Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
18384
View
77
Reply

Al-Kisah : Pejabat

[Copy link]

Author: uncle_syib       Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-5-2015 04:45 PM | Show all posts |Read mode
Edited by uncle_syib at 8-5-2015 05:11 PM


Assalamualaikum WBT....


Hi geng...uncle syib kembali belajar menaip...setelah beberape bulan tinggal,mcm kekok lak hai...hahaha...

kali ni aku nak share pasal beberape kejadian yang berlaku di opis aku sepanjang aku berkerja dengan company yang aku berkhidmat sekarang.
April 2015,kire tahun ke 7 aku berkhidmat dengan company sekarang ni sebagai IT Operator...wowww....pejam celik dah 7 tahun!!                                

***abaikan***


bangunan 12 tingkat,tapi takde la nampak horror sangat...department aku tingkat 9....yang bestnye aku kat situ,dlm bangunan tu selain dari security,hanye team aku je (3orang) yang ade shift. 3 orang untuk 3 shift...so,kalau dah 3 orang untuk 3 shift,sah2 la shift yang ke 3 tu sorang ye dak??  

so,aku dah sedia nak share ngan korang sume harini....tapi aku share lebih kurang je lah yeyang agak rare la pade akunak share untuk  semua 7 tahun punye citer,7 tahun pun belum tentu siap aku menaip
macam biase,jangan risau...belum ade sejarah lagi uncle syib buat cerita tergantung dalam mane-mane benang...so,sediakan popcorn and coke...pastikan anda bace waktu malam,dalam bilik sorang2....tutup lampu...(acah2 seram...keh3)

errrrmintak maaf dulu awal2jika ada kesilapan kata dan kurang jelas dengan penceritaan uncle syib..apepun harap korang enjoy lamomod,klu rase tak sesuai,buat la ape yang patutsaye terime dengan hati yang terbukamaafkan hamba in advance,hamba akan lakukan lebih baik dimasa akan datangInsyaALLAH

dan kepade yang belum tau,benang2 uncle syib bkn totally uncle syib tak taip kat siniuncle syib akan taip semua kat word dulu,dah complete,baru paste katsinitu sebab kalau awal2 post akan jadi tunggang langganguncle syib akan alter blk lepas tubagi korang senang bace...dun wuri k

Jom chill.


Bismillahirahmanirahim....

kisah 1

aku nak imbas balik pd tahun 2008 mase aku memule masuk dulu...selame sebulan aku dilatih dan diletakkan bersama 2 orang senior...kire,dalam sebulan tu,aku tak keje sorang2 la..mase hari pertama masuk malam, mcm2 soalan aku tanye si senior tu...ye lah,hati risau sebab bulan depannye kena hadap sorang2...dua2 senior yang train aku cakap tak pernah belaku ape2 kejadian selama diorang keje kat situ...sbb tiap2 jam security akan lalu...ye,mmg since aku start training malam,tiap jam pak guard akan lalu....tapi.....cume bulan tu je....  sebab ade 2 staff kan....curiga staff ade 'projek'....songlap barang2 opis ke kan...
memang bulan tu aku kerja malam dalam keadaan aman damai....

pejam celik,sebulan berlalu...hari pertame,still ok...cuak2 tu ade la sikitmasuk pukul 8 malam,habis shift pukul 5.30 pagi...walaupun security lalu 2 jam skali...tu pun start kul 12 malam...

