Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
7708
View
7
Reply

Nak migrate ke UK

[Copy link]

Author: mamarilia       Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-10-2014 04:42 PM | Show all posts |Read mode
ni di copy-paste dari seorang teman FB pada yg berminat nak migrate ke UK.
*UKBA dah tak ada ye.. ganti UKVI
https://www.gov.uk/government/or ... sas-and-immigration

----------------------------------------------------


Anuar Majid
7 October at 21:38 Edited




Kepada kawan-kawan saya yang banyak bertanya tentang cara berkerja dan menetap di UK, disini saya huraikan sedikit sebanyak tentang cara-caranya. Selamat mencuba.
Cara-cara menetap atau berkerja di UK.
________________________________________
1.Jikalau ayah atau ibu, dan juga datuk atau nenek anda mempunyai Sijil Kelahiran British - maka anda mempunyai peluang untuk menetap di UK. Biasanya Sijil Kelahiran ini hanya terdapat di bawah Pemerintahan British dibawah Negeri-negeri Selat sebelum Kemerdekaan tahun 1957. Negeri-negeri yang terlibat ialah Singapura, Melaka dan P.Pinang. Perkara ini di panggil 'Right of Abode'.
2.Mempunyai simpanan 1 juta Ringgit bersamaan 200 ribu Pounds. Perkara ini teramatlah payah kecuali jika kita mempunyai simpanan yang besar. Tetapi anda, isteri anda dan anak-anak anda yang berumur 16 tahun ke bawah, boleh tinggal disini dengan mudah. (Berbanding dengan Australia pula, anda wajib menyediakan 6 juta Ringgit - bermakna 6 kali ganda berbanding UK).
3. Belajar sambil mencari peluang pekerjaan : Jikalau anda belajar disini umpamanya mengambil Master atau Phd, anda boleh juga mencari peluang perkerjaan disini. Tetapi pihak Majikan wajib mengeluarkan Work-Permit untuk anda. Dengan Work-Permit ini anda sekeluarga boleh menetap, berkerja dan belajar di sini. Selepas 5 tahun, anda boleh memohon PR (Permanent Resident) di UK.
4.Memohon kerja secara On-Line : Anda boleh mencari kerja di sini dengan pergi ke Website UK, dan pastikan Majikan tersebut mengeluarkan Work-Permit untuk anda. Kebiasaannya Majikan enggan membayar Work-Permit untuk anda, tetapi anda boleh membayarnya sendiri kerana ianya terlalu murah.
5. Perkahwinan : Jikalau bakal isteri atau suami anda seseorang yang mempunyai PR (Permanent Resident) di UK, atau Warga negara British atau pun Warga negara EU di UK, anda boleh tinggal dan berkerja di UK. Kebiasaannya anda akan di beri 5 tahun Visa atau dipanggil 'Visa for Spouse' dan selepas itu anda akan di beri PR (Permanent Resident) di UK dan anda boleh tinggal dan berkerja disini untuk selama-lamanya.
# Sila masuk ke Website UKBA -Selamat Mencuba.
p/s. Undang-undang kadang-kala berubah, harap maklum.



------------------------------
ni tambahan :-
lagi 1 cara melalui work transfer. Kalau bekerja dengan International company, mohon untuk direlocate kan ke UK. akan dapat visa tier 2 ICT. Tapi visa ni ada cooling off after certain period. Orang India/Pakistan/non-commanwealth banyak guna cara ni utk masuk kerja di UK terutama bidang IT. bila dah dapat visa tier 2 ICT pulun cari kerja lain di UK.






Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2014 11:40 AM | Show all posts
thank you for this post kak ,
finally i choose to further study, nak mintak transfer macam payah pulak ...

huhuh...
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2014 11:41 AM | Show all posts
Klu forumer lain ada info berkenaan experience migrate to UK please share..
klu segan nak share sila PM saya ..

thank you,
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2014 10:56 AM | Show all posts



bole la try kalu ingin ke sana..
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2015 09:21 AM | Show all posts

yg option 2 tu, duit tu kita kena kekalkan dlm simpanan atau just to show them masa application jer, lps tu bole kuarkan dan guna?
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2015 10:38 AM | Show all posts
Errr ye ke nak tinggal di Australia kena ada simpanan 6 juta ringgit, ke ini untuk orang2 tua yang tak ada kelulusan atau skill apa2 kecuali duit je.  

Famili aku akan migrate ke Australia, apply PR dari website immigration.  Tak ada syarat simpanan apa pun, cuma kena lepas certain points je dan bayar certain fees.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-6-2015 09:03 PM | Show all posts
midori888 replied at 9-4-2015 09:21 AM
yg option 2 tu, duit tu kita kena kekalkan dlm simpanan atau just to show them masa application je ...

maaf, tak tau detail pasal ni... mungkin boleh masuk website immigrationboards.com utk tanya detail.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-6-2015 09:04 PM | Show all posts
aurorae replied at 31-5-2015 10:38 AM
Errr ye ke nak tinggal di Australia kena ada simpanan 6 juta ringgit, ke ini untuk orang2 tua yang t ...

wallahua'lam.. takde buat research detail pasal ni.. just copy & paste je info di atas utk dikongsikan...

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.080476s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list