Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
21581
View
90
Reply

Kenapa Tukang Jahit Kaya?

[Copy link]

Author: ISTRIMITHALI       Show all posts   Read mode

Post time 12-2-2015 05:10 PM | Show all posts
rasanya kalau belajar dari youtube ok juga kalau org yang dh ada basic.
Kalau yang zero knowledge ni memang haremmmm dok pahe....

Kalau manik senang la hehe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-2-2015 10:35 AM | Show all posts
bioessence replied at 11-2-2015 12:20 AM
Belajar dari youtube ok tak?

ok jugak blajar d youtube.. cume klau sy, sy lebih suke face to face dgn cikgu.
klau ade kemusykilan ke, trus tanya..

utk yg cepat pickup, orait je nak gune youtube sbg cikgu..
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2015 12:02 PM | Show all posts
boleh x sapa2 kongsi link yang senang untuk kita belajar menjahit..?
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2015 03:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Ye..dr utube ni mcm2 version dok ada..pastikan cari yg senang faham punya..terutamanya bab nak buat pola..tapi saya lebih suka blog. Sebab penerangan tu kita boleh baca 2 tiga kali kalau tk paham. Lg senang kalau printout dan kita buat skali sbg latihan..
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2015 04:20 PM | Show all posts
ISTRIMITHALI replied at 6-2-2015 05:31 PM
boleh tau x, ecer tu ape erk?
maaf, sy budak baru belajar  

aku dulu ada blajar jahit baju melayu, pastu masa buat baju husb dgn anak terkemut2 duk siapkan leher...pastu tobat dah nak buat
skg ni aku fokus baju kurung dgn moden utk diri sendiri je....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-2-2015 05:15 PM | Show all posts
krustykrab replied at 16-2-2015 08:20 AM
aku dulu ada blajar jahit baju melayu, pastu masa buat baju husb dgn anak terkemut2 duk siapkan le ...

tu la pasal.. sape yg terer wt baju melayu ni mmg respect sgt2..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-2-2015 09:21 AM | Show all posts
krustykrab replied at 16-2-2015 08:20 AM
aku dulu ada blajar jahit baju melayu, pastu masa buat baju husb dgn anak terkemut2 duk siapkan le ...

Haha, at least x habiskan duit dh ke upah baju mase raya kan?
lagi pun, bangga kot.. klau org tau jahit sendiri kan.. dengan husband2 skali bangga,.. hehehee

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-2-2015 09:26 AM | Show all posts
LAGI INFO PASAL UPAH BAJU:

ni adalah harga di tukang jahit.
Baju kurung moden: RM60 (ada zip di belakang).

Baju kurung: RM45

ni yg i servey harga di KL, tapi jahitan mmg puas hati, n sedap dipakai. ikut keserasian orang. Ada juga yang selesa dengan tukang jahit yang biasa dihantar bajunya.

bagi saya, service mahal, baju pun kena cantik dan kemas, baru puas hati.
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2015 02:48 PM | Show all posts
saya minat sangat jahit tapi takde asas jahitan langsung.

mmg perasaan nk menjahit membuak2 tapi husband tak bagi sbb dia kata sy ni hangat2 tahi ayam (mmg betul pun)

sy lak banyak sangat idea mencurah2 untuk design baju. dan sy sgt minat untuk buat blouse. sebab sekarang blouse pun mahal2 orang jual. sy lak suka beli kain sendiri n hantar kat tailor gtau design camne kita nak. tapi tu la asyik bg upah jahit je sampai bila nk habis duit cmni kaann...

ditakdirkan minggu lepas ade orang datang umah konon nak ngajar jahit siap bwk mesen jait. sy pun punye lah excited. then dah ajar2 dia pun pujuk untuk amek pakej yg kelas Epal guna mesen jahit matsuyuki tu. bayar rm368 mula2 n rm260 bulan2 selama 10 bulan. dapat mesen, dapat g kelas unlimited dan ajar dari zero ke hero. sy dah bayar yg pendaftaran tu...pastu termenung...mahal sgt ke eh? berbaloi ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2015 04:00 PM | Show all posts
JeNaB_PopPop replied at 14-4-2015 06:48 AM
saya minat sangat jahit tapi takde asas jahitan langsung.

mmg perasaan nk menjahit membuak2 tapi  ...

saya rasa ok harga tu dengan pulangan pd masa akn dtg nti..

tp mcm husband awk ckp la.. xleh hangat2 tahi ayam.. klau tekad nak ambil upah jahit, kene teruskan berpanjangan.
nnti mmg akn rase rugi sgt klau berenti tengah jln n rase menyesal sbb amek pakej2 camtu.

bagi sy ok la klau dh minat, ape2 pun boleh, tp boleh je nak servey kt tmpt lain dlu.
tp awk dh byr pun kan.. pe kate teruskan je.. tp terpulang la mane2 pun.. hehehee


Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2015 04:07 PM | Show all posts
tu lah, saya lak free seminggu sekali je, kalau balik dah pukul 7 dah sibuk masak nak urus anak nk kemas rumah, kul 11 dah tido kul 4pg dah kne bangun, bila mase lak nk ngadap menjahit, tapi sy mmg ade plan nak bukak butik saya sendiri,, penat la kje makan gaji ni
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2015 04:31 PM | Show all posts
JeNaB_PopPop replied at 14-4-2015 02:48 PM
saya minat sangat jahit tapi takde asas jahitan langsung.

mmg perasaan nk menjahit membuak2 tapi  ...

