasib baik beranak ramai. ada jugak HASILnya bila tua tua.
ada orang, ada ramai anak, mcm "kurang bertuah" aje. mana perginya kata2 orang, Ramai anak tu untung? mcm takde untung pun. menyusahkan lagi ada. ish..ish..ish..kesian. betul ke salah didikan pada awal?

ada orang tua mmg suka buat keje2 umah. sebab dari muda dah jadi superwoman. sampai ke tua la supernya. so, takyah heran sgt. dia tak boleh tunggu any "delay". so, dia buat la semua. pun, dia tak agihkan tugas. takde suruh sapa2 kan? mmg kehendak dia sendiri nak buat semua.
ada orang pulak, bersifat "opportunist".
ada orang pulak, bersifat "wait for instruction"
ada orang pulak, bersifat "rajin/ringan tulang"

MIL tu, sebab dia rajin sgt, Nampak le 3 anak perempuan tu pemalas sgt.
oklah tu tandanya adanya "keseimbangan dlm rumah"
cuba kalau mak tu pemalas, haa..baru le 3org anak perempuan tu mengelabah. baju2 tak terbasuh. makanan takde. maybe, baru tahu mcm mana nak "hidup" kot?

aku dok umah MIL selama 5thn pun sama gak. adik2 ipar ppuan (yg belum kawen) aku bangun lambat. MIL aku dah siapkan keje penting mcm membasuh baju + masak. mmg le kena bebel tapi, besok sama jugak. takde perubahan.
tapi, kalau ayah (FIL) derang ada, mmg derang bangun awal. (FIL aku biasa gi keje hari sabtu/ahad)
aku, menantu, tolong mana yang boleh ajek. tak kan le nak "melepak" sama gaya dgn adik ipar pulak. dah taraf bini orang kot? lagipun nanti anak2 aku bising pulak. nak makan. nak berak. nak itu nak ini.
kalau balik umah parents sendiri, baru la "melepak"
tapi, takat bangun lewat ajek utk hari hari tertentu. anak2 dia mmg boleh diharap sebenarnya. time2 MIL ada rewang ke gi klinik ke, anak ppuan dia ok ajek bangun (tapi, kena dikejutkan la) pastu buat keje2 umah.

kita, manusia (bukan robot atau super) ada hari hari nya.. ada hari malass sgt. ada hari, ok la jadi "manusia yang rajin". ada hari mood swing. muka masam ajek sepanjang hari (itu mcm aku aje? hahaha)
oleh kerana aku duk 5thn, justify la kot kenapa muka aku asyik masam ajek. sebeb aku malas nak senyum. penat & kurang tdo. takde mood nak "suka hati" le sgt. (ini, kalau jadi bahan gossip keluarga ok gak-akak ipar tu, asyik masam muka ajek. mcm le dia yang penat jaga anak. omak kita yang jaga jugekk -lantaklah. ada aku kesah? mak hang, mak aku jugak.nak beranak tambah anak leh? )

sekian,
dari menantu yang duduk sama MIL selama 5 tahun.
MIL aku masak sedap oo..itu pasal aku tak masak. the only task yang aku tak ringan tenaga.
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2015 12:32 PM | Show all posts
kalau anak tak reti hormat mak bapak, sila tengok bagaimana didikan mak bapak berikan..
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2015 03:08 PM | Show all posts
dugaan untuk awak..harap2 bykkan bersabar ye..setuju ngn @hana..lain keluarge lain carenye..
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2015 04:39 PM | Show all posts
pnjng cter ko ni.tersemput2 aku bca
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2015 04:39 PM | Show all posts
pnjng cter ko ni.tersemput2 aku bca
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2015 04:47 PM | Show all posts
Edited by eileen80 at 19-6-2015 04:48 PM

betul lah tu.
semuanya bermula dari didkan ibu bapa.
jika tidak diajar bantu wat keje2 umah dr kecil, mmg sampai ke dewasa lah depa xkan buat.
pnh sy lihat sorg mak nie.
anak lelaki 2, anak ppuan 3.
lelaki sulung bujang.
lelaki kedua dah kawen.
ppuan ketiga dah kawen anak 4.
ppuan keempat dah kawen anak 3.
ppuan bongsu dah kawen, somi dok jauh.

ketiga2 anak ppuan xpnh wat keje umah.
bgn tido kalo x jejak tgh ari, xsah.
anak2 mak yg uruskan dr segi mkn minum, mandi..
alasan anak ppuan, depa perlu layan somi jek.
so yg lain2 tu such masak, basuh pakaian, jaga anak2 depa...
si mak td yg wat.

kesian tp xblh kata ape.
just mampu tgk je.
sbb kalo tego, nanti kene harok plak dgn depa.
mau malu plak...

*tiga2 anak ppuan + somi + anak msg2 ddk di umah si emak.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

23-1-2022 04:38 PM GMT+8 , Processed in 2.041401 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list