Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
44410
View
93
Reply

Mesin jahit utk beginner

[Copy link]

Author: honeybee1802       Show all posts   Read mode

Author
Post time 17-5-2015 11:01 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Salam...nak tanya u all seme..kalo nak try menjahit ni....apa model mesin yg bagus yer?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2015 06:35 PM | Show all posts
Edited by Elle_mujigae at 18-5-2015 08:02 AM
Waalaikumussalam warahmatullahi wabarakatuh honeybee..

model mesin jahit yang bagus...dalam lingkungan harga berapa ye your budget? untuk yang nak mula2 try menjahit ..model mesin jahit bawah RM1000 yang I recommend is this one..

Brother GS2700..harga around RM800..






sebab mesin ni simple dan straight forward.. ada easy needle threader dan top load bobbin, so senang nak letak benang atas dan benang bobbin...

step nak buat buttonhole pula hanya satu step..so senang nak buat lubang butang..
mesin ni juga mudah nak cari tapak tambahan...ciri yang sangat penting bila nak cari tapak zip sorok nanti..

and Brother is a trusted brand in sewing industry...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-5-2015 08:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Tq elle....nak csrik yg sedang2 aje..tak mau yg mahal sgt nanti kang sejuk semangat ni kang jd tukun plak..
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2015 01:49 AM | Show all posts
Kalau utk beginner sy suggest Global GSM 505 ...nak operate pun senang....ada 8 jenis jahitan ....
harga dlm lingkungan rm200 ++ x sampai rm250 pun ...
kalau sis berminat nak beli leh whatsapp sy ya 011-36637072

global3.jpg global1.jpg global2.jpg

Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2015 08:09 AM | Show all posts
Edited by Elle_mujigae at 3-10-2015 03:41 PM
honeybee1802 replied at 17-5-2015 08:52 PM
Tq elle....nak csrik yg sedang2 aje..tak mau yg mahal sgt nanti kang sejuk semangat ni kang jd tukun ...

Welcome...   dah bagus dah tu ada intention nak belajar menjahit...saya sangat sokong..untuk permulaan, just target nak jahit baju sendiri untuk raya dah okay...nanti dah pakai baju jahit sendiri mesti lagi bersemangat nak teruskan menjahit untuk keluarga pula...


jom join group menjahit ni kat fb... tengok kakak2 dan abang2 kat sini tunjuk hasil jahitan mereka boleh jadi satu motivasi untuk terus bersemangat menjahit...   


https://www.facebook.com/groups/minatmenjahit/

https://www.facebook.com/groups/senijahitan/

https://www.facebook.com/groups/awie.manik/?fref=ts



Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2015 10:42 AM | Show all posts
nak jugak belajar menjahit tapi macam x ada masa je


weekdays kerja and ada kelas malam

weekend pulak nak duduk rumah main dengan anak

bestnya kalau boleh berhenti kerja and duduk mejahit je kat rumah, sambil main dengan anak





Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2015 12:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Elle_mujigae replied at 18-5-2015 08:09 AM
Welcome...   dah bagus dah tu ada intention nak belajar menjahit...saya sangat sokong.. ...

Sy frust sbb bj2 raya yg byk dlm pasaran ni byk tak syariah compliant....target nak jahit kain je dulu..sbb ngk kain csntik, tp style duyung which is betul2 ikut muntot n sangkut plak kat lutut.i brutal....tak nak ltk high hope sgt...hehe...
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2015 12:11 PM | Show all posts
Edited by Elle_mujigae at 18-5-2015 12:17 PM

Nak share info dapat kat website jual mesin jahit ..www.krafezee.com

Cara Pilih Mesin Jahit

Mesin Jahit Portable dan Mesin Jahit Industri

Kali in Kraf Ezee ingin memberikan ringkasan beza mesin jahit industri dan mesin jahit portable biasa. Ini berdasarkan soalan dari kebanyakan pelanggan yang tidak pasti cara untuk memilih mesin jahit yang sesuai. Di antara perkara yang perlu di ambil kira ialah

1. Budget - ini sangat penting kerana mesin jahit ada pelbagai jenis harga bersesuaian dengan fungsi mesin tersebut. Secara umumnya lebih mahal harga mesin tersebut, maka lebih banyak fungsi jahitan atau sulaman pada mesin tersebut. Sebagai contoh Mesin Jahit Brother GS2700 mempunya 27 corak jahitan manakala Mesin Jahit dan Sulam Berkomputer Brother NV950E pula boleh melakukan 135 jenis jahitan dan pelbagai jenis paten sulaman (jika ada pendrive dan perisian sulaman). Harga GS2700 ialah RM849.00 (harga retail standard) manakala NV950E pula RM4299.00 retail standard tetapi ada diskaun di jual pada harga RM2499.00.

