Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
40425
View
392
Reply

KENCING MANIS / DIABETES: ask your questions here...

[Copy link]

Author: ipes2       Show all posts   Read mode

Post time 5-9-2018 12:18 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 5-9-2018 03:35 AM
ubat akak tu appropriate lah
tapi still sy nak akak turunkan HbA1c tu
jgn bagi BSL (bld sugar le ...

Ok ipes. Akak buat graph.

Jom balik!
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2018 12:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Terlupa nak inform. Last Saturday ibu jari akak adarasa sakit2 kat atasnya, di bulu2 roma bawah kuku tu. Sunday morning nampak one spot mcm bernanah yg baru nak jadi. Tp akak kat Bangi masa tu dan dah pukul 3 pagi. And early in the morning dah sibuk dgn nak daftar anak akak di uni. Tp mmg rasa sakit sikit dan ibu jari tu x boleh bengkok sepenuhnya. Sampai Kluang malam tu husband akak ambil swap, kapas & jarum yg dah diapikan & lap dgn swap tu. Then akak swap spot tu and koyakkan sikit. . Picit keluar and mmg nanah yg masih cair. Tp sikit sangat. Then swap to clean it. Inject lantus, minum air teh O, makan janumet, elevate kaki and dozed off.. Subuh bangun, sakitnya dah hilang. The redness pun hilang. Akak pergi juga jumpa Dr Ng and he checked the spot for any abcess and confirmed Im good to go. Tp dia pesan, lainkali make sure to come over for the proper procedure.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2018 01:08 PM | Show all posts
Assalam Doktor..

Baru2 ni suami saya mengalami demam dan disusuli dengan menggigil yang teruk selama 1 minggu lebih. Setelah dirujuk ke hospital, terdapat nanah di hati beliau. Jangkitan nanah tersebut yang mengakibatkan demam dan menggigil. Kuman nanah itu pula berpunca kencing manis yang tinggi iaitu dengan bacaan 18.

Setelah menerima rawatan dengan antibiotik drip selama 2 minggu, demam telah pulih dan nanah di hati juga telah mengecut. (Jika besar mungkin perlu ditebuk untuk mengeluarkan air nanah).

Suami saya perlu mengambil ubat kencing manis jenis insulin dan pil. 2 jenis insulin iaitu 3 kali perlu disuntik sebelah siang sebelum makan dan 1 jenis insulin perlu disuntik 1 kali pada malam sebelum tidur. Ubat pil perlu di makan sebanyak 2 biji sekali sehari selepas makan tengah hari.

Adakah ubat-ubatan ini seperti insulin ada menyebabkan sebarang komplikasi?

Untuk pengetahuan doktor suami saya berumur 44 Tahun dan memnag ada sejarah keluarga dengan kencing manis.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-10-2018 02:01 PM | Show all posts
hanglipolopo replied at 27-9-2018 01:08 PM
Assalam Doktor..

Baru2 ni suami saya mengalami demam dan disusuli dengan menggigil yang teruk sel ...

waalaikumussalam hanglipo
liver abscess agak common di malaysia
harap beliau dah ok insyaAllah

oh ambil lah insulin tu
tak byk complications nye jika diambil dgn betul
pills nye pon mainly ok je

jaga mkn dia tu ya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2018 07:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by antoobuku at 3-11-2018 07:54 PM

Assalam
Saya nak tanya produk yg dikatakan boleh menyembuhkan kencing Manis ? Contoh gless.mcm2 testimoni penjual bagi yg boleh menyembuhkan pesakit kencing manis

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-11-2018 08:42 PM | Show all posts
antoobuku replied at 3-11-2018 07:02 PM
Assalam
Saya nak tanya produk yg dikatakan boleh menyembuhkan kencing Manis ? Contoh gless.mcm2 tes ...

waalaikumussalam antoo
g-less mengandungi extract buah peria
juga herbal lain
ianya sejenis ramuan herba

sy tidak tahu kesannya pada diabetes
setakat ini, tiada ubat sains yg boleh cure diabetes
byk lah ubat yg boleh normalkan bld sugar..ini lah yg kita guna hari ini

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2019 06:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Doktor as salam... just nk tny klinik warrisons wound care kat puchong tu byk selamatkn pesakit dr potong kaki doktornya dr nigeria ..any comments??