Hello..Baguslah dah ada minat menjahit..    Boleh jadikan kata-kata husband itu sebagai pembakar semangat...
ditakdirkan minggu lepas ade orang datang umah konon nak ngajar jahit siap bwk mesen jait. sy pun punye lah excited. then dah ajar2 dia pun pujuk untuk amek pakej yg kelas Epal guna mesen jahit matsuyuki tu. bayar rm368 mula2 n rm260 bulan2 selama 10 bulan. dapat mesen, dapat g kelas unlimited dan ajar dari zero ke hero. sy dah bayar yg pendaftaran tu...pastu termenung...mahal sgt ke eh? berbaloi ke?
Actually beliau datang nak jual mesin jahit atau pakej kelas menjahit.. huhu... Kalau ambil pakej tu,yuran kelas memang takyah bayar tapi material like fabric semua tu kena bayar ke? ada tanya tak orang yg jual tu kos-kos tambahan kalau you join kelas kat Pusat Epal sana..
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2015 05:09 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 14-4-2015 04:31 PM
Hello..Baguslah dah ada minat menjahit..    Boleh jadikan kata-kata husband itu sebagai p ...

dia ckp free je lak tu....xtau la, sy tak g lagi....
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2015 05:29 PM | Show all posts
JeNaB_PopPop replied at 14-4-2015 05:09 PM
dia ckp free je lak tu....xtau la, sy tak g lagi....

Mungkin Jenab boleh tanya terus dgn Pusat Latihan Epal tu, sebab I pernah terbaca kat group menjahit mereka kata material untuk setiap modul kena bayar asing dari harga pakej yg free tu....tengah cari post pasal belajar jahit kat Epal ni tak jumpa pula...  tapi pada pendapat saya memang mahal la harga pakej tu...Sekarang ni dengan harga RM1500 dah boleh dapat mesin jahit yg elok.. cuma mungkin kelebihan pakej Epal ni sebab kita boleh bayar secara ansuran...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-4-2015 09:18 AM | Show all posts
JeNaB_PopPop replied at 14-4-2015 08:07 AM
tu lah, saya lak free seminggu sekali je, kalau balik dah pukul 7 dah sibuk masak nak urus anak nk k ...

Bile kite bekerja, mmg rase x ckup je masa kan.. hehee
klau btul nak btul serius, mmg kne buat full time la mnde ni..heheee..
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2015 11:29 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 14-4-2015 05:29 PM
Mungkin Jenab boleh tanya terus dgn Pusat Latihan Epal tu, sebab I pernah terbaca kat group menjah ...

sy tak pandai mesen2 jait ni...dia pakai mesen jait matsuyuki rasenye. leh wat all in one. katenye la

dia ajar sy mesen ni leh wat jait tepi leh wat sulam leh wat mcm2 jahitan tak same mcm mesen jahit yang lain.

betul ke elle?
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2015 11:32 AM | Show all posts
ISTRIMITHALI replied at 15-4-2015 09:18 AM
Bile kite bekerja, mmg rase x ckup je masa kan.. hehee
klau btul nak btul serius, mmg kne buat fu ...

tu lah tt, kak nab ni kalau ade modal leh tampung semua bil2 dalam 3 bulan ni and ade duit lebih leh la benti kje n fokus kat bende ni, tapi apekan daye gaji laki bini cukup2 je hidup untuk sebulan. kalau g kelas sabtu ahad kesiannye kat anak kak nab. anak dah la baru sorang, baru 10 bulan, sabtu ahad je mase kak nab dapat luangkan untuk dia, kalau hari lain pg2 g nursery hantar dia tidur lagi, ambil kul 7 ptg kak nab dah sibuk masak sibuk uruskan umah dia tido pukul 10...tak sanggup kak nab...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-4-2015 03:42 PM | Show all posts
JeNaB_PopPop replied at 15-4-2015 03:32 AM
tu lah tt, kak nab ni kalau ade modal leh tampung semua bil2 dalam 3 bulan ni and ade duit lebih l ...

tu lah.. faham tu.. sy pun ade ank.. hutang plak banyakk..hehe..
kne kerja la jwbnyee.. hehee
klau nak berniaga, kne ade duit simpan banyak, baru leh berenti kerja..
takut jugak perniagaan rugi kan.. hehee
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2015 11:07 AM | Show all posts
mak me pun tukang jahit dulu..tp skrg da pencen..xde la kaya..upah pun time tu murah2 jek..mak pun jahit kt rumah..senang nk monitor anak2..cuma mmg jimat la berbanding beli siap time tu..kalau nk compare skrg, org prefer beli siap sbb murah berbanding beli kain n hantar upah..kain skrg pun dah mahal2 lagi kalau tgh trending..hantar upah pun dah mahal..

paling kesian ngan mak dulu time puasa la..sibuk siapkan jahitan org..dr lepas sahur smpai ptg menjahit..benti kejap masak utk berbuka..pas terawih sambung balik..smpai tgh mlm..tp tu la..skrg mak me pun da x larat nk jahit baju org..baju2 sendiri, anak2 n cucu dia ok la..sekali sekala..me pun setakat baju kurung tu lepas la..n now try jahit langsir rumah sendiri pun dah lepas..jahit straight jek..jadi la kan..
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2015 10:33 PM | Show all posts
aku minat menjahit....memandai sendiri jeh buat baju belajar dari buku
dari baju kurung ker baju kurung moden, ker baju melayu smpai lah sekrg buat gaun budak2
paling best buat baju budak2 pompuan.mcm2 material boleh tambah,
pefeeling pesyen designer lak aku kebelakangan ni

dan sekarang aku x yah nak beli blouse ker, jubah ker, semua aku bedal buat sendiri
kalo setakat buat kimono blouse tu kacang jeh nak buat....

tapi kalo tanya nak kayo rayo bila jadi tukang jahit?
jwpnnya TAK!!
brg jahit dah naik harga nyah....nanges sgt
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.088707s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list