Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
10184
View
98
Reply

Kehidupan sbg ibu tunggal

[Copy link]

Author: gurl80       Show all posts   Read mode

Post time 9-10-2014 12:42 PM | Show all posts
beldandy posted on 9-10-2014 12:40 PM
life will guarantee that you will suffer.
itu aku yakin.

maksud bel???

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2014 12:50 PM | Show all posts
nanacinta posted on 9-10-2014 12:42 PM
maksud bel???

hidup ni nana..takkan pernah adil
hidup ni gerenti suffer..pasti
tapi happy...bahagia...tu semua ada cuma x gerenti dapat.
nasib baik...dapat la sume tu
mungkin juga usaha...bila life rasa usaha kita cukup maka layak la kut kita happy
or positiveness...when life is suck but we choose to feel happy, then we'll be happy

bila kita nak define happy ni sebenarnya sgt complicated
mcm pg td...bel bgn n choose to feel happy...
pergi opis happy dpt gelak2 dgn opismate
pastu rasa happy tu hilang
kejap lagi karang rasa happy sbb duit kat farmville 2 country escape tu dah cecah 200K
pastu...rasa happy tu hilang
betapa susahnya kita nak pilih jd happy

tp nana...ni pandangan bel yg tgh dlm keserabutan yg berpanjangan yang tiada kesudahan
bel tak tau apa pandangan org yg xde masalah...yg sentiasa happy
bel nk sgt tau...cemana nak maintain happiness tu
you see...even writing this pun buat bel nak menitik air mata...
kadang2 buat bel mahu berhenti mencari gembira
lagi bel kejar..makin jauh ia pergi
that is life...
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2014 12:56 PM | Show all posts
beldandy posted on 9-10-2014 12:50 PM
hidup ni nana..takkan pernah adil
hidup ni gerenti suffer..pasti
tapi happy...bahagia...tu semua ...

faham bel...pernah lalui pengalaman itu...jangan dipaksa2 perasaan untuk happy tu...satu hari nanti ia akan datang sendiri...tapi bila happy datang, macam sekaligus pulak datang...ade jer benda yang menggembirakan kita...huhu...

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2014 12:57 PM | Show all posts
nanacinta posted on 9-10-2014 12:56 PM
faham bel...pernah lalui pengalaman itu...jangan dipaksa2 perasaan untuk happy tu...satu hari nant ...

bel harap apa yg nana cakap ni betul...
bel tak tahu apa mahu di percaya lagi
semuanya dead end...
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2014 03:49 PM | Show all posts
happydot posted on 8-10-2014 08:54 PM
Nanacinta.... camtu lah lebih kurang. Emotional need yg life partner aka suami@isteri je boleh bagi. ...

sama.....sgt takut nak kawen lagi....mmg langsung akk tak berdoa diberi jodoh baru....

akk selalu pikir, masa bercerai dulu, dah hancur luluh hati anak bila mak pak bercerai....dia la yg jadi mangsa...

bila mak kawen lg, bapak tiri tak suka atau apa2kan dia....dia jugak lagi yg jadi mangsa...baper kali la anak nak jadi mangsa ni...sian kat dia...

Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2014 11:46 AM From the mobile phone | Show all posts
beldandy posted on 9-10-2014 12:50 PM
hidup ni nana..takkan pernah adil
hidup ni gerenti suffer..pasti
tapi happy...bahagia...tu semua ...

Bel.... rasanya semua org pun ada masalah, xkira la, masalah besar or kecil. Pd saya, happiness tu mmg pilihan kita. It's unnatural utk happy 24 hrs a day, 7 days a week.... coz kita ni manusia. Kdg kita happy sgt2, tapi sejam kemudian kita dah mengamuk2 pulak... So up to u nak maintain happy tu camner. And when u rasa happy, enjoy it while it last

Saya selalu anggap ' loneliness n happiness is juz a state of mind. Happiness xboleh dicari tapi ianya akan dtg sendiri bila kita dpt apa yg kita nak. So kita kenalah tahu apa yg kita nak terlebih dahulu kan....

Hidup mmg kdg2 tak adil tapi xbermakna kita akan suffer. Up to u to choose, nak suffer ke nak gembira. Klu rasa suffer sgt, cari la jln utk end suffering tu. Xde masalah yg xde solution kan... so depend ngan kita balik, sanggup ke tak... kdg kita tau solution utk masalah kita tapi kita xsanggup nak lalui.

