Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
44289
View
399
Reply

KENCING MANIS / DIABETES: ask your questions here...

[Copy link]

Author: ipes2       Show all posts   Read mode

Post time 19-3-2015 03:00 PM | Show all posts
ipes2 replied at 18-3-2015 01:04 AM
Vit B12 tu you take only when it is low in your blood system; sebab it controls the integrity of t ...

Regarding the 'bisul' in  your peha tu, what did the MRI show? Did it show an abcess? Did it show a tumor? Did it show a blood clot ie DVT?
However, becoz they used antibiotics on you, tu suggests to me that depa thought it was some kind of infection.

Mula2 kena, masuk wad hospital daerah. Sana takde MRI. Saya kena bagi suntikan IV(?) plus painkiller plus paracetamol. Yang nampak kat peha kesan merah... perlahan membengkak. Masa kat wad tak terasa sakit sebab painkiller kot? Lepas 1 minggu... keluar dari wad... tapi hari2 kena pegi hospital jumpa doktor untuk cek progres.

Tiada tanda2 bernanah... cuma kulit jadi merah, bengkak dan mengeras.

Lepas 2 minggu, bengkak tu tak berkurang, doktor lokal saya hantar saya kat doktor pakar main hospital sebab dia suspect ada nanah tapi deep inside. Masa jumpa doktor pakar, dia cakap ada 2 pilihan... bedah terus hari tu atau masuk wad dulu untuk dimonitor. Saya minta dia pilih untuk saya. So dia ambil injection, cucuk kat tempat bengkak, dia kata kalau ada nanah bedah terus, kalau darah sahaja, admit ker wad dan sambung IV. Nanah takde... darah sahaja.

Esoknya saya buat Ultra Sound. Doktor kata, ada nanah sikit, deep down... so dia recommend... masuk ubat sahaja tanpa perlu bedah. Lepas 5 hari kat wad... doktor bagi balik kampung dengan bekalan AUGMENTIN untuk 5 hari.

Perjumpaan kemarin, doktor cakap, bengkak dah mengecil dan tak keras - which saya pun perasan. So... doktor kat tak perlu appointment lagi... just datang nanti kalau kembuh.

So... soalannya... adakah itu BISUL? Tapi takde mata... BISUL BUTA?

Tapi kalau cek google dgn keyword "peha kiri bengkak" hit yang dibagi sangat merisaukan... ada yang cakap kanserlah , STDlah etc.




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-3-2015 04:38 AM | Show all posts
AwgSagi replied at 19-3-2015 03:00 PM
Regarding the 'bisul' in  your peha tu, what did the MRI show? Did it show an abcess? Did it show  ...

Deep Venous Thrombosis ke apa ke.. mcm mcm possibilities. Tu yg patut kene scan tuh.
Tak boleh doctors u treat you main assume assume je.
Cuba tanya dia ngapa tak ultrasound.
Kat sini dah lama dah MRI.
D-Dimers you tinggi tak?
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2015 09:51 AM | Show all posts
sy pernah terbaca statement seorang doktor yg mengatakan ... bayi & kanak2 yg biasa diberikan makanan & minuman manis selalunya akan menghidap diabetes sekitar umur 18 tahun ... sbb katanya pancreas akan penat mengeluarkan insulin setelah 10 tahun bekerja keras ...

betul ke kenyataan ni?  
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2015 04:53 PM | Show all posts
Apa pendapat doktor tentang penggunaan STEVIA, pemanis semulajadi sebagai pengganti gula untuk pesakit diabetes? Setakat mana keberkesanannya?
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2015 12:57 AM | Show all posts
assalam.. my mom ade diabetes.. lame da.. mang dia ade consume ubat.. every 3 month dia akan pegi amek ubat kat hospital.. before, alhamdulillah, paras gula dia sume ok.. but lately, kaki kiri dia bengkak.. n she said sakit.. awal2 bengkak, nampak kemerah-merahan.. but now, after about 2 weeks, dah xmerah, tapi nampak macam gelap.. kami ajak pergi hospital.. tapi dia xnak.. takut katanya.. n my mom sangat lah keras hati n takut pergi hospital..

