Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
20105
View
14
Reply

Tukar Plug 2 pin to 3 pin Plug

[Copy link]

Author: pestol       Show all posts   Read mode

Author
Post time 30-1-2015 05:43 PM | Show all posts |Read mode
Tukar Plug 2 pin to 3 pin Plug




Alamak, sekali patah dah plug TV aku  nie. Mula2 confius gak. Nak beli TV baru ke beli cable plug baru?. Tetiba sel otak mula berhubung. Apelah, tukor jelah ke plug 3 pin.  Almaklumlah, sebelum nie aku tau tukar yang plug 3 pin ke 3 pin jer.



Memula buang je kepala plug yang lama nie.





Tukor jer ngan plug 3 pin nie. Plug 2 pin nie memang ada 2 wayar jer Wayar Neutral  (Biru) ngan wayar Hidup. Pas tu masukkan wayar kat tempat sepatutnya. Dah bleh tengok TV.




Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2015 07:07 PM | Show all posts
Kalau nak ganti balik guna plug dua pin semula pun boleh juga. Kedai letrik ada jual replacement
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2015 09:19 PM | Show all posts
yg color green punya wire tak da..ok ke?
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2015 09:22 PM | Show all posts
animcute replied at 30-1-2015 09:19 PM
yg color green punya wire tak da..ok ke?

ok je kalo meletop tebako panggey bomba

Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2015 10:28 PM | Show all posts
DIY info yang berguna
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2015 11:05 PM | Show all posts
animcute replied at 30-1-2015 09:19 PM
yg color green punya wire tak da..ok ke?

okay je...dah bertahun2 abah aku wat camtu....ok jer

Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2015 11:57 PM | Show all posts
Info yg sgt2 berguna pd ai...tq
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2015 02:30 AM From the mobile phone | Show all posts
noell replied at 30-1-2015 09:22 PM
ok je kalo meletop tebako panggey bomba

hahahaa .. simple and easy .
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2015 01:52 PM | Show all posts
bagus info...
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2015 02:02 PM | Show all posts
Peristiwa dunia kah ini??
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2015 12:15 AM From the mobile phone | Show all posts
noell replied at 30-1-2015 09:22 PM
ok je kalo meletop tebako panggey bomba

Bomba datang berlomba-lomba.... hahhaah...

aku plak, mmg purposely tukar plug 2 pin kpd tiga. Senang sikit...
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2015 07:59 AM | Show all posts
Good tapi peristiwa dunia ke ni?
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2015 04:40 PM | Show all posts
Salam,

Wire hijau kat atas tu adalah untuk earthing. Kalau kita perasan, kebanyakan peralatan yang ada earthing ini adalah perkakas dapur/perkakas yang mempunya metal casing (peti ais/microwave/mesin basuh).

Apa guna wire earthing ni?

Untuk elakkan kejutan elektrik kepada pengguna sekiranya penebat wayar terkoyak/terbuka.

Senang cerita, guna earthing wire ni adalah untuk mengalirkan arus elektrik ke bumi dan dalam masa yang sama memutuskan litar melalui fius.

Fungsi fius juga antara lain adalah mematikan litar sekiranya terdapat arus berlebihan/arus tidak sekata didalam grid rumah (jika terdapat petir) yang boleh merosakkan peralatan elektrik.

Kalau takde earthing macam mana?

Dalam keadaan di mana perkakas elektrik tersebut tidak mempunyai earthing, selalunya wayar akan ada ciri keselamatan tambahan seperti double insulation. So wayar hidup (Coklat) tidak akan menyentuh badan/casing perkakas tersebut yang boleh menyebabkan kejutan elektrik.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 12:21 AM | Show all posts
Note: Thread has been banned by manager
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2019 08:09 AM | Show all posts
Note: Thread has been banned by manager
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.081717s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list