Malam ke 2 diorg start belanje...haaaaaaa

mase tu dalam pukul 11.30...aku igt waktu sbb mase tu job aku yang ketiga tengah jalan...ntah tak igt makan ape malam tu,perut aku buat hal...adoii...

aku pun belari2 anak ke jamban...sbb jamban yang boleh tahan jauh...

tibalah aku di jamban.pintu utama masuk jamban tu,ade censor lampubile bukak,the whole lampu jamban tu akan on dlm mase 15 minit.yemmg 15 minitaku dah kire mase bulan pertama duluehehehe

aku pun masuk...pilih bilik paling depanincase nak lari tak la jauh sangatso,aku pun masukbukak seluar segale,duduk,lepaskan nuclear pertame,pappp~ lampu padam5 minit pun tak sampai aku kat dalam tu
ahhh sudahbende kat bawah dah lepas,aku terus jem la kat dalam tumambang blh main lampu plaktakpe,aku layan ape yg paling dihajatkanaku anggap censor lampu tu rosak (sedapkan hati C padahal cuak gak)

perang selesai dlm beberape minit(masih dalam gelap)dah siap basuh2,aku capai seluar,tgh sarung sebelah kaki,lampu nyalaitu jam,bulu roma aku dah start diridah start rase laintetibe aku bayangkan kalau aku bukak pintu,ade yang tunggu ajak main ba-ba-chak depan pintu,mau tak cirit terus aku kat situ??

ok,aku teruskan memakai seluar,dan membuka pintu dengan penuh tawakalAlhamdulillah,xde yang nak ajak gurau time tubukak pintu utama pun,takde yang menunggualhamdulillahselangkahnye aku keluar dari pintu utama tu,bulu tengkuk diri sediri dirinyeperghhhape pulak ni kate aku...dengan penuh tawakal sekali lagi aku bejalan steady menuju ke department akusepanjang jalan tu tegak segale bulu2aku jalan tunduk jesesekali mate jelling ke depan,pastu tunduk baliktakde nak toleh kiri kanandepan pun acah2 berani je nak jeling
bile dah rase makin tegak,aku pun mulekan larian...tibe kat department aku,ade 2 security tunggu aku utk sign sheet yang diorng bawak bagi mengesahkan sape yang keje malamfuhh lega (sikit)bulu2 turun balik pelan2...bile dah takde rase ape2,yg tadi tu aku anggap perasaan aku jekeh3..(sedapkan hati lagi). Terus clear sampai baliktakde yang kacau dah.

ini kisah pertamaaku anggap salam perkenalanso,tak seram sangat...so,korang sabar ye


Kisah 2

Beberape minggu dari kejadian atas,aku kembali kerja malam.Biase aku akan mule rase sunyi,lepas pukul 12.00 sampai pukul 3 pagi..sebab tak banyak kerja sangat. Meantime,aku akan main game ke,tengok movie ke dalam pukul 12 lebih tu,security ronda tempat akuamek name,sign report sheet diorang macam biase...tetibe salah sorang dari guard tu sound akuabang buat ape kat lobby sorang2 tadi? belum sempat aku jawap,guard lagi sorang menyampuk.. kiteorang kalau ronda kat situ pun,tgk lebih kurang jememang tak berani lame2 kat situhahaha.. mcmtu la lbh kurang statement security tu
Dalam hati aku,ape kejadah aku nak buat kat lobi tu sorang2? Xde keje aku dari tingkat 9 nak turun bawah lepak2 saje2isap rokok pun kat floor aku je
bile bang? tanye akudalam pukul 11 lebih tadi...time kite orang ronda kat parking area...nampak abang keluar dari lift,terus duduk kat sofa kat lobitu mak aiii.susunan cerite pak guard terbaik toqqtak memasal aku turun ke lobi untuk lepak sesaje

Aku dah mule meremang...security ni boleh ajak aku gurau bukan2aku ngan nada yang agak tinggi2 manje pun tegur ai bang,nak gurau time kat luar tuterang lerradehh.korang ronda kang,aku tinggal sorang2 kat siniPukul 11 tuuukalau aku tinggal system ni,sape nak jage? Aku nak ke jamban pun payah, apelagi nak ke lobi