2. Fungsi dan keperluan menjahit. Jika Tuan/Puan hanya memerlukan mesin jahit untuk membetulkan koyakan pada pakaian, kemungkinan besar mesin yang diperlukan hanya Brother JS1410 dengan 14 fungsi jahitan yang mudah. Jika Tuan/Puan perlu menjahit baju kurung 5 pasang sehari, kemungkinan besar apa yang diperlukan ialah mesin jahit industri.

Kedua-dua faktor di atas perlu di ambil kira untuk memilih mesin jahit yang sesuai.

Berikut adalah perbandingan antara mesin jahit industri dan mesin jahit portable untuk rujukan. Anda perlu tentukan keperluan menjahit anda. Kami cadangkan buat perkiraan jumlah pakaian di jahit sehari. Jika jumlah jahitan tinggi (rujuk di bawah), maka mesin jahit industri adalah jawapannya. Jika tidak mesin portable sudah memadai.





Kami juga seringkali mendapat soalan berikut: Adakah mesin jahit serba boleh buat jahitan lurus dan jahitan tepi. Jawapannya: sepengetahuan kami, tiada. Ini kerana struktur mesin jahit tepi dan mesin jahit biasa adalah sangat berlainan. Mesin jahit tepi memerlukan sekurang-kurangnya 3 kedudukan "jarum", manakala mesin jahit biasa pula hanya memerlukan satu jarum dan menggunakan sekoci atau bobbin.

Setakat ini tiada lagi pengeluar mesin jahit yang mampu untuk mengeluarkan mesin sedemikian. Walaubagaimana pun, mesin jahit biasa boleh ditukar tapaknya untuk membuat jahitan tepi dengan syarat mesin tersebut mesin boleh buat jahitan zig zag dan kedudukan jarum boleh di ubah suai ke kiri atau ke kanan. Akan tetapi jahitan tepi dengan teknik sebegini tidaklah cantik dan terhad. Kami anggarkan kekemasan jahitan tepi mesin jahit biasa hanyalah pada kadar 10-15% dari mesin jahit tepi yang sebenar.

Sekian untuk kali ini. Kesemua yang di tulis di atas adalah berdasarkan pengalaman dan mungkin berbeza dengan pemerhatian anda. Kami alu-alukan pandangan dan pendapat anda.

Untuk blog dan tips mesin jahit, anda boleh lawati blog kami di http://mesin-jahit-sulam-sewing-machine.blogspot.com/

Atau anda boleh lawati dan like Facebook Page kami (pada masa sekarang sudah ada 45,000 fan page like) di https://www.facebook.com/Kraf.EZ

Sebarang pertanyaan bolehlah juga call kami di talian 012-9289727 atau SMS/whatsapp atau email kepada krafezee@gmail.com

Terima kasih sudi membaca





Source : http://www.krafezee.com/cara-memilih-mesin-jahit-yang-sesuai



Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2015 12:23 PM | Show all posts
honeybee1802 replied at 18-5-2015 12:08 PM
Sy frust sbb bj2 raya yg byk dlm pasaran ni byk tak syariah compliant....target nak jahit kain je  ...
kain style duyung tu memang ketat... sebab ikut shape kan..huhu...kena pakai dengan baju kurung loose paras lutut...

okay la tu nak start dengan jahit kain dulu... boleh try jahit banyak2 fesyen skirt2..start with basic block skirt dulu then jahit skirt lurus... pastu A-cut then circle skirt, kain duyung, kain 6 panel, kain godet, kain susun belakang,kain selisih depan.kain smocking etc......

Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2015 12:31 PM | Show all posts
itik_kuning replied at 18-5-2015 10:42 AM
nak jugak belajar menjahit tapi macam x ada masa je

kan sis...saya minaattt sangat nk menjahit, nak belajar jahit...tapi apekan daya, weekdays dah sibuk kerje...weekend sibuk ngan family....kalau la leh benti kje fokus kat jahitan seronoknyelaaaa
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2015 01:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Elle_mujigae replied at 18-5-2015 12:23 PM
kain style duyung tu memang ketat... sebab ikut shape kan..huhu...kena pakai dengan baju kurung l ...

