Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
7125
View
79
Reply

Kehidupan sbg ibu tunggal

[Copy link]

Author: gurl80       Show all posts   Read mode

Author
Post time 30-9-2014 02:08 PM | Show all posts |Read mode
Sy rasa rmai forumer di cari.com yg bergelar ibu tunggal....bgitu juga sy...hidup tnpa suami adalah satu perkara yg berat utk ditnggung...rutin harian sblom bkerja...bgun pg..solat subuh...siapkan ank....antar anak ke tadika...balek dari opis..ambil ank....dan sama hari2 yg seterusnya...cma sy masih beruntung mmpunyai seorg ank...berbnding dgn ibu tnggal yg lain mmpnyai 3-5org anak...cuma kdg2 sy rasa kebosanan...tu jer life sy hari2....camne dgn forumer yg lain?????khdupan korang mmbosankan atau mnceriakn....
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2014 02:23 PM | Show all posts
hidup saya biasa jer...kadang2 ada hari gembira, ada hari yang kurang ceria...macam yang biasa dihadapi orang2 lain...hantar anak ke kindy, pastu pergi kerja...kalau ade masa keluar dengan kawan2...sekarang selalu main badminton petang2 dengan kawan2...

saya tak rasa terbeban pun jadi ibu tunggal...kehidupan saya dikelilingi oleh keluarga yang memahami, kawan2 yang sentiasa bagi sokongan dan ex suami yang bertanggungjawab pd anak...

so boleh dikatakan hidup saya menceriakan...
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2014 02:44 PM | Show all posts
kenape girl80 rasa terbeban??? ex suami tak bagi nafkah pada anak ke??? gurl perlukan sokongan dan motivasi kawan2 dan keluarga...baru la beban kita rasa makin berkurangan...yang penting kita perlu kuat untuk menempuh kehidupan jadi ibu tunggal...macam2 cabaran tau...terutamanya bila jadi janda ni, tau jer la kan...konon2 kita ni kesunyian...
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2014 02:51 PM | Show all posts
ibu tunggal laris la..
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2014 05:56 PM | Show all posts
kebanyakan ibu tunggal gemar tinggal bersama ibubapa ... mereka boleh keluar berdating atau bermalam di hotel tanpa risaukan anak2 kerana dijaga ibubapa...
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2014 06:09 PM | Show all posts
tak baikla tuduh macam tu...ape nak buat...mulut orang...
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2014 07:44 PM | Show all posts
kan dah ada thread macam ni
http://mforum.cari.com.my/forum. ... amp;fromuid=1941750


apa2 pun harap tt tabah..siannya,
ikhlaskan hati buat semua tjwab tu..ada balasan nanti
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-9-2014 11:52 PM | Show all posts
nanacinta posted on 30-9-2014 02:44 PM
kenape girl80 rasa terbeban??? ex suami tak bagi nafkah pada anak ke??? gurl perlukan sokongan dan m ...

tak....nafkah ex-somi bagi tiap2 bulan....cuma rsa khidupan sama jer hari2...mybe sy dah hilang ssuatu slama ni yg sy cari...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-9-2014 11:54 PM | Show all posts
kudajantan77 posted on 30-9-2014 05:56 PM
kebanyakan ibu tunggal gemar tinggal bersama ibubapa ... mereka boleh keluar berdating atau bermalam ...

wlaupon sy still tnggal dgn parents...tp msih tau jga2 batas2 pergaulan...umo bkn muda lg...utk ringan2 or smething yg lbih berat kat hotel ker...byk bnda lain yg ptut sy pikir...bkn ke arah tu aja....
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2014 12:21 AM | Show all posts
gurl80 posted on 30-9-2014 11:52 PM
tak....nafkah ex-somi bagi tiap2 bulan....cuma rsa khidupan sama jer hari2...mybe sy dah hilang ss ...

biasa la gurl...ramai jugak orang yang mengalami keadaan macam tu...hidup monotonous jer...terutamanya orang yang dah kahwin...dulu saya ade jugak mengalami keadaan macam tu...pastu kawan2 saya paksa saya keluar drpd kepompong kebosanan...skrg saya banyak aktif bersukan, program sukarela kempen menanam pokok...saya bawak anak saya main kites...kita cari la aktiviti2 yang bagus...

saya pun tengah memohon biasiswa company untuk ambik master...kalau dapat boleh la jalan2 kat europe dgn anak saya...huhuhu...kalau tak dapat, ambik kat malaysia jer la...

Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2014 11:06 AM | Show all posts
bagi sara takde yg nak dibosankan.. carilah aktiviti yg berfaedah sambil boleh meluangkan masa dgn anak.. nikmatilah setiap saat selagi allah bagi peluang utk kita merasainya.. bila ada je rasa bosan tu carilah idea utk menghilangkannya..

sara pun tinggal dgn parents tp jarang sgt2 sesgt utk sara tinggalkan anak2 sara utk keluar dgn kengkawan.. JAUH SESEKALI UTK KELUAR BERDATING & MINTAK DIJAUHKANLAH SAMPAI BEBILA UTK BERMLM DI HOTEL utk wat aktiviti pekejadah pun aku tak tau smpai ada yg fikir mcm tu atas alasan tak payah nak risaukan anak2 kerana dijaga ibubapa...
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2014 08:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku pun stay ngn parents..tp tk prnh la plak aku tggl ank aku utk urusan nk berdating n bmlm dihotel..aku mmg ada tggl ank aku ngn parents..tp atas urus kje or ada kursus tp tkde la selalu..life aku biasa je..weekdays bz ngn kje..weekend bz ngn kelas...
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2014 08:02 PM From the mobile phone | Show all posts
nanacinta posted on 1-10-2014 12:21 AM
biasa la gurl...ramai jugak orang yang mengalami keadaan macam tu...hidup monotonous jer...terutam ...

Mudah2an hasrat nana nk further study tcapai..Aminn..
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2014 08:18 PM | Show all posts
kalau boring jadi ibu tunggal, cuba buat perkara baru dlm hidup. tak perlu terlalu fabulous mcm berhijrah oversea bagai, cukup buat benda2 ni:-

- sign up gym, pergi bersenam. awak pun stay dgn parent kan, so ok kot masa pergi gym diorang boleh tunggu anak kat rumah. bersenam kuat boleh buat ko rasa sihat dan lupakan kesedihan. join kelas yoga, cycling, baru dapat banyak kawan.
- kalau kerja boring, ambil kursus-kursus yg boleh tingkatkan kerjaya. takde duit? apa susah, pakai je kad kredit. settle
- hujung minggu join kelas Kolej Komuniti... add FB Kolej Komuniti Shah Alam contohnya, diorang akan announce kelas terbaru dr semasa ke semasa. mcm i, blajar buat durian crepe, kursus fotografi, semua harga <20. dapat kawan lagi.
- try tulis blog. mana tahu boleh jadi selebriti blogger plak ke
- join gathering forum... aku kenal single mum dan duda sumer dlm forum ni jugak... sekarang diorang masih single mum lagi..janda memang jodoh berat.. susah nak cari lelaki zaman skrg ni
- beli majalah EH! join Masterclass yg dianjurkan dgn fee semurah <RM20 je. Nanti dapat goodies bag. aku last week baru je menang jawab kuiz Dorothy Perkins, aku dapat hadiah aksesori bernilai RM250, cincin dempak, statement necklace, bangles. sapa nak bagi? Goodies dapat cluth. Siap ada breakfast lagi ko.. selain dapat ilmu utk stylist dgn jenama UK kan... best2


banyak sangat kot aktiviti.... janji kena bergerak la..pergi travel ke.. mana tahu dapat jodoh foreigner hensem mcm Lana Nordin tu, dapat Japanese ko... hensem.. eh melalut.. good luck TT

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2014 09:27 PM From the mobile phone | Show all posts
wanitajelita posted on 1-10-2014 08:18 PM
kalau boring jadi ibu tunggal, cuba buat perkara baru dlm hidup. tak perlu terlalu fabulous mcm berh ...

Idea2 yg baik la wanita jelita.
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2014 10:29 PM | Show all posts
kenarihitam posted on 1-10-2014 08:02 PM
Mudah2an hasrat nana nk further study tcapai..Aminn..

amin...thanks kenari...sekarang ni pun saya banyak practice gmat...harap2 dapat lepas lebih 700 score...sama2 la kita ibu tunggal berusaha untuk keluarga kita...
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2014 02:46 PM | Show all posts
buat pengetahuan mmg betul makwa kata da ada thread macam ni.. unfortunately i cant merge kerana fungsi tu da disable.. tapi takpe... for the momment , u nak guna thread ni guna la until me dapat clearance dari admin boleh tolong mergekan atau tidak ya..

plus.. if any of you guys think that ada postings yang best2, sila tekan butang report for us to rate it ya...

thread thread lain jugak..

cheerios!
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2014 04:39 PM | Show all posts
wanitajelita posted on 1-10-2014 08:18 PM
kalau boring jadi ibu tunggal, cuba buat perkara baru dlm hidup. tak perlu terlalu fabulous mcm berh ...

best...i like ur idea. boleh ikut
best eh majalah Eh! tu?
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2014 04:40 PM | Show all posts
mana tahu dapat jodoh foreigner hensem mcm Lana Nordin tu, dapat Japanese ko... hensem.. eh melalut..


Haha...aku suka komen yg ni...

Jgn boring2...banyak benda boleh buat sebenarnya...sambung belajar, join gym/fitness, join kelas2 kemahiran buat kek/biskut/pastry...untung2 boleh berbisnes...bagi yg jenis kental, boleh join club kereta/superbike...join derang buat keje2 amal...join 4 x 4 masuk hutan ke, jungle trekking ke...eh...banyak la xtvt...

Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2014 04:44 PM | Show all posts
sebenarnya jd bini org pun monotonous jugak, bukan ibu tunggal je
nak2 plak mcm yg laki keje jauh2 tu...sama je
bila dah agak2 bosan dgn hidup yg sama je kena cari hobi baru or aktiviti baru
bel tgh nak menanamkn minat menjahit ni
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.098423s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list