my question is, bengkak kaki ni ade kena mengena tak dengan diabetes? sebab according to her previos check up, memang xde masalah.. semua ok..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-4-2015 09:22 PM | Show all posts
sr_kila replied at 27-3-2015 12:57 AM
assalam.. my mom ade diabetes.. lame da.. mang dia ade consume ubat.. every 3 month dia akan pegi am ...

waalaikumussalam SRK.
yes quite likely sebab diabetes.
mungksin Charcoat's foot, mungkin infections, mungkin DVT.
if blood vessels dah tersumbat atau rosak sebab byk sgt gula dlm darah, maka the next step is amputation.

pegi hospital every 3 months, kenapa teruk jugak kawaln DM nyer.
Berapa HbA1C dan berapa blood sugar masa mula mula bgn tido.. also berapa blood sugar bila nak masuk tido?


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-4-2015 09:34 PM | Show all posts
msrosse replied at 20-3-2015 09:51 AM
sy pernah terbaca statement seorang doktor yg mengatakan ... bayi & kanak2 yg biasa diberikan makana ...

ada betulnye statement ini.
our pancreas ada limited numbers je of Beta cells yg produce insulin ni.
nnt byk insulin di produce utk lawan sugarload yg heavy tu.
di mesia org selalu silap dgn term sugar ni..depa ingat mana yg manis tu sugar lah.. semacam org mesia tersilap dgn perkataan jantung dan hati iaitu heart dan liver. 'dia berkata dalam hatinya..' tidak boleh dimaksudkan dgn 'he says in his liver...'.

sugar adalah carbohydrates lah, seperti dalam nasi, dalam roti canai, dalam roti roti dan lain lain nyer. gula yg manis itu ialah glucose.. yg kita letak dlm teh tu rasanay di malaysia ialah sucrose (juga mengandungi glucose); jugak dlm buah buahan yg manis kemain tu ialah fructose.. juga boleh tukar jadi glucose nnti.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-4-2015 09:38 PM | Show all posts
aeni1883 replied at 25-3-2015 04:53 PM
Apa pendapat doktor tentang penggunaan STEVIA, pemanis semulajadi sebagai pengganti gula untuk pesak ...

good question Aini; sy tak familiar dgn STEVIA; walau mcm mana pon, pengganti pemanis adalah bagus in general.
tetapi ada research yg menunjukkan bahawa chemicals dlm beberapa pemanis adalah tidak elok dari aspek yg lain.

saya tetapi pakai gula dalam mknan sy, cuma sy berpada pada lah. siapakah yg suka mkn food yg tawar? yg jadi masaalah nye ialah bila depa taruk gula, ditaruk nya mak ai, bkn main byk lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2015 09:25 AM | Show all posts
ipes2 replied at 6-4-2015 09:38 PM
good question Aini; sy tak familiar dgn STEVIA; walau mcm mana pon, pengganti pemanis adalah bagus ...

boleh tak pengganti pemanis ni diambil utk satu jangkamasa yg lama ... sy dah amalkan hampir 5 tahun ... sy tak ader diabetes ... sekadar menjaga berat badan ... sy takut pengambilan yg berterusan akan meninggalkan kesan sampingan ...

Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2015 12:37 PM | Show all posts
Salam doc..
sekarang ni saya tgh on candida diet
means untuk upkan imun my son 9 months
he got an eczema
saya xsangka plak eczema pon ada kaitan dgn pemakanan yg manis2 dan high carbo
So dah beberapa hari asik makan nasi makan ngn sayur air, air masak bergelen2
rasa lembik plak sbb cut off sugar teruss
Sekarang ni nk tukar beras low carbo
beras herba poni taj mahal ngn beras perang mana lg bagus doc?
lg satu boleh x doc tips pemakanan utk ibu yg breast feeding bg up kan imun anak
Sepertimana pesakit kencing manis diet
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-4-2015 03:01 AM | Show all posts
msrosse replied at 7-4-2015 09:25 AM
boleh tak pengganti pemanis ni diambil utk satu jangkamasa yg lama ... sy dah amalkan hampir 5 tah ...

