Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
21591
View
90
Reply

Kenapa Tukang Jahit Kaya?

[Copy link]

Author: ISTRIMITHALI       Show all posts   Read mode

Author
Post time 30-12-2014 01:04 PM | Show all posts |Read mode
As salam.. saya jz nak share n nak tau juga tahu pengalaman tukang jahit yang ada di sini.
saya kagum dengan tukang2 jahit yang saya kenal.. ada yang belajar kemahiran je tp mampu mendapat gaji yang lumayan dengan menjahit baju (x kisah la apa2 yang dijahit-langsir ke, sarung bantal ke..), dan ada juga yang saya kenal, belajar sampai degree, lepas habis belajar, nampak peluang dalam bidang ni, ambil kursus.. terus duduk rumah jaga anak sambil menjahit (boleh tahan jugak sama gajinya dengan org yang keje guna degree)..huh..

jika sape2 kat sini yang open minded nak share:

1) Berapakah gaji anda setiap bulan?

2) Dan saya juga nak survey harga sepasang baju kurung standard.

3) Akhir sekali nak tau upah oter baju dan upah standard untuk potong seluar.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2014 04:16 PM | Show all posts
Saya menjawab soalan bagi pihak emak saya sebab dia yang menjahit.
Sebulan gajinya bergantung pada berapa pasang baju dia jahit.Kadang2 15-20 pasang.
Setiap pasang baju (kurung,pesak,kedah) rm30

Kalau potong seluar bawah rm3
apa sebarang alter untuk pendek kain ke baju ke rm3
alter kecikkan baju atau besarkan baju rm10
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-12-2014 05:21 PM | Show all posts
rienafaiz replied at 30-12-2014 08:16 AM
Saya menjawab soalan bagi pihak emak saya sebab dia yang menjahit.
Sebulan gajinya bergantung pada  ...

wah.. potong seluar rm3?.. murah tu.. stakat ni yang sy survey... paling murah rm5
ade sy jumpe dorg charge rm10... huhuhu..

murah hatinya mak awk.. mak awk mesti bz sangat as tukang jahit kan?

kalau kurung mden tu mak awak charge rm30 gak ke?
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2014 08:31 AM | Show all posts
ISTRIMITHALI replied at 30-12-2014 05:21 PM
wah.. potong seluar rm3?.. murah tu.. stakat ni yang sy survey... paling murah rm5
ade sy jumpe d ...

Alhamdulillah.Menjahit pon kat rumah tu sebab mak saya tak ambik mahal2.Kadang2 tak sampai hati benda sikit tapi charge banyak.
Maaf wak,kurung moden mak saya tak buat sebab dia tak berani.Dia belajar dulu pon gitu2 je.Takut orang tak selesa.
Menjahit as a hobi sahaja wak...

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-12-2014 09:51 AM | Show all posts
rienafaiz replied at 31-12-2014 12:31 AM
Alhamdulillah.Menjahit pon kat rumah tu sebab mak saya tak ambik mahal2.Kadang2 tak sampai hati be ...

oo.. bagus nye mak awak..
dok area mane ni?
klau kl mmg confirm berduyun duyun org anta kt mak awak...
kt cni baju kurung dh ade yg charge rm45, rm50, rm60..
klu g butik pengantin, x yah ckp la.. rm200 ke atas dorg charge..

awak mesti dh blaja banyak dr mak awk kan?.. tlong2 mak klau ade kelapangan
pasni awk boleh la bisnes jahit ni plk..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2014 10:42 AM | Show all posts
Edited by rienafaiz at 31-12-2014 10:44 AM
ISTRIMITHALI replied at 31-12-2014 09:51 AM
oo.. bagus nye mak awak..
dok area mane ni?
klau kl mmg confirm berduyun duyun org anta kt mak a ...

mak saya di Ampang.Yang hantar pon kawan2 yang dah kenal je.Memang tak diiklan kan hehe
Saya nak belajar tapi mak saya tak boleh ajar anak dia jahit.Dia kata kalau nak betul2 kena pi belajar dekat orang cina.
Saya tengah cari kelas la ni tak kisah melayu ke cina ke janji ajar betul2.....

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-12-2014 10:50 AM | Show all posts
rienafaiz replied at 31-12-2014 02:42 AM
mak saya di Ampang.Yang hantar pon kawan2 yang dah kenal je.Memang tak diiklan kan hehe
Saya nak  ...

oo.. area kl gak la tu.. huh..
murah tu...

boleh.. byk kan kelas menjahit.. sy pun nk try.. hehe
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2015 07:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Ako nak menyibuk gak la

Actually masa za man study ako amik kelas menjahit. Kira kelas ni utk koku. Engineer amik kelas menjahit rasa mcm xkena kan. Hehee.. but well ako tahu nape skrg tempah baju memahal. Penat weh. Nak lukis pola. Nak gunting kain. Pas tu nak jahit. Klu Kena kain jenis degil mmg nangis weh.

