Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
44035
View
399
Reply

KENCING MANIS / DIABETES: ask your questions here...

[Copy link]

Author: ipes2       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 28-1-2016 12:23 AM | Show all posts
mamasaffiya replied at 27-1-2016 07:47 AM
terima kasih atas penjelasan doktor ..
memang doktor di hospital putrajaya ada bagitahu risiko2 y ...

good luck
insyaAllah ok je semua, cuma awak kena taulah risiko nyer
semua benda ada risiko, cross jalan pon.. tu yg kena ada tawakkal pada Allah

if u really dah istiqarah utk dapat baby lagi, go ahead... tapi plan betul betul tau
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2016 07:38 AM | Show all posts
ipes2 replied at 28-1-2016 12:23 AM
good luck
insyaAllah ok je semua, cuma awak kena taulah risiko nyer
semua benda ada risiko, cros ...

ye .. betul tu
insya Allah ..

anak kecik saya dah umur 10 tahun .. anak 2 aje
kalau dapat lagi sorang alhamdulillah
tapi kalau tak boleh .. terima seadanya

thanks doc
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-1-2016 06:10 PM | Show all posts
mamasaffiya replied at 28-1-2016 07:38 AM
ye .. betul tu
insya Allah ..

alhamdulillah dah 2.. rezeki Allah
saya pon dua
good luck ya.
dan jaga DM tu baik baik
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2016 10:01 AM | Show all posts
thanks pd doctor sbb banyak merungkaikan persoalan pasal diebetis.
topis pertama yg saya bg banyak kredit sbb post reply yang
mengandungi banyak info dlm membantu merungkaikan persoalan poremer.

syabas doctor dan dengan ini saya ingin rekemen dupaya dr jadik MOD sini.

Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2016 08:57 PM From the mobile phone | Show all posts
medangmru replied at 30-1-2016 10:01 AM
thanks pd doctor sbb banyak merungkaikan persoalan pasal diebetis.
topis pertama yg saya bg banyak  ...

SMod..

klu doc ipes2 jadi mod...nanti doc tak de masa nk bukak thread...asyik nk pantau thread je pulak....

betul ke???....sbb jarang mod bukak thread....
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2016 10:22 AM | Show all posts
Edited by medangmru at 31-1-2016 10:29 AM
jazaa100 replied at 30-1-2016 08:57 PM
SMod..

klu doc ipes2 jadi mod...nanti doc tak de masa nk bukak thread...asyik nk pantau thread  ...

inshaAllah......kalau doc jadik MOd...DOC maih boleh dan akan terus bukak tered....+kan doc aka @ipes2 ..
BOD ni tak banyak kene pantau,.....don worry sbb aku
slalu pantau BOD ni dan BOD lain.........


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2016 07:30 PM | Show all posts
medangmru replied at 31-1-2016 10:22 AM
inshaAllah......kalau doc jadik MOd...DOC maih boleh dan akan terus bukak tered....+kan doc aka @i ...

Boleh insyaAllah.
Yang paling utama saya rasa ialah utk bukak thread info dan juga pantau kot kot ade thread yg tak membantu atau confusing. walaupun sebenarnya byk yang tidak membantu, malah mungkin boleh merosakkan, saya rasa ianya perlu ditangani dengan perlahan lahan dan tidak guna teguran keras atau memalukan. Saya boleh cuba insyaAllah. nanti jika @jazaa100 atau maner maner forumer nampak sy dok asik leka tak wat keje (tak letak medical info atau tak pantau bod), bagi je message utk ingatkan. teguran adalah amat penting, jika tak tegur, kita tak tahu atau tak perasan silap kita.

Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2016 08:50 PM | Show all posts
Salam Doc,

Maaf kerana lama tak bersiaran..i ikut hubby ke jakarta n vietnam mmg busy sgt...tak sempat pun kiah nak gi check up wwuuaa.....insyallah kalau kiah pergi check up nanti kiah bg keputusan darah kiah ye....Alhamdulilah kiah dah mula kurang minum coke...seminggu sekali je tu pun satu tin .... Kira ada perkembangan lah kan... Sugar level lebih baik dari sebelum nye skrg nih selepas makan gula kiah 7-8 gitu..pernah sekali je kiah punya gula 4 mengigil n terketar2 cepat2 minum milo ..... But still kiah kene pergi check up jugak kan?
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2016 09:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by jazaa100 at 31-1-2016 09:15 PM

Waa.....doc ipes2 jadi mod.

Bagus...bagus....janji doc terus bg posting ilmiah.....

klu ada forummer bg petua nk kurangkn sugar level dgn potong limau & perasap kemenyan blh lah doc potong kredit kannn....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-2-2016 04:35 PM | Show all posts
jazaa100 replied at 31-1-2016 09:08 PM
Waa.....doc ipes2 jadi mod.

