CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 16573|Reply: 36

Proton IRIZ vs Perodua MYVI

[Copy link]
Post time 30-9-2014 01:25 PM | Show all posts |Read mode
Proton IRIZ premium 1.6 cvt - RM62,888.00  
Perodua MYVI Extreme 1.5L (A) - RM61,740.50


Warranty
Iriz-
5 years / 150,000 km
Myvi - 3 years / 100,000 km

power
Iriz -
107 hp at 5,750 rpm;150 Nm at 4,000 rpm
Myvi -
102 hp at 6,000 rpm;136 Nm at 4,400 rpm

Gearbox
Iriz -
CVT Automatic
Myvi -
Conventional Automatic 4AT

Boot Space

Iriz - 215 litres
Myvi - 208 litres

Safety
Iriz - 5 star Asean NCAP, 6 airbags, ABS EBD, Stability Control,
Myvi - 3 star Asean NCAP, 2 airbags, ABS EBD

Power socket -

Iriz -1 Front, with 3 USB Port
Myvi - 1 Front

Audio
Iriz -
6.2" Android-based Touchscreen DVD player with Navigation, Bluetooth and 4 Speakers
Myvi -
Touchscreen CD/MP3 Player with Bluetooth and Navigation

Nasi Tambah
Iriz - Auto headlamp, Hill Start Assist, Wing Mirror Turn Indicators
Myvi - Timing chain








Last edited by mofisa on 30-9-2014 01:29 PM

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-9-2014 06:25 PM | Show all posts
bottom line... proton gempak.. hasil anak tempatan even keta luar level compact atau entry kelas begini pon tak leh lawan.. terbaek.... .. produa.. hermm
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2014 01:17 PM | Show all posts
Rasanya spec Iriz lebih lagi..... berbaloi jugaaa
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2014 11:57 PM | Show all posts
Iriz lebih selesa
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2014 12:31 AM | Show all posts
Iriz kuat mentekedarah minyak tak?  
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2014 07:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Iriz baru... Xbyk lg org pki so blum tahu apa msalh yg bkl timbul.on paper mmg marbeles.. Mcm keta proton sblum ni..lebih baik tunggu lm skit untk tgk feedback pengguna... Design  pada me mmg cun dr myvi..baru jumpa 2 hari lepas..

Myvi..dah byk org pki... Dah lm .. N dah tahu kesan...so boleh terus oder jer klu nak...
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2014 09:02 AM | Show all posts
Prefer Iriz sebab padat dengan ciri-ciri keselamatan especially varian 1.6 Premium. Tak kisahla walau guna timing belt sekali pun.

Myvi pun bagus juga. Myvi 2007 saya sudah 7 tahun usianya namun masih gagah di jalanan.Enjin 1.3 DVVT memang tip top

Pokok pangkalnya kereta perlulah diselenggara dengan baik dan mengikut service schedule yang telah ditetapkan
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2014 03:26 PM | Show all posts
mattzzx posted on 4-10-2014 01:17 PM
Rasanya spec Iriz lebih lagi..... berbaloi jugaaa


x tau nak komen
cuma iriz lebih sporty
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-10-2014 03:28 PM | Show all posts
Vellfire posted on 9-10-2014 03:26 PM
x tau nak komen
cuma iriz lebih sporty

Lebih sporty dan model terbaru lagi..

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2014 03:33 PM | Show all posts
mattzzx posted on 9-10-2014 03:28 PM
Lebih sporty dan model terbaru lagi..


"proton.".. aku gigil nak beli
dah 2x beli proton... 2x mengecewakan aku
nak beli iriz pikir 10x

aku baru beli myvi last year
alhamdulilah setakat ni takder menyusahkan aku
dalam keta luas dan aku dah pasang mcm2 aksesori
memang sporty
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2014 03:38 PM | Show all posts
Vellfire posted on 9-10-2014 03:33 PM
"proton.".. aku gigil nak beli
dah 2x beli proton... 2x mengecewakan aku
nak beli iriz pikir 1 ...

