Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4050
View
4
Reply

Bahasa Melayu Singapura & Bahasa Melayu Malaysia

[Copy link]

Author: Ahmad_Sabar    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-10-2014 01:12 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Pada pendapat kamu, apakah perbezaan antara Bahasa Melayu Singapura dan Bahasa Melayu Malaysia?
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2014 10:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Tk pasti... cuma ada kawan yg duk kt singapura cakap hari sabtu tu hari 6..
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2014 12:59 AM | Show all posts
kita pun tak sure la..ada beza ye...?....

nak tanya @NorAddin
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2014 06:27 AM | Show all posts
Elle_mujigae posted on 23-11-2014 12:59 AM
kita pun tak sure la..ada beza ye...?....

nak tanya @NorAddin

ooii .. apa kena mengena with me aahhh .. hehe

my opinion .. sama aje .. just lughat slang berbeza ..
cos malaysian banyak negeri serta berbilang kaum ..

singapura mereka banyak menguna bahasa baku ..
some of them .. pakai mix dengan singlish .. haha
blurrr like sotong .. hehe




Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2014 03:16 PM | Show all posts
NorAddin posted on 27-11-2014 06:27 AM
ooii .. apa kena mengena with me aahhh .. hehe

my opinion .. sama aje .. just lughat slang berb ...

heyyyy... macam ada kena mengena je...


ohh banyak guna bahasa baku ye... the slang kalau Addin dengar Addin boleh detect ke that person is Singaporean? I mean that obvious ke the slang....i tak pernah dengar lagi orang Singapura cakap bahasa Melayu secara live,,so tu yg macam wondering juga....macam slang negeri kat Malaysia ni kan senang detect bila seseorang itu berbicara...

some of them .. pakai mix dengan singlish .. haha
blurrr like sotong .. hehe

hahaa...blurr like sotong..i know the meaning after intense googling last time...>.<



Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.086336s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list