Mula la,yang die tengok die,yang die tengok diemuke nampak cuak memasinglantak la korang nak main mata ke ape,asal jangan nak mengubah mood akuselesai mereka ronda area aku,aku dah mule rase sunyiaku pun pasang lagu kat pc kuat2 macam takde agametapi aku rase macam tak pasangdalam kepale dah mule terbayang citer pak guard tadijilake punye pak guard gurau macam israelboleh pulak tinggalkan cerite bukan2adehhh

balik pagi tu,aku singgah tumpang solat Biase kalau selesai keje dalam dekat2 pukul 6, aku akan stay dulu tunggu masuk waktu subuh dan tumpang solat kat surau sebelah pondok guard tu...jadi,aku sampai umah terus tidoso,selesai solat pagi tu,lalu kat pondok guard,sorang pak guard panggil aku...
bang,memang abang takde ke lobi ke malam tadi? ahh.sudahape lagi abang2 guard ni nakadoiiiye bang,kalau dalam pukul 11 memang tak dan aku nak merayapsebab job aku tengah jalantak boleh tinggalaku free dalam pukul 12 sampai pukul 3time tu je aku bebaspukul 3 aku dah start ade keje balik sampai pukul 5-6 pagi tibe2 datang ketua yang incas guard malam dari arah surauape bising2 ni?
abang IT ni yang kite cerite tadi cifpasal lobi tu..
ooook,pasal lobi tualah,biase la kat lobi tu kate cif security yang dahhampir 15 tahun berkhidmat dekat situbeliau pun start la bukak kitab mulukh beliau

***Pengalaman Cif Security***

Ni aku cerite lebih kurang lah yewalaupun kisah ni aku terime 7 tahun lepas,but still freshkisah beliau,beliau pernah terrr~bermalam kat atas sofa kat lobi tu. Kisah ni mase beliau hanye security biasebelum berpangkat.Satu malam tu beliau lakukan rondaan sorang dirirakan setugas yang sepatutnye melakukan rondaan bersama dengan beliau,dah balik awal sbb ade emergency malam tu
Menurut cif tu, security yang bertugas pada waktu malam biasenye 6 orang3 pagar depan,3 pagar belakangwaktu melakukan rondaan,4 orang akan tinggal di pagar (depan-belakang), hanya 2 je yang dikerahkan untuk melakukan rondaan dalam bangunan
masing2 memang dah diberi tugassape buat itu,sape buat ni dalam minggu tu,semua dah ditetapkantiap post kat pagar memang tak boleh sorang yang jagaso,terpaksa la beliau ronda sorang2 malam tubayangkan bangunan doblas tingkat nak layan sorang2fuhhhh~

nak jadikan cerite,malam tu lepas ronda tiap tingkat,tiba la destinasi terakhir rondaan beliauiaitu lobi.tinjau sekitar lobi yang terang ala2 lampu ayamsebab hanye blackout lamp  je yang menyalatengah tinjau2,beliau ternampak satu kelibat terbaring kat atas sofa kat lobi tusetelah diamati,kelibat tersebut orang yang seuniform dengan beliaubeliau beranikan diri mendekati kelibat turupenye,rakan setugas yang sepatutnye jaga pagar belakangbeliau pun tanye kawan tu kenape kat situkatenye sakit kepaleangin kat luar bwak embuntakut demamterus cif ni lekat kat situborak plus ngularsebab dah selesai meronda kan...borak punye borak,beliau terlelap kat situsedar2,langit kat luar dah birutanda matehari dah nak naiktengok,kawan kat depan die dah takdemule la datang rase marah sebab kawan tu tak kejutkansebab cume sempat satu trip rondaan je malam tumautak rase nak jadi hijauberlari beliau ke post guard pagar depan nak cari kawan tutengok,empat2 guard ade kat situ,dengan cif yang incas mase tu...dan yang paling best,siap ade sorang polisahhh,sudahteruk betul salah diesebab kerana tertidur semasa bertugas sampai boss report polis bagai