Penah la tempah...wargh koyak sbb adegan kejar mengejar anak2...warfggh....tailor plak bila suh buat kurung moden dah pesan awal jgn ikut body sgt...dpt2 time raya je la pakai...tu pun kalo dpt before raya...hehe
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2015 04:07 PM | Show all posts
honeybee1802 replied at 18-5-2015 01:22 PM
Penah la tempah...wargh koyak sbb adegan kejar mengejar anak2...warfggh....tailor plak bila suh bu ...
hehe comel je kejar anak2 ye... kalau ada anak2 lagi best belajar menjahit ni.. boleh buat baju utk mereka juga...

nanti dah ada mesin jahit boleh la jahit baju yang longgar longgar,ikut keselesaan sendiri...dan boleh jahit baju last minute.. kita dah dua kali jahit baju express,esok nak pakai hari ni baru jahit..>.<



Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2015 04:15 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 18-5-2015 08:09 AM
Welcome...   dah bagus dah tu ada intention nak belajar menjahit...saya sangat sokong.. ...

Group geng jahit tu best....sy join yg tu....ahli kat sana x kedekut ilmu...bnyk leh blaja dgn diaorg...
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2015 06:11 PM | Show all posts
shieda replied at 18-5-2015 04:15 PM
Group geng jahit tu best....sy join yg tu....ahli kat sana x kedekut ilmu...bnyk leh blaja dgn dia ...
yes they are...

I pun just recently diapprove masuk group tu...sebelum ni tak tahu pun ada group menjahit macam ni..hari tu just randomly add any sewing group yang ada kat fb tu dan jumpa group menjahit yang best...cool..
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2015 07:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Slamat menjahit ye tt. Elle semangat eh bab2 menjahit. Hahaha...

Ako doakan tt dpt beli mesin jahit yg berkenan dihati. Dah beli nnti... mcm2 boleh buat. Patchwork, apron, baju kurung bag n mcm2 lagi. Ako skrg buat apron aje bagi hadiah kawen. Xtau nak bagi ape.
Hahahaaha...
Good luck tt
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2015 11:25 AM | Show all posts
ako_chan replied at 20-5-2015 07:37 AM
Slamat menjahit ye tt. Elle semangat eh bab2 menjahit. Hahaha...

Ako doakan tt dpt beli mesin jah ...
haha.. yesss very the semangat gitu...
Ako share la Ako guna mesin jahit apa? short review about your machine..sesuai ke untuk beginner...




Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2015 12:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Ako guna mesin jahit singer 8280. Jenis jahitan ad 7 ke 8. Boleh jahit butang tebuk lubang butang.

This machine sgt bagus tuk beginner. U dont have to worry. Sgt friendly user la. Xpening pon. Beside masa beli ad demo kakak situ ajar. Boleg tgk youtube n dvd yg diaorg bagi.. for tutorial.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2015 09:12 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 18-5-2015 08:09 AM
Welcome...   dah bagus dah tu ada intention nak belajar menjahit...saya sangat sokong.. ...

Assalamualaikum ... Salam perkenalan...selama ni hanya jadi SR je kad bod Hobi...seronoknya kalau pandai jahit kan....kena ada Facebook ke baru leh join...nak juga tengok hasil2 kerja tangan...
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2015 11:30 AM | Show all posts
Darajelita replied at 21-5-2015 09:12 PM
Assalamualaikum ... Salam perkenalan...selama ni hanya jadi SR je kad bod Hobi...seronoknya kalau  ...
Waalaikumussalam warahmatullahi wabarakatuh.. hello...


yes..sangat seronok bila boleh menjahit...Dara pun minat menjahit baju?

kena ada Facebook ke baru leh join...nak juga tengok hasil2 kerja tangan...
ya..kena ada fb account.. then click join button kat page group jahitan tu....dan tunggu admin group approve.. kalau takde fb acc boleh create fb yang simple simple untuk sewing stuffs... FB I guna utk join group ni pun not my main fb..main fb tak active dah... this is just a supplementary account gitu..hehe..
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2015 11:35 AM | Show all posts
Edited by Elle_mujigae at 22-5-2015 11:37 AM
ako_chan replied at 21-5-2015 12:02 PM
Ako guna mesin jahit singer 8280. Jenis jahitan ad 7 ke 8. Boleh jahit butang tebuk lubang butang.
...

cool..mesin Singer,,ada demo ye masa beli tu... I pun rasa untuk beginner better beli mesin jahit kat kedai supaya orang kedai jahit tu boleh ajar cara nak guna... sebab kadang2 beli online boleh dapat murah kan..macam mesin Brother GS2700,kat Lazada boleh dapat harga RM670 bila ada offer...jauh murah dari beli kat kedai... cuma itulah kalau beli online,it is up to us nak cari tutorial dan baca buku manual to learn how to used the machine...take more effort dari beli kat kedai dan orang kedai tu dah ajar siap-siap...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.093394s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list