Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
44557
View
93
Reply

Mesin jahit utk beginner

[Copy link]

Author: honeybee1802    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 22-5-2015 09:42 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 22-5-2015 11:30 AM
Waalaikumussalam warahmatullahi wabarakatuh.. hello...

Minat tu ada tapi tak pandai.....setakat jahit lurus tu boleh la. Sebenarnya seronok lihat hasil2 jahitan. Dlm kepala tu byk benda nak buat. Tapi tu la kurang mahir...thanks for the info. U ni mesti pandai menjahit kan....boleh la I berguru dgn u.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-5-2015 09:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Selain mesin apa lg kene sediakan yer?gunting,roller,jarum,benang...special footers tu kene ada ker?i igt nak pi carik this week coz my mom is here,dpt le dia tjk ajar kan..
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2015 12:48 PM | Show all posts
Darajelita replied at 22-5-2015 09:42 PM
Minat tu ada tapi tak pandai.....setakat jahit lurus tu boleh la. Sebenarnya seronok lihat hasil2  ...
Welcome...  I pun tahun ni baru aktif menjahit..join kelas jahitan yang dari asas.. so bila dah ada asas baru berani nak jahit macam2..sebelum ni I belajar yg ikut pattern,keyakinan nak ubah sana sini tu takde tu yg terus join kelas menjahit untuk beginner...start balik dari jahit jelujur... hehe
tambah2 dah ada mesin jahit tepi awal tahun ni,lagi bertambah semangat menjahit..  


Dara kat area mana? ada join mana-mana kelas jahitan  tak..

Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2015 12:58 PM | Show all posts
Edited by Elle_mujigae at 25-5-2015 01:00 PM
honeybee1802 replied at 24-5-2015 09:37 AM
Selain mesin apa lg kene sediakan yer?gunting,roller,jarum,benang...special footers tu kene ada ker? ...

Selain mesin jahit, nak jahit baju kena ada
- gunting kain

- gunting kertas
- benang ikut kaler kain
- zip ikut fesyen baju...
- kertas tracing, roller
- kertas minyak untuk pola
- jarum jahit tangan
- jarum mesin jahit..better beli banyak2 jarum saiz standard macam saiz 13
- penetas...hehe..
- pembaris satu meter, pembaris L, pembaris curve..
- kapur penanda
- jarum peniti

so far ini yang I ingat la...yang lain-lain macam kertas gam, getah tu ikut fesyen baju apa yang kita nak jahit...

special footers tu kene ada ker?

special footer so far yang i beli hanya tapak jahit zip sorok ...  yang lain guna tapak yang disertakan sekali masa beli mesin jahit tu enough already....

Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2015 04:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Nara pun tgh belajar jugak mnjahit. Suka2.. bolehla jahit bju sndiri. Nara bli mesin portable singer 4423.. teringin nk bli mesin industri sbenarnya tp tggu terer dulu. Mesin jahit tepi pun dh bli tp yg xde brand.. stakat ni guna ok..
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2015 04:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Awal2 menjahit ni peralatan yg plg kerap guna ialah penetas. Hehe.. asyik slh jahit je. Salah potong kain tu byk kali jugak la. Tp mnjahit ni kna praktis byk kali baru jadi.. stakat ni jahitan n finishing lum kemas lagi.

Kat mna ada klas yg murah2 sket? Nak blajar wat kurung pesak/pahang.. klas pun mhl skrg ni.. 2 hari rm300.. ada 1 hari rm200.. hmmm..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-6-2015 08:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Nara_Gaara replied at 6-6-2015 04:08 PM
Awal2 menjahit ni peralatan yg plg kerap guna ialah penetas. Hehe.. asyik slh jahit je. Salah potong ...

Dah beli belum start lgk nehh...hehe
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2015 11:29 PM | Show all posts
honeybee1802 replied at 6-6-2015 08:43 PM
Dah beli belum start lgk nehh...hehe
you dah beli mesin jahit ke? mesin jahit apa ya... Kita pun baru beli mesin jahit baru.. kat Spotlight ada Sale sekarang..





Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2015 11:39 PM | Show all posts
Edited by Elle_mujigae at 19-1-2016 10:42 AM



ni gambar2 dari group Geng Minat Menjahit di fb... Sale sampai 9hb di semua cawangan Spotlight....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-6-2015 11:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Elle_mujigae replied at 6-6-2015 11:29 PM
you dah beli mesin jahit ke?  mesin jahit apa ya... Kita pun baru beli mesin jahit baru ...