beberapa langkah sebelum sampai ke post tersebut,2 rakan berlari mendapatkan die...dan tanye kemana die pergisalah sorangnye,kawan yang borak dengan beliau kat lobi malam tuaku dengan kau kan borak kat lobi malam tadiasal kau tak kejut aku?!! tegas beliauaikbile mase saye borak dengan abang kat lobi?Saye kat post je tak kemanepukul 2 abang tak balik2 kat pos,kite try call HP abang, walky talky,semua tak dapatKitorang pun gilir2 la gi cari abang dari pukul 2 tadi sampai pukul 5 setiap department kami masuk,sampai la ke lobi tak jumpenak kate abang keluar,semua pagar dah rantailast2 terpakse panggil cif bagitau yang abang tak dapat dikesan sejak pukul 2kami dengan cif cari lagiskali pun masih tak jumpe,terpakse mintak bantuan polis
tepinga2terkedu dengar statement kawan tuterduduk kejapkebingunganjadi,dengan siape beliau berborak malam tu? Beliau tidur kat mane sampai semua orang cari beliau tak jumpe? Sampai harini belum ade jawapancume terdapat 3 kesan tompokan lebam antara pusat ke dada beliaulepas kejadian tu,pihak polis nasihatkan cif tu direhatkan 3 hari...menurut abang polis yang dah terima kes2 mcmni beberape kali,berdasarkan pengalaman abang polis tu,bagi mengelakkan trauma yang boleh menjadi punca cif tu kehilangan kerjayela,sebab traumakalau gua pun mau benti kerja gaktakut kene lagitapiiiii.sampai harini cif tu masih bertugas kat opis akubaru lepas borak dengan aku lepas sembahyang jumaat td kat caf opis...keh3kini beliau dah berpangkattakde dah kerja ronda2office hour je skangberkat kecekalan beliau kan...

itu la kisah cif yang kebetulan aku jumpe tadi dan cube gali balik kisah ni dari beliau sendiriitu lah pengalaman paling rare pada diri beliau

Kisah 3

Mase ni aku dah berape bulan berkhidmataku kerja siang time nipublic holidaypun kerja sorang gakkerja macam aku memang tak kenal cutiCuma akan diberi kelonggaran pada hari2 besar untuk umat islam khususnyeraye,raye haji,awal muharram,maulid nabi antarenye

Ok,blk pada usulaku masuk pagi,pukul 8.30kejadian kali ni mule dalam pagi tu jugaklebih kurang dalam pukul 10 lebih ke 11aku tengah key-in data2 dalam system,kerlingan mata aku terlihat salah satu bidai tingkap dari sebelah kiri aku sekali hayunan kuat macam ade angin kuat dari luar.tapi satu bidai tu je...bidai sebelah2 tak pulakpada mulenye aku anggap tingkap pada bidai tu terbukakyang sebelah2nye tutupsebab bidai tu je melayangselang berape minit,melayang lagi sekaliactually,aku tak mengadap pun tingkap tucume nampak dari ekor mate aku jekali ke 2 ni,aku biar lagisah angin dari luar tingkap tukali ke 3 aku terus rase tak sedapaku start pasang lagu kat pcdalam hati aku,hamjadah betul menatang ni..siang2 pun ko nak semak gakelok aku tegur,tibe2 bidai tu hayun bertubi2...padahal aku tegur dalam hati je tu...bukan cakap kuat...aku mule tak senang....aku pun pergi la ke tingkap tu konon nak tutup kalau terbukak.sekali,tingkap tu memang tutup!!! Takde satu tingkap pun yang terbukak!! Perghhhmain gile! die dah mule main gile!! pammm! Satu pintu kat bilik belakang terhempashadoiii boleh pulak die ajak main siang2 butekeje aku melambak lagi ninak taknak,aku kene beranikan diri gakkalau tak,mau tak siap keje akuaku bukak semua tingkap,semua bidai aku tarik (bukak)terang gile opis akucahaya matahari sume masukaku dah tak kesah pasal aircond rase ke takjanji keje aku siap...balik kat pc,tukar lagusatu album SOAD aku bedalbagi die syok layan
takat tu je la gangguan pada haritusampai la budak petang masukdie tanye kenape aku bukak semua tingkap? aku cakap tadi aircond mati...abang2 maintenance datang service aircondtu sebab aku bukakkeh3
kalau aku cerite ape sebab sebetulnye,mampus die taknak keje...aku jugak yang kene sambungmemang tak ar...






Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-5-2015 04:47 PM | Show all posts
Edited by uncle_syib at 8-5-2015 04:53 PM

Kisah 4

Mase ni tak ingat dah bape lame aku kejedah makan tahun gak lamalamtu aku tak pasti pukul berape,yang pastinye,dah lepas pukul 12 lah...sebab aku agak free time tutengah prepare data untuk aku masukkan dalam system pukul 3 nantitengah syok2 menaip,tibe2 aku dengar halus je suare radioaku mute MediaPlayer kat pc aku sebab nak pastikan dari mane datang bunyik radio tuaku bangun, pusing tiap meja dalam department akusampai la kat area meja yang tak jauh dari belakang workstation aku,makin kuat,mungkin sebab dah dekatbile dah dekat dengan bunyi tu,nampak lah satu laci paling atas colleague aku terbukak...objek memule aku Nampak kat laci tu,mp3sah volume paling maximumsampai suare dari earphone mp3 tu pun blh sampai kat tempat akukalau letak kat telinge mau bersepai gegendang tu
aku amek mp3 tu,belek2 cari button offkesian gaktakut battery die abismungkin budak tu lupe nak off sebelum die balik semalamaku off,letak blk,tutup blk laci tu,aku balik tampat akusambung balik keje aku sampai lah shift habis,tenang jepasal mp3 tadi tu pun aku dah lupe dah...
Tiba jam 5 lebih,keje aku semua dah siap...dah check balik semua sistem,cun...semua sistem ok...aku pun shutdown pc,nak keluar dari department,aku tengah matikan semua switch lampu untuk keluar,mp3 tadi bebunyi lagi dan aku terpandang,laci colleague aku yang aku dah tutup tadi,terkeluar balik  
mak aiiitu jam aku tak tau la nak kate ape...sambung balik tutup semua lampu,tutup glassdoor,aku turun lift sampai lobi,terus menuju ke keretabulu roma aku tercacak sejak tutup lampu tadi,sampai keluar pagar opisboleh tahan gak gurau camtufuhhh..


So, ini la beberape kisah yang dapat aku share setakat niikutkan banyak lagi pengalaman rare aku kat opis tupasal bangla, kat surau, tokong cina, clone,pantry,dan macam2 lahaku kene ingat balik kejadian tu semua betul2 supaye aku dapat cerite dengan baik kat sini.
InsyaALLAH,kalau umur aku panjang,aku akan sambung balik dengan siri laindoakan lah kesihatan aku yeheeeeee.

Ok,aku nak sambung kerjajap lagi ade meetingkeje pun banyak lagi ni.kite jumpa di al-kisah : pejabat(Siri II) yang akan datang.InsyaALLAH
sekian

Salam Sahabat



Iklan

Pade yang terlepas,jom layan thread aku yang lepas2


1-      Kisah Aku & Amy
http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=714510

2-     Kawan aku Bunian??
http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=715270

3-    Kisah pembantu rumah
http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=717079

4-    Kisah di jalan Felda
http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=731204

5-    Kucing punye pasal
http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=733066

6-    Badi Abang Aku
http://mforum.cari.com.my/forum. ... &page=1#pid55655306

7-   Rumah sewa
http://mforum.cari.com.my/forum. ... 296&fromuid=1917570

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2015 05:13 PM | Show all posts
seramnya cite uncle..
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2015 05:23 PM | Show all posts
kisah 2 tu.. karin tu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-5-2015 05:26 PM | Show all posts

karin??
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2015 05:29 PM | Show all posts
eee....hat mp3 tuh....buleh plok die bukak balik.....
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2015 05:29 PM | Show all posts

hmm.. mcm mana nak citer, ek.

