CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 12649|Reply: 18

Rumah kecil di pinggir desa : design kos dan pembinaan

[Copy link]
Post time 27-1-2015 08:53 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by mrsLucky at 8-2-2017 06:36 PM

I nak buat style chalet dengan verendah tapi setakat ni i jumpa waktu goggle rumah kecil yang nampak mahal atau rumah kotak cam pprt.


Siapa ada pengalaman buat rumah kampung please share2 pengalaman.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-3-2015 11:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by otomen_taro at 14-3-2015 12:12 AM

drawing ada byk..
-drawing akitek
-drawing structure
-drawing m&e

so untuk kelulusan nk kena ada sume ni.. dan bercop.. kalu rasa nk jimat ko blh draw dulu bentuk rumah pastu hantar kpd org structure.. so dr ctu kita blh 'value engineering' /mean meminimum kan part structure yg xperlu.. blh dikatakan blh saving 20 @30%..m&e plak. penting bila ko nk submit meter tnb                     .... tp dgn bajet 60k bsr mne rumah ko blh buat.. besi skrg 1tan around 2.6k (klu xsilap).. simen 18.50 1beg...xmasuk kayu untuk buat formwork lg  

tp ko nk buat umh kg kan.. ckup la tu ngn 60k..hehe.. tp kt kg sume xder kelusan n drawing..  elok  jer siap  umh n masuk api n air.. haha tgk tempat ko nk bina gak la.. tp kalau ikut procedure mcm yg wa ckp kt atas tu
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2015 11:44 PM From the mobile phone | Show all posts
nk suh mampat sng jer.. sewa. compactor.. compact tanah tu.. tp klau cara kampung ko siram air dan cucuk tanah tu dgn kayu..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-3-2015 05:11 AM | Show all posts
otomen_taro replied at 13-3-2015 11:44 PM
nk suh mampat sng jer.. sewa. compactor.. compact tanah tu.. tp klau cara kampung ko siram air dan c ...

Terima Kasih otomen...bulan lalu dah compactkan tanah...kakak i sponser sebab dia pun timbus dan compact tanah...dia dah mula buat rumah dan rumah sewa..
tapi i..
rasanya dengan adanya GST rm60k mungkin mampu pasang bumbung rumbia dan berdindingkan buluh saja... lepas ni nak tanam pokok buah buahan...kalau tak mampu buat rumah i buat rumah atas pokok jer..





Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2015 08:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Mrslucky bleh sgt2 60k buat umah.tp jgn la nk kerawang ke hulu kerawang ke hilir.tp kalau nk bata merah tatau la.skrg ade batu apa tu, cbs abs? Yg tu murah.
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2015 04:36 PM | Show all posts
Kalau kat KL ni 60k tu baru setakat renovate porch saja.
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2015 12:15 PM | Show all posts
6thn lepas sy bina rumah juga.buat loan.150k.4bilik.
tanah lot di perak

1.design - gogle design rumah kelantan.mmg byk cth2 menarik situ.
2.pas kat arkitek .nnti bincang blk ok ke tak sbb kena ikut syarat2 mjls daerah.


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-6-2015 09:17 AM | Show all posts
aqyueetda replied at 12-6-2015 12:15 PM
6thn lepas sy bina rumah juga.buat loan.150k.4bilik.
tanah lot di perak

Terima kasih for info dear..btw 4 bilik...150k kira murah juga kan? sekarang selepas gst tak mungkin dapat harga gitu lagi...

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-6-2015 09:34 PM | Show all posts
mrsLucky replied at 13-6-2015 09:17 AM
Terima kasih for info dear..btw 4 bilik...150k kira murah juga kan? sekarang selepas gst tak mungk ...

ye murah masa tu,n loan pun sng .30km dr ipoh.

oo ye hrga tanah pun murah ms tu,27k je.
skang dh berganda2 naik. dgn GST lagi ..fuhh


rumah mrsLucky tu dh progress smpai mana
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-6-2015 11:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Belum progress apa2 lagi...sedang cari buyer untuk tanah satu lagi untuk finance buat rumah tu..
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2015 08:52 AM | Show all posts
mrsLucky replied at 14-6-2015 11:03 PM
Belum progress apa2 lagi...sedang cari buyer untuk tanah satu lagi untuk finance buat rumah tu..

kat mana lokasi tanah yg lagi satu tu?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-8-2015 09:35 AM From the mobile phone | Show all posts
My husband bagi 100k hope cukup
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2015 10:56 AM | Show all posts
1st, tanah tu bergeran tak? kalo bergeran, apa jenis title? dwelling purposes? perpetuity? agriculture purposes? tanah kampung

my suggestion, kalo nak buat rumah biasa ajer, and own finances, ngaper tak guna lakaran kasar ajer? kalo tanah kampung rasanya tak perlu nak submit ke council ( sbnrnya lagi elok antar, tapi council guna utk buat calculation utk assessment fee jer)

then carik la kontraktor yg blh buat otoked sikit kalo nak antar kat council..

kalo i la, i buat jer sendiri, tak payah antar design kat council..bukan kita nak buat banglo mewah pun
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2015 03:14 PM | Show all posts
guna shipping container  
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-9-2015 10:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Hey..i tengah dalam projek ni.
Dah dapat kontraktor..
My budget rm110k only...2 rooms 2 bath...cant wait..
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2015 03:38 PM | Show all posts
tahniah...harap boleh kasi progress & gambar2 sekali
ingat nak buat sebijik tengah cari idea
cari design kat internet tak jumpa yg berkenan
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-9-2015 06:25 PM | Show all posts
update pls.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-5-2016 11:50 PM | Show all posts
Edited by mrsLucky at 8-2-2017 06:37 PM

Dah hampir siap...
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2016 12:37 PM | Show all posts
gambr pls .. mesti comel
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-10-2022 07:20 AM GMT+8 , Processed in 0.201727 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list