I beli brother hello kitty..heheh...waaa...kalo dpt bonus boleh beli utk mak i satu...
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2015 11:53 PM | Show all posts
honeybee1802 replied at 6-6-2015 11:43 PM
I beli brother hello kitty..heheh...waaa...kalo dpt bonus boleh beli utk mak i satu...
wahhhh soo nicee.. jealousnya...>.< I am torn between the Hello Kitty machine or Singer Heavy Duty actually.. tapi sebab sekarang dah ada machine Brother so nak try jenama lain pula..so tu yang beli Singer.. huhu... so cute the Hello Kitty sewing machine...

bagus la kalau nak belikan untuk mak sekali.......
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-6-2015 12:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Elle_mujigae replied at 6-6-2015 11:53 PM
wahhhh soo nicee.. jealousnya...>.< I am torn between the Hello Kitty machine or Singer Heavy Duty  ...

Tunggu ada bonus idak ni...kesian plak dia kata repair mesin mahal2...tak elok jgk..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-6-2015 09:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Elle_mujigae replied at 6-6-2015 11:53 PM
wahhhh soo nicee.. jealousnya...>.< I am torn between the Hello Kitty machine or Singer Heavy Duty  ...

Elle pakai gs2700 kan?mcm mana nak set stich 18 ke atas ni...putar2 tak jumpa ss ni?
Saper ada pattern pelikat pants mcm boboi tu yek?
Then kat mana leh beli pelikat ayam serama ala2 mcm ni?dulu beli kt kampung belas rm jek...
image.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2015 10:39 PM | Show all posts
honeybee1802 replied at 10-6-2015 09:07 PM
Elle pakai gs2700 kan?mcm mana nak set stich 18 ke atas ni...putar2 tak jumpa ss ni?
Saper ada pa ...
Kita guna mesin NV950..... tapi I check manual GS2700 online, ada tulis nak setting SS kena raise kan needle dulu, pastu kat stitch length dial (arrow pink) ,kita putar ke SS...





Saper ada pattern pelikat pants mcm boboi tu yek?
Then kat mana leh beli pelikat ayam serama ala2 mcm ni?dulu beli kt kampung belas rm jek...


yang ni I tak tahu the pattern and the kain pelikat... huhu..


Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2015 10:15 AM | Show all posts
akak dah beli gs2700 tu tapi masih dalam kotak sbb mmg zero lagi pasal menjahit nih... gelojoh x ? huhuhu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-8-2015 10:46 AM From the mobile phone | Show all posts
adnil replied at 4-8-2015 10:15 AM
akak dah beli gs2700 tu tapi masih dalam kotak sbb mmg zero lagi pasal menjahit nih... gelojoh x ? h ...

Kak cuba unmsk geng mwnjahit tuuu...hari2 u rs naknjahit jahhh...skang ngan laki i n anak2 jantan i terkam ke mesin jahit..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2015 01:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada sesiapa pernah cuba join giatmara punya kelas menjahit? Mcm mana ae? Yg zero knowledge mcm mana?
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2015 03:47 PM | Show all posts
MissVixen replied at 16-8-2015 01:56 PM
Ada sesiapa pernah cuba join giatmara punya kelas menjahit? Mcm mana ae? Yg zero knowledge mcm mana?
Hello...

kita tak pernah join kelas jahitan Giat Mara tapi kelas tu memang start dari basic kan..so okay je kalau zero knowledge dalam bidang jahitan..
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2016 02:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Assalamu'alaikum dan hai semua..

Akak pi belajar kat KBS Kuantan dulu.. tahun 2003dulu . Lepas tu banyak gak jahit baju faMily terdekat. Tp bila sakit dan even iron baju pun doktor x bagi, terpaksa akak stop. Skrg ni rasa nak menjahit semula sbb kesihatan mcm mengizinkan.

Akak ni, semua ada.. walau masa time x blh menjahit pun masih rajin membeli brg2menjahit ni.. punyalah berkeinginan nak tukar mesin bila mesin dok buat hal. Skrg pakai Singer heavy duty 4423 pula. Time jahit kain yg tebal mmg syok.
Siapa2yg tahu kat mana ada kelas menjahit kat Kluang, Johor inform ye.. Akak skrg dok sini tp x perasan pulak kat mana ada kelas.. nak refresh balik ilmu menjahit.                                                                  
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2016 07:04 PM | Show all posts
honeybee1802 replied at 6-6-2015 11:43 PM
I beli brother hello kitty..heheh...waaa...kalo dpt bonus boleh beli utk mak i satu...

honey bee beli model GS2786k ke??

ok tak?? tengah survey jugak ni.. beli berapa yer?? kat mana??

huhuuu banyak pulak tanya
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.085992s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list