Dlm kelas yg ako amik 2 sem. 1st sem ako Kenajahit blause n skirt. SeM 2 jahit baju kurung n jubah and aSAS manik. Well alhamdulillah. Even x amik upah jahit I know how to made my baju. N now adik ako xkeje ni ako suruh dia masuk kelas menjahit. Ad satu kedai barang jahit ni. Karysma store. Boleh check fb. Ad dual branch kat shah alam n bangi. Every weekend dia ad buka kelas. Pilih kelas mana kita nak blajar. Kira one day course. 50hengget jer. Ari tu adik ako masuk klas jubah princess cut. Mmg cantik... next klas nak pi blajar kimono blaus lak...
Actually kita kena paham pola jer. Then jahit pakai mesin singer dah senang. PS: may be x menjawab soalan TT. Tapi one day ako akan try amik tempahan gak. Xkan selamanya nak keje dgn org kan??
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-1-2015 10:20 AM | Show all posts
rienafaiz replied at 31-12-2014 02:42 AM
mak saya di Ampang.Yang hantar pon kawan2 yang dah kenal je.Memang tak diiklan kan hehe
Saya nak  ...

hai rina... tu ade kwn kite ckp psl kelas menjahit.. komen atas ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-1-2015 10:40 AM | Show all posts
ako_chan replied at 11-1-2015 11:39 PM
Ako nak menyibuk gak la

Actually masa za man study ako amik kelas menjahit. Kira kelas ni utk kok ...

yer... betol tu.. awk amek bidang ape tu..??
best la dh ade basic menjahit..
engineer tu amek course menjahit antara dia minat or die mmg nampak masa depan yg cerah menjahit baju ni...

teringin jugak satu hari nnti nak g kelas kt shah alam tu.. tp kne tgu ank besor dlu lah.. huhuu
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2015 10:51 AM From the mobile phone | Show all posts
ISTRIMITHALI replied at 13-1-2015 10:40 AM
yer... betol tu.. awk amek bidang ape tu..??
best la dh ade basic menjahit..
engineer tu amek co ...

Hahaha.... ako keje as engineer.
Ako mmg xde basic. Masuk kelas menjahit kat Uia for ilmu her sbnrnya. SBB I think one day I need that.

N mmg betul pon. Skrg ako giler jahit Baju sendiri. He he.. engineer kedekut nak beli Baju. Hahaa...

Well... ad masa nanti ko g r kelas tu...
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2015 11:28 AM | Show all posts
ako_chan replied at 12-1-2015 07:39 AM
Ako nak menyibuk gak la

Actually masa za man study ako amik kelas menjahit. Kira kelas ni utk kok ...

LAst week 10hb 1 aku ada masuk kelas kimono blouse dengan skirt.Kelas sama kot dengan adik awak.Saya belajar pon dengan Karysma dekat Shah Alam.Belajar dengan cikgu Lynn....



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-1-2015 11:30 AM | Show all posts
ako_chan replied at 13-1-2015 02:51 AM
Hahaha.... ako keje as engineer.
Ako mmg xde basic. Masuk kelas menjahit kat Uia for ilmu her sbn ...

wah... dh confirm2 berlambak baju kt rmh kan??
keep it up.. pasni boleh la amek tempahan baju org lain plak sbb dh expert jahit baju wlau bju sendiri.. hehe
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2015 05:14 PM | Show all posts
Boleh kaya ke sis?? Lps ni nak jadi tukang jahit jugak la...baru je beli mesin jahit minggu lepas. Plan nak jahit baju untuk anak2 dulu..lps dah dapat kelulusan sirim..ingat nk keje 1/2 day. 1/2 day lagi nak menjait sambi2 jaga anak kat rumah....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-1-2015 09:12 AM | Show all posts
julia5094 replied at 27-1-2015 09:14 AM
Boleh kaya ke sis?? Lps ni nak jadi tukang jahit jugak la...baru je beli mesin jahit minggu lepas. P ...

ye la awak...
cukup la untuk diri sendiri.. x pun mmg pendapatan lebih dan boleh menyimpan lg.
yg best nye, boleh jaga anak sambil kerja dari rumah.
tp mesti bz sgt kan?
yela, sy ni klau cuti dok rmh, rase nye dpt rehat skjp je..huhu
ni kan pulak org yg menjahit, mmg respect la sbb pandai bahagi masa.
dalam masa yg same nak fulfill kan kehendak customer, lagi2 yg nak cepat.. huhuu..
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2015 10:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Kenapa la rumah jahitan ni sendu sgt..:zz
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-2-2015 04:46 PM | Show all posts
julia5094 replied at 2-2-2015 02:00 AM
Kenapa la rumah jahitan ni sendu sgt..:zz

hahaha.. btol tu...
tp sy suke bod ni...
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2015 01:25 PM | Show all posts
salam..

skrng ni sy dok bljr menjahit under ecer..
masa blajar ni la, sy br tau kenapa upah jahit mahal..
waaaaaaaaa.. nak nangis ble ckg bg kain..
kain manja.. potong sana, tertarik sini..
ni blom lg blajar gne mesin jahit tepi...

tp skrng alhamdulillah la.. kami satu kelas pn dh mkin bagus..
hehehe.. skrg tgh blajar buat baju melayu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-2-2015 05:31 PM | Show all posts
aima87 replied at 5-2-2015 05:25 AM
salam..

skrng ni sy dok bljr menjahit under ecer..

boleh tau x, ecer tu ape erk?
maaf, sy budak baru belajar  

... wah.. org kate baju melayu mmg susah nak buat n charge pun mahal. almaklumlah, susah nak buat.
awak ni blajar kursus ape?.. bpe lama?
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2015 08:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Belajar dari youtube ok tak?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091507s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list