Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
44412
View
93
Reply

Mesin jahit utk beginner

[Copy link]

Author: honeybee1802       Show all posts   Read mode

Post time 18-1-2016 04:06 PM | Show all posts
Kak-Leen replied at 9-1-2016 02:35 PM
Assalamu'alaikum dan hai semua..

Akak pi belajar kat KBS Kuantan dulu.. tahun 2003dulu . Lepas t ...

Waalaikumussalam warahmatullahi wabarakatuh kak-leen...

Selamat menjahit kembali...  
so far kita takde info lagi untuk kelas menjahit di Johor..

tapi boleh cuba riki kolej komuniti yg berdekatan dengan area rumah akak..
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2016 04:08 PM | Show all posts
ciklala replied at 14-1-2016 07:04 PM
honey bee beli model GS2786k ke??

ok tak?? tengah survey jugak ni.. beli berapa yer?? kat mana ...

ciklala tengah survey mesin jahit sbb tgh belajar menjahit ke?  

Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2016 06:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Elle_mujigae replied at 18-1-2016 04:06 PM
Waalaikumussalam warahmatullahi wabarakatuh kak-leen...

Selamat menjahit kembali... ...

Thn lepas ada jugak KKKluang buat kelas hujung minggu tp selalu clash dgn schedule akak. Thn ni, hopefully dpt la balik gi upkan balik skill menjahit.
Terima kasih elle
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2016 06:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Nara_Gaara replied at 6-6-2015 04:03 PM
Nara pun tgh belajar jugak mnjahit. Suka2.. bolehla jahit bju sndiri. Nara bli mesin portable singer ...

Sama mesin kita. Heavy duty mesin tu. Mmg blh jahit jeans. In syaa Allah xde masalah..
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2016 06:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Elle_mujigae replied at 6-6-2015 11:29 PM
you dah beli mesin jahit ke?  mesin jahit apa ya... Kita pun baru beli mesin jahit baru ...

Elle, buku manualnya mesin ni ada? Akak punya dah hilang dan terkial2 jadinya bila nak adjust setting. Kalau dpt copy, akak sanggup bayarkan kosnya. Dah pi tanya kat kedai Singer yg mmg ada stok mesin tp dia x nak bukak kotak utk bagi akak copy. Mungkin dia x berani bagi sbb dia x kenal akak. Takut x dipulangkan semula lepas photostat kot.
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2016 06:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Elle_mujigae replied at 18-5-2015 08:09 AM
Welcome...   dah bagus dah tu ada intention nak belajar menjahit...saya sangat sokong ...

Thanks elle utk link2 group ni..
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2016 08:38 PM | Show all posts
Kak-Leen replied at 18-1-2016 06:49 PM
Thn lepas ada jugak KKKluang buat kelas hujung minggu tp selalu clash dgn schedule akak. Thn ni, h ...

sama-sama kak.. selalunya macam tu la kan..kelas menjahit weekend ni akan banyak clash dgn planning event family.. >.<
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2016 08:41 PM | Show all posts
Kak-Leen replied at 18-1-2016 06:55 PM
Elle, buku manualnya mesin ni ada? Akak punya dah hilang dan terkial2 jadinya bila nak adjust sett ...

saya masih ada copynya..




boleh je nak pos copy manual ni kepada akak ...


tadi saya dah check online, kat website Singer pun ada manual mesin ni...

http://www.singerco.com/uploads/download/a719909a6ca001462cb1c2536a04506fa9ff327c.pdf


Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2016 08:42 PM | Show all posts
Kak-Leen replied at 18-1-2016 06:59 PM
Thanks elle utk link2 group ni..

welcome...
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2016 01:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Elle_mujigae replied at 18-1-2016 08:41 PM
saya masih ada copynya..



Wah! Dalam plastik lg! Last akak tgk, akak punya pun masih dlm plaatik tp dah pakai cellophene tape utk tutup plastiknya.

Tq lagi sekali utk link manual ni, elle!

Muah sikit!
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2016 10:43 AM | Show all posts
Kak-Leen replied at 19-1-2016 01:09 AM
Wah! Dalam plastik lg! Last akak tgk, akak punya pun masih dlm plaatik tp dah pakai cellophene tap ...

you;re most welcome kak-leen...
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2016 10:00 AM | Show all posts
Hi, kalau minat untuk membeli mesin jahit, sekarang kami ada jualan mesin jahit demo set, harga dr RM520-RM680. Selain itu, kami juga ada menjual barangan untuk menjual seperti, benang,gunting,jarum and sebagainya.
Untuk maklumat lanjut boleh melayari kami di> https://www.facebook.com/doshisewingmachinery




demo set.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2016 01:43 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 18-1-2016 04:08 PM
ciklala tengah survey mesin jahit sbb tgh belajar menjahit ke?

huhuu tahun lepas ambik kelas kurung moden. sempat la buat dua pasang, tu pun jahit masa balik kampung.. ni dah lama tak pegang mesin..taktau lah macam mana.. menjahit ni kena banyak praktis.. tu nak beli mesin sendiri tu.. boleh prektis sokmo. hiks.

Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2016 01:55 PM | Show all posts
ciklala replied at 26-1-2016 01:43 PM
huhuu tahun lepas ambik kelas kurung moden. sempat la buat dua pasang, tu pun jahit masa balik kam ...
bagus tu..dah boleh buat kurung moden...dari pola kurung moden tu boleh dikembangkan lagi jadi dress..
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2016 02:17 PM | Show all posts
@baby_bebot

Elle, bg pendapat u mana better. Brother GS2700 @ Singer 8216. since i dah google berminggu2 psl mesin jahit yg the best utk beginner.  i nak beli gs2700 kat lazada plus ada SALE. hehe. bnyk +ve review psl mesin ni.