Tapi walau camna happy pun, sbg manusia, kita mmg xpernah puas dgn apa yg kita ada. Ada je la benda yg kita nak. Cam saya dah ckp b4, heart want what heart can't have....

Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2014 12:18 PM From the mobile phone | Show all posts
no.20 posted on 9-10-2014 03:49 PM
sama.....sgt takut nak kawen lagi....mmg langsung akk tak berdoa diberi jodoh baru....

akk sela ...

Exactly.... takut nak kawin coz takut benda yg sama berulang. Yg paling penting, kena fikir anak2. Apa2 pun kebahagiaan diorg lebih penting dr kehendak saya. Perkawinan saya dulu atas dasar cinta... tapi xbertahan juga. Itu yg buat serik tu. Tapi kita xtahu future kita. Klu ditakdirkan satu hari nnt, ada jodoh dgn org lain, yg tu mmg xboleh elak kan. ... Tapi buat masa ni mmg xterbuka hati lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2014 12:23 PM | Show all posts
ini pandangan saya

hidup ini satu ujian.....setiap orang ada masaalahnya......ada.....yang give up....bila masallah datang, ada yang happy bila ia datang.....dan terpulanglah pada sesorang itu melihat ujian itu......yang pasti....dia akan datang......dan dia akan pergi...sama ada kita selesaikan masaalah tersebut......atau kita diselesaikan dengan kematian. Jalan yang terbaik adalah.....kita selesaikan.....agar.....kita boleh kehadapan untuk ujian seterusnya.......agar...perjalanan kita seterusnya lebih bermakna dan bernilai.....itulah kebahagian.....sebenarnya......sebab kebahagian tiada penghujung, tiada nokhta......tetapi berada disepanjang perjalanan kehidupan.
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2014 02:34 PM | Show all posts
happydot posted on 10-10-2014 12:18 PM
Exactly.... takut nak kawin coz takut benda yg sama berulang. Yg paling penting, kena fikir anak2. ...

betull....akk dulu pun kawen suka sama suka....cinta bagai nak rak.....tapi cerai gak...

pastu X hasben pun tak pedulikan anak dia lps cerai....agak2 bapak tiri akan lebih peduli ke? hmmmmm....lagi susah akk rasa sbb bukan darah daging dia.....anak akk pompuan lagipun...lagi akk pikir macam2....

Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2014 03:01 PM | Show all posts
ini pandangan saya

peduli akan anak??......emmm...itu subjective....terpulanglah kepada laki tersebut.....bagaimana dia melihat anak tersebut...

kalau ia anggap anak tiri sebagai amanah.....insyallah dia akan jaga....but...kalau dia kawin kerana emak....dan bukan atas dasar tanggungjawab......mungkin akan lebih teruk dari...ayah kandung....

itulah realiti manusia.......yang mempunyai jiwa,emosi, ragam, akal fikiran, nafsu...yang sentiasa dikawal oleh empunya badan....
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2014 11:17 AM From the mobile phone | Show all posts
no.20 posted on 10-10-2014 02:34 PM
betull....akk dulu pun kawen suka sama suka....cinta bagai nak rak.....tapi cerai gak...

pastu  ...


Itulah.... saya anak sepasang. Zaman skg, bkn anak pempuan jer, anak lelaki pun risau jugak. Mcm2 kes dah dgr b4, tu yg takut.

Kes kita sama. Pas berpisah, ayahnya bkn peduli pun. Mayb pd lelaki jenis ni, anak bila2 boleh dpt. Tu yg diorg xhirau. Itu ayah kandung, apatah lagi klu bkn ayah kandung. Mula2 mmg ok, takut nnt pas 2-3 thn, mula la mengungkit. Klu dera physical senang nampak, klu kena dera emotional? Kesian kat anak2 pula. klu takpun, yg suami baru mayb ok, tapi familynya? Nnt mulala ungkit soal harta, tanggung anak org dll.... iskh, xberanilah nak kawin lain. Cam cari nahas jer....