sorry lambat balas, sy tgh bercuti di mesia. happy sgt. cantik negara i ni sebenarnya.
if u check kan, some of these pemanis mmg problematic. tapi i tak berani nak kata one is better than the other.
gula dalam teh yg kita guna tu sikit sgt. if betul u nak jaga diri from Diabetes, jaga your carbs yg lain nya eg nasi roti canai roti biasa kuih muih melayu..
tadi kakak i bawak gi setia city mall. dengar lagu dari jauh being sung live on the stage by a pretty singer; so i redah padang yg berair hujan to get closer; I asked a sound technician kat situ apa nama this singer and he told me its Aina Tasneem and the song was Kamu Saja. Best. Sekali sekala balik cuti ke Malaysia, it is so nice to hear such a wonderful song
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-4-2015 03:07 AM | Show all posts
naina replied at 12-4-2015 12:37 PM
Salam doc..
sekarang ni saya tgh on candida diet
means untuk upkan imun my son 9 months

wslm Naina,
sorry lambat balas i tgh berhols di mesia yg indah ini (see above).
candida diet ni ape dia Naina? setahu kami, candida ni penyakit jangkitan yeast di tempat sulit wanita.

breast feeding is always best for mom, baby and their bonding. colustrum is the best for the baby's immunity (colustrum ni susu yg pekat semasa susu u mula mula keluar tu). the first few days or weeks susu yg kuar tu very important for immunity of the baby.

do refer to internet ni pasal best diet for breastfeeders.

beras types? hmmm i tak familiar lak naina. basmati mmg best dari segi taste, tu je yg i tau hu hu

Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2015 08:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Salam, sya ada pertanyaan...selepas buat blood test bacaan gula saya 13, kolestrol 7.3, blood pressure 130/90

doc suruh sya mkn glumet dc (utk diebeyic) , apo pravastatin (utk kolestrol), zynor amlodipine (blood pressure)...kolestro dos 20mg, diebetic dan blood pressure 5mg

soalan sya:
1. Sya mkn ubt darah tinggi sekali shja, kpla sakit dan susah tidur jadi sya skip ubat ni....adakah ada kesan sya rak ambil ubat ini? Sekarang takde rasa pening.  2. Sekiranya sya dapat kurangkan gula dan kolestrol (jumpa semula doc 14.5, ubat dibekalkan utk sebulan)...bolehkah stop ubat2 ini?  Sekarang sya ubah diet dan execise....umur sya 39 tahun, female...trima kasih doc, apreciate your feedback

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2015 03:26 PM | Show all posts
Tadi siang saya jumpa doktor, regular appointment.

Baru teringat data hb1c yg ipes tanya. Latest value = 9. Doktor kata progres yg positif, value gradually menurun.

Doktor letak target utk dpt value 7.

Kalau ipes boleh explain ala layman, apa benda hb1c tu? signifikannya? kaedah mencapai nilai sasaran?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-5-2015 02:50 PM | Show all posts
AwgSagi posted on 27-4-2015 03:26 PM
Tadi siang saya jumpa doktor, regular appointment.

Baru teringat data hb1c yg ipes tanya. Latest  ...

sorry i lambat jawab kena prepare then bagi talk in Permai Hospital ari tu.
pastu berholiday kat kampung then umah kakak kakak kat shah alam etc.
maju sgt KL ni kan actually?