Bagus...bagus....janji doc terus bg posting ilmiah.....

Eh mod boleh potong kedit ek?
betul ke?
tapi saya kadang kadang dalam ati tak stuju hukuman hukuman keras
yang elok ialah dapatkan explanation
hish sian la potong kedit org.. org dah kerja kuat kumpul kedit, kita main potong aje.
jika ada org pos asap kemenyam, maybe saya tanya je, betul ke sis? dan mungkin tak lebih dari itu
dak pon sy tanya jazaa nak tangani mcm mane

Comments

boleh je potong kedit tp dengan alasan kukuh...buat post iklan tak kene tempat..procoke poremer lain....buat post palsu dan menipu....cuba doc tgk posting rules kat atas tu...  Post time 5-2-2016 08:17 AM
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-2-2016 04:43 PM | Show all posts
jazaa100 replied at 31-1-2016 09:08 PM
Waa.....doc ipes2 jadi mod.

Bagus...bagus....janji doc terus bg posting ilmiah.....

tu pon kalau jadi mod..
kalau depa rasa mod yg sedia ada pon dah cukup, sy ok juga
Ya saya janji mod ke tak, saya akan posting info info penyakit as usual.. sebab ade je forumer di dalam ni yang ingin tahu pasal something

Comments

mod sedia ada tgh tdoo lena doc..tdo yg bangun2  Post time 5-2-2016 08:14 AM
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2016 05:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by jazaa100 at 1-2-2016 05:51 PM
ipes2 replied at 1-2-2016 04:43 PM
tu pon kalau jadi mod..
kalau depa rasa mod yg sedia ada pon dah cukup, sy ok juga
Ya saya janji ...


Terbaik doctr......

selalu akk tengok doc rajin bagi info pasal kesihatan....tak kira kat mana-mana bod pun....tu yg akk risau klu doc jadi mod dah tak blh bukak thread pulak sbb jarang mod yg bukak thread kecuali thread warning.....

tapi smlm SMod medang dah terangkn....so no pblm le kan....

blh le SMOD naikkn pangkat doc...

@medangmru
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-2-2016 06:51 PM | Show all posts
jazaa100 replied at 1-2-2016 05:49 PM
Terbaik doctr......

selalu akk tengok doc rajin bagi info pasal kesihatan....tak kira kat man ...

Ohh dalam Porem ni ade levels ek?
SMod tu bunyi cam power je.. takut ahh kat dia..
Kalau ade levels, maksudnya yg credit ciput tu kira juniors la ek?
kalau gitu boleh hah kita buli depa ek? Herdik hedik gitu..

Oh saya suka educate massa, jadi akan terus letak thread pasal medical insyaAllah; ni tgh prepare Ovarian Cyst, lepas tu Downs Syndome kot; tengah review contents nye: details sgt org pening, panjang sgt og tak baca, keras sgt org takut, lembut sgt org ingat tak penting; kat sini pon bila ada time free dari hospital dan Lab, Univ akan bagi slots utk lecture medical students dan saya tak penah tolak..
Cuma saya juga examiners untuk medical students kat univ, so students macam lari je dari saya bila jumpa kat kedai ke kat umah sesapa ke.. padahal saya baik dan bagi good marks
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-2-2016 06:59 PM | Show all posts
kiahbosan replied at 31-1-2016 08:50 PM
Salam Doc,

Maaf kerana lama tak bersiaran..i ikut hubby ke jakarta n vietnam mmg busy sgt...tak s ...

Eh mesti pergi check up tu.
Gula yg Kiah cek kat jari tu valid utk saat tu aje, sejam lagi dah lain lah reading nye. Ini di panggil Capillary Blood Glucose (CBG).
Ini tak sama dengan FBG (fasting blood glucose, yg kita amik dari vein kat elbow tu).
Also, masa check up tanya: HbA1C (ini summary sugar awak untuk 6 minggu ke 3 bulan sebab dia cek glucose yg lekat kat dalam red blood cells.. red blood cells ni idup 120 hari).
Cek jugak fasting cholesterol pofile.
Vietnam tu makanan dia penuh dgn carb cam kita jugak kan?
Carbohydrate ni nnt masuk dalam badan kan dipecahkan kepada unitnya yg paling kecil ie glucose dan dibawa dlm darah merata rata.
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2016 12:18 PM | Show all posts
jazaa100 replied at 1-2-2016 05:49 PM
Terbaik doctr......

selalu akk tengok doc rajin bagi info pasal kesihatan....tak kira kat man ...

saya takleh naikkan pangkat...hanya admin je boleh...
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2016 06:07 PM | Show all posts
medangmru replied at 2-2-2016 12:18 PM
saya takleh naikkan pangkat...hanya admin je boleh...

