JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
8576
View
14
Reply

Kenapa selipar di Malaysia dipanggil selipar jepun?

[Copy link]

Author: ijal_geng_mamak    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-3-2015 03:50 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Kenal gambar dibawah?ya anda pasti kenal, benda inilah yang anda gunakan dalam kehidupan seharian kita untuk ke mana-mana sahaja. Jika kasut tak ada, selipar pun jadi la.. Sekarang penggunaan selipar untuk pergi ke pusat membeli belah (shopping complex) sama ada di Isetan ke, Lot 10 ke, atau pun Plaza Sg Wang ke.., kebanyakan orang kita sekarang lebih gemar memakai selipar daripada menggunakan kasut.

Ya la kan, kasut ada yang bertali, berat semacam pun ya. tentu ada yang malas nak gunakan kasut dengan alasan malas nak ikat tali kasut. Ataupun kasut berat. Yang paling bagus alasan, kasut mahal sangat.

Bukan tujuan saya untuk menggalakkan anda menggunakan selipar untuk ke mana-mana, tetapi artikel yang saya ingin kongsi di sini ialah penggunaan perkataan selipar jepun yang begitu sinonim dengan masyarakat Malaysia sejak dari dulu lagi. Persoalannya adakah selipar yang ada di pasaran sekarang benar-benar memang dicipta di Jepun?

Asal-usul penggunaan perkataan selipar jepun sehingga kini tidak dapat dipastikan. Selipar yang ada pada hari ini sebenarnnya sudah lama bertapak di Malaysia pun sebelum kedatangan Jepun lagi. Maksudnya selipar berbentuk biasa ni dah lama ada, bukannya ketika kedatangan Jepun ke Tanah Melayu.
Ada kemungkinan kenapa selipar yang ada sekarang di panggil selipar Jepun.

a.) Ketika kedatangan Jepun ke Tanah Melayu, mereka menyeksa tahanan dengan menampar muka menggunakan selipar. Selipar ini juga digunakan untuk menyeksa tahanan di penjara, Caranya ialah dengan memasukkan selipar ke mulut mangsa, dipaksanya tahanan tersebut menggigit selipar hingga patah gigi.

b.) Tentera Jepun juga dikenali kerana nafsu buas macam cipan mereka, merogol perempuan-perempuan dan memasukkan selipar ke kemaluan mangsa. Bangsat sungguh!!!

c.) Tentera Jepun memaksa tahanan memasak selipar, kemudian di suruh makan selipar. Perencah masakan selipar itu adalah air sabun cap XXX

d.) Pada masa Jepun memerintah, kasut memang susah nak jumpa. Kerana ketika itu harga kasut memang melambung, dengan wang daun pisang Jepun yang dah tak laku, maka penduduk Malaya terpaksa pergi ke mana-mana menggunakan selipar. Hanya tentera Jepun atau balaci Jepun sahaja yang berkasut.

e.) Dan akhirnya, disebabkan takut dengan kekejaman jepun, bila ternampak selipar aje, maka orang-orang dahulu terus memanggilnya sebagai SELIPAR JEPUN.

Dari zaman ke zaman dan dari generasi ke satu generasi, selipar jepun menjadi popular dan telah diterima oleh seantero Tanah Melayu, memanggil mana-mana selipar sebagai selipar Jepun.
Tetapi kalau anda ke Jepun (jika ada peluanglah!), sebenarnya selipar jepun tu (Japanese Slipper) sebenarnya adalah mix drink atau pun arak yang dicampur dengan manisan.
image.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2015 04:11 AM From the mobile phone | Show all posts
jepun pergi meninggalkn selipar
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-3-2015 04:26 AM From the mobile phone | Show all posts
selipar ni legend kalau buat main baling selipar... perghh kalau kena mcm haram rasanya
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2015 08:56 AM | Show all posts
bagus jugakla selipar jepun sinonim dgn tandas
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2015 09:34 AM | Show all posts
heran kan, dulu jepun punya la ganas nak konker seluruh alam, tp skg mcm ala ala hazwana plak
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2015 11:20 AM | Show all posts
Kalau buat main baling selipar, memang surrender awal awal la. Haha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-3-2015 12:50 PM From the mobile phone | Show all posts
RajaBatinDotCom replied at 11-3-2015 11:20 AM
Kalau buat main baling selipar, memang surrender awal awal la. Haha

mainan aku masa kecik very nostalgia
image.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2015 01:03 PM | Show all posts
sebenarnya sebab bentuk dia menyerupai selipar kayu jepun.

Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2015 02:58 PM | Show all posts
lompatikam replied at 11-3-2015 01:03 PM
sebenarnya sebab bentuk dia menyerupai selipar kayu jepun.

Ini sebab terbaik kenapa dipanggil selipar jepun
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2015 10:42 PM | Show all posts
Bukan setakat selipar....penampar pun jadi penampar jepun....
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2015 12:38 AM | Show all posts
harga 3,4 hinggit je tp boleh brtahan sampai 2,3 thn pakai kat toilet
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2015 04:30 PM | Show all posts
boleh berdarah kalau men baling slipar jepon getah solid nih
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2015 10:14 AM | Show all posts
Selipar legend.. kalau main baling selipar.. seronok je

bila kena baling ngan selipar, sakit bisa nya gila babeng punya rasa...
kena badan ditambah plak member-member, adik beradik main tipu.. dah bergaduh perang mulut..
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2015 01:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau zaman aku kecik2 dulu selipar yg pemes mase main baling selipar dulu selipar Tat Sing, mmg pedih bapak die gila lebam kena kt pipi.

Sampai skrg aku masih ingat rupa paras selipar tu, tali biru, tapak putih tulis Tat Sing, gile berat, mmg legend...
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2015 03:11 PM | Show all posts
korang nak beli selipar jepun ori tak?

pergi la daiso ada jual selipar rm 5 ...ori made in japan.....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.047519s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list