Tapi memang betul lah proton ada banyak masalah berbanding perodua....
Tak beli dulu, tengok orang pakai dulu dan tunggu hasilnyaa..

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2014 03:44 PM | Show all posts
mattzzx posted on 9-10-2014 03:38 PM
Tapi memang betul lah proton ada banyak masalah berbanding perodua....
Tak beli dulu, tengok oran ...

aku pun mmg x beli
tengok org pakai cukup jerlah
skrg ni ader mcm2 keta
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2014 03:49 PM | Show all posts
Vellfire posted on 9-10-2014 03:44 PM
aku pun mmg x beli
tengok org pakai cukup jerlah
skrg ni ader mcm2 keta

Tepuk dada tanya poket lah nak yg mana satu.....

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2014 04:15 PM | Show all posts
mattzzx posted on 9-10-2014 03:49 PM
Tepuk dada tanya poket lah nak yg mana satu.....

yeah ikut kemampuan dan kepuasan hati yang sederhana
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2014 04:21 PM | Show all posts
Vellfire posted on 9-10-2014 04:15 PM
yeah ikut kemampuan dan kepuasan hati yang sederhana

Betul...buat apa kita bermegah megah nak tunjuk kat orang lain, kesudahan kita yang menanggungnyaa..

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2014 05:36 PM | Show all posts
kena tengok dulu review dari org yang dah pakai iriz baru boleh tau.. kalau lebih banyak +ve, bolehlah consider untuk pilih antara iriz atau myvi.. or else please go to myvi..

harga untuk iriz bagi aku mahal, tambah sikit lagi, dapat alza advanced daa atau preve.. (maaf, keluar tajuk)

lagi satu proton bab maintenance agak mencekik darah.. compare to perodua..

masalah masih pakai timing belt ; tu pon bagi aku masalah sebab maintenance tang tu kalau tak jaga,
habislaa.. kot lupa setiap 80k km kene tukar, kdgtu x smpai 80k km dah bunyik2 bingit telinga..
kalau perodua, pakai timing change, ko jaga minyak hitam, minyak gearbox jee..

ni review dari aku yang pernah pakai proton dan perodua.. mekaceh..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-10-2014 01:11 PM | Show all posts
Proton IRIZ kot... sbb handling dan ciri2 keselamatan masih diutamakan oleh pihak Proton. mgkn minyak tak sejimat kete Perodua sbb body kete Proton lebih berat sikit. tu pada pandangan aku laa...
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2014 07:59 AM | Show all posts
Strategi proton kali ni sebijik macam dia launch Savvy dulu.Perodua dulu launch model baru.Strategi harga pun sama.Perodua lebih menjadi pilihan untuk nak jadikan family 2nd car sebab kos minyak dah naik.Minat sangat kat proton Iriz ni tapi sebab mahal dan cc lagi besar,kos maintenance meningkat dan takut juga terkena macam zaman Savvy dulu...huhuhuhu...
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2014 02:57 PM From the mobile phone | Show all posts
tcbtoo posted on 11-10-2014 07:59 AM
Strategi proton kali ni sebijik macam dia launch Savvy dulu.Perodua dulu launch model baru.Strategi  ...

Nope! Savvy dulu lain. Savy guna engine renault yg org mslaysia skeptical. And then transmissionya yg pelik - manual and automated manual. Apabenda automated manual? Skrg manual or auto or cvt - jelas!!!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2014 09:12 PM | Show all posts
tcbtoo posted on 11-10-2014 07:59 AM
Strategi proton kali ni sebijik macam dia launch Savvy dulu.Perodua dulu launch model baru.Strategi  ...

x brp kena analogi ni bro....

tp x dinafikan savvy mmg kereta pelik + maintenance mencekik.

compare to iriz, sy mesti pilih.

bila drive iriz ada rs2 mcm drive jazz x? hahaha



Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-9-2022 01:19 PM GMT+8 , Processed in 0.102255 second(s), 29 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list