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-4-2019 04:47 AM | Show all posts
rainbowrainz replied at 6-4-2019 06:01 AM
Doktor as salam... just nk tny klinik warrisons wound care kat puchong tu byk selamatkn pesakit dr p ...

maaf rainbow, i tak tahu
i tak pernah kerja di malaysia
bukak la thread baru dan letak title tu as your question
nnt ada je org yg tahu n jwb
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2019 10:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by masamunekun at 18-4-2019 07:27 PM

salam dr ipes.. sy umur 23, berat 60kg, tinggi 173cm( 20.05 BMI) .. dlm 2/3 mggu ni kerap skit rasa nk kencing(6/7 kali sehari) .. saya minum air kosong dlm 2 litre sehari. tp tak pernah kencing malam. kadang2 tersedar malam sbb kering tengkuk.. malam smalam mata rasa kabur sikit. tgh hari td pergi klinik cek glucometer 6.1 dkt jari(tak makan dari pukul 11 mlm), doktor suspek UTI, sampel urine saya dicek dan doktor ckp urine normal, tp doktor bg potassium citrate, citric acid mixture... bila sy tya pasal BSL sy doktor ckp 6.1 tu normal lg.. ape komen dr ipes ye?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-4-2019 11:52 PM | Show all posts
masamunekun replied at 16-4-2019 10:40 PM
salam dr ipes.. sy umur 23, berat 60kg, tinggi 173cm( 20.05 BMI) .. dlm 2/3 mggu ni kerap skit rasa  ...

good BMI
kencing kerap maybe UTI?
2 liters tak cukup di mesia musim panas gini dgn body surface you (60kg at 173cm).
3 liters at least

BSL of 6.1 tgh hari takde la out sgt
if nak check BSL, check first tjing in the morning bila bgn, tanpa mkn or minum a nything


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2019 04:10 PM | Show all posts
KUALA LUMPUR 29 Mei - Universiti penyelidikan terkemuka, Universiti Putra Malaysia (UPM) berjaya mencipta satu produk baharu untuk mencuci luka diabetes iaitu Medicated Wound Dressing.


Ketua penyelidiknya, Prof. Dr. Rosfarizan Mohamad berkata, produk tersebut dihasilkan daripada peria katak yang telah disentesis dan bakteria daripada kulit buah belimbing yang telah rosak.



"Penyelidikan sejak tahun 2016 itu menggunakan kaedah hijau terhadap produk penyembuhan luka yang mempunyai kandungan daripada partikel perak bersaiz nano daripada peria katak dan nanoselulosa bakteria baik buah belimbing yang rosak.
"Inovasi yang dicipta itu adalah melihat daripada kira-kira tiga juta rakyat di negara ini yang menghidap penyakit kencing manis dan merupakan kadar pesakit yang tertinggi di Asia," katanya dalam sidang akhbar di Putra Science Centre UPM dekat sini hari ini.
Hasil penyelidikan itu telah mendapat pengiktirafan Pingat Emas di International Invention, Innobation & Technology, Malaysia (ITEX) 2019 bagi inovasi Medicated Wound Dressing baru-baru ini.
Rosfarizan menambah, produk tersebut terbukti mampu menyembuhkan luka dalam masa 48 jam mengikut keadaan tahap luka seseorang pesakit.
"Kos yang dianggarkan jauh lebih murah berbanding produk penyembuhan luka yang lain iaitu RM2 per gram bagi harga komersial dalam bentuk gel, cecair penyembur dan lapisan dalam balutan luka.


"Diharapkan mana-mana pemain industri penjagaan luka yang berminat untuk berkolaborasi dengan UPM. Produk ini dapat dikomersialkan untuk kegunaan orang ramai," jelasnya. - UTUSAN ONLINE



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-5-2019 04:19 PM | Show all posts
kak_sall replied at 29-5-2019 04:10 PM
KUALA LUMPUR 29 Mei - Universiti penyelidikan terkemuka, Universiti Putra Malaysia (UPM) berjaya men ...

dekat mesia masalah nye kelembapadna dan kepanasan
bila panas nnt ada peluh kak
ini di compounded lagi dgn kelempadan tinggi
ini semua encourage bacteria dan fungus utk grow
tu sebab kita nye kudis diabetes ni  teruk di mesia

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2019 01:57 PM | Show all posts
doc ipes... ksall baru dapat result ambik darah haritu.. doc kata semua very good.. good.. good.. tekanan darah pun good...

pastu dia suruh buat urine strip... yg ni tak good..

blood +
protein +
glucose ++

so.. doc suruh buat ultrasound scan kidney... appointment 6/8 lambat lagi.. ksall dah fikir macam2 ni... doc ada nak advise apa2 untuk mengurangkan kerisauan ksall...