Betul juga cam pawie ckp... klu lelaki tu tau makna amanah, mmg ok. Masalahnya, bkn senang nak cari. Masa belum kawin, boleh jer ngaku mcm2, tapi bila dah kawin, mcm2 leh jadi. Bkn jer dia, tapi family dia n org sekeliling.... mcm2 org leh kata. Saya taw coz dah alami. Arwah ayah, kawin ngan janda anak 4. Kami xde masalah. Ok jer ngan mak n adik beradik tiri.... tapi sampai skg, org masih ungkit soal harta. Kdg kesian ngan adik beradik tiri. Diorg mmg ok n baik, tapi kena tuduh mcm2.Even anak2 diorg pun kena tempias. Klu time kenduri, obvious sgt pilih kasih coz ada mak saudara saya yg lebih2kan anak2 saya dr anak2 adik2 tiri. Saya cukup xsuka coz pd saya, semua anak buah saya syg... xkira la anak dr adik sendiri @ adik tiri . Sbb tu saya cukup takut nak kawin lain. Takut anak2 saya kena nasib yg sama.

Opps, sori TT, dah lari tajuk... hahaha Last edited by happydot on 11-10-2014 11:32 AM

Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2014 08:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam.... Hai nanacinta.. Hai kudajntan... Dewa... Bel n hai cmf-blingblings...
Ingat sy lagi...hehheheh.. Mcm glamour jee org ingat sy..perasan sy ni...Lama tak tinggal jejak dlm forum ni...
Sy jua single mother... Setakat ni saya sambung blaja. Jadi itu salah satu cara saya buat utk sy isi masa sy.alhamdulillah..happy dah tua2 blaja bersama adik2..jadi students tua... Tiba masa nya kita cabar diri kita.. Kita buleh buat..
Bersukan atau apa jua aktiviti mcm kelas tu pun bagus mcm wanitajelita cakap tu.. Setuju sgt...
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2014 09:42 PM | Show all posts
intishar posted on 13-10-2014 08:53 PM
Salam.... Hai nanacinta.. Hai kudajntan... Dewa... Bel n hai cmf-blingblings...
Ingat sy lagi...he ...

tahniah kerana berusaha merubah kehidupan kpd yang lebih baik..
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2014 11:56 PM From the mobile phone | Show all posts
mak_wa95 posted on 13-10-2014 09:42 PM
tahniah kerana berusaha merubah kehidupan kpd yang lebih baik..

Dan tidak bergantung harap dan hidup dgn laki org huhuhu

mak wa...rindu kamu
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2014 01:58 PM | Show all posts
hye korang..miss u all...hihi...

i single mother with 1 daughter too..

currently..i enjoy my single life...tgh usaha nk bli rumah...syukur sgt...insyaAllah..tahun dpn..umh siap..blh la msuk...bgn pg..g keje..anak antr kt parents..blk keje..ambik anak..blk umh..

skrg ni....honestly mmg xde hobi lg....yg pasti..every week..i akan join activity kt office.. mcm aerobik..badminton..kdg2..i excersice kt umh je...indoor activity..

normally, weekdays dh sedia ada full..i mmg set kan..kul 8 je..no hp for me..i akan focus kt anak..sbb kul 1030..i n anak akan msuk tdo..i akan tdokan die..so..ade 2 jam je nk focus kt anak..i ade module which is from  internet je utk ajar die..sgt happy..sbb kte ajar anak kte..seikhlas hati..

after anak tdo..dlm kul 11..if i x tdo lg..i akan kms umh..basuh bju ke..lipat bju ke..sapu..mop umh...if tertdo...i akan terjg tgh2 mlm..sbb anak i menyusu..so..i akan bgn tme tu..kdg2 i solat malam..

weekend plak..i akan kuar ngn fmly i..if x pn..i akan focus kt anak...main2 ngn anak..masak berkhasiat utk die..main sme2...so far hdp i mmg lebih kpd anak..sbb anak tgh membesar..emosi die perlu kte jg..

klu solat pn..i akan letak anak ke sblh...supaya die biasa ngn solat..knl Allah...

i suka la thread ni..sbb byk sgt info n activity yg blh i ikut from u alls...

Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2014 06:08 PM | Show all posts
beldandy posted on 13-10-2014 11:56 PM
Dan tidak bergantung harap dan hidup dgn laki org huhuhu

mak wa...rindu kamu

saya tak lupa kat bel..

cumanya buat masa ni xtahu nak kata apa dah..

saya pun xde pengalaman..
sedih baca post2 bel..sarat sangat dengan derita(pendapat saya la)

saya sokong apa yang bel buat demi bel dan anak2..
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2014 08:19 PM From the mobile phone | Show all posts
mak_wa95 posted on 14-10-2014 06:08 PM
saya tak lupa kat bel..

cumanya buat masa ni xtahu nak kata apa dah..