hba1c 9% (=75 in new units) tu tinggi lagi tu; 7 (=53) is our target. try your best ek?
hba1c ni red blodd cells yg ada glucose menempel kat situ.
significance: reflects how good your diabetes control in the last 6 weeks.
cara nak reach target: avoid too much carbs, do static exercise eg angkat dumbell 1kg 10 kinits kiri, 10 minits kanan daily.
this will burn off excess calories; jgn buat byk byk sgt. 20 mins tu je

esok gi shah alam umah kakak lusa fly off to dublin via london; alahai.. memory cuti..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-5-2015 09:46 AM | Show all posts
asud replied at 26-4-2015 08:13 AM
Salam, sya ada pertanyaan...selepas buat blood test bacaan gula saya 13, kolestrol 7.3, blood pressu ...

assalamulaikumu Asud,
semua medical data that u gave me tu indicate u dah ada metabolic syndrome.
so sgt digalakkan utk u ambil semua ubat itu.
tentang Diabetes: sedikit summary: takde cure; once your parameters jadi normal sekalipun, u tetap diabetic dan tak akan patah balik lagi. jadi, continue with the ubat and with healthy lifestyle, jaga diet dan buat exercise yg tak melampau

blood pressure, BP: (hypertension) once u dah hypertension, u kene amik ubat for life; even if your BP nmpk dah turun. mula mula u ambik amlodipine, u mmg akan rasa pening, kena hati hati bila bangun dari baring sebab boleh pitam; also kaki boleh jadi bengkak dgn water retention. biasanya if org tu muda dan dia kene diabtes, kita disini dan di mesia bagi ubat ACE-inhibitor (dan bukannya amlodipine) sbb ia boleh jaga kidneys dari diabetes masuk kedalam tu, contoh ACE-i ialah perindopril, ramipril etc. insist ye dgn doctor u. Never skip BP medications ok... byg kan pressure paip yg tinggi dari jantung tu masuk dlm urat urat darah yg halus dlm kidneys, herat, brain..memang menakutkan sebenarnya..tu yg jadi stroke heart attack kidney failure etc nauzubillah

anti cholesterol tu ambik kol 6-8 ptg, masa tu je enzymes yg buat cholesterol dlm darah tu aktif.
ubat ubat u ni standard lah disini.

i baru sampai rumah dari mesia..rindu mesia raya.. ni tgh jet lag tu yg kol 2 dah bgn..alhamdulilah malaikat kejut utk tahajjud, terima kasih ya Rabb.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2015 09:42 PM | Show all posts
ada ke harapan untuk seseorang (lelaki) yg mengidap diabetes ni mendapat zuriat? sedangkan isterinya sihat. jika diabetes ni di tahap terkawal dan masih baru mengidapinya. mohon penjelasan semua kawan2. terima kasih.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-5-2015 10:55 AM | Show all posts
musliadiadnan replied at 5-5-2015 09:42 PM
ada ke harapan untuk seseorang (lelaki) yg mengidap diabetes ni mendapat zuriat? sedangkan isterinya ...

eh takde masaalah, kecuali ada erectile dysfunction (ED).
diabetes can cause ED.
even if u ada ED, still bleh je dptkan seminal fluid.
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2015 10:32 PM | Show all posts
ipes2 replied at 6-5-2015 10:55 AM
eh takde masaalah, kecuali ada erectile dysfunction (ED).
diabetes can cause ED.
even if u ada E ...

pd peringkat awal, apa pengawalan yg bagus utk pesakit diabetes ini bg melambatkan atau menghindar daripada berlakunya ED ini?


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-5-2015 12:19 PM | Show all posts
musliadiadnan posted on 6-5-2015 10:32 PM
pd peringkat awal, apa pengawalan yg bagus utk pesakit diabetes ini bg melambatkan atau menghindar ...

ED, di dalam context Diabetes ni, sebenarnya disebabkan oleh rosak nyer nerv atau rosaknyer sthe smallblood vessels yg supply the male sex area. Jadi, dalam context ED due to Diabetes, yg paling penting kene jaga blood sugar levels (BSL), supaya sentiasa in acceptable ranges. The closer to normal ranges, the better lah. ED due to other causes e psychological, other blood vessel diseases etc, ada lah cara lain utk elak kan. Treatment ED with viagra or cilest ni tak semuanya hunky dory unfortunately

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.102508s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list