TAPI td i kuar pekan, jmp kedai singer. yg paling murah singer 8216 (harga rm800), kakak kedai tu ckp kalau beli mesin dari dorg, dorg akan bagi demo cara2 nak pasang jarum,benang n lain2. plus kalau ada apa2 prob, boleh teros refer dorg sbb 1 year warranty kan.

owner kedai tu plak boleh ajar customer cara2 nak buat baju kurung ke, jubah ke, apa2 la (tapi berbayar).

Pada pendapat kita , kalau ikut mesin, Brother GS2700 better untuk beginner sebab mesin ni kira model baru dari Singer 8216 so ciri2 mesin ni pun lebih moden la..lebih menyenangkan pengguna... tapi dari segi kelebihan after sales service, yang beli kat kedai semestinya lebih baik..

Bila beli dengan Lazada...kena check siapa penjualnya...kalau beli dari LSN , okay la sbb ada kedainya, kalau beli selain dari itu,, berisiko tinggi kalau ada apa2 masalah dengan mesin nanti..kadang2 nasib tak baik, dapat mesin yg faulty......tambah lagi ni mesin jahit pertama bebot kan...  pening kepala nanti..so kita selalunya sarankan beli dari kedai yg berdekatan dgn rumah...memang mahal sikit dari harga online tapi yg lebih tu kita bayar after-sales service kekdahnya...

dan juga kena hati2 kat Lazada ni, mereka selalu letak harga sebelum discount yg bukan harga standard sebenar...so nampak la discount macam banyak but actually gimic meniaga je... dan sekarang ni ada seller kat Lazada yg jual mesin jahit yg dari luar negara..problem dari segi warranty dan kita tak tahu mesin tu mesin rejected ke , second hand ke kan.......so kalau nak beli online pun kena pilih yang tulis 1 Year LOCAL Manufacturer warranty...

contoh iklan mesin jahit dari luar negara..


http://www.lazada.com.my/brother-xl2600i-25-stitch-free-arm-sewing-machine-with-multiple-stitch-functions-white-7736246.html


This Item Ships From Overseas
* Delivery times may be longer




dan ada ditulis di situ,,,

Warranty Period : No Warranty




Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2016 02:26 PM | Show all posts
so my suggestion would be : kalau budget tinggi, beli tunai dari kedai yg dekat dengan rumah....  nak beli tu nanti minta la free gift..benang ke..jarum ke..hehe...pastu pastikan seller tu ajar betul2..details... setiap tapak tu seller tu kena tunjuk cara nak guna.... tukar jarum pun kena ajar juga....pasal tension benang pun kena terang pada customer..

kalau budget terhad, beli online okay tapi kena check betul2 siapa sellernya...dan pastikan betul2 harga yg kta bayar adalah berbaloi atau tidak...Means kalau murah, betul2 murah la..bukan yg tipu harga sebelum...lepas discount actually harga tu la harga sebenar mesin tu bila dijual di kedai...
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2016 02:47 PM | Show all posts
Hari tu pergi Yee's Button..ada customer beli  mesin jahit JUKI... best je dengar seller tu terangkan pasal mesin jahit dengan details..setiap tapak yg ada diterangkan cara penggunaan..dan tips macam jangan hilangkan screw/tapak ni ..sebab harga kat luar mahal kalau kena beli satu2...  iyelah , kadang2 kita take certain part for granted sbb tak tahu nilainya..bila dah hilang kena beli baru,  baru tahu mahal rupanya benda kecik alah ni...

macam my serger, ada satu screw getah ni yg sangat la kecik saiznya tapi kalau hilang, seller tu kata harganya RM 50 satu...so mmg jaga betul2 screw tu..sentiasa ingat nak ketatkan dia.. >.<
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2016 10:02 AM | Show all posts


tq elle cyg sbb bg pndapat n tips. at least i dah nmpk n taw yg mne patut beli. mcm u ckp, after sales service tu yg lebih penting especially utk i yg xtaw langsung menjahit kan. kalau dah terer even basic2, then ok la beli online yg a bit murah dr beli kat kedai ni. bayar lebih utk srvs lps tu, mind set kan byr consultation/demo yg org kedai tu ajarkan nnt. kalau dok pk rugi sbb beli mahal kat kedai, mmg hati i x tenang since i duduk kwsan luar bandar yg ada pekan cinonet, mmg better la bli kat kedai. apa2 hal teros g je. just rse frust cket la sbb bnyk review ckp brother gs2700 tu best n mudah handle. xpela, singer pon not bad. brand yg top utk mesin jahit n established brand insyallah tu the best for me.
hoyehhhhh x sbr nak beli.
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2016 10:04 AM | Show all posts
oooo ok baru taw lazada pon ada buat bad trick utk lariskan product dorg. ingtkan betol2 dorg buat sale gempak sbb ada stngah barang tu kaw2 pny diskaun. huhuhu.
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2016 11:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Elle_mujigae replied at 9-2-2016 02:47 PM
Hari tu pergi Yee's Button..ada customer beli  mesin jahit JUKI... best je dengar seller tu terangka ...

Kedai yee's button ada jual mesin jahit juga?
Kalau beginner, yang tiada ilmu menjahit...brothers gs2700 atau apa yang tt rekomen?
Terima kasih.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.085577s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list