Xpe mak wa...
bel mmg masih belum stabil lg
bel pun faham...kawan2 x tau nk ckp apa...wordless...perasaan yg tak terluah oleh kata2.

tp makwa...dia x pernah jemu pujuk hati bel...layan hati bel...layan emosi bel...tak tau tu petanda baik atau buruk. X blh nk baca hati manusia yg dah berubah ni kan. Hati sendiri pun payah nk paham hihihi
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2014 08:51 PM | Show all posts
beldandy posted on 14-10-2014 08:19 PM
Xpe mak wa...
bel mmg masih belum stabil lg
bel pun faham...kawan2 x tau nk ckp apa...wordless.. ...

bel boleh bertahan bertahan la..

kalau saya, jantan lidah bercabang tu saya xcaya..

kalau sayang buat apa nak menduakan..

kalau kita kurang di mana2 upgrade mana yang perlu..

tak perlu pun orang ke3..kalau dia mungkir janji dgn pompuan2 baru satu dosa dia buat..

kalau dia kawin dgn pompuan tu byk ;lagi dosa2 dia akan buat..dosa xadil,perasaan,kewangan,masa..

mak sdra saya yg sy citer kat bel dah cerai,mlm tu gilir dia,tapi laki dia nak balik sana,so dia cakap klu xleh adil cerai..so depa cerai..pas cerai 3 hari laki dia ajak rujuk,so dia minta sbb knp nak rujuk,laki dia diam ,xde jawapan sampai habis edah..bayang la 20 tahun lebih kawin,anak dara 5 orang,dah xde kasihsayang,padahal belum tu dok kata sayang xkurang sikit pun..

bagus pak sedara saya tu,,buang anak bini lama,p bela anak tiri..prof, tu bel..prof pengajian islam,habis tinggi ilmu agama.bukan calang2 orang,bini 2nd tu janda kali ke4,silap2 tua pada dia..
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2014 09:12 PM From the mobile phone | Show all posts
mak_wa95 posted on 14-10-2014 08:51 PM
bel boleh bertahan bertahan la..

kalau saya, jantan lidah bercabang tu saya xcaya..

Sedihnya kisah dia...
kat mana adil untuk dia?
esok2 anak pun jd naik benci dgn ayah gitu...
kalau dh nk rujuk pun x blh bg reason better pegi berambus je la...prof tak prof...esok2 ko tanggung la...

mak wa tau bel doa apa?
if perkahwinan yg di rancang tu kelak bakal buathb tambah byk dosa n buka ruang lebih byk untuk dia buat dosa maka minta jauhkn dia dr ppoligami n batalkn plan nk nikah lg. Tp takat ni bel tgk allah mmg dh bg green light paling terang seterang syurga kt dia...so bel assume mmg x byk dosa la kut...byk pahala je nnt xde dosa...or doa bel yg xde sapa nk dgr n makbul. So x yah la doa2 tuk bel...doa untuk bel tak makbul.
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2014 09:20 PM | Show all posts
beldandy posted on 14-10-2014 09:12 PM
Sedihnya kisah dia...
kat mana adil untuk dia?
esok2 anak pun jd naik benci dgn ayah gitu...

memang sedih bel...
mak sedara izinkan depa kawin dengan harapan dapat menjalankan sunnah nabi dengan adil..sama2 kongsi suami,jaga suami..
tapi pihak satu lagi.ustazah juga,nak bolot sorang,siap maki lagi kata mak sedra kawin dgn pak sedra kerana harta..
wei mangkuk,depa kawin time belajar lagi,maksedra tu bapak dia bekas senator,dato' lagi(tp lowprofil),pak awak kerja kampung je..pompuan xsedar diri gitu la..pompuan murahan,hantar gambar kat fakulti offer diri sapa nak poli dengan dia..hinanya..

doa lah banyak2 bel..moga depa xjadi kawin..jangan putus asa..
tahun 2014 nak habis dah,depa xkawin2 lagi..harap xde jodoh


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.084065s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list