Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
44082
View
399
Reply

KENCING MANIS / DIABETES: ask your questions here...

[Copy link]

Author: ipes2       Show all posts   Read mode

Post time 31-7-2019 05:45 PM | Show all posts
ipes2 replied at 29-7-2019 04:20 PM
adik you maybe different, sounds like she has Type 1 DM.

yes.. she permanently DM slps sakit2 yg truk smpai kena icu n ccu bfore this..
n akhirnya br dpt taw die rupenya SLE n kurg pottasium dlm bdn..
tp skrg gula die terkwl kn cucuk insulin 4x shari..
my mom pun dh 25 thn diabetes tp still ok n terkwl sbb cucuk n mkn ubt


Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2019 02:06 PM | Show all posts
ipes2 replied at 2-7-2019 05:07 AM
holoh, byk nye glucose
siap ada protein tuh

doktor ipes...ksall dah p buat ultrasound KUB tadi.. result dia...



Impression :

1. Bilateral renal parenchymal disease Grade 1
2. Right simple renal cyst

Findings :

Both kidneys are increased in echogenicity
Right kidney bipolar lenght :10.9 cm, parenchymal thickness : 1.1cm
Ada cyst 3.8cm (AP) x 4.7cm (W)
Left kidney bipolar lenght : 9.5 cm, parenchymal thickness : 1.0 cm

No renal calculi, hydronephrosis, hydroureter seen bilaterally.
Urinary bladder is well distended with thin wall. No calculus within.

maksudnya mmg kidney ksall dah rosak ya doctor...

so..ksall dok google tak de ubat ye...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-8-2019 07:41 PM | Show all posts
misz_sanggul replied at 31-7-2019 05:45 PM
yes.. she permanently DM slps sakit2 yg truk smpai kena icu n ccu bfore this..
n akhirnya br dpt  ...

mak awak mungkin type 2 DM
adik awak type 1 DM
sian sy kat adik awak tu, ada SLE ye.
kekadang SLE ini membawa kepada perlunya ambil steroids dan ini akan membawa kepada level gula dalam badan yg sgt tinggi dan perlu up insulin
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-8-2019 07:44 PM | Show all posts
kak_sall replied at 9-8-2019 02:06 PM
doktor ipes...ksall dah p buat ultrasound KUB tadi.. result dia...


yg nombor 1 je yg kak_sall kena pay attention to.
jaga BP elok2.
BP sgt byk causing stroke, kidney failure
jaga tau.. ambik anti-BP meds dan jgn stop stop lagi
jgn ambil NSAIDs byk sgt
(NSAIDs ialah painkillers eg Ibuprofen, Diclofenac, Mefenamic Acid etc)

kekalkan kerosakan kidney awak di Stage 1

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 01:40 PM | Show all posts
ipes2 replied at 12-8-2019 07:44 PM
yg nombor 1 je yg kak_sall kena pay attention to.
jaga BP elok2.
BP sgt byk causing stroke, kidn ...

ksall belum jumpa doktor.. my appointment 18/8... result ni akan di discuss masa ni la...

ksall dok google juga apa yg ksall perlu tanya doktor untuk kekal kat grade 1 saja ni...

my aunty ada yg pass away because of kidney failure...tapi adik ayah ni ksall tau2 dah sakit je sebab ksall tak rapat dgn family sana... so.. tak de le tengok camna kehidupan dia bila dia tau dia sakit ni...

setakat ni sebenarnya ksall punya bacaan gula...tekanan darah elok je.. dah nasib ksall la kot... tapi b4 ni kan ksall pernah kena adenomyosis... sebelum dok berubat dulu tu... mmg keje telan pain killer je bertahun2....

nak minta advise doktor ni...apa yg perlu ksall titik beratkan agar penyakit ksall ni tak bertambah teruk....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-8-2019 04:19 PM | Show all posts
kak_sall replied at 13-8-2019 01:40 PM
ksall belum jumpa doktor.. my appointment 18/8... result ni akan di discuss masa ni la...

ksal ...

ok,
1) jaga BP tuh
2) jaga gula
3) jgn lagi amik NSAIDs tuh (if sakit teruk pon amik paracetamol, 2tabs each time amik, maximum 8tabs a day, minimum gap is 4 hours)
4) if docs bagi ubat utk apa2 pun, ckp kat dia saya ada kidney disease bolehkah amik ubat ini..or tanya sy

berapakah creatinine akak? ini lebih tepat utk calculations etc

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2019 03:46 PM | Show all posts
ipes2 replied at 13-8-2019 04:19 PM
ok,
1) jaga BP tuh
2) jaga gula

bacaan creatinine : 116

tinggi ka tu doc.. normal sepatutnya berapa?

doc klinik kesihatan refer ke pakar bedah untuk monitor cyst tu....untuk result yg no 2 tu.. dia start bagi ubat BP dos rendah.. sebab dia kata BP ksall dah border.. 137/.. (lupa bawah berapa)... lepas tu dia kata kemungkinan besar effect pain killer yg ksall dok ambik dulu tu la.. kesannya sekarang...so.. sekarang jaga la BP and glucosa baik2...

yg bestnya masa dok tunggu doc tu jumpa seorang pesakit diabetes ni... dia kata...tak jaga makan mati...jaga pun mati jugak....ksall pun tersedar le jugak.. mati tu pasti kan... kita cuma usaha dan tawakkal supaya hidup kita bermanfaat...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2019 05:37 AM | Show all posts
kak_sall replied at 19-8-2019 03:46 PM
bacaan creatinine : 116

tinggi ka tu doc.. normal sepatutnya berapa?