Owh...iya ke Smod...

kita panggil @admin6 lah iya....




* tak perasan lak mod medang dah jadi SMod....tahniah SMod....


Comments

dah 3 tawun jadik SMOD jazaa......takkan br pasan kot............  Post time 5-2-2016 08:13 AM
urusan kenaikan pangkat tu antara saya dgn admin.........  Post time 3-2-2016 09:43 AM
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2016 10:08 PM | Show all posts
ipes2 replied at 1-2-2016 08:59 PM
Eh mesti pergi check up tu.
Gula yg Kiah cek kat jari tu valid utk saat tu aje, sejam lagi dah la ...

Insyallah doc, nanti kiah gi buat full check up....
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2016 01:35 PM | Show all posts
Assalamualaikum Doc,

en hubby ada diabetes, skrg ni x ambik ubat dan juga insulin. sbb dia kata nak beli insulin tu mahal. last ambik insulin dkt KPJ. skrg tidur malam selalu tak nyenyak. selalu bangun utk buang air kecil. dan katanya kaki rasa menyucuk2. apa yg patut saya buat. minta pandangan doktor

terima kjavascript:;asih
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-2-2016 06:20 AM | Show all posts
NorSabariah replied at 5-2-2016 01:35 PM
Assalamualaikum Doc,

en hubby ada diabetes, skrg ni x ambik ubat dan juga insulin. sbb dia kata n ...

Waalaikumussalam,
Diabetes Mellitus (DM) ini adalah kerana kurang insulin.
Orang yang ada DM tapi tak amik insulin bermakna menempah maut la.
Beratus ribu orang mati setiap tahun kerana kekurangan insulin. Statistik menunjukkan 69,071 mati directly kerana DM dan 234,051 mati indirectly kerana diabetes (maksudnya kena stroke sebab DM, kena heart attack sebab DM etc) di USA in 2010. Tu dalam tahun 2010 di USA sahaja.

Mekanisma ringkas
Gula dibawa oleh darah ke semua organ supaya cells dalam organ tu boleh guna gula tu untuk hidup.
Jika cells dalam organs tu tak dapat gula tadi, mati la organ tu.
Tapi darah tak ada keupayaan untuk masukkan gula dalam cells gitu gitu gitu aje.
Darah kena dapatkan kunci kepada cells tu untuk bukak cells tu supaya darah boleh serahkan gula tu pada cells.
Kunci nya ialah insulin.

Jika badan takde Insulin
Jika hubby you tak amik insulin, macam mane cells dalam organnye nak hidup?
Lama lama organs dalam badan jadi desparate sebab depa lapar, tak dapat gula lama dah.
Jadi, badan akan aktivate  suatu mekanisma yang sangat bahaya untuk dapat energy untuk hidup: badan akan aktivate liver untuk mula mengguna fatty acid sebagai sumber tenaga (malangnya, bahan sampingan yang dihasilkan ialah Ketone Bodies (KB) dan inilah adalah sangat acid yang merbahaya).

Kesan buruk
Bila darah sudah ada acid, maka berlakulah acidosis, maka peratus kematian adalah sangat tinggi.
Ini dipanggil Diabetic Ketoacidosis (DKA).
KB ni akan masuk keparu paru dan orang yang malang tadi akan menghembusnya keluar dari nafas nya dan kita dapat cium bau KB ini, seakan akan sweetish gitu baunya.
Darah akan bawa acid ni kesemua organ dan jantung boleh dapat cardiac arrest, kidney boleh fail etc

Darah yang penuh gula ini
Juga, gula yang berkumpul di dalam darah akan merosakkan urat urat darah yang halus dalam kidneys, jantung, kaki, mata, otak, kulit, penis.
Gula yang terlampau banyak dalam darah tadi akan dibawa ke kidney dan kerana ianya pekat, ia membuat org tadi kencing dgn byk (polyuria); dia jadi dahaga lalu minum byk air (polydipsia). Dalam lens mata pon gula jadi banyak, maka jadi kabur.

Advice: use insulin again straight away; money can be sought insyaAllah.




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2016 12:18 PM | Show all posts
Dr Ipes, saya patient DM Type 2, Perempuan umur 33 tahun dan belum ada anak.
Sekarang amik
1.Janumet 50mg sitagliptin/1000mg metformin HCI
2. Diamicron Mr 60mg (Gliclazide)
3. Lancet Insulin 14 unit  

3 ubat ni utk 2 kali sehari.


Last HBA1C result on 9 Feb 2016 is 7.

Ada terbaca yang kat atas, Diamicron (Gliclazide) ni xssuai amik banyak. Saya amik 2 kali sehari dah 120 Mg. Saya sedang berusaha untuk mendapatkan anak.

Apa pandangan doctor Ipes.

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.088638s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list