ni member ustaz aku kata, karin tu macam.. 'kembar' kita..

yg org nampak tu ialah si karin kembar kita tu.

ntah.. susah nak eksplen.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-5-2015 05:33 PM | Show all posts
sgbuloh replied at 8-5-2015 05:29 PM
hmm.. mcm mana nak citer, ek.

ni member ustaz aku kata, karin tu macam.. 'kembar' kita..

Oooo...qarin....tau2...yep...semua org dilahirkan dengan qarin....
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2015 05:34 PM | Show all posts
aku pun masuk...pilih bilik paling depanincase nak lari tak la jauh sangatso,aku pun masukbukak seluar segale,duduk,lepaskan nuclear pertame,pappp~ lampu padam5 minit pun tak sampai aku kat dalam tu


ingatkan papppp tu soundtrack nuclear dilepaskan.. rupanya bunyi lampu terpadam yeee
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-5-2015 05:46 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 8-5-2015 05:34 PM
ingatkan papppp tu soundtrack nuclear dilepaskan.. rupanya bunyi lampu terpadam yeee

suspen mesti kene ade....
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2015 10:30 PM From the mobile phone | Show all posts
SOAD tu lgu mende?
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2015 11:07 PM From the mobile phone | Show all posts
mak aii.. seram gile baca..
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2015 11:13 PM From the mobile phone | Show all posts
edoraixora replied at 8-5-2015 10:30 PM
SOAD tu lgu mende?

system of a down. lagu setan menjerit.  kikiki.
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2015 11:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Mencabar juga kerja pak guard ni kan?
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2015 11:45 PM From the mobile phone | Show all posts
malukokram replied at 8-5-2015 11:13 PM
system of a down. lagu setan menjerit.  kikiki.

Ooo...x penah tau lagu tu
Jap gi nk gi cari la lgu tu
Nk dengar
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2015 01:05 AM | Show all posts
pergh...lama tak dengar lagu SOAD. zaman2 awal remaja duk layan jugak lagu tu

boleh tahan seram jugak cite uncle. keje sorang2 pulak tu. kira hati kering jugaklah ni sampai boleh tahan 7 tahun dah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-5-2015 09:32 AM | Show all posts
edoraixora replied at 8-5-2015 11:45 PM
Ooo...x penah tau lagu tu
Jap gi nk gi cari la lgu tu
Nk dengar

hahhaha...Fyi --->System Of A Down <--- name kumpulan..bukan tajuk lagu....
sy rekemen,awak cari lagu 'chop suey' dulu..tgk vidclip kat youtube dulu...kalau chop suey blh layan,kire awak blh terime la SOAD...heeeeee~
(ape aku mengarut ni?)  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-5-2015 09:34 AM | Show all posts
imransulaiman replied at 8-5-2015 11:45 PM
Mencabar juga kerja pak guard ni kan?

kann....sy yg cume 1 floor je dah macam2...lagikan cif tu layan 1 bangunan sorang2...
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2015 11:12 AM From the mobile phone | Show all posts
uncle_syib replied at 9-5-2015 09:32 AM
hahhaha...Fyi --->System Of A Down

Mmg x penah tau ade grup ni
mklum le bdak skema..haha
Dh dgr lgu yg wake up2 tu mlm tdi
Ade la part yg bleh layan
Mcam nk buat ringtone plak rase
Ni set2 mcam underground tu ke



edited ~ ropenye lagu chop suay la yg aku dgr wake up2 tu Last edited by edoraixora on 11-5-2015 04:45 PM

Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2015 04:55 PM | Show all posts
system of a down - roulette best layan.....(menyebok jek..haha)
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.120025s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list