ya tinggi kak.
creatinine akak tu increased lah
so, kak ada Chronic Kidney Disease (CKD)
akak gi kat bawah ni, dan jwb the 4 questions ini, utk memberi eGFR.

https://www.mdcalc.com/mdrd-gfr-equation


saya sendiri agak, akak ni CKD Stage 3, tapi ini akan stable at this levels jika akak terus jaga BP, cholesterol dan blood sugar. OK je akak, ramai org levels ini tetapi mereka jauhkan dari benda2 yg boleh rosakkan kidney eg painkillers (amik paracetamol je) so that CKD mereka kekal dalam level sama. akak ni ok je insyaAllah.

betul kata pesakit sebelah akak tu, tetapi bunyinya mcm org yg merajuk, atau near give-up or yg menyampah dgn docs yg terlalu menekan pesakit. docs patut negotiate dengan pesakit sbb pesakit adalah org dan bukan robot
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 11:04 AM | Show all posts
ipes2 replied at 21-8-2019 05:37 AM
ya tinggi kak.
creatinine akak tu increased lah
so, kak ada Chronic Kidney Disease (CKD)

dah jawab soalah tu.. ya betul; IIIa ksall punya CKD stage...
harini ksall jumpa pakar bedah untuk simple renal cyst tu.. ksall ada symptom sakit belakang yg kadang2 membawa sampai ke tulang belikat.. on off.. kalau sakit tu mmg sakit le.. lenguh sampai tak tau nak duduk macamana...kadang2 ok je...

harini ambik darah lagi.. ambik urine... dan buat X-ray jugak.. nest week jumpa doc untuk result2 ni


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-8-2019 06:04 PM | Show all posts
kak_sall replied at 21-8-2019 11:04 AM
dah jawab soalah tu.. ya betul; IIIa ksall punya CKD stage...
harini ksall jumpa pakar bedah unt ...

simple cyst tak yah wat apa2 lah akak
alah follow up jarang2 je lah
nnt encroaching life akak lak
kita cuba utk jumpa pt sekali je dan wat semua sekali gus

Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 11:00 AM | Show all posts
ipes2 replied at 23-8-2019 06:04 PM
simple cyst tak yah wat apa2 lah akak
alah follow up jarang2 je lah
nnt encroaching life akak la ...

tak payah ya doc.... tapi doc nak refer ke GH Penang pula after keluar result darah urine ngn x-ray ni...

mmg la doc.. minggu ni kena p lagi... ambik result semua tu...nasib masuk keje pukul 10.. p awal2... sempat la masuk keje...apa rajin sgt nak kena follow-up...


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-8-2019 06:03 AM | Show all posts
kak_sall replied at 26-8-2019 11:00 AM
tak payah ya doc.... tapi doc nak refer ke GH Penang pula after keluar result darah urine ngn x-ra ...

ha jika dah di plan, ok lah
tgk lah apa dia kata

nnt kaksall cound apakah outcome nye
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2019 12:57 PM | Show all posts
ipes2 replied at 27-8-2019 06:03 AM
ha jika dah di plan, ok lah
tgk lah apa dia kata

pagi tadi dah p jumpa doc tengok result urine darah ngn x-ray tu... doc kata tak perlu refer GH Penang dah... urine normal.. dah tak de glucose blood protein macam b4.. darah pun bertambah baik... creatinine 103 dah turun berbanding b4.. garam je tinggi sikit (lupa bacaan dia tapi doc kata tinggi la)..

yg buat sakit pinggang bukan cyst tu... tapi... x-ray menunjukkan tulang belakang ksall berbentuk S.. tak straight... maybe sebab beberapa kali accident.. angkat berat2...doc suruh pakai bengkung atau dia nak refer ke pakar tulang... ksall kata tak payah le.. tak sanggup nak p pakar tulang yg ramaiiiiiiii sgt org tu...

walau apa pun alhamdulillah... semoga ksall terus diberi kesihatan yang baik... kena jaga macam doc cakap dulu tu la.. jaga glucose.. jaga BP..rajin exercise.. kena turunkan berat badan (yg susah sgt nak bu
at ni)... terima kasih ya doc ipes.. ksall dapat banyak manfaat dari nasihat doc....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-9-2019 12:17 AM | Show all posts
kak_sall replied at 28-8-2019 12:57 PM
pagi tadi dah p jumpa doc tengok result urine darah ngn x-ray tu... doc kata tak perlu refer GH Pe ...

alhamdulillah kaksall ok
bagus la tu creatinine dah improve
yg tulang blkg bentuk s tu maybe scoliosis

harap kesihatan kita terus menerus ok slelau amin
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2019 05:44 PM | Show all posts
Assalamualaikum Dr. Saya nak tanya, diabetes ni sejenis penyakit yang diwarisi ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-9-2019 05:13 AM | Show all posts
BlackOpium replied at 7-9-2019 05:44 PM
Assalamualaikum Dr. Saya nak tanya, diabetes ni sejenis penyakit yang diwarisi ke?

waalaikumussalam
ye, boleh diwarisi
lebih2 lagi Type 2 DM tu
juga certain MODY (tak perlu google yg ini, ini sgt sukar)
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.109076s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list