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-7-2019 05:07 AM | Show all posts
kak_sall replied at 24-6-2019 01:57 PM
doc ipes... ksall baru dapat result ambik darah haritu.. doc kata semua very good.. good.. good.. te ...

holoh, byk nye glucose
siap ada protein tuh

recommendations:
kak_sall gi USS tuh
kak_sall kurangkan makan carbs eg nasik, kuih2..
(boleh makan, tapi kene sikik sikik jah)
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2019 10:17 AM | Show all posts
ipes2 replied at 2-7-2019 05:07 AM
holoh, byk nye glucose
siap ada protein tuh

okok.. ksall dah nak tobat dah ni... syawal pun dah nak berlalu...musim buah2an pun kena pejam mata je ni.. durian berlambak2 depan mata.. free je tak payah bayar satu sen pun doc.. ruginya kalau tak makan... tapi... ok la.. ksall tobat dah la...

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-7-2019 05:46 PM | Show all posts
kak_sall replied at 2-7-2019 10:17 AM
okok.. ksall dah nak tobat dah ni... syawal pun dah nak berlalu...musim buah2an pun kena pejam mat ...

tobat nobat
tapi misti makan menimbun

hihi boleh je kak sall makan2 tu semua
cuma jgn byk sgt la
rambutan, 5 6  bijik at one go boleh la
durian 2-3 ok kot

ulas maksud sy
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2019 10:20 AM | Show all posts
salam dr. ipes..bfore pregnant HBA1c sy 6.2..taw sbb ms tu nk operate tak jd..n ms tu tryla kurgkan portion nasi n cut mnum air bgula
suddenly pregnant n kn mnum air gula mmg de GDM tp on dietla pas mnum 9.2..
pas tu buat BSP every week n result smua ok..sblm mkn 5.3 n pas mkn x lbey 6.7..
result HBA1c jgk dok kate ok 5.2..
nk tnye btulke Ibu2 yg pnh mgalami GDM during pregnant berisiko tinggi utk kna diabetes even kte try kurgkan makan n jaga senaman sbb mak n adik sy mmg diabetes yg cucuk 4x shari
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-7-2019 04:19 PM | Show all posts
misz_sanggul replied at 24-7-2019 10:20 AM
salam dr. ipes..bfore pregnant HBA1c sy 6.2..taw sbb ms tu nk operate tak jd..n ms tu tryla kurgkan  ...

waalaikumussalam miss sanggul
congratulations, semoga pregnancy goes smoothly.
HbA1c of 6.2% is 44mmol/mol, which is alright-ish tetapi level above normal la (normal = 42mmol/mol, ie 6.0%)

BSL dan HbA1c awak bila pregnant ni nmpk nya ok aje.
Cuma OGTT je lah ye yg tunjuk you ada Impaired Glucose Tolerance.

Berkenaan dgn GDM, 1/5 dari wanita yg ada GDM akan go on to develop full DM.
Jika tak dijaga selepas delivery, maka akan sahih jadi full blown DM.

Nashat sy, jaga mkn and lifestyle after delivery agar:
tak dapat DM
untuk general well-being


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-7-2019 04:20 PM | Show all posts
misz_sanggul replied at 24-7-2019 10:20 AM
salam dr. ipes..bfore pregnant HBA1c sy 6.2..taw sbb ms tu nk operate tak jd..n ms tu tryla kurgkan  ...

adik you maybe different, sounds like she has Type 1 DM.
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2019 05:40 PM | Show all posts
ipes2 replied at 29-7-2019 04:19 PM
waalaikumussalam miss sanggul
congratulations, semoga pregnancy goes smoothly.
HbA1c of 6.2% is  ...

ok tq dr!mmg kna jaga mkn n bsenam jgkla pas deliver ni..sbb umo pun dkt 40..

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.083040s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list